Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara (1975), groeide op in Hawaii en Texas. Ze werkte in New York bij de uitgeverijen Vintage en Riverhead. Aan haar debuut Notities uit de jungle werkte ze bijna twintig jaar in het geheim. Het werd unaniem lovend ontvangen. Haar roman Een klein leven stond op de shortlist voor de Man Booker Prize 2015. 

afzonderlijk boeken

Een klein leven – Naar het paradijs – Notities uit de jungle

Recensie : In het begin dacht ik : “wauw wat een fantastisch boek” maar na een aantal hoofdstukken , toen het verhaal meer en meer overging naar , laat ik het maar kort omschrijven als het ellendig zware leven van Jude ,vond ik het boek saaier en saaier worden. De auteur bleef Jude maar mishandelen en “martelen” zodat ik mij begon af te vragen of iemand dit wel allemaal kan meemaken tijdens één leven……ik vind het zwaar overdreven .
Vooral de laatste 200 blz. moest ik echt doorbijten om het boek uit te lezen.

In 1893 maakt New York in een fictief Amerika deel uit van de Vrije Staten waar mensen ogenschijnlijk mogen liefhebben wie ze willen. De jonge telg van een voorname familie verzet zich tegen zijn gearrangeerde verloving met een geschikte kandidaat; hij voelt zich meer aangetrokken tot een charismatische maar onbemiddelde muziekleraar. In het door de aidsepidemie geteisterde Manhattan van 1993 woont een jonge Hawaiiaanse man samen met zijn veel oudere, rijkere partner, voor wie hij zijn moeilijke jeugd en het lot van zijn vader verzwijgt. En in 2093, in een wereld die wordt verscheurd door pandemieën en die zucht onder een totalitair regime, probeert de kwetsbare kleindochter van een gerenommeerde wetenschapper zich zonder hem door het leven te slaan - en antwoord te vinden op de vraag waar haar man zo vaak stilletjes naartoe verdwijnt. Samen vormen deze drie delen een fascinerende, ingenieuze symfonie waarin terugkerende details en thema's elkaar versterken: een herenhuis aan Washington Square Park in Greenwich Village; ziektes en behandelingen die een afschuwelijke tol eisen; rijkdom en armoede; sterk versus zwak; rassenvraagstukken; de betekenis van familiebanden en nationaal bewustzijn; de gevaarlijke hoogmoed van machthebbers én van opstandelingen; het verlangen naar een plek in een aards paradijs en het groeiende besef dat zo'n plek niet kan bestaan. Want wat niet alleen de personages, maar ook deze verschillende versies van Amerika verenigt, is dat ze worstelen met de eigenschappen die ons menselijk maken: angst, liefde, schaamte, afhankelijkheid, eenzaamheid.

Recensie : 

Recensie : Hoewel soms wat aan de trage kant is haar storytelling echt meesterlijk. Heerlijk om in weg te zinken en je mee te laten voeren naar verre onbekende streken. Het hele verhaal komt in je hoofd tot leven. En hoewel ik lange voetnoten over het algemeen niet zo geslaagd vind, dragen ze hier juist bij aan het realiteitsgehalte van het verhaal. Yanagihara maakt het op die manier zo levensecht dat je soms vergeet dat het een grotendeels verzonnen verhaal is.