Garnaal

De garnaalkroket

De garnaalkroket is een op-en-top Belgische culinaire klassieker, maar er zijn weinig plekken waar met zoveel hartstocht over deze krokante lekkernij met smeuïge inhoud wordt gesproken dan in Oostende. Dat heeft een reden. Op de legendarische Vistrap heb je een permanent aanbod van dagverse, ongepelde grijze garnalen en dat is een unicum. Geen wonder dat in een groot deel van de restaurants die de stad rijk is, de chef zweert bij verse Oostendse geirnoazen en een eigen recept. Geen twee artisanale garnaalkroketten zijn identiek en nergens vind je een aanbod (di)verser dan in de Stad aan Zee. ‘De Garnaalkroket’ vertelt het verhaal van een van de kleinere bewoners uit onze Noordzee: een camouflagemeester op de zeebodem maar een smaakbom in de mond. Ook de garnaalvissers zelf vertellen hun verhaal en onthullen de geheimen van een perfecte garnaalkroket. Kom te weten waar in Oostende de beste plaatsjes zijn om garnaalkroketten te eten, van verborgen pareltjes over hippe hotspots tot traditionele brasserieën die al jarenlang een referentie zijn. Duik mee in de ‘garnaalkrokettencultuur’ die zich gedurende tientallen jaren in de stad ontwikkelde. Want niet alleen de topchefs maar ook heel wat hobbykoks en grootmoeders hanteren hun eigen manier om het lekkerste uit de Noordzee in een krokant jasje te steken, vaak al generaties lang. Iedereen maakt garnaalkroketten en iedereen heeft er een verhaal bij! Hoe gemakkelijk en snel we deze lekkernij op ons bord verorberen, zo ambitieus en complex is het om ze te maken. Kom met tal van recepten, tips en tricks te weten hoe je zelf de perfecte garnaalkroket op je bord tovert. En vergeet niet om er een eigen draai aan te geven…

Garnalen
Katrien Vervaele

Een kraakvers boek over het lekkerste van de Noordzee: de garnaal
Beklijvende verhalen en heerlijke recepten met de grijze garnaal. Belgen zijn de grootste grijze garnaleneters ter wereld. Niet alleen is de garnaal een gegeerde lekkernij, het is ook een streekproduct met een rijke geschiedenis en traditie. We nemen je mee op tocht met paardenvissers en oude kruiers, met een vissersschip op zee, naar de veiling, de vismijn… tot in Marokko waar de meeste garnalen worden gepeld. Naast boeiende anekdotes en interessante weetjes krijg je ook bekende en minder bekende garnaalrecepten die je meteen kunt uittesten. Een rijk geïllustreerd boek over de grijze garnaal in al zijn facetten. Met prachtige foto’s van Heikki Verdurme.

Mosselen

Mosselen
Piet Devriendt

Mosselen. Wij Belgen eten ze het liefste met frietjes. Onze noorderburen graag met brood. Maar je kunt zo veel meer met de schelpdiertjes. Piet Devriendt, mosselchef van het restaurant De Oesterput in Blankenberge, selecteerde nieuwe, verfrissende, bekende en minder bekende recepten met de mossel in de hoofdrol. Gekookt, gebakken, in de wok of rauw, je kunt er alle kanten mee uit.

Mosselen zijn niet alleen heel lekker, ze zijn ook erg gezond. Ze bevatten eiwitten, mineralen, vitamines en nauwelijks vet. En met dit boek heb je meer dan 50 manieren om het kleine zeediertje klaar te maken. Aan de hand van schitterende foto’s legt Piet de recepten stap-voor-stap uit, zodat ook een niet-geoefende kok lekkere mosselgerechten op tafel kan toveren. Krijg jij ook al honger?

Scampi

Scampi
Stefan Ruysschaert

Wie houdt er niet van scampi diabolique of scampi in lookboter? Scampi zijn lekker, niet duur, en heel snel klaar. Er staan honderden recepten voor scampi of gamba’s op het internet. Dit boek bevat een selectie van deze recepten en legt het verschil uit tussen scampi, gamba’s, langoustines, langoesten en andere reuzengarnalen. Probeer eens scampi geflambeerd met Ricard. Of waarom niet scampi met Elixir d’Anvers? Of Scampi met Marsala. Want het geheim zit hem in de lekkere saus…

Tonijn

Tonijn
Thea Spierings

Tonijn is een heerlijke, gezonde en veelzijdige vis. Dit boekje nodigt je in 40 smakelijke recepten uit om er eens iets heel anders mee te doen! Zowel verse tonijn als tonijn uit blik komen aan bod, in een variatie aan warme en koude gerechten. Je vindt ideeën voor nieuwe versies van klassiekers als tonijnsalade en gegrilde tonijn, maar ook wereldgerechten die je zullen verrassen met hun bijzondere en exotische smaken. Ga op avontuur met tonijn!

Zalm

Zalm
Thea Spierings

Een vis zo mooi van structuur en lekker van smaak als zalm, nodigt natuurlijk uit tot kokkerellen. Grillen, bakken, stomen, pocheren of flinterdun gesneden op een voorverwarmd bord garen; het kan allemaal! Kies een mooie moot, een stuk filet van de beste kwaliteit of de ingeblikte versie en laat je fantasie de vrije loop. Met een vis die in de basis zo veelzijdig is, kun je praktisch niet de mist ingaan. In dit boekje vindt je 40 smakelijke recepten ter inspiratie. Nieuwe interpretaties van klassiekers en verrassende wereldse creaties, om eindeloos mee te variëren!

Zeevruchten

Het grote vis en zeevruchten boek

Dit prachtige boek helpt u het beste te halen uit al die heerlijkheden die onze rivieren en zeeën te bieden hebben. Het bevat 140 recepten uit de hele wereld en biedt daarnaast tips om de meest verse vis en zeevruchten te kiezen, mooi gefotografeerde stap-voor-stapinstructies metde belangrijkste (voo)bereidingstechnieken, en een geïllustreerd overzicht van de verschillende vissoorten.

Vis en Zeevruchten

Allerlei boeken over vis

Vis
Gaël Orieux

Vis is een culinaire bijbel van bijna 400 pagina’s die lezers bekendmaakt met uiteenlopende soorten vis, schaal- en schelpdieren en laat zien hoe je deze tot de heerlijkste gerechten kunt bereiden. Aan de hand van 90 recepten, die geschikt zijn voor iedere thuiskok, verheft de Franse chef Gaël Orieux deze schatten uit de zee tot gastronomische hoogstandjes op je bord.

Het eerste deel van het boek bevat duidelijke beschrijvingen en prachtige foto’s van alle gebruikte soorten. In het tweede deel worden de recepten onderverdeeld in meerdere thema’s: bouillons/soepen, gefrituurde vis/fritters, thuis roken, curry’s/kruiden en eenvoudig/geraffineerd. Daarbij legt Gaël Orieux stap voor stap de belangrijkste technieken uit, zoals fileren en het openen van oesters, en geeft hij informatie over seizoenen en visgebieden.

De hele vis
Josh Niland

We willen allemaal meer vis eten en we zijn doordrongen van het belang van duurzaamheid: met dit boek raak je geïnspireerd en breid je je repertoire uit met de heerlijkste nieuwe ideeën van dé chef-kok van deze tijd. In .De hele vis – het kookboek benadert Sydney’s meest innovatieve chef-kok Josh Niland op een heel nieuwe manier alle aspecten van het bereiden van visgerechten. Of het nu gaat om het vinden van de juiste vis, het fileren, rijpen of zouten, alles wat we al dachten te weten wordt opnieuw onder de loep genomen en uitgelegd. Josh Nilands missie is anderen te inspireren vis te zien als een bijzondere voedingsbron en een culinair seizoensproduct. Met dit boek zijn nieuwe culinaire hoogtepunten binnen ieders handbereik. Proef de meer dan 60 recepten voor het bereiden van talloze vissoorten: van kabeljauw-leverpaté op toast, vis-cassoulet en geroosterd merg van vissenbotten tot aan de echte perfecte fish-and-chips.

delicious. Hét visboek!

In delicious. hét visboek! staan maar liefst 100 recepten: van kibbeling met remoulade, vispie, gegrilde oosterscheldekreeft en de befaamde garnalenkroketten tot gestoofde octopus, visstoofpot, gegratineerde mosselen en de lekkerste scheermessen en kokkels van de bbq. Van heel makkelijk tot vis voor gevorderden, vis blijft verrukkelijk, zeker als je deze delicious.recepten volgt.

Schmidt originals zeevis kookboek
Ricardo Vis Van Heemst

Het werd dan ook de hoogste tijd voor een kookboek met al deze ‘Originele’
gerechten. Het Schmidt Originals Zeevis Kookboek is een waar handboek voor de echte liefhebbers van lekker koken, garen, bakken en vooral: genieten van al het lekkers uit de zee.
Er staan maar liefst 50 Schmidt Originals gerechten in, bereid met vis uit alle
zeeën en oceanen van de wereld. En leuke weetjes over vis, vissers, kooktechnieken
en culinaire wetenswaardigheden van de beste topkoks van Nederland.Schmidt Zeevis is namelijk hofleverancier van de beste restaurants in Nederland.

Vis en zeevruchten Teubner

begint met een kort overzicht van respectievelijk de consumptie vissen en zeevruchten. Van elke vis en zeevrucht is er een foto in dit boek met de latijnse naam en benamingen in andere talen. Verder wordt van elke vis en zeevrucht vermeld, wat de kenmerken zijn, wat het leefgebied is en wat de toepassing op het gebied van consumptie is . Na de opsomming van de diverse consumptie- vissen en zeevruchten volgt een gedeelte met praktische keukentips. Leer de kwaliteit van vis herkennen, de verschillende gaarmethodes van de vis en het fileren van de verschillende soorten vis. In de praktische keukenkennis voor zeevruchten leer je de juiste techniek toepassen. Hoe pel je bijvoorbeeld een garnaal, dit boek heeft het duidelijk stap-voor-stap in beeld gebracht, hoe verwijder je de schaal van grote schaaldieren en hoe open je schelpen. Verder worden er in dit boek een aantal ?keukengeheimen? verklapt, zoals wat de professionele koks hanteren bij de bereiding van vis, een klein abc van de haring, alles over de oesterkweek en meer over de inktvis en zijn inkt. Iedereen die al dan niet professioneel gerechten bereid met vis en/of zeevruchten hoort dit boek te leven. Het boek biedt een schat van warenkennis en praktische keukentips.

Het Grote Boek Met Vis & Zeevruchten

U kent het verschil niet tussen zeebaars en zeeduivel? U slaagt er niet in om zalm klaar te maken zodat hij heerlijk sappig is en gemakkelijk van de graat loskomt? Of u weet niet welke vis u moet gebruiken voor een echt lekkere vissoep?
Het grote boek met vis & zeevruchten maakt van u een expert en stelt u de beste vissoorten, recepten en technieken voor. Hoofdstukken over soepen en salades, roerbakken en frituren, pocheren en stomen, grillen en barbecuen leiden u door een overvloed aan heerlijke visgerechten uit de hele wereld. Speciale aandacht wordt onder meer geschonken aan sushi en sashimi, warme en koude visschotels, dim sum, marinades en aan prachtige oesters die in de schelp worden geserveerd.

– Een geïllustreerd overzicht van de beste vis en zeevruchten uit de hele wereld.
– Stap-voor-stap foto’s met aanwijzingen voor het schoonmaken van vis en andere moeilijke technieken.
– De lekkerste visrecepten uit de hele wereld, van romige Franse forel tot pittige Thaise curry’s.
– Tips en adviezen over het kopen, bewaren en bereiden van vis.