Voetbal - Clubs
België
Anderlecht
Rsca
Marc Van Steen
Stamnummer 35 kent een lange geschiedenis – vaak groots, soms woelig – al is de strijdlust van de ploeg en haar supporters altijd gebleven.
Dit boek brengt de verhalen van Paars-Wit, met haar belangrijkste overwinningen en debacles (bij West Ham, Bologna, Wenen, Man United, Real) en haar grootste namen (Van Himst, Tielemans, Scifo, Kompany, Mulder, Mister Michel), maar ook met de spelers in de schaduw, de stafleden en de supporters, en vele anderen. Stuk voor stuk dragen ze bij tot de paarse mythe waar RSC Anderlecht vandaag de dag voor staat.
RSC Anderlecht 110 jaar voetbaltraditie
Sam Van Clemen
RSC Anderlecht is een begrip in het Belgische en Europese voetbal. De club heeft sinds de stichting in 1908 inderdaad een rijke geschiedenis opgebouwd: ze won tot nog toe 34 landstitels, negen Bekers van België en drie Europese Bekers. Ze leverde tal van spelers van vaak internationale klasse.
Dit boek brengt een up-to-date en geschiedkundig goed onderbouwd overzicht in negen chronologische delen van de clubgeschiedenis, nu de club al meer dan 110 jaar bestaat. Aan
de belangrijkste spelers en bestuursleden zijn aparte kaderteksten gewijd. Ook zijn een aantal bijlagen opgenomen met overzichten van het palmares van de club eindstanden in
de competitie, de Rode Duivels, de Europese wedstrijden, de voorzitters en de trainers. Zo wordt een belangrijk stuk Belgische en Europese voetbalgeschiedenis zo volledig mogelijk in kaart gebracht.
Antwerp
Number 1 family
Ludo Van Campenhout
Een boek van, over en voor supporters en sympathisanten van R. Antwerp FC.
Liefdevolle kleuren
Filip Osselaer
Royal Antwerp FC, opgericht in 1880, is de Great Old. De oudste club van het land in de grootste stad van Vlaanderen. En toch is het de club niet goed gegaan. Liefst 13 jaar verbleef Antwerp in het vagevuur van de tweede klasse, in een vermolmd stadion en met weinig centenop de rekening. Maar Antwerp lééft weer. Sterker nog: het is helemaal terug aan de top van het nationale voetbal. Dit boek gaat op zoek naar de ziel en het hart van Antwerp. Trouwe fans als Erik Van Looy, Tourist LeMC, Guido Belcanto en Luk Wyns en clubmensen als Paul Bistiaux en anderen helpen bij die zoektocht. Welke eigenschappen en welke roemrijke daden maken het unieke uit van de liefdevolle kleuren?
Beerschot
Beerschot, dat zijn wij
Sigrid Gulix
Het laatste seizoen van K. Beerschot AC als eersteklasser was rampzalig. Een aaneenschakeling van financi?le en sportieve debacles leidde naar de ondergang. Supporters incasseerden de tegenslagen en waren getuige van de doodsstrijd van hun club. De Kielse traditieclub ging failliet, in ??n klap meer dan 10.000 voetbalwezen achterlatend. Terwijl in de media volop werd gespeculeerd over fusies, buitenlandse investeerders en handel in stamnummers, kregen de
supporters nergens een forum. Tot ze op weergaloze wijze zelf hun club terugriepen uit het graf, daarbij geholpen door eerste provincialer KFCO Wilrijk.
Een groep supporters werkte een uniek project uit, met de steun van de achterban. Het werd een bewonderenswaardige prestatie in de complexe voetbalstad Antwerpen. Dit project bewijst dat voetbal anders kan, met een gezonde, schuldenvrije club met supporters participatie.
In ‘Beerschot, dat zijn wij’ beschrijven de supporters hoe ze de teloorgang van hun club beleefden en waar zij de kracht vandaan haalden om Beerschot een nieuwe toekomst te schenken.
Beerschot is geen bestuur, het is zelfs geen ploeg. Beerschot, dat zijn haar supporters. Een maand na haar oprichting had eerste provincialer KFCO Beerschot Wilrijk al meer dan 3500 abonnementen verkocht.
Club Brugge
Bluvn goan
Raf Willems
Bluvn goan brengt een verhalende ode aan de mannen – en vrouwen – die al 130 jaar lang op en naast het veld mee het DNA van Club Brugge bepalen: spelers, trainers, bestuursleden, kleurrijke Club-figuren, en bekende en onbekende supporters.
Geniet van de verhalen over Johny Thio, Lotte Lambert, Caje Ceulemans, Franky ’the Fox’ Van der Elst, Timmy Simons, Vital ‘Brommerke’ Borkelmans, Gertje Verheyen, Antoine Vanhove, Pascal ‘Broere’ Plovie, Ernst Happel, Rik Verheye, Ruud Vormer of Noa Lang.
De Gouden Schoenen van de Club
Olivier Wille
Als een van de hofleveranciers van Gouden Schoenen in de Belgische voetbalcompetitie heeft Club Brugge de afgelopen decennia mooie prestaties geleverd. Achter deze individuele trofeeën gaan natuurlijk fascinerende getuigenissen en anekdotes schuil.
Dit boek brengt de 12 Gouden Schoenen van Club Brugge samen in een prachtig lees- en kijkboek, met de mooiste verhalen van de Brugse vedetten.
Goden van club Brugge
Jacques Sys
Twintig spelers als ambassadeurs voor een vereniging. Dit boek is geen zoveelste opsomming van titels en bekers uit de rijke historie van Club Brugge, geen chronologisch relaas van triomfen en tragedies, geen droge weergave van feiten en gegevens. Maar wel de aparte getuigenis van die spelers die door hun klasse en allure het uithangbord vormden van Club Brugge, die ieder op hun manier en in hun tijdperk bij de hoekstenen hoorden waarrond het elftal werd gemetseld. De ‘Goden van Club Brugge’ staat bol van de nostalgie en weemoed, het verenigt verleden en heden. Het is een werk opgegraven uit de diepste ziel van de vereniging, vol heroïek en dramatiek, vol sterke verhalen en luchtige anekdotes, gedistilleerd uit twintig lange interviews die in de meest verschillende locaties werden gemaakt : in Wenen en Kasterlee, in Vejle en Sint-Martens-Latem, in Brugge en Gavere. Zo ontstond een bijzondere wandeling doorheen een stuk Brugse voetbalgeschiedenis, zo werden twintig totaal verschillende verhalen gecreëerd die één rode draad bevatten : de unieke band van solidariteit en verregaande vorm van kameraadschap die in de spelersgroep hing. Dat zit gebeiteld in de eigenheid van deze volksclub die nooit behoefte had aan grandeur en uiterlijk vertoon en door de jaren heen gedragen werd door spelers die stuk voor stuk op dezelfde manier uitblonken : door hun eenvoud.
Cercle Brugge
Eeuwige 25
Cercle Brugge
Patrick Cornillie
Met stamnummer 12 is Cercle Brugge een van de oudste ploegen van het land en heeft het bijgevolg mee de geschiedenis van het Belgische voetbal gekleurd. Spreekt voor zich dat in de loop van twaalf decennia heel wat spelers de revue passeerden. Daaruit de beste 25, zeg maar de ‘voetballers met eeuwigheidswaarde’ kiezen, is ongetwijfeld voer voor urenlange discussies aan de toog van de Cerclepub.
Hoe dan ook waagde Patrick Cornillie zich aan deze ‘Eeuwige 25’, rekening houdend met hun verdiensten voor De Vereniging, het aantal gespeelde matchen (over minstens drie seizoenen) en, uiteraard, hun kwaliteiten en heldenstatus.
De selectie begint bij legendarische figuren als Florimond Van Halme en Robert Braet en gaat via icoon Jules Verriest en de onvergetelijke Josip Weber tot recentere klassespelers als Stijn De Smet en Oleg Iachtchouk. Dankzij deze portretten krijg je tegelijk ook een beknopt overzicht van de rijke historiek van Cercle, opgefleurd met een aantal weetjes en anekdotes.
Beveren
Genk
Racing Limburg
Geert Foutré
De club van de mijn, de fusieclub van Winterslag en Waterschei, de trots van Limburg: weinig clubs in België waren de voorbije decennia zo succesvol als Racing Genk.
Auteur Geert Foutré schrijft het verhaal van RC Genk in al zijn facetten: de chaotische start als fusieclub, de groei naar een topclub, de roots in de steenkoolmijnen, het uithangbord van een hele provincie, de jeugdschool, de toekomst…
Hij ondervroeg talloze getuigen (spelers, trainers, bestuurders, volgers…) over waar RC Genk voor staat en wat het betekent voor Limburg.
Genks Geweld
Björn Meuris
KRC Genk is, in zijn relatief korte geschiedenis, uitgegroeid tot de grootste en meest succesrijke voetbalclub van Limburg. Sinds de oprichting van de club, meer dan 25 jaar geleden, heeft ook de fervente aanhang naam gemaakt in België en ver daarbuiten. De opmars van de club en zijn harde kern zou onmogelijk geweest zijn zonder de twee voormalige Genkse voetbalclubs: THOR Waterschei en KFC Winterslag. De twee mijnclubs moesten eind jaren ’80 noodgedwongen fusioneren op het kerkhof van de mijnsluitingen. In het centrum van de Limburgse mijnstreek is de fanatieke supporterscultuur al meer dan 40 jaar een essentieel onderdeel van de voetbalbeleving. Dit boek gaat dan ook over de meest strijdlustige aanhangers van de drie grote Genkse clubs.
Niet enkel getuigenissen uit Genkse hoek, maar ook aanhangers van andere clubs geven hun visie over veertig jaar Genks Geweld.
KAA Gent
De Gantoise
JRaoul De Groote
De Gantoise is een begrip in en rond Gent. De voetbalclub, die sinds 1900 deel uitmaakt van een grote sportvereniging, kende de laatste jaren een indrukwekkende hoogconjunctuur. De verplaatsing van het oude Jules Ottenstadion naar de nagelnieuwe Ghelamco Arena stond gelijk met ongekende successen op nationaal niveau (met de eerste landstitel in de clubgeschiedenis) én internationaal niveau (met fantastische resultaten in de Champions League).
Dit boek legt het DNA van dit succes bloot en focust op de mensen achter de club: de spelers, trainers, supporters en medewerkers die de afgelopen eeuw hun bijdrage hebben geleverd aan de Gantoise.
Lierse
Lierse kampioen 1997
Jurgen Geyselings
25 mei 2022, exact 25 jaar nadat het fabelachtige kampioenenjaar van K. Lierse S.K. was afgesloten op het terrein van Standard Luik, is het de hoogste tijd om de volledige kern, de technische staf, de omkadering en alle supporters nog eens te doen likkebaarden van wat één van de mooiste voetbalsprookjes in de Belgische voetbalgeschiedenis is.
Jongens als Van Meir, Bovri, Brocken, Huysmans en nog zovele anderen zijn voor de Liersefan helden voor het leven. Voor de voetbalfan zijn het acteurs van een wonderbaarlijke sportfilm met een onvergetelijk einde, de titel. Opperhoofd Gerets loodste zijn hele stam naar de titel in de vaderlandse competitie. Zij verdienen met z’n allen een eerbetoon. Een voor een.
Waarom? Uit liefde voor ‘Ons Lierse’!
KV Mechelen
KV Mechelen
Thijs Delrue
Straatsburg, 11 mei 1988. Piet den Boer kopt een gemeten voorzet van Eli Ohana staalhard voorbij Ajaxdoelman Stanley Menzo. Weinig doelpunten staan zo op het netvlies van de Belgische voetbalfanaat gebrand. Na de finale galmt ‘de club zal zegepralen, ’t is de club van geel & rood’ door het stadion. Nooit eerder werd onmiddellijk na een Europese finale het clublied van de overwinnaar – Toe Malinois Vooruit uit 1926 – gedraaid. Daar hadden enkele Mechelse fratsenmakers voor gezorgd, buiten medeweten van de UEFA om. Nooit eerder won een club bij zijn eerste intrede meteen de Europabeker. En geen enkele winnaar stamt uit een stad met minder inwoners dan Mechelen. Bovendien is KV de laatste vaderlandse
club die een Europabeker kon veroveren.
Een kwarteeuw later praten protagonisten en bevoorrechte getuigen honderduit over die memorabele stunt: álle spelers (van Michel Preud’homme over Erwin Koeman tot Eli Ohana), trainer Aad de Mos, bestuursleden, medische staf en supporters blikken persoonlijk terug op wat vaak het hoogtepunt uit hun carrière of zelfs leven is. Altijd trots, soms opvallend nuchter of kritisch. Ook Kim Clijsters – dochter van aanvoerder Lei – en bondscoach Marc Wilmots, die de ploeg kwam versterken en de Europese Supercup veroverde, vertellen over deze onvergetelijke episode uit de Belgische voetbalgeschiedenis.
KV Mechelen: 25 jaar na de Europacup is een nostalgische trip vol voetbalfilosofie, anekdotes, vriendschap, bijgeloof, humor en emotie. Over KV Mechelen, uiteraard, maar ook over het Belgische voetbal in de jaren 80 en over het spelletje tout court.
RWDM
RWDM 50
Sven Gatz
Union
Allez, l'Union
bart aerts
Nooit eerder schoot een promovendus zo spectaculair uit de startblokken. Na 48 jaar afwezigheid in eerste klasse, domineert Union de competitie. Wat ooit de grootste club van het land was, is terug van weggeweest.
Ontdek de verhalen rond het roemrijke Union 60, de nostalgie van het Joseph Marienstadion en de sleutels van het sportieve succes onder coaches Mazzù en Geraerts. Maar bovenal, de passie van de blauw-gele supportersfamilie.
Duitsland
Bayern Munchen
FC Bayern München
Sam Van Clemen
FC Bayern München is een begrip in het voetbal. Iedereen kent de club, ze heeft supporters over de hele wereld. Bayern heeft sinds de oprichting in 1900 inderdaad een rijke geschiedenis opgebouwd: ze won tot nog toe 31 landstitels, 20 DFB-bekers en acht Europese Bekers. En ze leverde tal van spelers af van vaak internationale klasse. De Allianz Arena is uitgebouwd tot een indrukwekkend stadion waar het aangenaam vertoeven is. Bovendien won Bayern in 2019-2020 op een indrukwekkende manier voor de tweede keer in zijn geschiedenis de treble: Duitse landstitel, DFB-Pokal en de UEFA Champions League. Verder werd in Qatar het WK voor clubs gewonnen. Daarmee behoort de club definitief tot de allergrootste voetbalverenigingen uit de voetbalgeschiedenis. Over de geschiedenis van de club zijn al vele boeken geschreven. Een up-to-date overzicht in het Nederlands ontbreekt echter. Dit boek wil deze lacune invullen, nu in 2021 de club al meer dan 120 jaar bestaat. Dit rijke verleden wordt behandeld in negen chronologische delen. Aan de belangrijkste spelers en bestuursleden zijn aparte kaderteksten gewijd. In bijlage zijn overzichten opgenomen van het palmares van de club en de individuele spelers, de eindstanden in de competitie, de spelers van Bayern in de Mannschaft, de Europese wedstrijden, de voorzitters en de trainers. Zo wordt een belangrijk stuk voetbalgeschiedenis zo volledig mogelijk in kaart gebracht.
Bayern München
Uli Hesse
Toen in 1963 de Bundesliga werd opgericht was Bayern München niet van de partij. De club was voor de Tweede Wereldoorlog groot geworden onder leiding van de joodse voorzitter Kurt Landauer en toen de nazi’s aan de macht kwamen, bleef Bayern hem trouw, met alle gevolgen van dien. Maar Bayern kwam terug: in de jaren zeventig won de club met Franz Beckenbauer, Uli Hoeness en Sepp Maier driemaal op rij de Europacup. De laatste jaren is Bayern, onder aanvoering van Louis van Gaal, Jupp Heynckes en Pep Guardiola en met spelers als Bastian Schweinsteiger, Arjen Robben en Robert Lewandowski, uitgegroeid tot met afstand de beste Duitse club. In tegenstelling tot andere grote Europese clubs is Bayern niet het speeltje van een sjeik of oligarch, maar nog in handen van de leden. Sportjournalist Uli Hesse sprak met talloze spelers en trainers van Bayern München. Aan de hand van hun verhalen vertelt hij de fascinerende geschiedenis van een unieke club.
Union Berlin
Abnormaal gewoon
Bas Timmers
Decennialang is Union Berlin alleen bekend in en rond het stadsdeel Köpenick, diep in het zuidoosten van Berlijn. Maar met zijn stadion vol staanplaatsen en traditie van Bier en Bratwurst is de club in de eerste plaats een waar walhalla voor supporters met een afkeer van het zo vaak gehekelde ‘moderne voetbal’.
Door het communistische DDR-regime opgericht als club voor het volk, struikelt Union lang van het ene schandaal naar de volgende degradatie. Tot een nieuwe president orde op zaken stelt. De supporters renoveren hun eigen stadion, en de ‘Eisernen’ stomen vanuit de vierde divisie op naar de Duitse én Europese subtop, om in 2023 Ajax uit de Europa League te smijten.
Engeland
Aston Villa
Aston Villa Het verhaal van een gevallen traditieclub
Ferdi Delies
Hij rookt niet, hij drinkt met mate en gokken doet hij slechts op kleine schaal. Ferdi Delies schrijft in dit boek over een ander soort verslaving: Aston Villa. Zo komt hij opgesloten te zitten in een dicht gesneeuwd Birmingham, moet hij rennen voor zijn leven als hij achterna gezeten wordt door fans van de aartsrivaal en brengt hij zijn eigen zoon op de wereld als er tijdens de bevalling van zijn vrouw in geen velden of wegen een dokter te bekennen is. Dit boek bevat verder verhalen over ingrijpende gebeurtenissen en telkens worden er verbanden gelegd met het fervent supporter zijn van een voetbalclub.
Ipswich
Ipswich
Tom van Hulsen
‘Ik heb een foutje gemaakt door hier te tekenen’, dacht Arnold Mühren, nadat hij in 1978 zijn debuut had gemaakt voor Ipswich Town. De thuiswedstrijd tegen Liverpool was kansloos met 0-3 verloren en de middenvelder had de bal voornamelijk hoog over zich heen zien vliegen. Nog geen drie jaar later won hij met Ipswich Town ten koste van AZ ’67 de UEFA Cup, met Frans Thijssen aan zijn zijde, en werd de ploeg in een verkiezing uitgeroepen tot beste van Europa.
Arnold Mühren en Frans Thijssen waren de eerste Nederlandse voetballers die als fullprof een contract tekenden in Engeland. Ze groeiden er uit tot levende legendes, veranderden het voetbal en plaveiden de weg voor vele landgenoten. Zowel Mühren als Thijssen won bij Ipswich Town de prijs voor Speler van het Jaar.
In 1981 kozen de Britse journalisten Frans Thijssen zelfs tot Voetballer van het Jaar in Engeland, waarmee hij zich schaarde in een rijtje met Stanley Matthews, George Best, Bobby Charlton en Kenny Dalglish.
Het geheim van Ipswich is het verhaal van twee Nederlandse pioniers, die in Engeland nog steeds op een voetstuk staan. Maar ook het verhaal van een van de meest bijzondere voetbalclubs van Engeland. De club van Alf Ramsey, die in 1966 met Engeland wereldkampioen werd. De club van Bobby Robson, de aimabele manager die Ipswich Town internationaal op de kaart zette en de club van John Cobbold, de meest eigenaardige voorzitter ooit.
Leicester City
Leicester City
5000 tegen 1
Rob Tanner
Een jaar geleden wisten ze ternauwernood degradatie af te wenden en alle kenners wisten het zeker: Leicester City is in voetbalseizoen 2015/2016 de zwakste schakel in de Premier League. Niets bleek minder waar en op maandag 2 mei 2016 schreef de ploeg uit Leicester geschiedenis door kampioen van de Premier League te worden. Het kampioenschap van Leicester City is een sportsprookje dat zo zeldzaam is, dat de ‘bookies’ aan het begin van de competitie 5000:1 gaven voor een gok op het kampioenschap van dit team. Ter vergelijking: de kans dat Bono de nieuwe paus zou worden was 1000:1 en zelfs de kans dat Kim Kardashian voor 2020 president van de VS zou worden was volgens hen nog veel waarschijnlijker: 2000 tegen 1.
Dit boek neemt je stap voor stap mee door het grootste sportsprookje ooit verteld. Met behulp van de reacties van fans, statistische analyse en informatie van binnenuit lees je hoe Leicester erin is geslaagd om kampioen van Engeland te worden. Het verhaal begint met Leicesters terugkeer naar de Premier League in april 2014. Vanaf die dag wordt je meegenomen door het onvoorstelbare verhaal, tot aan het laatste fluitsignaal van het seizoen 2015/2016.
Het wonder van Leicester City
Jonathan Northcroft
Verslag van het bijzondere seizoen 2015/2016 waarin de voetbalclub Leicester City landskampioen van Engeland werd.
Manchester United
Manchester United
Jim White
Niet eerder is de fascinerende geschiedenis van Manchester United zo volledig en zo meeslepend opgetekend als in deze schitterende `biografie van een voetbalclub . De vermaarde Britse sportjournalist Jim White beschrijft hoe een kleine voetbalvereniging van spoorwegwerkers uit Newton Heath kon uitgroeien tot een imperium en een wereldberoemd merk. De winnaar van de Champions League 2008, die wereldwijd 75 miljoen supporters heeft, mag zich inmiddels met recht de grootste aller voetbalclubs noemen.
White sprak met talloze professionals en liefhebbers, en wekt turbulente Engelse voetbaljaren tot leven, met drama s als de vliegtuigramp in München in 1958, maar vooral ook met fenomenale momenten zoals de verovering van de Europacupbeker door het elftal van Bobby Charlton en George Best. Ook de afgelopen vijftien jaar, waarin Manchester United de aandacht van de hele wereld trok met superspelers als Ryan Giggs, Eric Cantona, David Beckham en Cristiano Ronaldo, en de Nederlanders Ruud van Nistelrooy, Jaap Stam en Edwin van der Sar, komen ruimschoots aan bod.
Zowel voor de diehard fan als voor de doodgewone voetballiefhebber is Manchester United.
Nederland
Ajax
Ajax in crisis
Menno de Galan
In Ajax in crisis beschrijft Menno de Galan de implosie van Ajax van binnenuit. Hij sprak uitgebreid met een insider en diverse andere bronnen over het vertrek van Overmars en de daaropvolgende gebeurtenissen, zoals het interne onderzoek naar het gedrag van Overmars, de verrassende komst en het snelle vertrek van technisch directeur Sven Mislintat en de rol van algemeen directeur Edwin van der Sar. In Ajax in crisis geeft Menno de Galan een ontluisterende inkijk in de bestuurlijke en sportieve neergang van een topclub.
Het nieuwe Ajax
Menno Pot
Met Het nieuwe Ajax vereeuwigt Menno Pot het mooiste voetbalseizoen van Ajax, 2018-2019, en de historische Champions League-campagne van de Amsterdamse topclub.
1995. Het seizoen waarin Ajax niet verloor
Mike van Damme
Voordat Ajax aan het seizoen 1994-1995 begint, hoopt de club Ronaldo binnen te halen en moet Tarik Oulida de torenhoge verwachtingen als talent gaan waarmaken. Maar niets is wat het lijkt. Ronaldo gaat naar PSV en Oulida raakt
in het seizoen geblesseerd, Patrick Kluivert staat op als spits, Jari Litmanen speelt zijn best seizoen ooit en Louis van Gaal weet een onoverwinnelijk team te kneden. Twintig jaar geleden gebeurt wat niet voor mogelijk werd gehouden: Ajax wordt naast landskampioen; de jongste winnaar ooit van de Champions
League.
Het Gouden Ajax
Jacob Bergsma
Cruijff, Keizer, Swart, Krol, Neeskens en alle andere legendarische Ajacieden lieten de wereld genieten van het revolutionaire ’totaalvoetbal’. Wat begon met de beruchte mistwedstrijd tegen Liverpool (Johan Cruijff: ‘Het begin van het Nederlandse voetbal’) eindigde in Belgrado met de derde Europa Cup op rij. Tienduizenden supporters volgden Ajax op de imposante prestatietocht door Europa. Het Gouden Ajax, De magische jaren 1965-1973 laat niet alleen de mooiste voetbalfoto’s zien uit de meest succesrijke periode van Ajax, het plaatst die prestaties ook in een sociaal-maatschappelijke context. Zo komt een beeld naar voren van een sterk veranderende samenleving, met Ajacieden als iconen van die veranderingen.
Cambuur
Emmen
FC Emmen
Maarten Kolsloot
De vaak verguisde voetbalclub FC Emmen promoveert in mei 2018 voor het eerst in haar bestaan naar de eredivisie. Heel Drenthe, toch meestal wat somber van aard, is euforisch. Het is bijna niet te bevatten. Is dit de club die enkele jaren geleden op sterven na dood was?
De maanden na de promotie komen de veranderingen in ijltempo op de club en haar medewerkers af. Wat doet dat met de talloze kleurrijke karakters die er rondlopen? Hoe overleeft het arme FC Emmen in de eredivisie?
Maarten Kolsloot volgde de club in haar wonderlijke eerste jaar in de eredivisie op de voet. Hij sprak alle betrokkenen, reisde mee naar wedstrijden en trainingskampen, hield een dagboek bij en vlogde erover voor NOS Sport.
FC EMMEN. EEN DROOMSEIZOEN gaat over mensen die zichzelf vaak als klein zien en eigenlijk altijd worden onderschat. Over ambitieuze clubmensen die heel graag met de grote jongens mee willen doen. Het is een vrolijke beschouwing over een Nederlands voetbalwonder.
Feyenoord
Cultspelers van Feijenoord
Sander Grasman
Feyenoord is de grootste cultclub van Nederland. Nergens worden spelers zo op handen gedragen als in de Kuip. Graziano Pellè, József Kiprich en Chris Gyan hebben ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen, maar alle drie slaagden zij er op eigen wijze in om de harten van het Legioen te veroveren. In vijftig portretten van cultspelers schetst Sander Grasman een beeld van de volksclub en haar geschiedenis.
Wij gáán winnen…
Bart Vlietstra
Het mooie van alweer een kampioenschap van Feyenoord is ook dat het voetbal gemiddeld zo aantrekkelijk was. Aanvallend, strijdlustig, saamhorig, veelzijdig. Ja, opnieuw is de club de beste van Nederland. Slechts zes jaar geleden veroverde Feyenoord met trainer Giovanni van Bronckhorst en aanvoerder Dirk Kuijt het kampioenschap van de eredivisie, om zo een eind te maken aan achttien jaar wachten en smachten. Nu bedraagt de tussenfase slechts zes jaar, net als in de periode tussen 1993 (met Willem van Hanegem) en 1999 (Leo Beenhakker).
In Wij gáán winnen…, een zinnetje uit het inmiddels legendarische, in de Kuip massaalgezongen lied ‘Feyenoord, Feyenoord (Wat gaan we doen vandaag)’ van Cock van der Palm, beschrijven Bart Vlietstra en Willem Vissers de fascinerende reis naar de landstitel van Feyenoord. Centrale figuur is de in 2021 gekomen charismatische, tactisch begaafde trainer Arne Slot, die de stemming in de club liet omslaan van cynisme naar euforie.
101 dingen die je weten moet over Feyenoord
Iwan van Duren
Clubliefde is een serieuze zaak bij Feyenoorders. Je kan wisselen van school, baan of partner, maar één ding is voor altijd – de liefde voor Feyenoord.
De club heeft zo’n rijke historie en zo’n enorme aanhang dat er natuurlijk al kasten vol boeken over geschreven zijn. Maar wat zijn nu precies de dingen die iedere Feyenoorder zou moeten weten? Wat maakt die ene mooie club zo bijzonder?
Schrijver, journalist, documentairemaker en Feyenoord-supporter Iwan van Duren maakt een selectie van feiten en verhalen die de club en de fans typeren. Over spelers, records, dat machtige stadion en de vele hoogtepunten. Feyenoord was niet voor niets de eerste en de laatste Nederlandse club die Europees succes boekte.
Het resultaat is een boek waar de liefde voor de club van afspat. Een boek dat ieder lid van de Feyenoordfamilie in huis wil hebben. Voor hen die net beginnen en voor hen die al een leven met de club achter zich hebben.
Lourdes aan de Maas
Martijn Krabbendam
Michel van Egmond en Martijn Krabbendam volgen Feyenoord al tientallen jaren op de voet. In Lourdes aan de Maas doen ze op indringende wijze verslag van het wel en wee in De Kuip en proberen ze antwoord te vinden op de vraag wat Feyenoord nu precies Feyenoord maakt. Waarom is Feyenoord de meest emotionele club van Nederland? Wat is Feyenoord eigenlijk precies? En hoe komt het dat de club zo ontzettend veel betekent, voor zo ontzettend veel mensen?
In Lourdes aan de Maas bieden Van Egmond en Krabbendam een blik achter de schermen bij het Feyenoord van nu, maar brengen tegelijkertijd een ode aan het rijke verleden van de club. Tussendoor schetsen ze een biografisch portret van oer-Feyenoorder Fred Blankemeijer, decennialang het geweten van de club.
Feyenoord Rotterdam
Sam Van Clemen
Feyenoord Rotterdam is een begrip in het Nederlandse en Europese voetbal. Iedereen kent de club, ze heeft supporters over het hele land. De club heeft sinds de stichting in 1908 inderdaad een rijke geschiedenis opgebouwd: ze won tot nog toe 15 landstitels, dertien KNVB-Bekers en drie Europese Bekers. En ze leverde tal van spelers af van vaak internationale klasse. De Kuip is doorheen de jaren uitgebouwd tot een voetbaltempel waar het aangenaam vertoeven is.
Dit boek brengt van die rijke geschiedenis een up-todate en geschiedkundig goed onderbouwd overzicht in acht chronologische delen. Aan de belangrijkste spelers en bestuursleden zijn aparte kaderteksten gewijd. In de bijlage zijn overzichten opgenomen van het palmares van de club en de individuele spelers, de eindstanden in de competitie, de Feyenoorders in Oranje, de Europese wedstrijden, de voorzitters en de trainers. Zo wordt een belangrijk stuk Nederlandse en Europese voetbalgeschiedenis in kaart gebracht.
Ons Feyenoord
Bob Dijkgraaf
Dit boek legt voor Feyenoorders en niet-Feyenoorders de ziel bloot van de meest markante club van het land. Op 14 mei 2017 werd Feyenoord na achttien jaar weer landskampioen. En toch werd de club juist in al die jaren zonder landstitel alleen maar populairder.
Wat is toch de aantrekkingskracht van Feyenoord? Wat zorgt ervoor dat zoveel mensen – jong en oud, man en vrouw – zo diep geraakt worden door een voetbalclub? Ons Feyenoord gaat over de identiteit van de club met de trouwste aanhang van Nederland.
Ons Feyenoord gaat over de supporters door dik en dun. Over de culthelden en over de zanger met de gouden microfoon. Over de haat voor 020 maar vooral ook over de haast religieuze liefde voor de club uit 010. Over de liederen en over het vloeken op de eigen club. Over de verre reizen en over altijd weer terugkeren naar een zinderende Kuip, het heilige stadion dat voor zoveel verdeeldheid zorgt. Kortom, over alle dingen die voor de supporters van Feyenoord de club meer maken dan een gewone voetbalclub.
Ons Feyenoord geeft het definitieve antwoord op de vraag: wat maakt Feyenoord tot Feyenoord?
Dossier Feyenoord
Bert Nederlof
Sinds 1999 werd Feyenoord geen landskampioen meer. De enige hoofdprijs voor de club was in 2002 het behalen van de UEFA Cup, de huidige Europa League. In 2008 en 2016 won Feyenoord nog wel de KNVB-beker, maar die geldt nog altijd als een troostprijs. Dat lijkt onvoorstelbaar voor zo’n grote club met zo’n enorme en loyale aanhang. Voor die supporters, maar ook voor de clubleiding, is het behalen van landskampioenschap zo langzamerhand een obsessie geworden.
De Rotterdamse journalist Bert Nederlof, die ruim 35 redacteur was van Voetbal International, probeerde de oorzaken te achterhalen. Hij zette alle aankopen vanaf 1999 op een rij, geanalyseerd door Willem van Hanegem. In zeventien jaar tijd trok Feyenoord 124 spelers aan van wie er in de ogen van De Kromme liefst 69 mislukten. Tegenover die miskopen stonden naar zijn mening slechts 36 geslaagde aankopen. Negentien spelers zaten daar tussenin.
Nederlof lichtte bovendien de jeugdopleiding door met jeugdtrainer Cor Adriaanse, al twintig jaar in dienst van Feyenoord. Hij bracht ook alle geslaagde en mislukte talenten in kaart en liet die beoordelen door Feyenoord-icoon Jan Boskamp. De oogst van de talenten sinds 1999 valt in de ogen van Boskamp nog mee: de jeugdopleiding leverde in die tijd 25 toptalenten op.
Verder gaf een aantal oer-Feyenoorders hun mening over het uitblijven van echte successen. Leo Beenhakker, de laatste trainer die kampioen werd in De Kuip, schreef het voorwoord. Zo ontstond een boeiend dossier met onthutsende conclusies.
Feyenoord
Willem Vissers
Feyenoord was altijd de eerste van Nederland met winnen: eerste Europa Cup I, eerste Wereldbeker voor clubs, eerste UEFA Cup. Maar Feyenoord was niet zo heel vaak de beste.
Het legioen zingt, scheldt, hunkert, toont zelfspot en trouw. Het cultiveert het eigen lijden, want Feyenoord wint nooit gemakkelijk. Maar dat hoeft ook helemaal niet voor een club die zich gaarne afficheert met het stadsmotto ‘sterker door strijd’. Moeilijk winnen, en niet zo vaak, is zeker zo mooi als veel winnen. Feyenoord won in deze eeuw de UEFA Cup in 2002 en de KNVB-beker in 2008 en 2016, maar nooit het kampioenschap. Tot 2017.
100 Jaar Feyenoord
Michel van Egmond
Beschrijving van de complete geschiedenis van de club. In bijna 650 pagina’s wordt u door gerenommeerde auteurs meegenomen op een unieke reis. Een leesboek, een kijkboek en een naslagwerk in één. Een must voor elke Feyenoord-supporter die geïnteresseerd is in het verleden, het heden en de toekomst van de mooiste club van Nederland.
De auteurs Michel van Egmond, Hans Fortuin, Peter Ouwerkerk, Rob Vente, Adri Vermaat, Jaap Visser en Cees Zevenbergen hebben anderhalf jaar lang met de hulp van clubarchivaris Henk van der Stoep aan dit super-luxe boek gewerkt. Het resultaat is dat de geschiedenis van Feyenoord nu volledig in woord & beeld is samengebracht in een dikke pil van maar liefst 640 blz. en met een gewicht van bijna 4,5 kilo. Op het mooist mogelijke papier komen de decennia-gerichte verhalen over wedstrijden, spelers, trainers en fans plus de 1.000 veelal exclusieve foto’s (zwart wit en kleur) optimaal tot hun recht. In het boek is zelfs nog een apart boek opgenomen: een 168 blz. omvattend overzicht in woord & beeld van alle wedstrijden die Feyenoord vanaf 1908 heeft gespeeld, waarbij ook alle teams, alle spelers en alle doelpuntenmakers van wedstrijd tot wedstrijd zijn te volgen.
Onderweg naar Feyenoord
Adri Vermaat
Op zondag vormden voetbal en de Kuip voor mannen uit de Rotterdamse volkswijk Hillesluis een welkom verzetje na een week van hard werken voor weinig loon. Vanuit de Donkerslootstraat, met zijn neus tegen het raam, zag de kleine Adri Vermaat de mannen hun vaste gang naar Stadion Feijenoord maken. Na afloop viel het resultaat van Feyenoord van hun lichaamshouding en gezichten af te lezen. Ze oogden fier en trots als hun club had gewonnen. Maar met gebogen tred en chagrijnig vol teleurstelling sjokten ze huiswaarts na een verloren middag. In de jaren zestig leefde heel Hillesluis intens mee en heerste er een speciale sfeer in dit Feyenoord-bolwerk.
Voor de jonge Adri Vermaat leidde die betrokkenheid tot een onvoorwaardelijke liefde voor Feyenoord. Dat ‘lot’ dankte hij niet alleen aan het romantische beeld dat de mannen in zijn straat opriepen. De oer-supporters en clubiconen die hij naderhand ontmoette, toen hij zelf zijn weg naar Feyenoord ging, completeerden voor hem het beeld van ware clubliefde.
Op biografische wijze beschrijft Vermaat de even ontroerende als invloedrijke betekenis die Feyenoord en het imposante stadion in vroeger jaren had voor vele tienduizenden jongens en mannen Maar de nostalgische Feyenoord-sfeer verdween voorgoed uit Hillesluis. Door een veranderende bevolkingssamenstelling ontstond in de wijk een nieuwe cultuur.
Go Ahead Eagles
115 jaar Go Ahead Eagles
Matty Verkamman
Naar aanleiding van het 115-jarig jubileum is dit het langverwachte Superboek over de volledige geschiedenis van Go Ahead en Go Ahead Eagles. In groot formaat wordt het een boekmonument met een gewicht van ruim 5 kilo.
Een groep auteurs, onder wie Özcan Akyol, Robert Heukels, Herman Starink, Lex Muller en Matty Verkamman, nemen u mee terug naar het prachtige verleden van viervoudig landskampioen Go Ahead, maar beschrijven ook het heden.
In bijna 650 blz. worden alle spelers en alle wedstrijden over 115 jaar belicht. En ook circa 1.000 foto’s maken dit unieke boek tot een feest voor iedere fan.
Groningen
40 jaar FC Groningen
Martin Donker
Het officiële jubileumboek van FC Groningen.
Voor de groenwitten uit het Noorden dreigde ooit een faillisement, maar de club is inmiddels al jaren een stabiele subtopper in de eredivisie, een geduchte rivaal van de traditionele toplloegen van Nederland. Dit standaardwerk voert de liefhebber langs hoogte- en dieptepunten, die toen geschiedden in het knusse Oosterpark en tegenwoordig plaats vinden in de moderne, altijd goedgevulde Euroborg.
Geniet mee van de Groningse Europa Cup-stunts, het spektakel in de nacompetitie en de vele overwinningen op Feyenoord, Ajax en PSV.
In dit boek is uiteraard ook ruim aandacht voor de grote spelers uit de geschiedenis van deze FC en voor de fijnproever is ruimte gemaakt voor alle statistieken.
Heerenveen
Bravo Heerenveen
Edward Jorna
Hielke Kerkstra, Roel ‘Plet’ de Jong, Chris Angel, Judy Bruinsma. Het zijn misschien niet de namen die als eerste komen bovendrijven bij 100 jaar vv Heerenveen. Toch maken ook zij, net zo goed als Abe Lenstra, Foppe de Haan, Pieter Bijl, Henk Zoetendal, Petter Hansson, Afonso Alves en Riemer van der Velde, deel uit van de geschiedenis van een van ’s lands mooiste en roemrijkste clubs. In Bravo Heerenveen geeft Edward Jorna ze een gezicht. En blijkt dat het ultieme Heerenveen-gevoel echt bestaat.
In een bundeling van 84 columns gaat de auteur terug naar de Amica-fabriek in het Poolse Wronki, ziet hij hoe Gerrit Weide een traan wegpinkt, verhaalt hij over ‘Dollie’ en legt hij de symboliek van de beroemde 6-5 tegen Ajax uit. Hij ontmoet Eddy Bosman, vertelt over de wraak van Hampie de Jong, spreekt met huisfotograaf Mustafa Gumussu en krijgt koude rillingen van 15.000 beren op de tribune.
100 jaar SC Heerenveen
Matty Verkamman
Het vuistdikke boek ‘100 jaar vv & sc Heerenveen’ beslaat de volledige geschiedenis van de Friese club. Een auteurscollectief met Johann Mast en Anne Roel van der Meer van de Leeuwarder Courant en de ervaren voetbaljournalisten Matty Verkamman, Henk Mees, Lex Muller, Hielke Biemond, Herman Joustra en Jaap Visser hebben enkele jaren gewerkt aan dit boek in groot formaat, met een omvang van 672 blz. en een gewicht van 5 kilo. In woord & beeld wordt de lezer (en kijker !) mee teruggenomen in de eeuw oude geschiedenis van de voetbaltrots uit het Friese Haagje. Interviews, nostalgische verhalen, veel aandacht in diverse hoofdstukken over Abe Lenstra – met talloze nooit eerder afgedrukte kleurenfoto’s uit Abe’s toptijd – , de wedstrijden op de Europese podia, maar ook het ‘moderne’ sc Heerenveen van de dag van vandaag, komen volop aan bod. Bijna duizend foto’s maken dit unieke boek tot een must voor alle fans van deze in heel Nederland geliefde club. Achterin het boek passeren alle wedstrijden – van week tot week – de revue, inclusief de opstellingen. Alle spelers, alle goals en alle trainers komen aan bod.
Sc Heerenveen Een Eeuw Voetbal Sc Heerenveen 100 jaar
sc Heerenveen is jarig. Honderd jaar is een respectabele leeftijd en dat zou groots gevierd gaan worden. Hoe anders het kan gaan blijkt aan het einde van jubileumjaar 2020.
Het wespennest
Albert van Keimpema
In 2006 nam Riemer van der Velde na 23 jaar afscheid als voorzitter van Heerenveen. Hij leidde de club met verve en vooral dankzij hem kwam Heerenveen tot bloei. Maar echt afscheid nemen kon hij niet. Van der Velde bleef zich langs de zijlijn maar ook binnen de lijnen met veel zaken bemoeien. Dat leidde tot tal van fricties. Heerenveen rolde van de ene bestuurscrisis in de andere. In tien jaar van wisselend sportief succes wierpen vier heftige revoluties de club evenzovele keren terug.
Heerenveen in de aanval
Albert van Keimpema
Heerenveen in de aanval beschrijft de roemrijke spitsenhistorie van Heerenveen. In dit boek zijn portretten opgetekend van de 25 beste en meest productieve midvoors. In woord, maar ook met veel uniek beeld. Heerenveen heeft een neus voor talentvolle aanvallers. Vroeger kwamen die uit de eigen regio, later uit het hele land en sinds de jaren negentig ook uit Midden- en Noord-Europa. De provincieclub dankt een groot deel van het succes aan de topschutters. Deze portrettenserie geeft bovendien een goed en overzichtelijk beeld van de ontwikkeling van het voetbal en de club sinds 1937, het jaar waarin Heerenveen naar het hoogste niveau promoveerde.
SC Heerenveen spelen met traditie
Kuiper
Sportclub Heerenveen doet de voetbalwereld regelmatig versteld staan. Door twee maal de Rotterdamse Kuip om te toveren tot een Friese kolonie. Of door het eigen stadion om te bouwen tot toneel van het voetbalspektakel ‘Abe’, een enscenering van de mythische 6-5 overwinning op Ajax in mei 1950 en een hommage aan Frieslands grootste voetballer die de club tot op de dag van vandaag als symbool dient.Precies een halve eeuw na de successen van ‘Abeveen’ speelde sc Heerenveen in de Champions League, het bal der kampioenen.
NAC
Avondje NAC
Sjoerd Mossou
100 jaar NAC
In dit boek beschrijft Sjoerd Mossou het kleurrijke karakter van de voetbalclub NAC. Een 100-jarige volksclub met een roerige geschiedenis, die zijn status voor een belangrijk deel dankt aan het ‘Avondje NAC’; een buitengewone mix van voetbal, bier, uitgaan en kunstlicht. Een uniek fenomeen in Nederland.
Avondje NAC is geschreven vanuit het persoonlijk perspectief van de auteur. Op basis van herinneringen, observaties en anekdotes, met gevoel voor clubtraditie en supporterscultuur. Steeds geschreven vanuit liefde en betrokkenheid.
PEC Zwolle
PEC Man
Zwolse voetbalverhalen
Tussen 2014 en de zomer van 2016 zijn er ongeveer zestig PEC Man-afleveringen verschenen in dagblad De Stentor. De drie auteurs (Anton van Gerner, Herman Nijman en Gerjos Weelink) hebben 40 van die verhalen gebundeld.
PSV
PSV De beste van de eeuw
Willem Vissers
PSV is de beste club van de eredivisie in deze eeuw, die bijna voor een kwart voorbij is. Met het soms swingende spel van het elftal van trainer Peter Bosz nam PSV dankzij zeventien zeges vanaf het begin van het seizoen een voorsprong die niet meer in te halen bleek voor de concurrentie. Willem Vissers, Guus Peters en Bart Vlietstra, voetbalverslaggevers van de Volkskrant, nemen de lezer in ‘PSV, de beste van de eeuw’, mee door een glorieus seizoen dat leidde tot de tiende landstitel sinds de wisseling van de eeuw op 1 januari 2001. En voor de PSV-supporter die de eeuw om sentimentele redenen wil laten beginnen in 2000, is er goed nieuws. Dan is het zelfs de elfde titel, want PSV werd kampioen in 2000, 2001, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2015, 2016, 2018 en 2024.
Legendarisch PSV
Harry Hamer
Kort na de invoering van het betaalde voetbal in Nederland (1954) was PSV ook de eerste vaderlandse vertegenwoordiger in het toernooi om de Europa Cup. Het eerste kampioenschap als profclub volgde in 1963. Bij het verschijnen van Legendarisch PSV staat de teller op 24 titels, negen nationale bekers, tienmaal de Johan Cruijff Schaal, een Europa Cup voor landskampioenen en een UEFA Cup. Uiteraard komen de Europese finales voorbij, net als een aantal bekerfinales en de vaak knetterende en doelpuntrijke confrontaties met de grote rivalen Ajax en Feyenoord. Maar we blikken in dit boek ook terug op enkele historische nederlagen. Niet alleen om een zo compleet mogelijk beeld van 110 jaar PSV te schetsen, maar tevens omdat je in de sport soms ook groots kan verliezen. En juist dáárdoor uiteindelijk een winnaar wordt.
PSV 50 seizoenen Europacup
Jan Schepers
PSV sloot onlangs zijn 50e seizoen in de Europacup af, waarmee een nieuwe mijlpaal in de rijke clubhistorie werd bereikt. Twee data staan met gouden letters in de geschiedenisboeken van PSV geschreven: 9 mei 1978 en 25 mei 1988. Op die dagen won PSV een Europacup. Maar de Eindhovense vereniging heeft meer mooie resultaten behaald. De club vermaakte talloze voetballiefhebbers regelmatig met hartverwarmende en zenuwslopende Europacupwedstrijden, waarbij een ieder tot de slotseconde op het puntje van de stoel bleef zitten. Soms met een gunstige afloop, soms met een minder goed eindresultaat.
Tussen 1955 en 2018 werkte PSV 346 Europacupwedstrijden af. Deze wedstrijden plus de duels om de Wereldbeker en de Supercup worden in het boek PSV 50 seizoenen Europacup 1955-2018 uitvoerig beschreven. Het boek is dan ook een meeslepende reis door vele decennia Europacupvoetbal.
PSV de traditionals
Jan Schepers
PSV behoort samen met Ajax en Feyenoord tot de traditionele top drie van Nederland. Al vele decennia lang staan duels tussen PSV en Ajax/Feyenoord te boek als topwedstrijden. In Nederland zijn het voor PSV de meest beladen ontmoetingen van het jaar. Het zijn prestigeslagen tussen clubs die veelal strijden om de landstitel. De krachtmetingen staan vaak bol van de spanning en van de emoties. Zeges op Ajax en Feyenoord worden door de PSV-supporters uiteraard als schitterend ervaren, maar wanneer zoiets gepaard gaat met groots machtsvertoon zijn de Eindhovense fans helemaal in hun nopjes. Ze komen regelmatig aan hun trekken, want PSV boekte vele prachtoverwinningen op beide Hollandse clubs. 25 ervan worden in dit boek uitvoerig beschreven. Tevens is er aandacht voor de overige ruim 300 traditionals.
PSV 100 seizoenen competitievoetbal
Jan Schepers
In 1913 werd PSV opgericht. Twee jaar lang speelde de Eindhovense club enkel vriendschappelijke wedstrijden, maar in 1915 nam PSV voor het eerst deel aan een competitie. Inmiddels heeft PSV 100 seizoenen competitievoetbal achter de rug. In die seizoenen reeg PSV de afdelingstitels, landstitels en KNVB-bekers aaneen, met als absolute bekroning twee Europese bekers.
In dit boek worden alle 100 seizoenen beschreven, met alle hoogte- en dieptepunten.
Ook vertellen een aantal PSV-supporters en oud-PSV’ers over hun mooiste moment uit de historie van deze Eindhovense vereniging.
PSV 100 jaar
Jan Schepers
1913-2013 PSV 100 jaar
In 2013 bestaat PSV 100 jaar en de Eindhovense club behoort samen met Ajax en Feyenoord tot de Top Drie van ons land. Deze uitgave belicht hoofdzakelijk de rijke historie van PSV, maar daarin worden ook Ajax en Feyenoord betrokken. Als rode draad door dit boek loopt de ‘vermeende’ achtergesteldheid van PSV ten opzichte van Ajax en Feyenoord. Ajax, Feyenoord en PSV worden op allerlei vlakken met elkaar vergeleken. Er is niet alleen naar het voetbal gekeken, maar ook de geschiedenis en de volkskarakters zijn onderzocht. Van alle wedstrijden tussen PSV en Ajax en PSV en Feyenoord zijn beeldende verslagen vastgelegd. Van de drie clubs is een grote hoeveelheid statistieken gemaakt om zo tot een vergelijk te komen. Alle statistieken zijn bijgewerkt tot en met het seizoen 2011/12.
Sparta
101 dingen die je weten moet over Sparta
Anton Slotboom
Schrijver, journalist en Spartaan Anton Slotboom maakte een heerlijke selectie van 101 feiten, weetjes en verhalen die de legendarische club typeren. Over spelers, successen, records, primeurs en de hoogte en dieptepunten. Over het stadion, de mooiste wedstrijden, het iconisch Sparta-shirt. Het resultaat is een door en door Spartaans boek dat gloeit van liefde voor de club.
Wij, Spartanen
Anton Slotboom
Slotboom ging op zoek naar het wezen van een voetbalclub. In de bus op weg naar een uitwedstrijd, tussen de harde kern achter het doel, in de café’s in de stad, op de familietribune, tussen de sponsoren en bestuursleden en in de krochten van het stokoude Kasteel uit 1916. Zijn fascinatie is niet de laatste uitslag, maar zijn de mensen die een club vormen. Die winnen, verliezen en leven op Het Kasteel.
Onze glorie
Anton Slotboom
Niet alle verhalen in Onze Glorie gaan over de huidige malaise. In het boek staan ook portretten van oud-spelers als Hans Bentzon en Janusz Kowalik, die voetbalden in tijden dat de club er nog aanzienlijk beter voorstond. ,,Het is smullen van hun prachtige anekdotes. Zo doet Janusz Kowalik, die de cover van het boek siert, uit de doeken hoe hij met gevaar voor eigen leven uit het communistische Polen ontsnapte en op Het Kasteel door KGB-agenten in de gaten werd gehouden. Als je de bijzondere verhalen van iconen als Kowalik hoort besef je weer hoe mooi de club Sparta Rotterdam is.”
Voor niemand bang
Anton Slotboom
Waarom werd Louis van Gaal nooit trainer van Sparta, terwijl hij het zelf dolgraag wilde? Waarom koos Danny Blind niet voor De Kuip, maar wel voor Het Kasteel? En hoe hielp Sparta Glenn Helder met zijn gokproblemen? In kleurrijke en met rood-witte liefde doordrenkte portretten vertellen elf oud-spelers openhartig over hun oude club. Voor Niemand Bang geeft een fascinerende inkijk in de wereld van Sparta. De Rotterdamse club die op 1 april 2013 exact 125 jaar bestaat.
Twente
De Top 40 Van FC Twente
Frank Lubbers
Wie zijn de 40 beste spelers van het 40-jarige FC Twente? Het officiële shirt van de succesvolle club werd tussen 1965 en 2005 door 259 spelers gedragen. In het boek De Top 40 van FC Twente staan ze allemaal, maar de beste veertig krijgen de meeste aandacht. Het boek bevat daarnaast alle cijfers en feiten uit de veertigjarige geschiedenis van de club. De club heeft immers in die betrekkelijk korte tijd heel wat hoogte-(en ook enkele dieptepunten) gekend. De successen bezorgden de club uit Enschede een grote faam tot in alle uithoeken van Europa.
Vitesse
Elke dag Vitesse
Ferry Reurink
Van 1892 tot nu: 125 jaar Vitesse. Een traditieclub, de op een na oudste in het Nederlandse profvoetballandschap, heel vroeger lange tijd de beste van het oosten. Op het laatste moment het betaald voetbal ingestapt en daar sinds jaar en dag vaak de nummer één van Gelderland. De eerste Nederlandse profclub in buitenlandse handen. Duizenden supporters, honderden spelers en andere betrokkenen door de geschiedenis heen, ruim 4.500 wedstrijden …
In Elke dag Vitesse belicht Ferry Reurink (1973), supporter en auteur [o.a. bekend van Het stadioncomplex en Vites!], de geschiedenis van Vitesse in 366 verhalen. Door de jaren heen heeft de club op bijna elke kalenderdag, inclusief schrikkeldag, een wedstrijd gespeeld. Reurink maakte een selectie en koppelt in dit jubileumboek aan elk duel een verhaal uit de clubhistorie. Bij elke wedstrijd lees je meer over een seizoen, de levensloop van een opvallende Vitessenaar of een mijlpaal van de club, aangevuld met veel uniek beeldmateriaal: 366 verhalen, elke dag Vitesse.
Spanje
Barcelona
Barça
Guillem Balague
Het officiële boek over FC Barcelona met de roemrijke geschiedenis van de club, geschreven door bestsellerauteur Guillem Balagué. Speciale aandacht is er voor de grote spelers en coaches van FC Barcelona zoals Joan Gamper, Diego Maradona, Pep Guardiola en Lionel Messi, maar ook voor alle Nederlandse toppers die een onuitwisbaar stempel op de club hebben gedrukt: o.a. Rinus Michels, Johan Cruijff, de gebroeders De Boer, Ronald Koeman en Louis van Gaal. Het boek is rijk geïllustreerd met historische beelden, portretten en actiefoto’s van grootse momenten.
FC Barcelona
Simon Kuper
FC Barcelona is de best verdienende voetbalclub ter wereld en ook een van de invloedrijkste. Met ongeveer 214 miljoen volgers op sociale media heeft Barça meer gemeen met grote multinationals dan met menig andere voetbalclub.
Simon Kuper ontrafelt het geheim van dit Catelaanse miljoenenimperium, met speciale aandacht voor Johan Cruijff en Lionel Messi, de twee grootste sterren uit de clubgeschiedenis. Messi is sinds zijn dertiende een constante factor in het succes van de club geweest. Kan de club de topprestaties ook zonder hem prolongeren?
Kuper sprak exclusief met tientallen medewerkers die er iedere dag alles aan doen om Barça aan de top te houden. Zijn meeslepende en persoonlijke portret laat zien dat FC Barcelona niet zomaar een voetbalclub is, maar een uniek sociaal, cultureel en politiek fenomeen.
Wales
Wrexham
Wrexham
Ian Herbert
In Wrexham vertelt Ian Herbert over de uitzonderlijke overname van Wrexham AFC door twee Hollywoodsterren en de opmerkelijke gebeurtenissen die daarop volgden.
In februari 2021 staat Wrexham, een industriestadje in het noordoosten van Wales, plotseling in het middelpunt van wereldwijde belangstelling. De kleine, oude, bijna failliete lokale voetbalclub krijgt twee nieuwe eigenaren. Ryan Reynolds, een van Hollywoods best verdienende acteurs, koopt heeft Wrexham AFC gekocht met Rob McElhenney, de bedenker en ster van Amerikaanse sitcom It’s Always Sunny in Philadelphia. Twee jaar na de overname promoveert de club naar League Two. Het behalen van de Premier League is het uiteindelijke doel van Reynolds en McElhenney, zelfs als dat twintig jaar zou duren.
Nationale elftallen
België
Helden van de Gouden Generatie 2012-2022
François Colin
Het verwachtingspatroon is door de meeste waarnemers teruggeschroefd, maar het is voetbal en dus weet je maar nooit. Vooral omdat ook andere favorieten met problemen tobben.
Hoe het ook afloopt op het nakende WK, Kompany, Lukaku, Courtois, De Bruyne en vele andere Rode Duivels hebben ons de voorbije tien jaar veel voetbalplezier bezorgd.
In dit boek geven François Colin, de man die meer interlands van de Rode Duivels live zag dan wie ook, en Eddy Snelders, lid van de enige generatie die echt goud won op het EK voor junioren in 1977, hun kijk op de belangrijkste veertig interlands van deze Duivels.
We are back
Patrick Stein
De Rode Duivels brengen al enkele jaren hun supporters in vervoering. Talrijke deskundigen hebben het parcours van deze getalenteerde generatie besproken en geanalyseerd, wedstrijd na wedstrijd, zege na zege. In dit geautoriseerde boek, samengesteld door Patrick Stein, wordt het woord gegeven aan de voornaamste betrokkenen, want het zijn de Duivels zelf die in exclusieve gesprekken over hun verwezenlijkingen vertellen, herinneringen ophalen en toekomstige doelen vastleggen. Met maar ??n missie: Belgi? uit de bol doen gaan tijdens het EK in 2021!
De Grote Duivels
Frank van Laeken
Jan Ceulemans, Eric Gerets, Jean-Marie Pfaff,… Ze schreven nationale voetbalgeschiedenis op Mexico ’86, maar zes jaar eerder al brachten ze het hele land in extase met een vaak vergeten maar eigenlijk nog sterkere stunt. Op de puinhoop van zijn voorganger Raymond Goethals bouwde bondscoach Guy Thys een nieuw elftal dat van beschamende vertoningen tegen voetbaldwergen naar de finale van het Europees Kampioenschap ging.
De Grote Duivels vertelt het verhaal van het EK ’80 in Italië. Een wonderlijke voetbalreis van De Kuip via Daknam, de Heizel en het Astridpark, over Reykjavik en Belfast, naar Turijn, Milaan en uiteindelijk Rome. Met een aantal ooggetuigen als gids. Grote namen van toen en nu, maar ook eenmalige internationals en andere vergeten helden van weleer.