Vogels
Arend
De zeearend
Nienke Beintema
Sinds 2006 broedt de zeearend weer in Nederland. Eerst in de Oostvaardersplassen, tegenwoordig zijn er al zo’n vijftien broedpaartjes op andere plaatsen in ons land, zoals de Biesbosch. Eigenlijk past broedparen beter bij zo’n imposante roofvogel als de zeearend, met zijn spanwijdte van ruim twee meter. Als je er een ziet vliegen, met kaarsrecht gehouden vleugels, snap je meteen waarom hij de bijnaam ‘de vliegende deur’ heeft gekregen. Voor haar boek bezocht wetenschapsjournalist Nienke Beintema de broedgebieden in Nederland en sprak ze met boswachters en andere beschermers van de grootste roofvogel van de Lage Landen.
Duif
De houtduif
Hay Wijnhoven
Geen vogel roept zoveel tegenstrijdige emoties op als de houtduif. En geen algemene vogel is in wezen zo weinig bekend. Sinds de houtduif in onze steden en dorpen is gaan broeden komen die tegenstrijdigheden steeds duidelijker naar voren, van opperste genegenheid tot onverholen afkeer. Dat komt, denkt Hay Wijnhoven, omdat duiven met geen andere vogelgroep zijn te vergelijken. Of men nu kijkt naar rui, voedsel, naar paarband, nestelen, grootbrengen van de jongen of sociaal gedrag: op alle denkbare terreinen hebben duiven volkomen eigen, uiterst doelmatige en tegelijk ingenieuze manieren gevonden om met het leven om te gaan. Wijnhoven behoort tot de liefhebbers en zijn met eigen tekeningen verrijkte monografie De houtduif zal zeker veel bekeerlingen maken.
Duif Gino
Enitha van der Wel
Duif Gino kwam in ons leven nadat we een periode in het bos hebben gewoond. De vele diersoorten maakten dat ik na de verhuizing een gevoel van gemis ervaarde. Gino kwam en werd mijn maatje. Het is niet zomaar een duif, maar een verwend, ondeugend en verrassend beestje. Mooi van uiterlijk, ondeugend in zijn doen en laten, lief van karakter en gezellig zodat je zelf de slappe lach krijgt. Gino is zelfs zo bijzonder dat hij de primeur heeft: een eigen biografie!
De Turkse tortel
Hay Wijnhoven
Kleine, slanke duiven met een lange, contrastrijk getekende staart, wit afgebiesd, een zwart halskraagje en robijnrode kraaloogjes. En dan die onbenoembare nuances beigeachtig grijs. Prachtige sobere aardetinten hebben ze, die Turkse tortelduifjes. Oorspronkelijk komt het diertje, inderdaad, uit Turkije, maar de eerste Nederlandse Turkse tortels kwamen in 1950, in een tuin in Musselkanaal uit het ei. Vijf jaar later telde ons land ongeveer honderd broedparen. Hierna volgde een nog niet eerder door een vogelsoort vertoonde groei, met elk jaar bijna een verdubbeling van het aantal paartjes. Opeenvolgende generaties Turkse tortels hebben er nog geen twintig jaar over gedaan om in een rechte lijn van Istanbul naar de IJsselmeerkust te vliegen en de tussenliggende streken te koloniseren. Waarna ze naar Engeland overstaken, en daarna verder naar het noorden – in een waanzinnige tempo. En de opmars is geenszins gestuit! Vogelliefhebbers in de Verenigde Staten en Canada plaatsen nu foto’s op internetfora over de spannende aankomst van dit duifje op hun voederplank.
Roekoe
Frank Colle
Roekoe moet een opstel schrijven voor school onder de titel: ‘Wie ben ik?’. Maar inderdaad, wie is Roekoe? We volgen hem doorheen het duivenhok met al zijn bewoners, op zoek naar zichzelf en naar wat hij van zijn leven wil maken. Tussen wensen en dromen. Want wat vermag een sportduif zoal tegen het noodlot? Roekoe is het debuut van beeldend kunstenaar Frank Colle (°1969). Het is een kleur- en geurrijk coming-of-age-verhaal van een jonge duif die klaargestoomd wordt voor de duivensport. Waardoor het misschien wel het verhaal is van de duivensport, maar dan gezien vanuit het standpunt van de duif. Roekoe is een grappig en herkenbaar boek over opgroeien in een kroostrijk gezin. Een verhaal met klinkende ruzies en een streepje muziek
Arras, Orleans, Bourges, Barcelona
Antoon Malfait
Dit vierde hand-, lees- en leerboek van Antoon Malfait is een uitdieping van al wat bij de moderne duivensport komt kijken, zonder evenwel in herhaling te vallen. Zoals steeds baseert de auteur zich op de meest moderne visies. Door de medewerking van dierenarts Guy Werquin aan deze uitgave krijgt het geheel een extra wetenschappelijke omkadering. Hierbij heeft de auteur er alles aan gedaan om moeilijke thema’s te verwerken in begrijpelijke omgangstaal, zonder de waarheid geweld aan te doen.
In dit werk komen ook getuigenissen aan bod van betere liefhebbers uit binnen en buitenland en dit voor alle disciplines en manieren van spelen. Exclusieve gesprekken over één welomlijnd thema van het spel van de ondervraagde melker zijn hierbij opgenomen, op speurtocht naar details, naar kleine zogezegde geheimpjes…
Door het betrekken van een aantal liefhebbers, wordt bovendien de geschiedenis van de huidige duivensport in kaart gebracht, en dit zowel van het vitessespel, het midfondspel als het fondspel.
Compleet Handboek Duivensport
Geschiedenis van de duivensport – materialen en basisuitrusting – verzorging en training van duiven – succesvol deelnemen aan wedstrijden.Dit handboek maakt u wegwijs in de duivensport. Het biedt zowel de beginnende als de ervaren duivenliefhebber waardevolle informatie om met een duivenbestand te beginnen of het nog beter te kunnen onderhouden. U krijgt duidelijke uitleg over het inrichten van het duivenhok en welk voer het beste is voor uw duiven. Daarnaast worden ook de wedstrijden besproken en hoe u uw duiven daarop het beste kunt voorbereiden door de juiste trainingsmethodes toe te passen. Ten slotte worden ook nog vaak voorkomende ziektes besproken, zodat u onmiddellijk kunt ingrijpen als uw duiven ziek zijn. Kortom, een onmisbaar boek om aan duivensport te doen.
Hoe standhouden deel ii
Christiaens
‘Hoe standhouden…,’ dat in twee boekdelen wordt uitgegeven, kan bekeken worden als een soort testament, waarin de auteur alles op een rijtje zet en niets verzwijgt, zelfs niet datgene wat velen als ‘geheimen’ voor zich zouden houden… Zijn motto is ‘weet wat je doet en laat je door niets of niemand op sleeptouw nemen’. Wie deze boeken leest en herleest zal er ongetwijfeld een gezonde kijk op de duivensport aan overhouden. De moeilijkste materies worden op een eenvoudige wijze benaderd, steeds met het oog op het dagelijkse doen en laten. Bij het doornemen van de inhoudstafel merkt men dat de meeste diverse materies worden behandeld. Met klasduiven op het hok en met de inhoud van dit boek in het hoofd kan iedereen met gerust gemoed de toekomst tegemoet treden en standhouden.
Duivensport Een Veelarmenkruispunt
Duivensport, een veelarmenkruispunt biedt een massa mogelijke oplossingen voor grote en kleine duivenproblemen. Dit kan de auteur dank zij zijn eigen ervaring en dank zij de visie van 30 geraadpleegde betere liefhebbers uit België en Nederland. Steeds probeert de auteur een sluitende verklaring te vinden voor het hoe en het waarom van een succes of een falen, vertrekkende van de eenvoudige wetten uit de natuurkunde, scheikunde, biologie… de wetenschap.
Duiven gezond houden
Peter Boskamp
De duivensport is topsport en een kleine afwijking betekent dat men buiten de prijzen valt. De huidige regelgeving bemoeilijkt een professionele medische begeleiding van de duivensport.
Dit boek geeft uitleg over de achterliggende gedachten betreffende de verhoging van de algemene weerstand. Daarbij worden de wegen aangegeven om de weerstand van de duiven op een hoger plan te brengen om zo uiteindelijk de (toenemende) afhankelijkheid van medicijnen te verlagen.
In het boek wordt besproken dat men, naast zorg voor zieke dieren, vóór alles dient bij te dragen aan de gezondheidszorg van de duiven. Pas als de gezondheid van de duiven optimaal is, kan men met ondersteunende middelen de duiven zodanig in vorm brengen, dat de prestaties die gewenst zijn geleverd kunnen worden.
Kip
Het grote kippenboek
Evelien de Vlieger
Wist je dat…
– kippen afstammen van dinosauriërs?
– ze elk jaar een nieuw verenkleed krijgen?
– kippen in het oude Egypte koninklijke dieren waren?
– ze meer kleuren zien dan de mens?
– kippen op Mars zouden kunnen leven?
Liefde voor kippen
Angelo Dorny
Kippen zijn de laatste jaren bezig aan een opmars qua populariteit. Logisch, stelt groenjournalist en schrijver Angelo Dorny die de liefde voor ‘zijn dames’ niet onder stoelen of banken steekt. In dit compleet naslagwerk vertelt Angelo jou alles wat je moet weten wanneer je wil beginnen met kippen houden. Hij brengt verhalen uit zijn tuin en laat je kennismaken met de dames die hem bijna dagelijks van een kakelvers eitje voorzien. Tijdens zijn burn-out en depressie hebben zij een belangrijke rol in zijn herstel gespeeld.
Angelo helpt je bij het aanschaffen van nieuwe kippen en gaat dieper in op het uitbroeden van kuikens. Hij bespreekt diverse rassen en geeft een overzicht van ziekten en belagers waarmee kippen te maken kunnen krijgen. En als je dacht dat eieren altijd bruin of wit zijn, dan valt je mond open van verbazing bij het zien van de variatie die Angelo te zien krijgt.
Basisboek kippen houden
Anja J. Steinkamp
Met een goede voorbereiding en de nodige basiskennis kan iedereen van het houden van kippen zijn hobby maken. U wilt er dan natuurlijk voor zorgen dat de dieren zich goed voelen bij u. Maar wat maakt kippen gelukkig? Leven in een kleine groep, een mooi hok en elke dag buiten op een grasveld lopen met mogelijkheden om te schuilen, zijn de basisvoorwaarden. En als dank voor uw goede zorgen legt het pluimvee elke dag verse eieren! Lees in dit boek hoe u het houden van kippen vakkundig aanpakt! – Keuze van de rassen: wat vindt u belangrijk? – Het kippenhok: afmetingen, inrichting, schoonmaak en onderhoud – Alles over kippenvoer: welke soorten voer bestaan er? Hoeveel moet u de dieren geven? – Verzorging: hoe voorkomt u ziekten en parasieten? Welke medicijnen en vaccinaties zijn er?
Meeuw
Meeuwen
Meeuwen van Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten is een veelomvattende en moderne determinatiegids voor alle 44 soorten en ondersoorten meeuwen uit het West-Palearctische gebied. Het is de eerste meeuwengids die het herkennen van soms sterk gelijkende soorten en ondersoorten mogelijk maakt door deze op dezelfde pagina naast elkaar te vergelijken. Alle belangrijke kenmerken worden aangeduid op meer dan 1200, zorgvuldig gekozen foto’s, waardoor ook het op leeftijd brengen nu mogelijk is. Om de soortbesprekingen tot de essentie te beperken, worden leeftijdsbepaling en rui vooraf uitgebreid behandeld, in de inleidende hoofdstukken. Ook topografie, de onderdelen van de vogel, wordt daarin helder uitgelegd en geïllustreerd. De soortbesprekingen bevatten verder actuele informatie over voorkomen en verspreiding. De auteurs zijn vooraanstaande ornithologen. Zij zijn werkzaam bij onderzoeksbureaus, natuurhistorische musea en publiceerden tientallen artikels over het herkennen van meeuwen.
Merel
De merel
Hay Wijnhoven
Geen vogel heeft zich gedurende de laatste twee eeuwen voortvarender in vrijwel alle uithoeken van Europa gevestigd dan de merel. Tussen IJsland en de Oeral leven inmiddels meer dan honderd miljoen van deze ‘zwarte lijsters’. Zo raken steeds meer mensen vertrouwd met zijn ontroerende, melancholieke lied. Terwijl in de steden de huismus onder druk staat, gedijen de merels er als nooit tevoren. Hoe hebben die eens zo schuwe bosvogels dat klaargespeeld? Wat is het verschil tussen een bos- en een stadsmerel? Zijn merels echt zo ‘territoriaal en monogaam’
als beweerd wordt? En gaat het eigenlijk wel zo goed met ze? Hay Wijnhoven put uit het dagboek dat hij al jaren bijhoudt over de merels in zijn tuin, en verbindt zijn persoonlijke observaties op speelse wijze met de kennis die wetenschappers de afgelopen jaren hebben opgedaan. De merel blijkt een bijzonder kleurrijke vogel te zijn die zich bijna overal thuis voelt.
Ooievaar
Ooievaars zonder grenzen
Kris Struyf
Het boek dat beschrijft hoe de ooievaar terugkwam naar onze streken.
De ultieme ooievaarsgids, van de hand van de vader van het Ooievaarsproject.
Kris Struyf is de man achter het bekende Ooievaarsproject dat de bijna verdwenen vogel terugbracht naar onze streken. Hij werkte als bioloog in ZOO Planckendael. Via uitwisselingen met andere parken werden in het dierenpark paartjes
geselecteerd waarvan werd vermoed dat ze zouden zorgen voor nageslacht. Na een aantal jaren in aparte volières te hebben doorgebracht, kregen de ooievaars de vrijheid. In de loop der jaren groeide het aantal nesten en werd het programma
een ware blikvanger. Telkens als er in Planckendael jongen werden geboren of er op grote hoogte vogels werden geringd, keek iedereen op televisie mee. Later ontstond het project ‘Ooievaars zonder grenzen’, waarin ooievaars werden voorzien van een satellietzender. Zo kon worden nagegaan hoe zij zich gedroegen tijdens hun trektocht naar het zuiden. Op dat moment bleek dat de jongen op volstrekt natuurlijke wijze de oevers van de Niger in Afrika bereikten!
Kris zette zijn werkzaamheden verder in het Zwin Natuur Park, waar eveneens een ooievaarskolonie huist, die ouder is dan die van Planckendael.
In dit boek doet hij het hele verhaal van zijn leven met en voor de ooievaars. Het maakt van ‘Ooievaars zonder grenzen’ het meest complete boek over de ooievaar in onze streken.
Papegaai
Papegaaien
Karen Kenney
Wat weet jij van dieren in het wild? Ontdek in dit boek waar en hoe papegaaien leven. In het regenwoud voelen ze zich thuis.
In dit boek lees je:
• waarom een papegaai gekleurde vleugels heeft
• wat papegaaien het liefste eten
• waarom ze hoog in de boom hun nest maken…
en nog veel meer!
Ara
Anita Ganeri
Ontdek hoe het leven van deze dieren eruit ziet. Wat doen ze overdag en ’s nachts? Hoe bewegen, slapen, jagen en eten ze?
Papegaaien en parkieten
Adri van Kooten
Dit boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslagwerk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten.
Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet? Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende fotografie.
Dit boek slaat tevens een brug tussen wetenschappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar voor elke vogelliefhebber.
Amazonepapegaaien
Greg Glendell
Dit boek geeft op een toegankelijke en duidelijke wijze belangrijke adviezen voor het houden van Amazonepapegaaien. De gezaghebbende tekst, prachtige foto’s en duidelijke kleurenschema’s bieden alle noodzakelijke adviezen in ??n aantrekkelijk pakket. Kortom, een ‘must’ voor de hobbyist.
Greg Glendell wil met deze boeken verantwoordelijk eigenaarschap bevorderen. Het stelt voorop dat men de aangeboren intelligentie van deze vogels moet respecteren en hen geestelijk moet stimuleren zodat zij kunnen genieten van een bevredigend en gelukkig leven met hun verzorgers.
Encyclopedie van grote papegaaien
T. Vriends
Dit boek is bedoeld voor de werkelijk serieuze aviculturist en kweker. Het beschrijft beknopt de essentiële punten waarmee rekening gehouden moet worden om de vogels goed te verzorgen en ze te bewegen voor één nageslacht te zorgen. Helaas hebben we ons moeten bepalen tot de bekendste soorten die het meeste worden aangetroffen. In het kort wil dit boek een handleiding zijn bij het op verantwoorde wijze verzorgen, houden en kweken van kromsnavels, de verzamelnaam voor papegaaien en parkieten.
Encyclopedie van kleine papegaaien
T. Vriends
Dit boek is bedoeld voor de werkelijk serieuze aviculturist en fokker; het geeft summier de essenti?le punten weer waarmee rekening gehouden moet worden om de vogels goed te verzorgen en ze te bewegen voor nageslacht te zorgen. Uiteraard hebben we ons moeten bepalen tot de meest bekende soorten, die het meeste worden aangetroffen in avicultuur. Kortom, die boek wil een handleiding zijn bij het op verantwoorde wijze verzorgen, houden en kweken van kromsnavels, de verzamelnaam voor papegaaien en parkieten.
Parkiet
Vrolijke Parkiet
Hoeksma M.
Alles over mijn vrolijke parkiet. Hoera, je hebt een parkiet! En…wat nu?
In dit boek lees je hoe je het beste met hem kunt omgaan. Ook vind je alles wat je moet weten over de gezondheid en het eten van je parkiet.
Parkieten
Een praktische dierengids
In deze onmisbare gids vindt u alles over het kiezen van een parkiet en de juiste verzorging van uw nieuwe huisdier. Op duidelijke wijze wordt alles uitgelegd en aangevuld met handige en overzichtelijke tabellen, tips en illustraties. Naast een overvloed aan praktische informatie, is dit boek ook een ideaal naslagwerk waarin u alles kunt vinden over de levenswijze, de soorten en verkrijgbare kleurslagen.
Grasparkieten
Een grasparkiet kan veel leren, zelfs praten. De auteur onderstreept het belang goed op te letten of een vogel een gezonde indruk maakt bij de kweker of winkel waar u de grasparkiet wilt aanschaffen. Ook is een goede en schone huisvesting belangrijk. Er staat zeer uitgebreide informatie in dit boek over voeding en huisvesting, of u nu kiest voor een vogelkooi in de huiskamer of een grote voli?re buiten.
Enthousiaste grasparkietenliefhebbers vinden in dit boek alles wat je moet weten als je wilt beginnen met het kweken van vogels. Verder wordt uitgebreid stilgestaan bij voorkomende kleurmutaties en de grasparkietensport.
De grasparkiet, die wel 14 jaar oud kan worden, is een populaire vogel in vele huiskamers, vanwege zijn mooie kleuren, levendigheid en aanhankelijkheid.
Pinguïn
Pinguïns of vetganzen zijn een orde van niet-vliegende zeevogels die alleen voorkomen op het zuidelijk halfrond. De pinguïns behoren tot de orde Sphenisciformes, klasse Aves. Alle moderne pinguïns behoren tot de familie van de Spheniscidae, maar er zijn uitgestorven soorten die buiten deze kroongroep vallen.
Pinguïn
Michael Teitelbaum
Maak kennis met de babypinguïns terwijl ze over het ijs glibberen en glijden en voor zichzelf leren zorgen in een wereld van sneeuw.
Dieren van dichtbij
Pinguins
A. Singh
Pinguns zijn anders dan alle andere vogels! Ze kunnen niet vliegen, maar wel zwemmen en duiken. Ze blijven warm in de vrieskou en lopen over ijs. Dit boek, met prachtige fotos en leuke feiten, laat je kennismaken met deze verbazingwekkende vogel!
Raaf
Raaf
Kristof Smeyers
Wat hebben de mens en de raaf overgehouden aan die gedeelde geschiedenis? Een kater, zo lijkt het. Geen vogel heeft zo’n onheilspellende reputatie als de ‘grimmige, akelige vogel uit het donk’re schimmenheer’, zoals Poe in The Raven schreef. Geen vogel is de voorbije eeuwen zo zwartgemaakt, zo verjaagd en bejaagd als de raaf. Maar vandaag kijken we naar raven met nieuwe ogen.
Struisvogel
De struisvogel is een Afrikaanse loopvogel en samen met de Somalische struisvogel de enige nog levende soorten van de familie Struthionidae. Het is de grootste en zwaarste van de nog levende vogels en de snelste loopvogel ter wereld.
Dieren in beeld Struisvogel
Spilsbury
Welkom in de wonderlijke wereld van de struisvogel. Hoe ziet het leven van een struisvogel eruit? Wat doen deze dieren overdag en ’s nachts? Wat eten ze, waar slapen ze? En hoe hard kunnen ze lopen?
Toekan
Toekans
Rachel Koestler-Grack
Wat weet jij van vogels in het wild? Ontdek in dit boek waar en hoe toekans leven. Hoog in de bomen van het regenwoud voelen ze zich thuis.
In dit boek lees je:
• wat toekans eten
• welke geluiden ze maken
• hoeveel soorten toekans er zijn…
en nog veel meer!
Uil
De uil
Stephen Moss
In De uil neemt Stephen Moss je mee in de verborgen wereld van een van de fascinerendste vogels die we kennen. De kenmerkende roep en nachtelijke gewoonten van de uil spreken al eeuwen tot de verbeelding en zijn een bron voor bijgeloof, volksverhalen en mythen. Uilen leven al duizenden jaren samen met mensen, en in deze markante vogel herkennen we veel van onszelf. Desondanks weten de meesten van ons weinig over hun dagelijkse bestaan. Van de zestien verschillende soorten in heel Europa komen er zes voor in Nederland: de bosuil, de kerkuil, de steenuil, de ransuil, de velduil en de oehoe.
Uilen van het eeuwige ijs
Jonathan C. Slaght
In Uilen van het eeuwige ijs vangt de nog jonge vogelaar Jonathan Slaght tijdens een reis in het oosten van Siberië een glimp op van een enorme, voor hem onbekende uil. Als hij een foto laat zien aan een aantal experts, blijkt hij een van ’s werelds zeldzaamste grote uilen gezien te hebben, de Blakistons visuil. Deze ontmoeting is de start van Slaghts wetenschappelijke carrière én is het begin van een queeste naar dit raadselachtige wezen in de afgelegen bossen van Oost-Rusland. Want ondanks een spanwijdte van twee meter is het bijna onmogelijk om een Blakistons visuil te zien te krijgen. Zijn zoektocht voert Slaght naar nachtelijke missies in ijskoude tenten, levensgevaarlijke sprints over ontdooiende rivieren en laat hem klimmen in rotte bomen om nesten te controleren op aanwezige eieren. En al die tijd moet hij met z’n team waken voor ontmoetingen met beren of Siberische tijgers. Maar uiteindelijk gaat het in dit spannende boek vooral om de visuilen zelf: sluwe jagers, toegewijde ouders, zangers van griezelige duetten en overlevenden in een ijskoud en krimpend leefgebied.
Uilen en vleermuizen
Johan Boussauw
Mensen zijn al eeuwen geboeid door uilen en vleermuizen. Hun nachtelijke levenswijze en geheimzinnigheid fascineren. Al vroeg ontstond een associatie met dood en naderend onheil. Nu staan deze nachtbrakers volop in de belangstelling en genieten ze bescherming, dankzij de inspanning van uilen- en vleermuizenwerkgroepen.
Deze veelzijdige natuurhistorie vermeldt feiten en veronderstellingen uit het volksgeloof, oude wetenschap, magie, mythen en legenden. Tegelijk is het een cultuurgeschiedenis die focust op de veranderende houding van de mens tegenover de natuur. De gepubliceerde houtsneden dateren uit de vijftiende en zestiende eeuw.
Zwaluw
De zwaluw
Stephen Moss
De zwaluw van Stephen Moss is het nieuwe boek van de geliefdste vogelschrijver van het Verenigd Koninkrijk, over het wonderlijke leven van de zwaluw. Op de poolgebieden na kun je hem over de hele wereld spotten: de zwaluw. Met zijn snelle, schichtige vlucht, kenmerkende gevorkte staart en voortdurende gekwetter is hij dan ook moeilijk te missen. Na zijn succesvolle vogelbiografieën over het roodborstje en het winterkoninkje volgt de Britse vogelkenner Stephen Moss in De zwaluw een jaar uit het leven van deze vogel. Moss weet de raadselen waarmee de geduchte insectenjager – en globetrotter – is omgeven op een meeslepende wijze te ontrafelen, waarbij hij uiteraard oog heeft voor alles wat de zwaluw zowel ornithologisch als cultuurhistorisch interessant maakt. Met zijn oogstrelende uitvoering is De zwaluw van Stephen Moss het ultieme vogelboek voor het voorjaar.
Allerlei boeken over vogels
Prachtvogels
René De Vos
Prachtvogels laat de schoonheid van de vogels op de Nederlandse Rode Lijst zien, maar geeft ook praktische tips voor bescherming en behoud van de soorten. Wat kan je in je eigen omgeving doen, en welke maatregelen kun je op landschapsniveau treffen? Prachtig cadeau voor vogelaars en iedereen met hart voor vogels, natuur en landschap.
Een reis om de wereld in 80 vogels
Mike Unwin
Dit rijkgeïllustreerde boek beschrijft 80 fascinerende vogels van over de hele wereld. Van de ijverige republikeinwever uit Namibië, die gigantische nestkolonies bouwt in de woestijn, tot de volhardende streepkopgans uit Centraal-Azië, een van de hoogst vliegende migrantenvogels die de Himalaya tweemaal per jaar oversteekt.
Dwaalgast in het graan
Elvira Werkman
De steppekiekendief is een verrassende vogel. In 2017 broedde deze sierlijke roofvogel voor het eerst in Nederland, in een akker bij het Groningse Westerwijtwerd. Het was wereldnieuws, want het dichtstbijzijnde nest bevond zich 2500 kilometer verderop: in de buurt van Oulu in het noorden van Finland. Ook daar is de steppekiekendief een nieuwe broedvogel. Evenals in Spaanse, Franse en Tsjechische graanvelden.
Wat is hier aan de hand? Waar komen die steppekiekendieven ineens vandaan? Wat gebeurt er in de oorspronkelijke broedgebieden, in Rusland en Kazachstan? Om antwoorden te vinden, spraken Ben Koks en Elvira Werkman met onderzoekers op drie continenten, doken in literatuur en archieven en gingen zelf op reis. Hun ontdekkingen zijn verrassend…
De houtsnip
Erwin Kompanje
De houtsnip is perfect gecamoufleerd, waardoor hij nauwelijks opvalt tussen de afgevallen bladeren op de grond. Bij gevaar rekent de vogel tot het laatst toe op zijn camouflagekleuren en drukt zich op de grond. Pas als je, als achteloze wandelaar, bijna op ’m stapt vliegt hij op, de wandelaar ondertussen een hartverzakking bezorgend. De houtsnip is een wat plompe vogel, ongeveer zo groot als een duif, met een kenmerkend lange, rechte snavel, waarmee hij diep de grond in komt om regenwormen te vangen. Verder valt deze bosvogel op door zijn relatief korte poten en grote ogen. Aan dit laatste kun je zien dat het eigenlijk een nachtdier is. De houtsnip is beroemd vanwege zijn baltsvluchten waarbij hij knorrend en niesend zigzaggend tussen en over de bomen vliegt. Omdat houtsnippen slecht recht voor zich uit kunnen zien, knallen ze tijdens de najaarstrek nogal eens tegen ramen en muren op; houtsnippen zijn daarom helaas ook geziene gasten in vogelhospitalen.
Vogels
Kim Crabeels
Wist je dat
- een ijsvogel een échte ijdeltuit is? Hij zit een hele dag zijn veren te kammen, maar… woont wel in een héél stinkend hol.
- de zeldzame zwarte ooievaar nogal ver op wintervakantie gaat? Hij vliegt dan tot in Zuid-Afrika!
- vogels niet fluiten voor hun plezier, maar om hun territorium af te bakenen? Eigenlijk zeggen ze: ‘Deze plek is van mij, dus jij vliegt eruit!’
Het allermooiste boek over vogels
Tom Jackson
Voor alle vogelspotters in spe is ‘Het allermooiste boek over vogels’ het perfecte kinderboek over alles met veren! Kijk verder dan de achtertuin en ontdek welke vogels er in de wijde wereld voorkomen, van de pinguïns op het zuidelijkste stukje van onze aarde tot felgekleurde ara’s in de jungle. De vele kleuren en soms minuscule veertjes komen prachtig uit de verf in de hyperrealistische illustraties. Alles wat je wilt weten over de gekste, beroemdste en meest obscure vogels vind je in dit informatieve kinderboek vol info en interessante feitjes.
Zomergasten, doortrekkers en overwinteraars
Arjan Dwarshuis
Met zijn beeldende stijl neemt vogelaar Arjan Dwarshuis de lezer mee op een ontdekkingstocht door zijn favoriete natuurgebieden in onze twaalf provincies, de beste vogelkijkplekken en de verborgen pareltjes van de Nederlandse wildernis. Hij kijkt gefascineerd naar het gedrag van vogels, luistert naar hun zang en vertelt over hun leefgebieden en de noodzaak om die ook in de toekomst te bestendigen. Zo zijn de Waddenzee en de Rijndelta van groot belang voor migrerende steltlopers, strijken op onze weilanden en waterpartijen iedere winter miljoenen ganzen en eenden neer en behoren onze heidevelden, hoogvenen, duin- en moerasbieden tot de belangrijkste vogelgebieden van West-Europa.
Tuinvogels
Natuurgids
De ‘ANWB Basis Natuurgids – Tuinvogels’ staat boordevol informatie over onze gevederde tuinbezoekers. Van vaste bezoekers tot wintergasten; in deze handzame zakgids komen ruim 100 tuinvogels aan bod. Door de natuurgetrouwe tekeningen en prachtige foto’s zijn in één oogopslag alle opvallendste kenmerken terug te vinden. Lees alles over de levensstijl van tuinvogels, plus tips voor het bijvoeren, het waarnemen en het aanbrengen van nesthulpmiddelen in de tuin. De indeling op kleurcodes maakt het zoeken supereenvoudig. Een beknopte gids met complete inhoud, ideaal voor een snelle en eenvoudige soortherkenning!
De virtuoze vogelzanggids
Nico de Haan
Nico de Haan leert je in 3 stappen vogelgeluiden herkennen. ‘De virtuoze vogelzanggids’ bevat handige ezelsbruggetjes, vogelgeluiden en geheugensteuntjes voor het (leren) herkennen van de geluiden van bijna 200 Nederlandse vogelsoorten. Voortbordurend op ‘De gewiekste vogelgids’ heeft De Haan de perfecte methode gecreëerd voor het begrijpen van vogelzang en -roep.
Deze gids is geheel interactief en staat boordevol QR-codes waarmee je het vogelgeluid kunt laten afspelen. Niet alleen is het eenvoudig om zo alle geluiden te beluisteren, Nico heeft bij elke vogel ook een speciaal geheugensteuntje voor je ingesproken! Een onmisbare vogelgids voor iedereen die op een gemakkelijke manier de vogeltaal wilt leren begrijpen. Met prachtige illustraties van vogel- en natuurschilder Elwin van der Kolk.
Een tuin vol met vogels
Dan Rouse
Met ‘Een tuin vol met vogels’ van Dan Rouse maak je hét verschil voor de vogels in je omgeving. Dit boek – in samenwerking met Vogelbescherming Nederland – staat vol met tips over hoe je jouw tuin aantrekkelijk maakt voor vogels. Lees alles over het voeren van vogels en over de beste planten en struiken om huismus, koolmees, merel en andere tuinvogels te verleiden naar jouw tuin. Word creatief met handige tips voor het maken van voederplekken, nestkasten, waterbadjes, vetbollen en zaadbommen. Kom daarnaast alles te weten over de vogelzang, het uiterlijk en het gedrag van de vogels die jouw tuin bezoeken. Kleurrijk, speels en boordevol illustraties. Je hoeft maar een klein beetje te kunnen tuinieren om van jouw tuin een waar vogelparadijs te maken!
De gewiekste vogelgids
Nico de Haan
In ‘De gewiekste vogelgids’ presenteert Nico de Haan een uniek nieuw systeem om vogels te herkennen. De indeling op kleur, vorm, leefgebied, gedrag en geluid maakt dat het veel gemakkelijker wordt om een vogel te herkennen en de juiste naam bij de juiste vogel te vinden. Met zijn jarenlange ervaring met het geven van vogelcursussen voor de Vogelbescherming als uitgangspunt, heeft De Haan de perfecte methode gecreëerd om beginnende vogelaars op weg te helpen. Een onmisbare gids voor iedereen die op een eenvoudige manier vogels wil leren herkennen. Met prachtige illustraties van vogel- en natuurschilder Elwin van der Kolk.
Verschenen of verdwenen
Sovon
In Verschenen of verdwenen, samengesteld door Sovon Vogelonderzoek Nederland, lees je alles over de opkomst en ondergang van 70 broedvogelsoorten van 1900 tot heden. 120 jaar aan verandering is in dit naslagwerk inzichtelijk in beeld gebracht met ruim 500 spectaculaire foto’s, verspreidingskaarten met historische gegevens en infographics over populatieaantallen. Inclusief 6 themahoofdstukken over actuele thema’s, zoals de invloed van het klimaat, biodiversiteit, de komst van exoten en een blik op de toekomst. Verschenen of verdwenen biedt niet alleen een schat aan kennis maar is ook een zeer lezenswaardig, historisch naslagwerk. Voor iedereen die van vogels houdt!
Vogels van de Wadden
Marc Plomp
In het boek worden meer dan 130 verschillende vogelsoorten door middel van prachtige en kleurrijke foto’s afgebeeld. Op deze manier wordt de herkenning voor u makkelijker gemaakt Dit boek behandelt de meest voorkomende vogelsoorten en is ook nog eens uitgerust met een handige checkbox per soort waar u zelf kunt bijhouden of u de vogel gezien heeft. Ook ziet u op een speciaal samengestelde kalender wanneer de vogelsoort op de Wadden voorkomt.
Rebo mini guide - Vogels
Dan Brown
Dit praktische pocketboek bevat meer dan 250 vogelsoorten uit Nederland. Met behulp van ruim 400 foto’s en beschrijvingen van uiterlijk, verspreiding, gedrag en geluiden herken jij straks iedere vogel. De gids is makkelijk in gebruik en door het compacte formaat overal mee naar toe te nemen. Het ideale boek voor bevlogen vogelaars (in spe)!
To-the-point informatie, praktisch formaat, duidelijke fotografie, snel dieren leren kennen en herkennen.
Vogels herkennen en observeren
Valérie Tracqui
Heb je een mooie vogel gezien in het bos of in de tuin, maar heb je geen idee hoe hij heet? Met deze handige natuurgids leer je in een handomdraai de belangrijkste vogels herkennen. Alle vogelsoorten zijn handig gerangschikt van klein naar groot en iedere vogel wordt vergezeld van een duidelijke illustratie, zodat je in een mum van tijd de juiste vogel vindt. Bovendien leer je waar je welke soort kunt vinden, wat ze graag eten, hoe ze broeden, en nog veel meer!
Vogeltrek
Mike Unwin
De gigantische intercontinentale vogeltrek die elk jaar door miljoenen gevleugelde migranten gemaakt wordt, werd pas eind negentiende eeuw ontdekt door wetenschappers. Ondanks de geavanceerde apparatuur vandaag de dag, weten we nog steeds weinig over de wetenschap achter deze jaarlijkse migratie.
In dit rijk geïllustreerde boek beschrijven vooraanstaand natuurschrijver Mike Unwin en gelauwerd natuurfotograaf David Tipling 67 verschillende soorten vogels wereldwijd en onderzoeken ze hoe deze soorten zich hebben aangepast aan hun migratiepatronen. Denk bijvoorbeeld aan de jaarlijkse retourvlucht van Indische ganzen over de Himalaya naar Antarctica en weer terug naar het Verenigd Koninkrijk, dat maar liefst een verbluffende 96.000 kilometer beslaat.
De slimste vogelgids junior
Jan Rodts
Kleine natuurliefhebbers, opgelet! Met deze gids wordt vogels herkennen een makkie.
In dit boek vind je de vogels die het meest voorkomen in onze streken. De ene vogel is al wat zeldzamer dan de andere, maar ze broeden wel allemaal in België en Nederland. Ze zijn gerangschikt van klein naar groot, hoe handig is dat? Bovendien kun je dankzij de pijltjes in de foto’s heel makkelijk zien waarop je moet letten. Zo zie je straks heel snel het verschil tussen een spreeuw en een merel.
Houd ook je pen maar al klaar, want in dit boek mag je schrijven! Noteer welke vogel je wanneer zag, voer de doe-opdrachtjes uit en verbluf je ouders. Wedden dat jij straks de vogelexpert van de familie bent?
Compactgids tuinvogels
Deze handige pocketgidsen zijn een schot in de roos voor elke natuurliefhebber. De boekjes geven beknopte informatie over kenmerken, leefwijze, habitat en verspreiding en zijn voorzien van trefzekere illustraties
Een bevlogen jaar
Arjan Dwarshuis
Wervelend verhaal over het wereldrecord vogels kijken
Toen Arjan Dwarshuis op zijn twintigste – in het holst van de nacht, op het dak van een vrachtwagen in het Andesgebergte – voor het eerst van het fenomeen Big Year hoorde, het legendarische record vogels kijken, nam hij zich voor ooit wereldrecordhouder te worden. Voor de meeste mensen blijft zo’n voornemen een droom, maar Dwarshuis zette door: tien jaar later begon hij zijn reis die hem een jaar lang door veertig landen en vijf continenten voerde. Zou hij een jaar lang gezond blijven? Zou zijn relatie standhouden? Zou hij deze mentale en fysieke uitputtingsslag tot een goed einde weten te brengen? En zou hij het vorige record weten te breken?
Een bevlogen jaar is het verhaal over de reis van zijn leven; een duizelingwekkend en krankzinnig avontuur waarin hij dag in, dag uit, een jaar lang, naar vogels zoekt. Van de apenarend op de Filipijnen tot de hoorngoean in de nevelwouden van Guatemala: Arjan Dwarshuis heeft ze gezien. Zijn verslag is niet alleen een meeslepend avontuur, het biedt ook een onthutsende blik op de teloorgang van de natuur.
Veldgids
Roofvogels en uilen
Walther Thiede
Met deze handige zakgids kunt u op een eenvoudige en efficiënte manier alle roofvogels en uilensoorten van Europa herkennen en identificeren. Gedetailleerde omschrijvingen: Alles over de kenmerken, het leefgebied, de voeding, de voortplanting en de status van het aantal broedparen in Europa. Professionele natuurfotografie: Voortreffelijke kleurenfoto’s bieden een natuurgetrouw beeld van elke vogelsoort. Verhelderende tekeningen: Meer dan 50 tekeningen geven extra informatie over vliegbeelden en bijkomende fysieke kenmerken.
Zeldzame vogels van Europa
Aurélien Audevard
Een topboek voor vogelaars! Zeldzame vogels van Europa is de eerste complete fotogids over alle dwaalgasten in Europa: met 2000 foto’s van 460 (zeer) zeldzame vogelsoorten van Europa en een groot deel van de Western Palearctic. Per soort biedt deze gids een heldere beschrijving met diagnostische kenmerken van het verenkleed, aangevuld met informatie over gedrag, roep en habitat. De talrijke foto’s laten per soort de verschillende kleden en ook ondersoorten zien. De kaarten geven inzicht in de verspreiding tijdens het broedseizoen en in de winter. Dit is een onmisbare gids voor iedere vogelaar.
– per soort foto’s van verschillende kleden en ondersoorten
– nadruk op onderscheidende kenmerken
– van de makers van het succesvolle Alle Vogels van Europa
Vogelatlas van Nederland
Sovon
De Vogelatlas van Nederland, samengesteld door Sovon Vogelonderzoek Nederland, toont de veranderingen en laatste stand van zaken m.b.t. de vogelpopulaties in ons land. Betrouwbare informatie die (ook internationaal) gebruikt wordt voor actuele vraagstukken zoals klimaatverandering, natuurbeheer en landbouw. Een schitterend naslagwerk met fraaie foto’s en kaartjes en grafieken, waardoor je een inzicht krijgt in de actuele verspreiding van broedvogels en wintergasten en alle veranderingen daarin. Een must have voor zowel de algemene natuurliefhebber als professioneel geïnteresseerden. Dit boek is een prestigieus standaardwerk gebaseerd op 40 jaar vogelonderzoek.
Migratie
Mike Unwin
Stel je voor dat je boven een zee vliegt die door een storm wordt opgezwiept. Je bent op een gevaarlijke tocht, duizenden kilometers van land verwijderd. De regen striemt het kolkende water. Je hebt tien jaar lang geen poot op vaste grond gezet. Je bent een reuzenalbatros, eeuwig rondtrekkend, op zoek naar voedsel.
Dit is maar één van de ongelooflijke migratieverhalen uit dit boek. Dieren in alle soorten en maten maken legendarische reizen over onze planeet, door woeste weersomstandigheden, hongerige roofdieren vermijdend, om maar te overleven. Stel je de trektochten eens voor van de keizerspinguïns, van de witte haai, van grote kuddes olifanten en van miljoenen rode krabben…
Nog meer vogels
Koos van Zomeren
Op weg naar de presentatie van het monumentale Alle vogels, waarin alles wat hij ooit had geschreven over vogels sinds 1977 is gebundeld, schoten Koos van Zomeren opeens twee eksters te binnen uit een van zijn thrillers. Het boek werd gepresenteerd en daarna lovend ontvangen door lezers en de pers. Eén minpuntje maar: sommige lezers wezen de schrijver op de vogels in zijn werk die ontbreken in Alle vogels. Reden genoeg voor een toegift speciaal voor de Boekenweek: de vergeten en verborgen vogels uit Van Zomerens oeuvre, met wederom schitterende illustraties van Erik van Ommen.
Alle vogels
Koos van Zomeren
In het oeuvre van Koos van Zomeren ‘komen vogels voorbij zoals vogels maar al te vaak voorbijkomen: terloops, maar niet onopgemerkt’. Alles wat Van Zomeren ooit over vogels heeft geschreven, van zijn eerste stuk over de huismus voor de Nieuwe Revu uit 1977 tot aan Het verlangen naar klapekster uit 2014, is nu gebundeld en wordt geïllustreerd door de speciaal voor deze uitgave gemaakte penseeltekeningen van Erik van Ommen.
Kust- en wadvogels van Europa
Peter Hayman
Hayman’s Zakgids kust-en wadvogels van Europa van Peter Hayman en in samenwerking met Vogelbescherming Nederland en Natuurpunt, is de perfecte gids voor wandelingen en vogelkijktochten! Deze nieuwe uitvoering van de gids bevat de meest voorkomende vogels van de kust- en wadengebieden, en elke soort is afgebeeld in vlucht en rust met de prachtige illustraties van Peter Hayman. Met informatie over grootte, gedrag en verspreiding, en doeltreffend te herkennen dankzij pictogrammen en kleurcodes. Inclusief waddeneilandkaartjes met de beste vogelkijkgebieden.
Vogels en de liefde
Elvira Werkman
Verrassende liefdesweetjes over vogels, van pimpelmees tot paradijsvogel. Hoe zit dat eigenlijk met vogels en de liefde? Zijn vogels voor altijd bij elkaar of vervluchtigt de liefde al snel? Zoveel vogels, zoveel liefdes, ontdekte Elvira Werkman toen ze in de vogelliteratuur dook en met tientallen kenners sprak. In Vogels en de liefde deelt ze haar bevindingen op een lichte en nuchtere manier. Van zomerhuwelijk en vurige liefde tot jarenlange trouw en treuren na de dood van de partner; verleiding, vreemdgaan, latrelaties, homoseksualiteit… Het passeert allemaal de revue in Vogels en de liefde.
– Verrassende liefdesweetjes over vogels, van pimpelmees tot paradijsvogel
– Vol met luchtige wetenschap en anekdotes van vogelkenners
– Leuk voor elke vogelliefhebber
Alle vogels van Europa
Aurélien Audevard
De meest complete vogelgids voor Europa – Beschrijft álle 860 Europese vogelsoorten inclusief zeldzame dwaalgasten, bevat meer dan 2000 foto’s van topkwaliteit en is gericht op herkenning in het veld. Een aanwinst voor zowel beginnende als gevorderde vogelaars.
‘Alle vogels van Europa’ biedt per soort talrijke foto’s en een heldere soortbeschrijving. Hiernaast beknopte informatie over zang, habitat en verspreiding. Extra handig: pijlen die aangeven op welke kenmerken je moet letten, en vergelijkende foto’s om sterk gelijkende soorten van elkaar te onderscheiden.
– De meest complete vogelgids van Europa
– Beschrijft alle 860 soorten in woord en beeld (determinatie, geluid, habitat, verspreiding)
– Nadruk op onderscheidende kenmerken
– Inclusief Amerikaanse en Aziatische dwaalgasten
– Met detailfoto’s (o.a. mannetje, vrouwtje, zomer, winter, adult, juveniel) en verspreidingskaarten
De perfecte veldgids voor amateurs en gevorderden.
Tuinvogels op ware grootte
Daniela Strauss
Van het goudhaantje tot de wilde eend en van het koolmeesje tot de ekster. Met dit boek in de hand wordt het heel gemakkelijk verschillende soorten vogels in je tuin te herkennen. Verwarring is praktisch onmogelijk, want Tuinvogels op ware grootte toont de gevederde tuinbewoners precies zo groot als ze zijn.
Inclusief 200 kleurenfoto’s en talrijke interessante weetjes.
Mijn roofvogels
Rob Bijlsma
Al meer dan veertig jaar klimt Rob Bijlsma in boomtoppen om roofvogels te bestuderen. Hij begon daarmee in de late jaren zestig, tijdens het diepste dieptepunt voor roofvogels in een grondig vergiftigde wereld. N? zijn ze alomtegenwoordig, zelfs tot in hartje stad. Hoe valt dat te rijmen met de afname van belangrijke prooisoorten en met landschappelijke veranderingen van ongekende omvang?
Rob Bijlsma weet veel, heel veel van roofvogels. Hij ziet patronen, hij snapt wat er aan de hand is op grond van geduldige observaties en metingen. Een roofvogel wordt op die manier een individu dat dagelijks beslissingen neemt. En hoe uitstekend kunnen ze dat, ??k als de omstandigheden ongewis zijn. Mijn roofvogels is het verslag van een gepassioneerde zoektocht naar de leefwereld van roofvogels, geschraagd met terzijdes, langlopend onderzoek in binnen- en buitenland, jeugdige overmoed, ongevraagde meningen, cijfers en kennis van anderen.
Vogels in en rond de tuin
Helga Hofmann
De meest voorkomende vogels die je in je eigen tuin of in het park ziet, kun je in dit boekje vinden. Je herkent ze snel aan de hand van de indeling op grootte, de schitterende foto’s en de specifieke kenmerken. Van elke vogelsoort is informatie opgenomen over zijn geluid, voedsel en broedgedrag, met een kaartje waarop je kunt zien of ze in Nederland
alleen te gast zijn of ook broeden. Ten slotte is er ook een handige aanduiding van de maanden waarin je ze hier kunt verwachten. Inclusief handige tips en informatie over hoe je vogels in je tuin kunt krijgen, over vogelvriendelijk tuinieren, soorten voer, nestkasten, broedgedrag, uitvliegen en vogeltrek. Ontdek de vogels bij jou in de tuin!
De levenscyclus van vogels
Mike Unwin
• Waarom moeten vogeleieren warm blijven?
• Worden alle kuikens geboren met veren?
• Wat is een broedvlek?
De antwoorden op deze en nog veel meer vragen vind je in De Levenscyclus van Vogels. Elke vogel is ooit uit een ei gekropen, dat is één van de
kenmerken van een vogel. In dit boek kun je lezen hoe vogels ter wereld komen, zich voortplanten en doodgaan. En ook hoe ze zich aangepast
hebben aan de omgeving waarin ze leven.
In de reeks De jonge onderzoeker worden veel vragen behandeld die jongeren vaak stellen. Elk hoofdstuk begint met een vraag waarop dan het antwoord wordt gegeven. In de reeks Van Klein naar Groot wordt de levenscyclus van verschillende diergroepen onder de loep genomen, waarbij gekeken wordt naar de verschillende fasen van hun leven en de verbazingwekkende manier waarop ze leven en zich voortplanten om de soort in stand te houden.
Elk boek in deze reeks omvat:
• prachtige foto`s van de dieren in hun eigen leefomgeving
• bijzondere feiten en weetjes
• onderverdeling in soorten
• een verklarende woordenlijst en register
Spot de vogel
Rob Hume
Eindelijk is er een boek waarmee jonge natuurliefhebbers eenvoudig kunnen leren hoe ze het beste vogels kunnen spotten. Ontdek meer dan 100 bekende vogels, van het kleine winterkoninkje tot de indrukwekkende slechtvalk, en lees alles over hun levens, hun geluiden, hun nesten en hun leefgebied. En, nog belangrijker, hoe je ze uit elkaar kunt houden natuurlijk! Met de handige stickers achter in het boek kun je bovendien gelijk je waarneming bevestigen. Of het nu in de tuin is of in de vrije natuur: spot de vogel!
Kromme snavels en scherpe klauwen
Nico de Haan
Roofvogels en uilen behoren tot heel bijzondere vogelfamilies. Hun intrigerende gedrag en de spectaculaire achtervolgingen spreken veel mensen aan. In dit boek komen alle Nederlandse roofvogels en uilen uitgebreid aan de orde, maar ook de roofvogels en uilen die elders voorkomen in Europa. Dus als u ooit op vakantie gaat in Zuid-Europa, zult u met behulp van deze gids de slangenarenden en de rode, zwarte en grijze wouwen zonder enig probleem kunnen herkennen.
Zilveren Griffel-winnaar Nico de Haan is vakman en `vogelonderwijzer pur sang.
Griffeljury: ‘Zijn passie voor vogels is op elke bladzijde voelbaar en sleept de lezer mee. Na een paar hoofdstukjes wil je niets liever dan er met de verrekijker op uit trekken om de vogels in het wild te bekijken.’
Wat vliegt daar?
Detlef Singer
Volledig nieuwe gids met de 346 belangrijkste broed- en gastvogelsoorten die algemeen in Midden-, Noordwest- en Noord-Europa voorkomen.Elke vogel geportretteerd met foto’s en kleurenillustraties die vlucht, verenkleed en bijzondere kenmerken tonen. Met een beschrijving van voorkomen, kijktips en wetenswaardigheden bij elke soort. Eenvoudig thuisbrengen met de kleurcode
Meer dan 1400 foto’s, kleurentekeningen en verspreidingskaarten.
Detlef Singer is bioloog en heeft al vele vogel- en natuurboeken op zijn naam staan, waaronder het bijzonder succesvolle ‘Welke vogel is dat?’
Vogels kijken is geluk
Nico de Haan
Als je vogels gaat kijken, zie je als je geluk hebt soms zomaar een schitterende ijsvogel of een zeldzame blauwborst. Dat is genieten. En… hoe meer vogels je dankzij deze inspirerende cursus met vogelgeluiden-cd leert kennen, des te groter het plezier.
Zilveren Griffel-winnaar Nico de Haan is niet alleen de bekendste, maar zonder twijfel ook de vrolijkste vogelkenner van ons land. Met deze complete cursus kun je op elk gewenst moment beginnen en leer je onze 150 meestvoorkomende vogels herkennen aan hun geluid, verenkleed, vliegbeweging en baltsgedrag.
Handboek vogels kijken
Mike Unwin
Ervaren vogelaars kunnen in één oogopslag de ene soort van de andere onderscheiden. Wat is hun geheim? Hoe doen ze dat? Dit boek is absoluut het beste leermiddel! Het behandelt alle aspecten van het vogels kijken in overzichtelijke en praktische stappen. Vanaf het simpelste begin van waarneming vanuit huis, tot benodigdheden, vindplaatsen, kijkstrategieën en specifieke soortinformatie. De inhoud is speciaal gericht op de praktijk in Nederland en België.
Vogels kijken is een sterk groeiende hobby. Dit handboek voorziet in de navenante vraag.
Een tuin vol vogels
Nico de Haan
Een tuin vol vogels, bloemen en planten, een gazon en een gezellig zitje bij de waterpartij, het klinkt als een ideale tuin. Maar deze komt pas écht tot leven als er ook dieren in voorkomen zoals hommels, kikkers, vlinders en natuurlijk: vogels!
Vogels zijn belangrijk voor mensen, onderzoek geeft aan dat ruim 92% intens geniet van deze dieren, vooral van soorten rondom het eigen huis.
Een tuin vol vogels sluit hier perfect op aan. Aan de hand van talrijke tuintips en aanstekelijk vertelde karakteristieken van vogels, krijgt u praktische en gemakkelijk uitvoerbare ideeën om uw tuin vogelrijker te maken. Tips over vogels kijken en fotograferen zijn ook opgenomen, alsmede portretten van de negentien meest voorkomende tuinvogels.
Hayman's zakgids vogels
Peter Hayman
Hayman’s Zakgids Vogels van Peter Hayman is een handzame, smalle vogelgids met ruim 450 Europese vogelsoorten. Wie kent hem niet? De handzame zakgids beschrijft broedvogels, strandvogels, doortrekkers en dwaalgasten. De vele natuurgetrouwe illustraties tonen de vogels in hun vlucht en in rust, in zomer- en winterkleed, als jonge en volwassen exemplaren. Met pictogrammen wordt aangegeven waar en wanneer de soort kan worden gezien.
Tjielp
Nico de Haan
Een merelkoor dat de dag wakkerfluistert, `pimpelmobieltjes en tierelierende boomkruipers, buizerds die dansen in de lucht… Wie dit boek openslaat stapt in de wereld van de vrolijkste vogelkenner van ons land. Of het nou regent, vriest of de zon schijnt, dagelijks maakt Nico de Haan wandel- en fietstochten langs water, velden en door bossen.
Vogels
Jonathan Elphick
Hoe herken je vogelsoorten? Vogels kun je identificeren op basis van een aantal gegevens: plaats, habitat, tijd van het jaar, formaat en vorm van de vogel, kleuren, tekening, de manier waarop hij beweegt, en gedrag. De natuurgids Vogels behandelt de 320 meest waargenomen vogelsoorten in Europa. Ze zijn verdeeld in zes onderscheidende groepen: zangers, hoenders en andere niet-zangers, steltlopers, watervogels, zeevogels en uilen en roofvogels. Van de Staartmees tot de Duinpieper en van de Grote Mantelmeeuw tot de Visarend.
Capitool Natuurgids Vogels
Dankzij de schitterende close-upfoto’s komen in deze compacte en overzichtelijke natuurgids vogels op papier tot leven. Dit is de perfecte gids voor iedereen die in vogels geïnteresseerd is, ongeacht leeftijd en ervaring. Een wegwijzer zodra je de natuur opzoekt, in je eigen achtertuin of ergens op het platteland.