Slaap wel
Jade Wu

’s Nachts urenlang liggen woelen en schaapjes tellen, overdag last van verminderde concentratie, vergeetachtigheid of een slecht humeur? Het is een wijdverbreid maatschappelijk probleem. Bijna een kwart van de Nederlanders kampt met slaapproblemen. Voor hen is iedere nacht weer een beproeving, waarbij een goede nachtrust een strijd lijkt in plaats van een natuurlijk proces. Dat is al vervelend genoeg, maar slaapproblemen hangen ook nog eens samen met langdurige lichamelijke klachten en pijn. Ook is slapeloosheid een grote risicofactor voor een toekomstige depressie. Dr. Jade Wu is een autoriteit op het gebied van (chronische) slapeloosheid en zet in dit boek heel helder uiteen hoe slaap en slapeloosheid werken. Daarnaast geeft ze de lezer wetenschappelijk onderbouwde handvatten voor een betere nachtrust én een praktisch stap-voor-stapprogramma van acht weken om af te rekenen met slapeloosheid. Zo kan de lezer weer met een uitgerust gevoel uit bed stappen.

Nooit meer niet meer slapen
Jelmer Jepsen

In Nooit meer niet meer slapen vertellen schrijver en voormalig slechtslaper Jelmer Jepsen en psychiater en somnoloog Alexander van Daele op praktische en toegankelijke wijze over slaap en slapeloosheid.

Jarenlang sliep Jelmer zeer slecht. Hij probeerde van alles om dat te verhelpen, maar niets hielp. Uiteindelijk lukte het hem onder begeleiding van Alexander van Daele om zijn slaapproblemen de baas te worden. In dit boek krijgt de lezer een uniek kijkje in de spreekkamer en in de behandeling van slapeloosheid.

Aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten, praktische tips en levendige anekdotes leggen Jelmer en Alexander uit wat slapeloosheid is, hoe het ontstaat en wat je eraan kunt doen. Een must-read voor iedereen die (nog) beter wil slapen!

Beter slapen
Leer het van de beste
Annelies Smolders

Annelies Smolders is psycholoog, psychotherapeut en slaapexpert. In haar groepspraktijk Huis Midori in Hasselt begeleidt ze al jaren mensen met slaapproblemen. Haar werking is oplossingsgericht, omdat ze een behandeling zo kort als mogelijk wil houden. Naast slaapcoaching is ze ook bezig met mindfulness, waar ze afwijkt van de klassieke minfulnesstraining. In deze online masterclass maakt ze van jou in een mum tijd, én zonder slaapmiddelen, een goede slaper.

Chronische slapeloosheid versla het 'monster'
Van der Klaauw

  • Voelt slapen voor jou aan als een prestatie, een ‘hobbel’ die je elke nacht over moet?
  • Kijk je vaak met angst vooruit naar de dag die voor je ligt?
  • Heb je veel te lang gezocht naar een niet-bestaande oplossing?
  • Staan jouw nachten in het teken van de angst om (weer) wakker te liggen?
  • Ben je overdag in je hoofd al bezig met de nacht die voor je ligt?
  • Hebben jouw slaapproblemen de touwtjes in handen en kijk jij vanaf de zijlijn mee?
  • Heb je je doelen, plannen en ambities (onbewust) naar beneden bijgesteld?
  • Verdwijnt je eigen identiteit langzaam naar de achtergrond?

De kracht van slapen
Inge Declercq

Is er iets fijner dan een heerlijke nacht slaap om uitgerust aan je dag te beginnen? Helaas is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend, want maar liefst 1 op de 3 Belgen kampt met slaapproblemen. In De kracht van slapen legt neurologe en slaapexpert Inge Declercq haarfijn uit hoe dat komt. Wist je bijvoorbeeld dat je slaap een weerspiegeling is van je leven overdag? Meer nog: door te letten op wat je doet wanneer je wakker bent, kun je je slaap een pak verbeteren. Dit boek leert je hoe je slaapmechanisme in elkaar zit, hoe je energiek wakker kunt zijn overdag én wat je kunt doen voor een herstellende nacht. Verder beantwoordt Inge Declercq vele vragen die haar patiënten stellen. Wat is mijn ideale slaaptijd? Wat doe ik het best voor ik ga slapen? Kan ik slaaptekort inhalen? En hoe pak ik het best mijn stress aan om beter te slapen? De kracht van slapen biedt ook een oplossing voor slapeloze nachten. Wat doe je als je niet kunt slapen? En hoe los je ’s nachts vervelend lang wakker zijn op?

Slaap vatten
Bregje Hofstede

We kennen ze inmiddels wel, tips voor betere slaap. Overdag veel bewegen en ’s avonds laten we braaf de koffie staan en dempen we de lichten. Maar waarom blijven we dan toch wakker liggen? Welke breuklijnen lopen er door onze nacht? Bregje Hofstede, gecertificeerd insomniac, kijkt in dit boek naar de diepere oorzaken van onze slechte slaap. Want onze smartphone is slechts het laatste hoofdstuk van een verhaal dat veel langer gaande is. Al decennia zijn we bezig het slapen en het dromen te verleren. Op haar zoektocht naar een manier om weer te slapen graaft ze steeds dieper: voorbij de slaappillen en de lavendelthee, langs psychologen en psychiaters, tot aan genen, geld, en de manieren waarop ons dagelijks leven onze nachten aantast. Een boek voor iedereen die de échte redenen achter onze slechte slaap wil weten, om zo de nacht te heroveren!

Slaap
Matthew Walker

Waarom slapen we? En waarom is gebrek aan slaap zo schadelijk? Tot voor kort had de wetenschap daar geen antwoord op, maar de laatste twintig jaar heeft een explosie aan nieuw onderzoek veel kunnen verhelderen omtrent een van onze meest fundamentele levensbehoeften. In Slaap legt hersenwetenschapper en slaapexpert Matthew Walker uit waarom slapen en dromen van levensbelang zijn. Dit boek kan je leven ingrijpend veranderen. ‘Aanrader voor op het nachtkastje!’ – New York Times Book Review ‘Walker ontdekte een revolutionaire manier om slimmer, aantrekkelijker, dunner, gelukkiger en gezonder te worden: een goede nachtrust. Dit boek is een eyeopener!’

Van dit boek ga je beter slapen
Catelijne Elzes

Een op de drie volwassen Nederlanders slaapt slecht. Catelijne Elzes en Deborah Freriks kennen het probleem en gingen opzoek naar manieren om beter te kunnen slapen. Zo creëerden ze het boek: ‘Van dit boek ga je beter slapen’. Het boek reikt handvatten aan om beter te slapen en geeft een humoristisch en hartverwarmend kijkje in het leven van Catelijne en Deborah. Er is genoeg dat je kunt doen (en laten) om je nachtrust te verbeteren. Plus: je staat er niet alleen voor! Een toegankelijk boek met journalistische verhalen, humor, compassie, wetenschap en fijne illustraties.

Waarom je niet slaapt en hoe het op te lossen
W. Chris Winter

Wie slecht slaapt, is daar de hele dag mee bezig. En dat is niet gek want slapen is voor elk orgaan van belang. Het effect van een slechte nachtrust op onze concentratie en humeur is direct merkbaar. Voor onszelf en voor onze omgeving. Eén doorwaakte nacht kunnen we wel aan, maar als slecht slapen aanhoudt, worden we moedeloos of wanhopig. ‘Nergens voor nodig’, vindt Chris Winter, door Arianna Huffington ook wel de slaapfluisteraar genoemd. Hij adviseert talloze bezorgde wakkerblijvers en prestatiegedreven atleten over slapen. Angst en zorgen zijn de grootste boosdoeners. Maar hoe zet je dat brein uit en hoe maak je je lichaam klaar voor slaap? Winters laagdrempelige boek Waarom je niet slaapt en hoe het op te lossen, geeft inzicht in het slaapmechanisme, praktische tips en onderstreept het belang van slapen. Maar bovenal stelt het boek gerust, want uiteindelijk kan echt iedereen weer rustig slapen.

Start to Sleep
Annelies Smolders

1 Belg op 4 kampt met slaapproblemen. Dat heeft enorme gevolgen voor al die mensen, maar ook voor hun werkgevers, het verkeer enz. Veel te vaak proberen mensen die problemen te bekampen met medicatie.
Psychologe Annelies Smolders begeleidt al vele jaren met veel succes mensen met slaapproblemen. Haar methode wérkt, ook zonder slaapmiddelen. De Start to Sleep-methode is een succestherapie die eruit bestaat om je slaapgedrag (inbegrepen de uren dat je niet slaapt) totaal te veranderen. Het is werkelijk een totale reset. Volg je haar schema en adviezen, dan word je in een paar maanden tijd een goede slaper. Waardoor je je beter gaat voelen, je efficiënter zal werken, je minder verstrooid zal zijn, je algemene gezondheid een boost krijgt en je blijer in het leven zal staan.

Nick Van Loy
Insomnia

Nijlenaar Nick Van Loy (33) heeft met Insomnia een roman geschreven over slapeloosheid. Zelf weet hij maar al te goed wat het is om urenlang naar het plafond te staren. Met het verhaal wil hij mensen bewustmaken van het probleem en lotgenoten aanmoedigen om hulp te zoeken. Insomnia is gebaseerd op mijn eigen ervaringen”, zegt Nick. “In het boek gebeuren er ook heel wat dingen die gelukkig níét in mijn eigen leven gebeurd zijn, maar het boek gaat over slapeloosheid 

insomnia