Paarden

Dressuur

Dressuur, vaak de “klassieke rijkunst” genoemd, heeft zijn oorsprong diep geworteld in het klassieke paard: rijden. De praktijk van dressuur is terug te voeren tot de oudheid, met Xenophon als een van de vroegst bekende voorstanders van academische rijkunst, waaronder de training van paarden in dressuur. Het was echter tijdens de renaissanceperiode dat dressuur bekendheid begon te krijgen als kunstvorm.

Handboek Vrijheidsdressuur
Jesse Drent

Nieuwe uitgave van het prachtige Handboek Vrijheidsdressuur. Dit boek is een onmisbaar naslagwerk voor iedereen die met vrijheidsdressuur aan de slag wil gaan. In vrijheid werken met je paard is het mooiste wat er is! Jesse en Eva bespreken alle oefeningen, met duidelijke aanwijzingen en foto’s. Dit boek is een herziene uitgave met een schitterend nieuw omslag.

Dressuur
De boodschap van de paarden
Marion Robesin

Deel 1. Dressuuropleiding voor ruiter en paard
Deel 2. Leren, leren en nog eens leren
Deel 3. De weg naar de verzameling

De kracht van dressuur
Thomas Lisanne

Dressuur rijden kan op verschillende manieren en om uiteenlopende redenen. Maar wat is nu eigenlijk de kracht van dressuur voor je paard? In dit boek lees je niet alleen wat rijtechnische oefeningen, van een eenvoudige volte tot de Levade, doen voor je paard, maar ook wat de problemen en valkuilen zijn die je tegenkomt. Geïllustreerd met ruim 150 foto’s, die heel duidelijk de juiste, maar ook de foutieve uitvoering van alle oefeningen laten zien, legt dit boek uit hoe je rijkunst inzet om je paard er beter van te maken; sterk, lenig, ontspannen, gezond en fijn aan de heupen.

Dressuurtraining
Michael. J. Stevens

Gebruikmakend van klassieke technieken en een ruime praktijkervaring, geeft Michael Stevens gedegen adviezen over onder meer uitrusting, trainings doelen, het verbeteren van de rijvaardigheid en het beginnen met gevorderdenoefening. Bovendien bespreekt de auteur hoe u veel voorkomende trainingsproblemen onder de knie kunt krijgen.

De kracht van dressuur
Thomas Lisanne

Dressuur rijden kan op verschillende manieren en om uiteenlopende redenen. Maar wat is nu eigenlijk de kracht van dressuur voor je paard? In dit boek lees je niet alleen wat rijtechnische oefeningen, van een eenvoudige volte tot de Levade, doen voor je paard, maar ook wat de problemen en valkuilen zijn die je tegenkomt. Geïllustreerd met ruim 150 foto’s, die heel duidelijk de juiste, maar ook de foutieve uitvoering van alle oefeningen laten zien, legt dit boek uit hoe je rijkunst inzet om je paard er beter van te maken; sterk, lenig, ontspannen, gezond en fijn aan de heupen.

Groot handboek dressuur
B. Schöffmann

Dressuuroefeningen van A tot Z. Met voor elke oefening: het doel en de bijzondere kenmerken, de juiste technieken en hulpen, de meest gemaakte fouten en hoe ze te vermijden. Zo kunt u bijvoorbeeld bewust oefeningen uitkiezen die de lengtebuiging of het ondertreden van de achterhand stimuleren om deze vaardigheden bij uw paard te trainen. 

Klassieke Dressuur
Radtke

Op zeer overzichtelijke wijze zet Stefan Radtke de volledige dressuuropleiding op een rij, vanaf de basisafrichting tot aan de fijne kneepjes van het vak. Alle facetten en onderdelen komen hierbij aan bod, van de eerste principes, via training van gevorderden tot en met de Hoge School. Inzichtelijke foto´s en tekeningen ondersteunen de beschreven disciplines.

Eenvoud Van De Dressuur
C. van Andel

Zes centrale begrippen spelen in de dressuur onlosmakelijk van elkaar een rol: Takt, Losgelatenheid/Ontspanning, Aanleuning, Schwung, Recht richten en Verzamelen. Daar gaat het allemaal om, leggen Coby van Baalen en haar trainer Johann Hinnemann uit in dit helder geschreven boek. Dit boek bevat bovendien veel achtergrondinformatie en fokkerijgegevens over medaillewinnaars in de dressuur, van ponykampioenen tot Olympische cracks, van merries tot gerenommeerde dekhengsten.

Basisboek Dressuur
Tineke Bartels

Basisboek Dressuur. Op stal bij Tineke Bartels. Tineke Bartels is een van de bekendste en meest ervaren dressuurruiters in Nederland. Ze nam maar liefst vier keer deel aan de Olympische Spelen. 

Springen

Paardenpraat Springen
Britt Dekker

De paardensport is heel veelzijdig en kent verschillende sportvormen, die ook wel ‘disciplines’ genoemd worden. Zo zijn er o.a. springen, dressuur, eventing, endurance en trek. Als je al een tijdje paardrijdt, vind je het misschien leuk om eens deel te nemen aan een wedstrijd. In Paardenpraat-Springen vertellen Britt Esra over de verschillende niveaus, de uitrusting van je paard, bijvoorbeeld een ander zadel, het wedstrijdterrein en de specifieke sprongen. Maar ook over wat er van je verwacht wordt en waar je de punten mee verdient. De onderwerpen die onder meer aan bod komen zijn: Hindernissen – soorten parcours – puntentelling – trainen voor wedstrijden – verschillende klassen – uitrusting – voorbereiding – training 

Allerlei boeken over paarden

Paardentaal voor gevorderden
Sharon Wilsie

Sharon Wilsie heeft jarenlang paarden geobserveerd om te kijken hoe zij onderling communiceren door middel van lichaamstaal, ademhaling, knipperen van ogen en andere kleine signalen. Ze bracht de signalen in kaart, maakte er foto’s en tekeningen bij en ging de signalen zelf nabootsen. Tot haar verbazing begrepen de paarden haar signalen en ging er een wereld voor haar open. Haar levenswerk heeft ze vastgelegd in het boek Paardentaal, dat een wereldwijde bestseller werd. Maar haar onderzoek ging verder en nu komt Sharon Wilsie met een enorme aanvulling van signalen. Zoals in haar eerste boek brengt ze de signalen ook nu weer duidelijk in beeld en geeft ze stappenplannen aan zodat je ze zelf makkelijk kunt herkennen en toepassen. Paardentaal is wezenlijk anders dan mensentaal. In dit boek leer je ook veel van jezelf. Het boek geeft bijvoorbeeld oefeningen om je ademhaling en emoties te controleren. Je leert je Innerlijk Nul-Punt te vinden. Zo leer je niet alleen communiceren met paarden, maar ook beter communiceren met je innerlijke zelf. Het boek is geschikt voor iedereen die paarden rijdt, verzorgt, met paarden traint (dressuur, western, springen, …) of met paarden leeft. Het is geen methode, maar een taal die overal gebruikt kan worden.

Het allermooiste boek over paarden
Tom Jackson
Diana Ferguson

Een prachtig deel in de succesvolle en prachtig geïllustreerde reeks boeken over de allermooiste dieren! ‘Het allermooiste boek over paarden’ vertelt je alles wat je moet weten over de bijzonderste en populairste paardenrassen. Het allermooiste boek over paarden
Paarden zijn misschien wel ’s werelds meest geliefde diersoort, en er zijn ontelbaar veel rassen. In dit prachtige, grote boek komen heel populaire en juist heel obscure rassen voorbij. Elk ras is voorzien van handige achtergrondinformatie en interessante weetjes en bovendien van realistische, paginagrote illustraties.?

Mijn lievelingsboek over paarden
Anne Scheller

Hoi, ik ben Robin! Ben je dol op paarden? Wil je graag alles over paarden en pony’s weten? Kun je niet wachten tot je eerste paardrijles? Dan ben je net als ik! In dit boek leer je alles over je favoriete viervoeter. Je ontdekt een heleboel interessante paardenweetjes, zoals wat paarden eten, hoe ze ‘praten’ en hoe je ze moet verzorgen. En natuurlijk kom je ook alles te weten over paardrijden!

Handboek bitloos rijden
Jesse Drent

In het boek staan meer dan honderd prachtige foto’s die de goed geschreven en zeer informatieve tekst ondersteunen en ­aanvullen. In dit boek beschrijft hij uitgebreid welke optomingen er zijn, met de voor- en nadelen. Daarnaast geeft hij veel tips en besteedt hij aandacht aan de communicatie met het paard en de manier waarop je de overstap van rijden mét bit naar rijden ­zónder bit kunt maken.

Biomechanica van het paard
Lisanne Thomas

BIOMECHANICA VAN HET PAARD vat de wetenschap van de bewegingsleer samen in begrijpelijke taal. Dit complexe maar zeer interessante onderwerp krijgt steeds meer aandacht van ruiters en paardenmensen uit alle disciplines, die hun viervoeters op verantwoorde wijze willen trainen. We willen allemaal dat ons paard baat heeft bij de training en dat deze zijn gezondheid en levensduur ten goede komt. Het lastige is echter om uit te vinden waar je als ruiter/trainer goed aan doet. Daarnaast is biomechanica er niet alleen voor sportpaarden, maar voor elk paard, jong of oud! In dit boek leer je door middel van duidelijke beelden en heldere uitleg een functioneel bewegingsbeeld herkennen. Het is bedoeld om elke paardenliefhebber, recreatief of professioneel, een handvat te bieden om van zijn paard een ‘happy athlete’ te maken. Niet alleen leer je gezond lichaamsgebruik te herkennen, maar je leert ook begrijpen waarom bepaalde houdingen en bewegingen een positief of schadelijk effect op je paard hebben. Een goed bewegend paard zit lekkerder in zijn vel en voelt zich beter, fysiek en mentaal. Wij als ruiters en trainers kunnen onze paarden enorm helpen in hun ontwikkeling, zolang we ons bewust zijn van het effect van houding en beweging op het welzijn van ons paard.

Hoefbevangenheid Begrijpen, Genezen, Voorkomen
Remco Sikkel

De nieuwste wetenschappelijke bevindingen met betrekking tot suikers, hormonen, medicijnen, onderliggende ziekten (zoals PPID), behandelmethoden, gifstoffen en stress worden allemaal uitgebreid besproken. Hetzelfde geldt voor het cruciale belang van goede, natuurlijke voeding, huisvesting, beweging en correcte hoefverzorging. Dit boek biedt praktische oplossingen en eenvoudige preventieve maatregelen. De nadeuk ligt op de zeer belangrijke rol die je speelt als eigenaar van het paard. Kortom, na het lezen van dit boek weet je hoe je je paard, pony of ezel kunt helpen om te hetstellen en gezond te blijven.

Paarden genezen
Margrit Coates

Energietheraphie voor je paard

Passie voor paarden
Jesse Drent

In dit boek vertelt Jesse over zijn overtuiging dat je paarden juist met liefde veel meer kunt leren dan door ze te straffen. Hij vertelt over de bijzondere band die hij met zijn paarden heeft en laat de lezer zien hoe zij zelf ook op een andere manier met hun paard kunnen omgaan: het enige wat nodig is, is anders leren denken. Jesse heeft al een hele grote schare fans die hem volgen op social media en voor hem in de rij staan bij de paardenevenementen waar hij optreedt.

Anatomie van het Sportpaard
Higgins

Bestudeer de anatomie van een paard eens vanuit een totaal andere hoek, met deze intrigerende en originele uitleg van de elf inwendige lichamelijke stelsels. Met de beschilderingen is aan de buitenkant te zien hoe het daarbinnen werkt!
met behulp van haar specialiteit, het rechtstreeks op levende paarden afbeelden van inwendige structuren, laat gillian higgins zien hoe alle lichaamsstelsels samenwerken om de atletische prestaties te beïnvloeden en het blessurerisico te verminderen.

Contact met paarden
Margrit Coates

Contact met paarden verkent de belangrijke lessen die we van deze schitterende dieren kunnen leren. Als we werkelijk doorhebben hoe we met paarden kunnen omgaan en hoe we hun rol in ons leven kunnen interpreteren, dan kunnen we ook onze relatie met mensen verbeteren en nog veel meer. Dit buitengewone boek is gebaseerd op sprekende en waargebeurde verhalen en op tal van ervaringen uit de praktijk en snijdt onder andere onderwerpen aan als creativiteit, potentieel en succes.
Je zult verbaasd zijn wat je allemaal van je eigen paard of pony kunt leren.

Het gedrag van paarden
Beter begrijpen
Neugebauer

Mensen hebben altijd al de wens gehad om dierentaal te kunnen verstaan en met dieren te kunnen communiceren. Dit boek helpt u om het expressiegedrag van het paard te interpreteren en laat zien hoe interspecifieke communicatie tussen mens en paard mogelijk is – de basis voor een harmonieuze relatie tussen mens en paard.

Communiceren met paarden
Nanda van Gestel

In dit boek onthult Nanda de door haar ontwikkelde chakracommunicatiemethode. Deze methode leert mensen om door middel van de chakra’s te communiceren met hun paard en om meer inzicht te krijgen in hun eigen proces. Met de vele praktische tips en oefeningen kan de lezer zelf aan de slag. 

Paardsignalen
Menke Steenbergen

Het boek leert je allereerst goed naar je eigen paard en andere paarden te kijken, met een onbevangen blik. Trek niet te snel conclusies, maar stel jezelf altijd eerst drie vragen: wat zie ik? hoe komt dit? wat moet ik doen? Zo kan een likkend paard informatie geven over het voerritme en kunnen stalbenen duiden op een gebrek aan beweging. Met deze kennis kun je vervolgens gericht maatregelen nemen.

De natuur van het paard
M. Kiley-Worthington

Paardrijden is een populaire sport die je op allerlei
niveaus en manieren kunt beoefenen: goed springen,
zo hard mogelijk, zo mooi mogelijk… Wist jij dat je zelfs
kunt turnen te paard? Of een balsport doen? En hoe doe
je dat eigenlijk, sporten met een dier?
In dit boek vertellen twee jonge ervaren ruiters waarom
het zo’n leuke sport is en waarom je voor paardrijden
soms wel een doorzetter moet zijn. Bovendien krijg je
tips, zodat je zelf ook veilig kunt paardrijden.In dit boek geeft Marthe Kiley-Worthington een wetenschappelijk kader om het paard beter te leren begrijpen. Alle facetten van het houden van paarden waar je als professional of liefhebber mee te maken kunt krijgen, worden door haar, met behulp van vele onderzoeksgegevens, verklaard en daar waar nodig voorzien van richtlijnen en raadgevingen voor verbetering.

101 horsemanship oefeningen
Barret

De perfecte gids om het vertrouwen in uw paard, het begrip, de concentratie, de souplesse en gehoorzaamheid, zowel op de grond als in het zadel te verbeteren gebaseerd op hoe uw paard reageert op de training. Duik in de 101 oefeningen zodat u uw eigen problemen met uw paard kunt oplossen. Het boek bevat duidelijke diagrammen en illustraties en er wordt ingegaan op zowel het grondwerk als de rijoefeningen.

Paardrijden
Simone Arts

Paardrijden is een populaire sport die je op allerlei
niveaus en manieren kunt beoefenen: goed springen,
zo hard mogelijk, zo mooi mogelijk… Wist jij dat je zelfs
kunt turnen te paard? Of een balsport doen? En hoe doe
je dat eigenlijk, sporten met een dier?
In dit boek vertellen twee jonge ervaren ruiters waarom
het zo’n leuke sport is en waarom je voor paardrijden
soms wel een doorzetter moet zijn. Bovendien krijg je
tips, zodat je zelf ook veilig kunt paardrijden.