Voetbal - Biografie speelsters

Amerika

Megan Rapinoe
Eén leven

‘Stap over je eigen schaduw. Wees meer, wees beter, wees groter, doe meer dan je kunt.’ Dat is de boodschap van Megan Rapinoe, Amerikaans winnaar van Olympisch goud en twee keer wereldkampioen voetbal. Ze is voorvechter van vrouwenrechten en drijvende kracht achter sociale veranderingen. Ze strijdt voor gelijke behandeling en betaling, en voor LHBT-rechten.
Deze fenomenale atleet met een groot rechtvaardigheidsgevoel schreef een autobiografie voor iedereen die van sport houdt of een rechtvaardiger wereld nastreeft. Of allebei.

België

Heldinnen van het voetbal
Raf Willems

Heldinnen van het voetbal blikt terug op de opzienbarende prestaties van de Red Flames. Van bij de eerste kwalificatiematch tot aan die vervloekte laatste minuut van de kwartfinale op Women’s EURO 2022 in Engeland. Het avontuur was mooi, spannend en piekte naar een hoogtepunt. Wat als… toch de verlengingen tegen Zweden zouden zijn gehaald?

Jill Delsaux en Dirk Deferme volgden zowel de Flames als EURO 2022 vanop de eerste rij. Het toernooi brak toeschouwers- en kijkcijferrecords. Jill fotografeerde alle mooie en dramatische momenten tot en met de finale op Wembley en Dirk bracht verslag uit voor DPG Media, zowel voor VTM als voor Het Laatste Nieuws. Voetbalhistoricus Raf Willems belicht de mijlpalen uit de geschiedenis van het vrouwenvoetbal: van Lily Parr tot Sarina Wiegman.

Lilly Parr was precies honderd jaar geleden de beste voetbalster ter wereld. Mediastemmen uit die tijd roemden zowel haar creativiteit als haar traptechniek. In 1921 legde de conservatieve Engelse voetbalbond vrouwen een verbod op om te voetballen.

Anno 2022 is Sarina Wiegman de succesvolste én bestbetaalde coach ter wereld in haar tak van de sport. Na EURO 2022 pleit ze voor de volledige professionalisering van het vrouwenvoetbal. En in twee diepgaande interviews vertelt Marina Verdonck (de eerste Belgische ‘legend’) over haar tijd in de jaren 1970 en 1980. Sonja Bompastor is coach van Olympique Lyonnais Féminin, de beste club ter wereld. Ze won (met onder meer Janice Cayman in het team) in 2022 de Champions League en legt vanuit haar kantoor uit hoe ze in de finale FC Barcelona versloeg.

Vrouwenvoetbal
Tessa Wullaert,
Pieter-Jan Calcoen

Wat als de Europese voetbalbonden het vrouwenvoetbal tussen 1921 en 1971 niet verboden hadden? De sport floreerde tijdens de Eerste Wereldoorlog, sommige wedstrijden lokten tienduizenden toeschouwers, maar omdat de mannelijke leiders in het vrouwenvoetbal een bedreiging zagen voor het mannenvoetbal, werden de dames naar de marginaliteit verbannen. Dit boek vertelt het (vaak frustrerende) parcours van het vrouwenvoetbal: van speelsters met schuilnamen over WK-matchen van amper tachtig minuten tot de geboorte van de Red Flames. Tessa Wullaert (1993) is hét gezicht van het Belgische vrouwenvoetbal. Ze stond twee keer in de Champions Leaguefinale en pakte prijzen met Anderlecht, Standard, Wolfsburg en Manchester City. Als kapitein van de Red Flames en topschutster aller tijden bij de nationale ploeg won Tessa drie Gouden Schoenen. Met haar project GRLPWR wil Wullaert jonge meisjes aanmoedigen om te voetballen en hen helpen bij het verwezenlijken van hun voetbaldromen.

Janice Cayman
Janice Cayman

Het levensverhaal van Janice Cayman (1988). Ze heeft vandaag 130 interlands op de teller. Ze is daarmee de eeuwige nummer één van de Red Flames. Wist u dat alleen Jan Vertonghen haar voorgaat inzake aantal nationale selecties?

Het begon voor de zeer veelzijdige Janice bij VV Ossmi, in het jongensploegje van haar school. Amper zes was ze en ze imiteerde in de tuin de bewegingen van de Braziliaanse wereldkampioen Romario. Het voorbije decennium speelde ze zich als profspeelster in de kijker in de Franse competitie: bij de klassieke Parijse topclub Juvisy en bij de Franse nummer 2 Montpellier HSC. Dan volgde haar toptransfer naar de nummer één van de wereld: Olympique Lyonnais Féminin.

Met als erelijst: twee keer kampioen, één keer Coupe de France en vooral twee keer Champions League. Vooral aan de verbluffende prestatie van haar club tegen FC Barcelona (3-1-winst) op 21 mei 2022 leverde ze een sterke bijdrage.

In de zomer van 2022 bereikte ze ook met de Red Flames haar hoogtepunt: doelpunt nummer 48 tegen Frankrijk, maar vooral leidde ze met haar ervaring de Flames naar een historische kwartfinale tijdens EURO 2022.

Red Flames
Willem De Bock

Vrouwenvoetbal. Tot enkele jaren geleden sprak bijna niemand erover, maar de afgelopen jaren vond een ware emancipatie plaats. De ‘Rode Duivelinnen’ ontpopten zich tot Red Flames, vedetten als Imke Courtois en Tessa Wullaert werden ontdekt door de media, en na een uitstekende campagne was daar voor het eerst … de kwalificatie voor het EK.Dat de Red Flames deze zomer in Nederland meestrijden voor de overwinning is geen toeval. Willem De Bock sprak met speelsters en trainers, met de technische staf en de marketingafdeling. Hij belicht de twijfels van het verleden en de opwindende aanloop naar het EK. Dit stukje sportgeschiedenis begint nog maar net!

Nederland

What it takes
Jeroen Visscher

What It Takes geeft een unieke inkijk in Sarina’s coachingfilosofie, waarin vastberadenheid, teamwork en wederzijds respect de boventoon voeren. Als pleitbezorger voor gelijke rechten en kansen schetst ze een toekomst voor het voetbal waarin iedereen – ongeacht geslacht of afkomst – de mogelijkheid heeft om te schitteren op het veld. Sarina Wiegman onderscheidt zich al jaren als ware pionier in de voetbalwereld en werd al drie keer uitgeroepen tot Best FIFA Women’s Coach. Ze heeft de nationale vrouwenteams van zowel Nederland als Engeland naar historische overwinningen geleid en door haar unieke coachingfilosofie is ze uitgegroeid tot een van de succesvolste coaches in de voetbalgeschiedenis.

Martens is de beste
Simon Mugford

Van een EK-titel tot een olympische medaille: Lieke Martens heeft al veel belangrijke prijzen gewonnen. Ze speelt de sterren van de hemel bij Barcelona en Oranje. En in 2017 werd ze door UEFA én FIFA zelfs uitgeroepen tot speelster van het jaar.
Hoe heeft Lieke het zover kunnen schoppen? Ontdek het allemaal – van haar eerste stappen op het voetbalveld in het Limburgse Bergen tot aan de winst op het EK. Leer alles wat er te weten valt over Lieke

Lieke
Lieke Martens

In LIEKE deelt profvoetbalster Lieke Martens voor het eerst haar hele verhaal: van haar eerste doelpunten bij de F-pupillen in Nieuw-Bergen tot haar mooiste acties bij FC Barcelona en ontmoetingen met supersterren als Messi, Neymar en Ronaldo. In 2017 won ze met het Nederlands elftal het EK en ze werd beste speelster van het toernooi , van Europa én van de wereld. Het boek LIEKE is tot stand gekomen met medewerking van onder anderen Jackie Groenen, Danielle van der Donk, Kika van Es, Anouk Hoogendijk, Sarina Wiegman en Patrick Kluivert.

Samen sterk
Annemarie Postma

Met het winnen van de Europese titel in de zomer van 2017 zette het Nederlands vrouwenelftal in één klap het voetbal voor vrouwen op de kaart. Een goal maken in een EK-finale en profvoetballer worden was nu definitief óók een meisjesdroom. En terwijl er vooraf weinig mensen warmliepen voor het toernooi in eigen land, werd de finale in Enschede door 4,1 miljoen mensen bekeken – een nieuw record. Hoewel het succes voor velen als verrassing kwam, waren speelsters en staf al een jaar lang bezig met een minutieuze voorbereiding.

Meisjesdromen
Willem Vissers

‘De vrouw die nooit schiet, de vrouw die vond dat ze beter moest leren schieten, ja die vrouw, die schoot woensdag. Zomaar. Een laag schot van Jackie Groenen, van even buiten het strafschopgebied, diagonaal, bracht Nederland woensdag in de finale van het WK voor vrouwen’.
Met deze alinea beschreef Willem Vissers in de Volkskrant de entree van de vrouwenploeg in de finale van het WK tegen de Verenigde Staten. De finale, ongelooflijk. De term droom viel. Meisjes dromen zeker zoveel als jongens, ook over voetbal. Hoe vaak Lieke Martens, Jackie Groenen, Vivianne Miedema en al die anderen niet vertelden over hun dromen als kind, toen ze mijmerden over een leven als voetbalprof. Maar voetbalprofs waren mannen. De posters van voetballers op de kamers van meisjesdromers waren van mannen: Robin van Persie, Wesley Sneijder, Arjen Robben. Vivianne Miedema huilde toen Nederland in 2010 de finale van het WK verloor van Spanje. Daar zat ze dan met haar verdriet, met haar shirt van idool Robin van Persie.
Maar zie: opeens ging het snel. Ook vrouwen kregen de kans om genoeg geld te verdienen met voetbal. Ze konden leven als prof. Niet met een miljoenensalaris, doch bovenmodaal. En op 7 juli 2019 stonden Vivianne Miedema en alle andere meisjesdromers zelf in de finale van het WK, in Lyon, tegen de Verenigde Staten. Na afloop huilde Miedema, omdat ze de finale had verloren.
‘Meisjesdromen, van EK-debuut tot WK-finale in tien jaar’, is een verslag over de opkomst van het vrouwenvoetbal vanaf de eerste plaatsing voor een eindtoernooi tot de finale van Lyon , tien jaar later.

Voetbalavonturen met Jackie Groenen
Lizzy Van Pelt

Dit is een boek voor iedereen die van meidenvoetbal houdt! Je maakt kennis met Jackie Groenen. Zij is een Oranje Leeuwin! Dat betekent dat ze in het Nederlandse Elftal speelt. Jackie vertelt je hoe haar dat gelukt is en ze deelt haar coolste foto’s met jou!
In dit boek vind je ook drie spannende voetbalverhalen waarin Jackie de hoofdrol heeft. Wil je na het lezen van dit boek nog meer weten over Jackie? Volg haar dan op social media. Hoe? Dat vertelt Jackie je natuurlijk zelf in dit boek vol voetbalavonturen!

De Oranje Leeuwinnen
Annemarie Postma

De Oranje Leeuwinnen van Annemarie Postma is verplichte kost voor alle voetbalmeiden van Nederland. Postma volgt het Nederlands vrouwenelftal al geruime tijd voor Het Parool en schreef stukken over vrouwenvoetbal voor Voetbal International en de Volkskrant. De tijd dat voetbal alleen voor mannen was is voorbij. Meer dan 70 procent van de Nederlandse veldvoetbalverenigingen heeft vrouwelijke leden; er zitten inmiddels 150.000 meisjes en vrouwen op voetbal en daarmee is het de snelst groeiende sport onder vrouwen. Toch zijn de namen van ons nationale vrouwenelftal, de Oranje Leeuwinnen, nog lang niet zo bekend als die van Wesley Sneijder of Robin van Persie. De Oranje Leeuwinnen brengt daar verandering in. Annemarie Postma volgt een jaar lang de speelsters van het Nederlands elftal, zowel bij Oranje als bij hun profclubs in Nederland, Engeland, Duitsland en Zweden. Ze fileert de clichés die er over vrouwenvoetbal bestaan en portretteert de speelsters als voetballer en als vrouw, van keepster Loes Geurts tot spits en superster Vivianne Miedema. 

Daphne Koster
Iris Koppe

Daphne Koster is een icoon in het vrouwenvoetbal. Ze begon haar carrière op 6-jarige leeftijd bij het jongensteam van SVA in Assendelft en groeide uit tot een van de beste speelsters van Nederland. Sinds zij als aanvoerster in 2009 met het Nederlands vrouwenelftal de halve finale van het EK bereikte is ze een rolmodel voor vele voetballende meisjes, die dromen van een leven als prof. Helaas blijft dit voor velen een droom. In ‘Nooit meer buitenspel’ laat Koster zien hoe moeilijk het is voor een vrouw om in een door mannen gedomineerde voetbalwereld de top te bereiken.

Balverliefd
Vincent de Vries

Anouk Hoogendijk (Woerden, 6 mei 1985) behoort tot één van de meest succesvolle voetbalsters van Nederland. Zo werd ze twee keer kampioen van Nederland, won ze eenmaal de KNVB-beker en pakte ze drie keer de Supercup.
Maar bovenal is Anouk de Nederlandse international die op het EK van 2009 in Finland definitief doorbrak nadat ze, voor het oog van meer dan één miljoen tv-kijkers, in de kwartfinale tegen Frankrijk de beslissende strafschop raak schoot waardoor de Oranjevrouwen voetbalgeschiedenis schreven.
In het eerste echte vrouwenvoetbalboek van Nederland verhaalt Anouk niet alleen over die wonderlijke dag die haar leven volledig op zijn kop zette, maar beschrijft ze speciaal voor de amateurvoetbalster die ervan droomt om net zo goed en succesvol te worden als Anouk Hoogendijk tot in de detail hoe je die top kan bereiken.
Hoe moet je scoren? Hoe zet je een tackel in? Hoe kop je een bal het hardst én ook nog eens de goede kant op? Hoe moet je omgaan met succes en teleurstellingen? En wat mag je wel en niet eten voor een wedstrijd? Anouk (inmiddels meer dan honderd interlands) geeft hier – en op nog veel meer vragen – uitgebreid een antwoord op.

Allerlei boeken over vrouwenvoetbal

Vrouwenvoetbal tussen vreugde en verdriet
Jill Delsaux

Jill Delsaux fotografeert sinds een decennium het vrouwenvoetbal. Ze vat het spel letterlijk in een mooi beeld: van tweede provinciale over de BeNE League en de Super League tot het Europees Kampioenschap 2017 in Nederland of op de Wereldbeker 2019 in Frankrijk. Jill Delsaux stond overal op de eerste rij om de prachtigste foto’s te schieten.
Voetbal is de snelst groeiende sport bij vrouwen en daarvan is Jill Delsaux de eerste bevoorrechte getuige. Het boek Vrouwenvoetbal vanop de eerste rij toont alle emoties van de sport, zowel bij wereldvedetten als bij amateurvoetbalsters.

Met haar boek wil Jill ook de gelijke rechten van vrouwen in de sport ondersteunen. Ze zegt daarover: ‘Vrouwenvoetbal zit in de lift, maar die lift gaat voor mij nog niet hoog genoeg. Daarom dat ik mijn archieven bundelde om deze publicatie tot stand te brengen. Omdat vrouwenvoetbal ook aandacht en respect verdient.’

Het grote voetbalboek voor meiden
Karin Giphart

Vrouwenvoetbal is populairder dan ooit! Het WK voetbal vrouwen vindt plaats in juni 2019 en in diezelfde periode verschijnt dit onmisbare handboek voor alle meiden die gek zijn op voetbal.
In het boek komen allerlei onderwerpen aan bod, zoals de juiste kleding, spelposities, belangrijke termen en handige oefeningen. Daarnaast volgen we in dagboekfragmenten een heel voetbalseizoen van het Amsterdamse Meisjes Onder 13-team. Die maken heel wat mee op en buiten het veld. Het boek is geschreven door hun trainer, de 25-jarige voetbalfanaat Lisa ten Raa, samen met auteur Karin Giphart.
Bekende vrouwelijke voetballers vullen het boek aan met tips en persoonlijke verhalen. De illustraties van Sam Loman zijn net als vrouwenvoetbal: stoer en toch echt voor meisjes!