Tuin

Moestuin

De tuin is een proces
Conny den Hollander

Haar eerste experiment, de Verwilderingstuin, legde ze aan in 1924 en dat was nog maar het begin. De tuin is een proces laat de ontwikkeling van het levenswerk van Mien Ruys zien. Aangevuld met schitterende foto’s, historisch beeldmateriaal, tuinontwerpen en beplantingsplannen is dit boek relevant voor zowel tuin- en landschapsarchitecten als tuiniers van alle niveaus. 

Mijn moestuin vol verwondering
Nina Nijland

In dit prachtig vormgegeven handboek met leeslint geeft Nina per seizoen inspiratie in de vorm van verhalen, nuttige informatie, recepten en DIY’s zodat je creatief aan de slag kunt gaan in je tuin. Dus vier seizoenen doen, maken eten en beleven. Nina Nijland schrijft, illustreert, fotografeert, maakt recepten en is de vormgever van haar eigen werk. Met dit boek inspireert ze haar lezers om een groene levensstijl te omarmen.

Hoe begin je een moestuin
Bobbi Eden

‘Hoe begin je een moestuin’ is hét handboek van Bobbi Eden voor iedereen die altijd al zijn eigen kruiden, groente of fruit heeft willen verbouwen. Stap voor stap neemt Bobbi je mee, of je nu een tuinier bent met een klein beetje ervaring of gewoonweg geen idee hebt waar te starten. Bobbi laat zien dat het aanleggen en onderhouden van een moestuin écht voor iedereen is weggelegd. Op een toegankelijke manier legt ze je uit wat je nodig hebt, hoe je moet starten en hoe je jouw moestuin moet verzorgen.

Seasons' moestuin
Jessica Koomen

In deze tijd zien we meer dan ooit dat mensen zelf een eigen moestuin willen aanleggen en willen koken van eigen oogst. Met Seasons’ moestuin laat Jessica Koomen zien hoe iedereen op een eenvoudige manier kan beginnen met een ecologische moestuin en hoe je met de oogst heerlijke gerechten kan maken. Naast praktische tips voor beginnende moestuiniers geeft Jessica leuke DIY-oplossingen voor een efficiënte, biodiverse en ecologische moestuinlifestyle, zoals het maken van een composthoop of hoe je met diverse conserveertechnieken eten kunt bewaren.

In de moestuin met Wim Lybaert
Wim Lybaert

Iedereen kan moestuinieren, dat is de rode draad van In de moestuin. Wim Lybaert begint zijn boek met tien praktische moestuinvaardigheden en hoe je die in je vingers krijgt. Daarna beschrijft hij van meer dan vijftig groenten uitgebreid hoe je ze kweekt, met een aparte gids voor beginners en gevorderden. Hij neemt je mee langs kruiden, fruitbomen en kleinfruit, en doet de beginselen van kweken en snoeien uit de doeken. En tot slot is er het tuindagboek van Wim, vol natuurliefde en met een heel eigen kijk op tuinieren en moestuinplezier.

De moestuin
Floor Korte

Floor Korte laat in De moestuin zien hoe het telen van je eigen groenten leidt tot minder stress en meer gezonde eetlust. Kom tot rust door lekker bezig te zijn in je tuintje. Zelf groente verbouwen is volkomen milieu- en diervriendelijk en het kan gewoon in je eigen tuin of op je balkon.

De moestuin leert hoe je met weinig inspanning van je eigen groente, fruit en kruiden kunt genieten. Het boek bevat vele weetjes, tips, aan- en afraders, verrassende recepten en fraaie illustraties van Floor Kortes eigen hand.

De makkelijke moestuin 2.0
Jelle Medema

In dit boek:
• hoe het Makkelijke Moestuin systeem werkt
• hoe je een moestuin opzet die precies bij jou past – én je planten alles geeft wat ze nodig hebben
• stap-voor-stap begeleiding voor 33 basisgroentes – zodat het niet fout kán gaan
• en nog veel meer
Kortom: alles wat je nodig hebt om succesvol te moestuinieren. Zonder gestress en zonder twijfel. 

Het grote makkelijke moestuin kinderboek
Jelle Medema

In het boek ontdek je – samen met Roos en Seb – het beproefde concept van de Makkelijke Moestuin. Jelle legt ze alles uit, van de grond tot aan het indelen van de bakken. Ieder onderdeeltje krijgt een eigen, overzichtelijk hoofdstukje: alles vlot geschreven, in eenvoudige taal, en met leuke illustraties. En zo leer je stiekem alles om een eigen moestuin mee te beginnen.
Verder lees je van alles in de groentewijzer, zoals informatie over kropsla, spinazie, radijsjes, worteltjes, uien, snijbiet, sugarsnaps en nog veel, veel meer. In het boek staat een handige zaaikalender

De makkelijke moestuin
Jelle Medema

Met zijn boek ‘de Makkelijke Moestuin’ wil Jelle voor eens en voor altijd een einde maken aan al het ingewikkelde gedoe rondom de moestuin. Want als je je planten geeft wat ze nodig hebben is het super simpel. Het systeem van de Makkelijke Moestuin is rondom die behoeftes ontworpen. Daardoor kost het onderhoud van zo’n moestuin hooguit vijf minuutjes per dag.

Siertuin

De eetbare siertuin
Pascal Garbe

Lekkere planten mogen ook mooi zijn! En mooie planten kunnen ook lekker zijn! Dit is een compleet nieuwe gids die meer dan 1.000 eetbare en vooral ook decoratieve planten beschrijft. Met de juiste plantenkeuze kun je genieten van een mooie, eetbare tuin en verdwijnen de traditionele grenzen tussen ‘boomgaard’, ‘moestuin’ en ‘siertuin’. Je hoeft geen compleet voedselbos aan te leggen
voor een pluktuin waar het leven goed is en waarin bijna het hele jaar te oogsten valt. De auteurs vertellen hoe de planten worden gekweekt en verzorgd en geven veel culinaire tips. Zo lees je dat de bloemen van de fuchsia eetbaar zijn, en verrassender: dat jonge sparrenknoppen kort gewokt kunnen worden zodat ze hun zachtzure knapperigheid behouden. En ken je de prachtige paarse stengelsla al?

Allerlei boeken over de tuin

Ontwerp je eigen voedselbostuin
Evelyn De Bruecker

Voedselbossen zijn hip, zoveel is zeker. Maar lijkt dat voor jou een onhaalbare droom omdat je alleen maar een balkon of een kleine tuin hebt? In Ontwerp je eigen voedselbostuin leer je stap voor stap hoe je deze droom toch kan realiseren.
Heb je slechts een terras of balkon, dan krijg je advies over de soorten potten, de potgrond, de geschikte planten en hoe je je eigen compost en meststof maakt. Een mini-voedselbos binnen handbereik dus. Beschik je over een lap(je) grond, dan begin je met observeren: welke delen staan in de schaduw, in de zon – hoelang en wanneer? Wat is de hoofdrichting van de wind? Welke bodemsoort heb je ter beschikking? … Een goede voorbereiding is het halve werk. Een uitgebreide plantenlijst, praktische info over het ontwerp en over het onderhoud van de planten helpen je een heel eind op weg!

De wilde planten van België
Annelies Jacobs

Zoals velen onder ons trok Annelies Jacobs tijdens de coronalockdowns wat vaker de natuur in. Tijdens haar wandelingen door België nam ze zich voor om alle inheemse planten op haar pad in kaart te brengen. Tot haar eigen verbazing ontdekte ze er meer dan 1200! Ze ging op zoek naar de verhalen erachter en heeft de 300 merkwaardigste gebundeld in dit boek.

Oogsttuinen
Jacques Hermus

Een mooie oogsttuin als eigen paradijs, wie wil dat nu niet? Sinds mensenheugenis wroet de mens in de aarde, plant knollen, zaait groenten en kruiden. Met als doel: oogst. Glanzende tomaten, modderige aardappels, diepgroene koolbladeren, roodbloeiende bonen aan rijshout, geurende kruiden en friszoete appels; opgekweekt in volkstuinen en kloostertuinen, in kassen en schooltuinen, door vrijwilligers in gemeenschapstuinen of wetenschappers in botanische tuinen.
Journalist en moestuinier Jacques Hermus neemt de lezer mee naar verschillende oogsttuinen om te laten zien wat de moestuinier vermag. Van wijngaard tot kasteeltuin en voedselbos. Reportages, geschiedenissen, groenteschetsen, interviews en anekdotes maken dit boek tot een boeiende biografie van onze oogsttuin.

Ecologische tuin
Geertje Coremans

Margrieten groeien in grasrijke bermen en klimop in het bos. In de natuur zie je nooit het omgekeerde. Hoe dat komt]/ Vegetaties hebben hun eigen logica.
Inzicht in deze fascinerende processen vormt de basis voor een ecologische tuin. Een tuin die voedsel biedt aan mens en dier, schuilplaatsen aan dieren, waar planten voorrang krijgen op verharding en waar een beplanting in lagen het regenwater vasthoudt en langaam in de bodem laat infiltreren.

Als je je tuin zo inricht is het resultaat een biodiverse tuin. Dit boek helpt je op weg naar een doordacht ontwerp. Je leert hoe je geschikte planten kiest en voldoende ruimte reserveert voor volgroeide bomen en struiken. Je krijgt een duidelijke kijk op het beheerwerk en de groenresten die je mag verwachten.

Voor tuineigenaars en tuinprofessionals is het een praktische handleiding bij ontwerp, aanleg en beheer van ecologisch groen. Ook hoveniers en natuurbeheerders zullen hier een schat aan informatie vinden.

De groene tuin
Floor Korte

Met ‘De groene tuin’ van Floor Korte transformeer je stapsgewijs je tuin of balkon naar een diervriendelijk plantenparadijs. Tegels eruit, op naar een groene oase! Na het succesvolle boek ‘De moestuin’, laat Floor Korte (bekend van Floorsmoestuin.nl) in ‘De groene tuin’ zien hoe je van een saai balkon of een tuin vol tegels een prachtige groene plek maakt. Op basis van haar eigen ervaringen, neemt ze je stap voor stap mee bij het aanleggen van een tuin waar mens én dier gelukkig van worden. Want hoe bouw je een schuurtje of een insectenhotel? En welke planten doen het goed op welke plek? Ze vertelt over de mooiste bloeiers, het kweken van groente en fruit in eigen tuin en het belang van insecten. Volledig geïllustreerd met veel foto’s en illustraties is dit een prachtig en inspirerend boek om mee aan de slag te gaan.

De tuin op tafel
Angelo Dorny

Hoe kweek je de lekkerste tomaten?
Welke gerechten kun je klaarmaken met je pas geoogste courgettes?
Wanneer zaai, plant en oogst je wat?
Alle antwoorden vind je in De Tuin op Tafel, waarin gepassioneerd moestuinier Angelo Dorny je meeneemt in zijn moestuin: eerst kweken, dan koken op het ritme van de seizoenen. Alle tips en weetjes, tuintechnieken en recepten vind je handig gebundeld per seizoen. Een praktisch boek met prachtige foto’s die je zin geven om meteen aan de slag te gaan.
* Op de handige seizoen-kalender zie je in één oogopslag wat je te doen staat.
* Met ecologische tips om schadelijke insecten en slakken te weren en te bestrijden.
* Dankzij 40 heerlijke recepten zet je al je zelfgekweekt lekkers op tafel.

Gevaarlijke Planten
Fred De Vries

Dit boek bevat beschrijvingen van 100 verschillende gevaarlijke planten. De meesten daarvan zijn te vinden in onze vaderlandse natuur, anderen worden vaak achteloos in een tuin aangeplant vanwege hun aantrekkelijke verschijning, terwijl weer anderen zich in als onschuldig ogende kamerplant in onze directe omgeving bevinden of zelfs als ‘veilig’medicijn worden gebruikt. Dit boek is ook een poging om de moderne mens opnieuw bewust te maken van de kracht van de natuur. Vaak zijn planten in de juiste dosis een heilzaam medicijn, maar de natuur is wispelturig waardoor die juiste dosis maar lastig kan worden bepaald.

Tuinieren met Monty Don
Monty Don

Monty Don spreekt uit ervaring opgedaan in zijn eigen biologische tuin in Herefordshire, Engeland. Hij is van mening dat een duurzame manier van tuinieren de toekomst is voor alle echte tuiniers. In deze uitgave vertelt Monty Don op zijn eigen onweerstaanbare manier over zijn tuin, de plek waar ook al de fantastische foto’s zijn genomen. Dit boek, dat leest als een roman maar toch een uitgebreid naslagwerk is, laat zien hoe u sterke en gezonde planten kunt kweken en heerlijke producten kunt oogsten op een milieuvriendelijke manier.
Praktische aanwijzingen gecombineerd met stap-voor-stap foto’s tonen de beste manieren van onder meer composteren, zaaien, planten en oogsten om bij fruit en groenten tot een goed resultaat te komen.
Waardevolle adviezen worden gegeven over het ontwerpen en het gebruik van kleur, vorm en textuur in de bloementuin.