Reptielen

Schildpadden

Schildpadden zijn een orde van reptielen waarvan alle soorten gekenmerkt worden door een vaak stevig en bolvormig schild. Schildpadden kunnen sterk verschillen in grootte, kleuren en levenswijze maar zijn gemakkelijk te onderscheiden van alle andere reptielen door het uitwendige schild.

Groene zeeschildpadden
Nancy Dickmann

Sommige diersoorten worden met uitsterven bedreigd. Als wij ze niet helpen, verdwijnen ze misschien voor altijd. In deze serie maak je kennis met vijf bedreigde diersoorten. Hoe leven ze? En waarom zijn ze in gevaar? Een serie vol verrassende weetjes en mooie foto’s. De vrouwtjes leggen elk meer dan honderd eieren tegelijk op het strand! Toch zijn er steeds minder groene zeeschildpadden. Hoe komt dat? En hoe kunnen wij ze helpen overleven?

Slangen

Anaconda

De anaconda, is een slang uit de familie reuzenslangen. De anaconda heeft een groene tot bruine kleur en grote, ronde, donkere vlekken over het gehele lichaam. De slang is een bewoner van vochtige regenwouden in noordelijk Zuid-Amerika.

Anaconda
Anita Ganeri

In deze uitgebreide reeks informatieve boeken kom je alles te weten over de wonderlijke wereld van je favoriete dier. Ontdek hoe het leven van deze dieren eruit ziet. Wat doen ze overdag en ’s nachts? Hoe bewegen, slapen, jagen en eten ze?

Allerlei boeken over reptielen

Het fascinerende leven van reptielen
Sterrin Smalbrugge

Reptielendeskundige Sterrin Smalbrugge over het verrassend rijke leven van slangen, krokodillen, gekko’s en andere reptielen: ‘Dat reptielen geen hoge aaibaarheidsfactor hebben betekent niet dat ze geen waardering en bescherming verdienen.’

Krokodillen die hun jongen in hun bek beschermend naar het water dragen. Gekko’s die in groepjes hun eieren uitbroeden. Babyslangen die met hun hartslag vanuit het ei contact maken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hebben reptielen een rijk en niet zelden sociaal leven. Ze zorgen voor hun nakomelingen, communiceren met elkaar en passen zich op een bewonderenswaardige manier aan aan veranderende omstandigheden waarvan de mens meestal de oorzaak is.

Het grote reptielenboek
Sterrin Smalbrugge

Sterrin Smalbrugge is gek op alles wat met reptielen te maken heeft. Ze is ecoloog en herpetoloog (reptielendeskundige) en reist de hele wereld over om onderzoek te doen naar deze supercoole dieren. Daarnaast heeft ze een eigen theatershow en een vaste rubriek in National Geographic Junior. Reptielen zijn superhelden. Zelfs in de extreemste gebieden kunnen deze oersterke dieren overleven. Hoe? Daar hebben ze heel slimme trucs voor ontwikkeld! Van infrarode straling voelen tot over het water lopen, of van kleur veranderen tot ogen die los van elkaar kunnen bewegen. Maar reptielen zijn niet alleen interessant vanwege hun coole gadgets. Ze zijn heel belangrijk voor de natuur. En er worden zelfs medicijnen gemaakt van het gif van sommige soorten. Hoog tijd dus om deze dieren van dichtbij te leren kennen! Meet & greet: – de gekko, die zonder lijm ondersteboven kan lopen – een adder die met zijn spinnenstaart prooien lokt – het gilamonster, dat mensenlevens redt – de kameleon, die praat door van kleur te veranderen – en nog veel meer superhelden! Boordevol bijzondere reptielenweetjes, spectaculaire foto’s, een quiz, tips om zelf reptielen te spotten en grappige illustraties.

Reptielengids
Chris Mattison

Deze onmisbare gids is geïllustreerd met meer dan 340 kleurenfoto’s, de meesten prachtige close-ups gemaakt in een fotostudio. De gids geeft toekomstige reptieleigenaren belangrijke informatie over de verzorging van een breed scala aan exotische reptielen en amfibieën. Chris Mattison studeerde zoölogie aan de Universiteit van Sheffield en is gespecialiseerd in de natuurhistorie van reptielen en amfibieën. Hij heeft al meer dan 20 boeken en veel tijdschriftartikelen geschreven over reptielen en amfibieën, andere fauna-onderwerpen en natuurfotografie. Hij heeft veel gereisd zodat hij dieren in het wild kon bestuderen en fotograferen. Ook heeft hij diverse lezingen in Europa en Amerika gegeven over de natuurhistorie van reptielen, amfibieën en natuurfotografie. Bomvol essentiële informatie over het houden en verzorgen van meer dan 150 verschillende soorten geweldige reptielen en amfibieën.

De levenscyclus van reptielen
Mike Unwin

Zorgen reptielen voor hun jongen?
• Hoe komen ratelslangen aan hun ratel?
• Wat is exotherm?

De antwoorden op deze en nog veel meer vragen vind je in De Levenscyclus van Reptielen. Reptielen leggen eieren, en de jonge reptielen banen zich een weg uit het ei met behulp van een eitand. In dit boek wordt gekeken naar de manier waarop reptielen worden geboren, groeien, zich vermenigvuldigen en sterven.
Daarnaast wordt uitgelegd hoe hun levenswijze is verbonden met hun leefgebied.

In de reeks De jonge onderzoeker worden veel vragen behandeld die jongeren vaak stellen. Elk hoofdstuk begint met een vraag waarop dan het antwoord wordt gegeven. In de reeks Van Klein tot Groot wordt de levenscyclus van verschillende diergroepen onder de loep genomen, waarbij gekeken wordt naar de verschillende fasen van hun leven en de verbazingwekkende manier waarop ze leven en zich voortplanten om de soort in stand te houden.

Elk boek in deze reeks omvat:
• prachtige foto’s van reptielen in hun eigen leefomgeving
• bijzondere feiten en weetjes
• onderverdeling in soorten
• een verklarende woordenlijst en register

Reptielen
Tom Jackson

Ga de boeiende wereld van de reptielen binnen. Kijk hoe ze op hun buik kronkelen en glijden. Ontdek hoe sommige reptielen vliegen, over het water lopen, van kleur veranderen en zich tegen gevaarlijke roofdieren beschermen. Pas op voor reptielen die een dodelijk gif inspuiten of hun prooien wurgen!