Fred Vargas (pseudoniem van Frédérique Audouin-Rouzeauis) is een Franse auteur en werd in 1957 in Parijs geboren. Daarnaast is ze historica, archeologe en gespecialiseerd in dierlijk gebeente. Onderzoek daarvan leverde haar informatie op over de handel en cultuur van twaalfde-eeuwse dorpen.
Eind jaren tachtig begon ze met schrijven, wat ze vooral ’s nachts of in de vakanties deed. Voor haar boeken bedacht ze de naam ‘rompol’, een samentrekking van ‘romans policiers’. Haar debuutroman Les Jeux de l’amour et de la mort (1986) won de Prix de roman policier du Festival de Cognac.
Adamsberg
Personage : Inspecteur Adamsberg.
Recensie : Bent u niet gesteld op een zekere chaos en gaat uw voorkeur uit naar een rechtlijnig verhaal? Dan kunt u dit boek beter niet lezen, het lezen ervan zal leiden tot irritatie en meer ernstigere aandoeningen van de geest.
Wilt u wel meegaan in de chaotische maar doeltreffende geest van Jean-Baptiste Adamsberg, dan wacht u een humorvol avontuur met vele zijlijntjes, dialogen en introspecties die soms niet maar meestal wel te volgen zijn.
Recensie : Voor de zoveelste keer heb ik genoten van unieke, dwarse mensen die bepaald geen dwarsdoorsnede zijn van de normale bevolking, van het verhaal met dwarse dialogen vol humor en mooie zinnen.
Recensie : Maak dat je wegkomt is niet wat je noemt een bloedstollende thriller. Maar wel een erg sfeervol, spannend boek.
Recensie : Wat een originele, prachtige en goed opgebouwde thriller. Van de eerste tot en met de laatste letter genoten van de dynamische commissaris Adamsberg, de verfrissende schrijfstijl van de auteur.
Recensie : Eerst maar even de minpuntjes van dit boek: het komt enigszins traag op gang, de voetnoten met verwijzingen naar eerdere verhalen voegen niets toe en irriteren alleen maar, en de ontknoping is nogal vergezocht. Maar wat geeft het? Er zitten altijd wel onwaarschijnlijkheden in de boeken van Vargas, die maken dat de sfeer zo bijzonder is.
De personages staan als een huis, de absurde gebeurtenissen en de humor van dit kaliber zijn normaal gesproken vooral te vinden in het Angelsaksische taalgebied, en Adamsberg volgt onverstoorbaar zijn eigen weg.
De pluspunten zijn kortom duidelijk in de meerderheid. Vargas heeft weer een prachtig boek geschreven.
Recensie : Ik doe al lang geen pogingen meer om mee te gaan in de logica van commissaris Adamsberg. Je moet de verhalen van Vargas gewoon over je heen laten komen, genieten van de absurde humor en de onverwachte inkijkjes in de menselijke geest. Van Vargas kun je rustig alle boeken lezen, geen steek wijzer worden en toch helemaal tot rust komen.
Recensie : Tijdje op moeten wachten maar het was de moeite waard.
Lekker warrig boek vol Vargas-humor, mysterieus en een onverwachte ontknoping!
Recensie : Een spannend boek, met onverwachte wendingen. Achtergrondinformatie over een facet van de Franse revolutie zonder een geschiedenisboeken te worden. Prettige en herkenbare personages.
Recensie : Na de gebruikelijke onverwachtse wendingen, zij-, dwars- en doodlopende straten, een keur aan verdachten; wordt de moordenaar natuurlijk gevonden. Zoals altijd bij Fred Vargas is het boek uitstekend opgebouwd, boeiend geschreven, ontbreekt de humor niet, terwijl een lezer geboeid blijft. Deze detective leest weer als een trein. Rode draad is deze keer seksuele intimidatie, seksueel geweld, seksueel misbruik en de invloed hiervan op slachtoffers.
De drie Evangelisten
Personage : Oud-politieman Louis Kehlweiler.
Recensie : Het verhaal is best aardig, maar ook niet bijzonder en de schrijfstijl is op zijn hoogst sympathiek te noemen. Maar al met al maakt dat nog geen gedenkwaardige thriller. Nee, dit is er meer eentje die je ook makkelijk ongelezen had kunnen laten liggen…
Recensie : Redelijk boek Enkel deze was te lang dradig al bleef het spannend tot het einde De daar nooit gedacht deze persoon het zou gedaan hebben was echt wel de laatste wie ik verdacht. Mooi vlot leesbaar
Recensie : Goed geschreven verhaal.