Weekdieren
Mosselen
Octopus
Octopussen
Judith Jango-Cohen
Octopussen zwemmen in alle oceanen van de wereld, ze kunnen alleen in zout water overleven. Sommige soorten zijn te vinden in de ijskoude zeeën in de buurt van de polen, andere in het warme water vlakbij de evenaar. Wetenschappers weten niet precies hoeveel soorten octopussen er zijn, maar men denkt dat er meer dan 150 typen zijn. In dit boek allerlei wetenswaardigheden over octopussen, geïllustreerd met prachtige kleurenfoto’s.
Schelpen/Fossielen
Veldgids Schelpen
Rykel de Bruyne
De ‘Veldgids Schelpen’ behandelt ruim 330 soorten schelpen en weekdieren uit de Noordzee. De soorten zijn overzichtelijk ingedeeld naar klasse. Van elke soort zijn verschillende kleurenfoto’s opgenomen om herkenning te vergemakkelijken. Geschikt voor beginners en gevorderden.
– ruim 330 soorten schelpen en weekdieren uit de Noordzee
– heldere determinatiesleutel, voorzien van schematische tekeningetjes
– prachtige kleurenfoto’s van de schelpen en weekdieren
Deze schelpengids geeft tevens informatie over uiterlijk, herkenning, ecologie en voorkomen. Inclusief verklarende woordenlijst, literatuurlijst, nuttige adressen en register van Nederlandse en wetenschappelijke namen. Geschikt voor zowel beginnende als gevorderde schelpenzoekers en weekdierenkenners.
De complete schelpengids
Basisgids Strandvondsten
De Bruyne
De ideale gids voor iedereen die graag langs het strand loopt, van beginnende jutter tot ervaren strandliefhebber. Deze gids laat je kennismaken met de organismen die langs de kust aanspoelen. Behalve zandstrand, heeft onze kust ook pieren, havenhoofden en strekdammen. Daar leven nog andere soorten. Hetzelfde geldt voor de slikplaten en schorren in Zeeland en het Waddengebied, met elk ook weer een eigen fauna en flora. – Ruim 230 soorten aan de Nederlandse kust – Gelijkende soorten bij elkaar geplaatst – Gedetailleerde foto’s – Tips voor het vinden en herkenning – Geschikt voor beginners en gevorderden Aan de hand van veel foto’s en bondige beschrijvingen leer je al snel de belangrijkste soorten (her)kennen.
Zeeuwse strandfossielen
De Zeeuwse bodem is jong, uitgezonderd enkele plekken tegen de landsgrens aan. Resten van een fossiele ‘Fauna Zeelandica’ zijn bij die grens alleen te vinden in de oude strandafzetting van de groeve te Nieuw-Namen. Aan de oppervlakte ligt daar een fauna van een twee miljoen jaar oud, van dieren die daar toen geleefd hebben. Daarbuiten zijn de fossielen alleen aan het Zeeuwse strand te vinden. Dat blijkt een allegaartje van aangespoelde resten te zijn uit verschillende geologische tijden. Met het stromende water werden ze neergelegd op het strand, meegenomen uit verafgelegen geologische lagen. De Schelde en haar voorgangers hebben samen met de Noordzee aan dit vrijkomen en transport van fossielen bijgedragen. Tegenwoordig helpt de mens een handje mee via het verplaatsen van zeezand voor de kustverdediging (zandsuppletie).
Het Schelpen Handboek
Kenneth Wue
Zeeschelpen behoren tot de mooiste natuurlijke objecten op aarde. Doo hun onvoorstelbare variatie in grootte, vormen, kleuren en patronen zijn ze populair bij verzamelaars en liefhebbers.
Het schelpenhandboek biedt een inleiding tot het fascinerende onderwerp van de schelpenkunde. Het verklaart hoe de soorten zich voortplanten, groeien, foerageren en waar ze leven. Het geeft ook advies over het zelf verzamelen, aankopen, schonmaken van schelpen en het samenstellen en tonen van een collectie.
Het schelpenhandboek is met speciaal gemaakte foto’s van meer dan 200 soorten een uitstekende gids voor beginners, terwijl het ook een nuttig naslagwerk is voor meer ervaren liefhebbers.
De fossiele schelpen van de Nederlandse kust
Weinig mensen realiseren zich dat een opgeraapte schelp van het strand zomaar duizenden jaren oud kan zijn. Op de Nederlandse stranden en uit de estuaria zijn zo’n 700 soorten fossiele schelpen bekend.
Deze uitgave brengt de fossielenrijkdom en schelpenfauna van de Nederlandse kust compleet in beeld: 350 soorten fossiele tweekleppigen, keverslakken en stoottanden. Hoe zien ze er uit, uit welke laag komen ze, hoe hebben ze geleefd? Een prachtig boek voor geologen, verzamelaars van fossielen en schelpenliefhebbers.
Fraai geïllustreerd met gedetailleerde tekeningen die de sfeer van een foto sterk overstijgen.
Schelpen encyclopedie
De Bruyne
Schelpen boeien de mens al eeuwenlang. Zeevaarders namen schelpen mee van verre wereldreizen, maar ook tegenwoordig leveren wandelingen langs verre of nabijgelegen stranden vaak prachtige schelpen op.
In deze geïllustreerde schelpen encyclopedie treft u afbeeldingen en beschrijvingen aan van een groot aantal schelpen uit de hele wereld. De natuurgetrouwe foto´s in dit boek geven u een indruk van de bekendste schelpensoorten die wereldwijd voorkomen, in zowel tropische als meer gematigde streken.
In deze encyclopedie vindt u:
– tips voor verzamelen en ruilen
– beschrijvingen van bijna 1000 schelpensoorten van over de hele wereld
– ruim 800 kleurenfoto’s
– een uitgebreid register met Nederlandse en wetenschappelijke namen, waarin u elke behandelde soort gemakkelijk kunt opzoeken
Slakken
Basisgids Slakken
Ruim 100 soorten landslakken – huisjes- en naaktslakken – gemakkelijk herkennen met deze praktische fotogids. ‘Basisgids slakken’ is gericht op identificatie in het veld. Een handige ‘soortenwijzer’ en ‘matenwijzer’ zetten je meteen op het goede spoor en voorkomen onnodig bladeren. Boordevol handige tips voor waarneming en determinatie. – Gericht op determinatie in het veld, met toegankelijke determinatietabel – Talloze kleurenfoto’s en schematische illustraties – Informatie over kleur, grootte en vorm, habitat, voorkomen, verspreiding en ecologie Basisgids Slakken: een handige gids voor beginners en gevorderden.
Slakken
Florian Werner
Niet alleen komt in dit rijk geïllustreerde boek de opwindende bijdrage van de schroefvorm aan de architectonische en filmgeschiedenis ter sprake, maar ook haar rol in de ontwikkeling van het monetaire systeem en zekere blaasinstrumenten. En wat blijkt: in ons gehaaste leven is de slak met haar beheerste rust en haar stille doorzettingsvermogen uiteindelijk een leerzaam voorbeelddier geworden. Wat wij van slakken leren kunnen.