Voetbal boeken

Gibril Sankoh
Ferdi Delies

Dit boek vertelt het indrukwekkende verhaal van Gibril Sankoh uit Sierra Leone. Het is overleven en op straat gelden harde wetten.
Gibril heeft talent, iets dat al snel opvalt. Onder bijnaam Barrel wordt hij al snel een bekend figuur in de straten van Freetown. Maar dan bereikt een verschrikkelijke en nietsontziende burgeroorlog Freetown. Met weinig kleren om het lijf, karig voedsel en zonder eigendommen stapt hij een paar weken later de kade op van de haven van een winters Rotterdam. Gibril wordt losgelaten en zwerft vervolgens uren door de straten van de stad. Slechts één ding heeft de illegale Gibril Sankoh mee naar Nederland gebracht. Zijn voetbaltalent.

De kopere kogel
Thijs Delrue

Het is het waargebeurde verhaal van een voetbalvader die moet beslissen over de toekomst van zijn beloftevolle zoon, en daarbij aan het mijmeren slaat over zijn eigen verleden als roodharig jeugdvoetballertje met een grote droom. Dit boek, door Het Nieuwsblad bekroond met 4 sterren, is een nostalgisch en herkenbaar eerbetoon aan het jeugdvoetbal als leerschool voor het leven.

Zo word je een oersterke voetballer
Thomas D’havé

“In dit boek worden wetenschappelijke studies over leefstijl mooi vertaald naar de praktijk van de voetballer. Ik merk dat spelers dat erg fijn vinden, omdat ze er direct mee aan de slag kunnen.” (Bart Heuvingh, hoofd topsportbegeleiding AZ) “Een heel interessant boek! Een aanrader voor iedereen die verder wil kijken om het optimale rendement uit zijn carrière te halen.” (Philippe Clement, hoofdcoach AS Monaco) “Een supertof boek. Ik beveel het elke sporter aan, op elk niveau, want het is een way of living! Het is voor ieder mens een aanrader, want het bevat makkelijk toe te passen tips die de levenskwaliteit verbeteren.” (Lucas Van Eenoo, aanvoerder KVC Westerlo) “Dit boek dwingt iedereen om anders te denken over hoe we het maximum uit onze mooie sport kunnen halen. Ik ben alvast geïntrigeerd.” (Tessa Wullaert, Red Flame) “Dit boek is onmisbaar voor atleten, therapeuten, trainers, ouders en liefhebbers die op en naast het veld willen groeien aan de hand van de revolutionaire, moderne wetenschap klinische psycho-neuro-immunologie.” (Stijn Vandenbroucke, hoofd medische staf en performance-staf Feyenoord) “Dit boek met praktische tips is een echte aanrader voor elke voetballer die niet tevreden is met de status quo en zichzelf naar een hoger niveau wil brengen.” (Stijn Francis, zaakwaarnemer van onder anderen Loïs Openda, Sambi Lokonga, Dries Mertens, Toby Alderweireld en Bart Verbruggen)

Het straatvoetbalboek
Rob Siekmann

Het straatvoetbalboek is het eerste boek dat over dit onderwerp verschijnt in het Nederlandse taalgebied. Voor het eerst wordt een karakteristiek gegeven van de wijze waarop straatvoetbal vroeger werd gespeeld. Over plaats en tijd, de bal, de spelers, de teams, de wedstrijden, de regels enzovoort.
Maar het boek gaat ook over de vraag of straatvoetbal een betere voetballer van je kan maken. Op straat en plein wordt niet meer massaal gevoetbald, maar tegenwoordig zijn er voetbalkooien in de steden waar je de jeugd vrijelijk ziet ballen. Een honderdtal voetbalprofs van toen en nu vertelt over hun ervaringen in vaak aanstekelijke anekdotes.
Het boek wordt afgerond met eigen voorstellen van de auteur hoe elementen van het straatvoetbal in de jeugdopleiding zouden kunnen worden ingepast.

Voetbal IQ (deel 2)
Dan Blank

Vraag spelers welk lichaamsdeel het belangrijkste is bij voetbal en ze zeggen: je voeten. Maar het zijn je ogen! Slimme spelers zijn steeds aan het rondkijken: als ze de bal hebben, maar ook vóórdat ze de bal krijgen. Zodat ze weten hoe ze moeten lopen en passen. Zodat ze iedereen steeds een stap voor zijn.
Dit was het credo van het eerste boek en dat blijft het in deel 2. In toegankelijke, korte hoofdstukken legt Dan Blank uit wat de meest gemaakte fouten op het veld zijn en geeft hij tips over hoe je die kunt voorkomen. Simpele, praktische oplossingen die je meteen tijdens het spelen kunt gebruiken. Helder en met humor gepresenteerd, aantrekkelijk om te lezen voor zowel jonge spelers als hun trainers.

Nooit meer Qatar
François Colin

De wereldbeker voetbal in Qatar. Het is de blamage te veel geweest voor de FIFA. De toewijzing was het gevolg van interne corruptie – intussen zijn verschillende ‘leiders’ van de wereldvoetbalorganisatie de gevangenis ingedraaid. Daarnaast staat Qatar niet bekend voor een ruimdenkende visie op de mensenrechten. Wel integendeel. En tot slot: bij de bouw van de stadions stierven de voorbije jaren volgens een rapport van de Engelse kwaliteitskrant The Guardian meer dan zesduizend arbeiders als gevolg van vrijwel onbestaande veiligheidsmaatregelen.

Duits-Nederlands voetbalwoordenboek
Bas Timmers

Waar vind je nog grote staantribunes? Waar drinken de meeste fangroepen gezellig voor en na de wedstrijd nog samen een Wegbier (een pilsje voor onderweg)? Waar hebben ze een lange rij aan markante voetballers (Der Lothar), keepers (Oli Kahn), trainers (König Otto Rehhagel) en managers (Der Uli)? Tel daar het eigenzinnige vocabulaire bij op, een nieuwsgierigmakende rij aan typisch Duitse begrippen, en je hebt een machtige voetbalcultuur. Ja, bijna een sportief-cultureel erfgoed, haast Unesco-waardig. Over die cultuur en die begrippen verbaasde journalist Bas Timmers (Oss, 1972) – die in 2012 naar Duitsland verhuisde – zich al jaren. Hij groeide op met de Bundesliga, zaterdagavond om 18.00 uur was het bord op schoot voor de Sportschau, en van jongs af aan trok hij de grens over om wedstrijden te bezoeken. 

Stadion
Willem De Bock

België heeft alle baat bij en dringend nood aan nieuwe stadions om zijn clubs en voetbal te ontwikkelen. Een cultuur van afgunst, blokkages, filibusteren en procederen werkt dit tegen. Hoe kan er een positief ondernemingsklimaat gecreëerd worden? Waarom is het op een paar plaatsen al gelukt (of aan het lukken) en wat is er nodig om de toestand ook elders te deblokkeren? Onderzoeksjournalist Willem De Bock dook de catacomben van de Belgische voetbalarena in en ging op zoek naar wat nu de meest constructieve oplossing is om de impasse te doorbreken.

Voetbal IQ (deel 1)
Dan Blank

Vraag spelers welk lichaamsdeel het belangrijkste is bij voetbal en ze zeggen: je voeten. Maar het zijn je ogen!
Slimme spelers zijn steeds aan het rondkijken: als ze de bal hebben, maar ook vóórdat ze de bal krijgen. Zodat ze weten hoe ze moeten lopen en passen. Zodat ze iedereen steeds een stap voor zijn.
Voetbal IQ – Het geheim van slimme spelers is het nieuwe standaardboek voor junioren én hun trainers. Met 50 korte hoofdstukken over elk aspect van het spel. Voor kinderen die een betere speler willen worden en trainers die meer uit hun jeugdteam willen halen.
* Internationale bestseller
* To the point en zeer toegankelijk
* Geïllustreerd met leuke cartoons!

Het uur van de waarheid
Frank Raes

Frank Raes, gezicht en gastheer van Extra Time op Canvas, schrijft al vele jaren voetbalcolumns voor Het Nieuwsblad en De Standaard. Deze nieuwe bundeling bevat zijn meest rake bijdragen, en bewijst dat het spectrum van de voetbalcommentator heel breed is. Raes laat zijn licht schijnen over onder meer het geheim van de Bosuil, het mysterie van het thuisvoordeel, de schoonheid van FC Barcelona, de terugkeer van Mbark Boussoufa, het genie van Rik Coppens, de gevolgen van een aanslag in Moskou of de decadente groei van de transfermarkt. Daarnaast schetst hij eigenzinnige portretten van Andrea Pirlo, Victor Vaquez, Eric Gerets, Sepp Blatter of Gianni Infantino.

Bondscoach!
Gyuri Vergouw

Ben jij nu zo slim of is hij nu zo dom? In iedere Nederlandse voetballiefhebber zit wel een bondscoach verborgen. Tijd om je nu eens echt te meten met de top. Wat weet je eigenlijk over het omgaan met stress en het nemen van een penalty? Hoe praat je eigenlijk als bondscoach? Wint Oranje eigenlijk wel eens een verlenging of vinden we dat een wedstrijd met 90 minuten eigenlijk wel lang genoeg duurt? Hoe kies je jouw assistenten en welke mogelijkheden heb je om aan teambuilding te doen? Wat is die beroemde Nederlandse school in het voetbal eigenlijk? Wat moet een bondscoach écht beheersen om titels te winnen? De antwoorden vind je in ‘Bondscoach!’ 

Mister Michel
Stefan Van Loock

Michel Verschueren heeft een indrukwekkende dertigjarige carrière als clubmanager, waarvan ruim twintig bij Sporting Anderlecht, achter de rug. In die periode maakt hij de belangrijkste ontwikkelingen in het nationale en internationale voetbal mee. Van de invoering van het professionalisme over de intrede van de Afrikaanse voetballers, de opkomst van de loges en de grote geldschieters tot het Bosman-arrest en zijn desastreuze gevolgen. Overal was hij een bevoorrechte betrokkene of getuige – en nu en dan een visionair.
Mister Michel stond jarenlang op de barricades, in de eerste plaats als verdediger van ‘zijn’ Anderlecht. Meer nog dan welke clubleider of bondsvoorzitter ook was Michel Verschueren decennialang het gezicht van het Belgische voetbal.