Hulpdiensten
Arts
Gynaecoloog
Door de ogen van een gynaecoloog
Koen Deurloo
Een blik achter de schermen van een van de meest intrigerende beroepen: dat van gynaecoloog. Meesterverteller en gynaecoloog Koen Deurloo neemt je in zijn boek mee in alle hectiek, verhalen en ontwikkelingen op de afdeling verloskunde van het ziekenhuis. Hij geeft antwoord op één van de meest aan hem gestelde vragen ‘Waarom word je gynaecoloog – als man?’, en laat zien hoe het er in zijn vak nu echt aan toe gaat.

Huisarts
De vragendokter
Jojanneke Kant
Jojanneke Kant geeft in De vragendokter een bijzonder inkijkje in de praktijk van een huisarts. Patiënten die hun medische keuzes baseren op ongefundeerde gezondheidsclaims van influencers zijn dagelijkse kost in de praktijk van huisarts Jojanneke Kant: misvattingen over anticonceptie, vragen over kankerverwekkende zonnebrandcrèmes, of mensen die denken dat ze ziektes kunnen wegmanifesteren. Jojanneke vindt dit zorgelijk en geeft op Instagram en in haar podcast een tegengeluid, door feiten van fabels te onderscheiden.
In De vragendokter doet Jojanneke een boekje open over haar beroep als huisarts, met ervaringen uit haar dagelijkste praktijk: soms zorgwekkend, maar vaak ook gewoon ontroerend, spannend of grappig. Het is een ode aan haar werk, haar collega’s en alle andere hulpverleners.

Vroedvrouw
Dagboek van een vroedvrouw
Elke Notebaert
Als vroedvrouw staat Elke Notebaert dagelijks aan de wieg van nieuw mensenleven, en helaas soms ook aan het veel te snelle einde. Ze staat vrouwen bij in hun meest kwetsbare en wanhopige momenten, maar is tegelijk hun metgezel bij intense gelukjes en gênante vragen. In al die verhalen, emoties en taferelen neemt Elke ons mee in dit boek. Ze smokkelt je mee binnen bij een geboorte, laat je meeluisteren bij haar spreekuren en doet je naar adem happen bij noodgevallen. Dit alles verweven met haar persoonlijke verhaal en reflecties als (vroed)vrouw, en het omschakelen naar haar eigen moederschap. Dagboek van een vroedvrouw wordt zo tegelijk een biecht én een liefdesverklaring aan dit uitzonderlijke beroep.

Brandweer
Prio 1
Tom Van Der Weerd
Laten brandweermannen werkelijk alles uit hun handen vallen als de pieper gaat? Gaan ze echt op pad voor katten die in bomen zijn geklommen? Hoelang duurt het voor de brandweer in de wagen zit na een melding? En waarom rukken ze soms ook uit als er geen brand is? Tom van der Weerd is al jarenlang actief als brandweerman, naast zijn werk als dj bij Qmusic. Het vak werd hem met de paplepel ingegeven door zijn vader. Tom begon op zijn vijftiende bij de jeugdbrandweer en is tegenwoordig bevelvoerder.

Politie

De hack van de eeuw
Diamant Salihu
In de internationale true crime-hit De hack van de eeuw zet misdaadjournalist Diamant Salihu uiteen hoe een Frans-Nederlandse politiesamenwerking de gecodeerde berichtendienst EncroChat weet te hacken, waardoor ze maandenlang en in realtime mee kunnen lezen met de communicatie tussen drugsbazen, koeriers en tienerhuurmoordenaars.
Het wordt ook steeds gekker
Lieke Hester
Lieke Hester is hoofdagent bij de Politie Burgwallen in Amsterdam. Al jaren schrijft ze over haar vak, met het hart op de tong en een flinke dosis humor. Onverschrokken en (bijna) altijd goedgemutst deelt ze wat zij en haar collega’s dagelijks op straat meemaken, waardoor je als buitenstaander een unieke en openhartige kijk achter de schermen krijgt.
Van overlastveroorzakers op het Centraal Station tot winkeldieven en dealers, en van undercoveroperaties tot lijkvindingen en moordonderzoeken: in Het wordt ook steeds gekker staan nieuwe je-gelooft-je-oren-nietverhalen uit Liekes dynamische leven bij de politie.


Niets is wat het lijkt
Diederik De Geus
Zeventien jaar lang werkte Diederik de Geus bij de politie Noord-Holland Noord. In Niets is wat het lijkt neemt hij ons mee in het dagelijkse politiewerk. Daarbij ontmoet hij veel mooie mensen, maar net zo goed kan een dienst zinderend spannend zijn, want niets is wat het lijkt. Zo neemt een melding door een oliebol een fatale wending, staat Diederik in zijn eentje bij een ongeval met negen slachtoffers waaronder twee doden en werd er van dichtbij een vuurwapen op hem gericht door iemand die in een psychose zat. Met dank aan zijn professionaliteit, alertheid en zijn collega’s weet Diederik het er steeds goed vanaf te brengen. Maar het heftige werk vergt zijn tol. Omdat de mankracht ontbreekt om na een knotsgekke dienst tot rust te komen, daalt zijn stresslevel niet meer en ontwikkelt Diederik PTSS. Inmiddels is hij volledig afgekeurd en kan hij het werk waar hij ondanks alles zo van houdt niet meer uitoefenen.
Quantumveilig
Steven De Smet
Technologie heeft een grote impact op de samenleving. Er bestaat een arsenaal aan digitale middelen om nieuwe dynamieken tussen mensen mogelijk te maken, te sturen en te monitoren. Dat arsenaal kan gebruikt worden om onze veiligheid te garanderen, maar het kan onze veiligheid op kleine en grote schaal eveneens bedreigen. Quantumveilig toont helder aan dat als de politie zich niet dringend reorganiseert, ze hopeloos achter de feiten aanloopt en onze veiligheid niet kan verzekeren. Bijgestaan door de inzichten van tientallen experts, laat Steven De Smet zien hoe het wél kan.


Het kan ook nooit normaal
Lieke Hester
Lieke Hester is hoofdagent bij politiebureau Burgwallen in Amsterdam. Ze blogt en vlogt als Liekeschrijft, haalt graag ijskoffie in Amsterdam-Noord en is gek op de reuring van de Wallen. In Het kan ook nooit normaal doet ze een boekje open over haar leven als agent. Haar inspirerende, beangstigende, spannende, grappige en altijd bijzondere verhalen zijn een ode aan haar werk, haar dappere collega’s en alle hulpverleners.

De nieuwe politie
Steven De Smet
De digitalisering en de opkomst van sociale media veranderen; onze samenleving en ons veiligheidsgevoel fundamenteel. Houdt de politie rekening met de huidige tendensen? Deelt ze haar informatie? Hoe gaat de politie om met de digital natives? Hoe kunnen we de politiezorg uitbreiden zodat de reële en de virtuele gemeenschap één worden? In dit boek gaat Steven De Smet aan de slag met de uitdagingen van vandaag en morgen. Zo loodst hij de politie binnen in een evoluerende, digitale maatschappij. De nieuwe politie is er voor iedereen die interesse heeft in of wil meewerken aan een veilige samenleving.
Rechtbank
Advocaat/strafpleiter
(Sébas) Diekstra

Recht voor het slachtoffer
Sébas Diekstra
Slachtofferadvocaat Sébas Diekstra is bekend van strafzaken als de Utrechtse tramschutterzaak, de tragische dood van de achtjarige Sharleyne, model Ivana Smit in Maleisië, de #MeToo-slachtoffers van The Voice of Holland en Samantha de Jong (Barbie) na haar bevrijding uit gedwongen prostitutie. In Recht voor het slachtoffer onthult hij samen met zijn cliënten de échte verhalen achter spraakmakende strafzaken. Een must-read voor elke truecrime-liefhebber. In dit indringende pleidooi voor verandering belicht Diekstra de invloed van media op strafzaken en toont hij hoe verdachten soms alsnog worden veroordeeld na een sepot of vrijspraak. Het boek bevat persoonlijke verhalen en gesprekken met cliënten, en is een oproep om de stemmen van slachtoffers écht te laten horen.
(Romy) Geysen

Dagboek van een strafpleiter
Romy Geysen
Weinig beroepen spreken zo tot de verbeelding als dat van een strafpleiter, en weinig strafpleiters kunnen hun dagelijkse belevenissen zo sappig navertellen als de Kempense ‘leading lady’ Romy Geysen. Ondertussen 15 jaar werkt ze als een van de weinige vrouwen in het strafrecht, waar ze niet alleen haar cliënten, maar ook zichzelf soms stevig moet verdedigen tegen de clichébeelden.
(Sven) Mary

Hoelang is levenslang?
Fatma Taspinar , Walter Damen , Sven Mary
Twee topadvocaten delen hun persoonlijke visie op justitie. In dialoog met VRT-journaliste Fatma Taspinar geven topadvocaten Sven Mary en Walter Damen ongecompliceerd hun mening over het strafrecht en wat daar volgens hen aan moet veranderen. Heeft de War on drugs enige kans van slagen of is de legalisering van drugs de oplossing? Moeten terroristen en seksueel delinquenten veel harder aangepakt worden? Wat met de overvolle gevangenissen en de trage werking van justitie, die een doorn in het oog zijn? Moeten we de wetgeving over meerderjarigheid van tieners herzien?
De rebelse advocaat
Sven Mary,
Erwin Verhoeven
In dit boek, een echt waarheidsinterview, vertelt de topadvocaat over de markante zaken die zijn carrière en leven het meest beïnvloed hebben en licht hij de rechtsprincipes die hem nauw aan het hart liggen, toe. Hij geeft ons een blik achter de schermen van de grootste assisenprocessen van de laatste twintig jaar.

(Jef) Vermassen
Seriemoordenaars
Jef Vermassen
Seriemoordenaars zijn de gevaarlijkste wezens op aarde. Ze zijn verslaafd aan het doden van mensen. Topadvocaat Jef Vermassen schetst op meesterlijke wijze wie die seriemoordenaars zijn, wat hen drijft, welke verschillende motieven ze hebben om te moorden, op welke verschillende, wreedaardige manieren ze te werk gaan. Daarnaast vertelt hij ook het verhaal van zes Vlaamse seriemoordenaars met wie hij tijdens zijn loopbaan in contact kwam: Sylvain Dhoest, Kim De Gelder, Ronald Janssen, Hans Van Temsche, Renaud Hardy en Stephaan du Lion. Hij kreeg tijdens hun processen een unieke inkijk in hun verschrikkelijke persoonlijkheden.


Meester, ik heb geen tranen meer
Jef Vermassen
Vlaanderens bekendste strafpleiter schreef deze keer een meeslepend en imposant werk over slachtoffers. Vermassen wil de stem zijn van al wie rouwt en wie lijdt. Van misbruikte kinderen en verminkte slachtoffers, tot de families van vermoorde en verongelukte mensen. Hoe verwerken zij hun trauma? Hoe verloopt een rouwproces? Welke ijkpunten kunnen rouw minder of meer rauw maken? Wat met woede en wrok? En hoe schud je de dader van een misdrijf uit je nek? Essentiële vragen waarop Jef Vermassen sterke antwoorden geeft, geïllustreerd met talrijke verhalen uit zijn 47-jarige loopbaan.
De Processen van
Jef Vermassen
Erwin Verhoeven
Jef Vermassen is ongetwijfeld de meest bekende
én de meest succesvolle assisenpleiter van de
voorbije decennia. Niemand kan indringender op
een jury inspreken dan hij. Al meer dan 35 jaar pleit
Vermassen in de meest beruchte zaken van het land,
van Freddy Horion tot de Parachutemoord.
Eind september 2011 verdedigt hij de ouders van
Annick Van Uytsel in het proces Ronald Janssen.
Dit boek beschrijft de meest spraakmakende
assisenzaken waarin Vermassen optrad, hoe hij
verdachten, getuigen en jury toesprak en hoe hij er zo
vaak in slaagde om de zaak naar zijn hand te zetten.


Moordenaars en hun motieven
Jef Vermassen
De in Vlaanderen bekende strafpleiter Jef Vermassen heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar de herkomst van de menselijke wreedheid. Eerst beantwoordt hij aan de hand van de situatie in het dierenrijk, waar vooral bij chimpansees ook geweld en moord voorkomen, de vraag waarom mensen tot doden in staat zijn.
Allerlei boeken over advocaten/strafpleiters
Het geweten van onze strafpleiters
Margot Vanderstraeten
Hoe verdedigen ze een zware crimineel en waarom? Is waarheid belangrijk en bestaat waarheid wel? Wat denken ze over levenslang en over de cel als straf en als voorbereiding op de maatschappij? Hoe staan ze tegenover de lokroep van de media? Hoezeer vlooien ze de FB-profielen van de juryleden van assisenzaken uit, en in hoeverre zetten ze die kennis in om de jury te bespelen? Waarom denkt de buitenwereld dat ze haaien zijn? Hoe betaalbaar is justitie, en heeft het systeem wel een geweten als niet iedereen dezelfde verdediging kan betalen? Wat betekent het geweten voor iemand die beroepshalve de hele tijd met zijn voeten in de misdaad staat?


Het geweten van strafpleiters
Margot Vanderstraeten
Voor dit boek interviewt Margot Vanderstraeten 10 bekende strafrechtadvocaten. Ze peilt naar hun geweten, beweegredenen en ervaringen. Door de unieke interviewstijl van de auteur krijgt de lezer een inzicht in de mens achter de pleiter, een betrouwbaar beeld van het vak, en worden enkele gevestigde vooroordelen gerelativeerd. Taboes worden niet uit de weg gegaan, wat een openhartig en fascinerend beeld oplevert.
Assisen
Afscheid van Assisen
Erwin Verhoeven
Sinds dit jaar is het assisenproces de facto afgeschaft in ons land. Het Hof van Assisen bestaat nog wel en zal af en toe nog een uitzonderlijk wrede zaak behandelen. Maar in de praktijk zullen bijna alle misdaden, ook moord en doodslag, nu gewoon voor de correctionele rechtbank worden bepleit.
Gedaan met de volksjury, gedaan met de emotionele pleidooien van advocaten als Jef Vermassen, Sven Mary, Filip Van Hende, Walter Van Steenbrugge, Piet en Nina Van Eekhaut e.a. Journalist Erwin Verhoeven volgde vele jaren tientallen assisenprocessen in Vlaanderen. Hij verzamelt de verhalen van de meest gedenkwaardige zaken in dit boek

Griffier
De griffier
Ton Theunis
Misdaadauteur Ton Theunis werkte van 1994 tot 2000 als griffier bij de arrondissementsrechtbank te Amsterdam. Hij was betrokken bij een aantal spectaculaire onderzoeken die de voorpagina’s van de kranten zouden halen en kan daar uiterst boeiend over vertellen. Ton Theunis neemt de lezer mee in de wereld van de vrouwenhandel en miljoenenfraude, van rechters en advocaten, officieren en verdachten. Na negen jaar zwijgen doet Theunis, puttend uit zijn ruime ervaring, met De griffier een opzienbarend boekje open over de achterkamers van het Nederlandse rechtssysteem.
