Griet Op de Beeck (1973) is een Vlaamse auteur en columnist. Ze was tien jaar lang dramaturg in het theater. Vervolgens werkte ze als journalist voor onder andere weekblad HUMO en dagblad De Morgen. Op de Beeck is de bejubelde auteur van de romans Vele hemels boven de zevende (2013), Kom hier dat ik u kus (2014), Gij nu (2016), Het beste wat we hebben (2017) en Let op mijn woorden (2019), waarvan meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht. In 2018 schreef zij het Boekenweekgeschenk Gezien de feiten.

De Trilogie

Personage : Let op mijn woorden is het tweede deel van de aangekondigde trilogie van Griet Op de Beeck. Het boek is geen vervolg op het eerste deel, maar in het nog te verschijnen derde deel zullen de personages uit de eerste twee delen elkaar kruisen.

Recensie : Enorm veel bewondering voor wat de auteur hier geschreven heeft. Een boek vol eerlijkheid, liefde, rusteloosheid, bezinning, depressie en hoe hard maar ook mooi de wereld kan zijn.

recensie : Ook dit boek is weer helemaal herkenbaar Griet Op de Beeck. Heel mooi (dat Vlaamse) en knap geschreven, maar ook weer vol van: een ongelukkige vrouw in een gemankeerde familie, een onmogelijke en foute liefde, incest, een ik-gerichte moeder, ruziënde ouders, machteloosheid, anorexia, het onderdrukken van gevoelens en bij alles vol van schuldgevoel en een roep om vastgehouden te worden om niet te vallen.

afzonderlijk boeken

Gezien de feiten – Gij nu – Kom hier dat ik u kus – Lou – Play it fuckin’ loud – Vele hemels boven de zevende

Het inzicht was vers, het dampte nog. Olivia trok haar zwarte jurk recht en keek naar haar dochter. De ogen gezwollen, de neus rood rond de vleugels van al dat gewrijf met papieren zakdoekjes, een likje gemist snot glanzend bij haar bovenlip. Roos had het moeilijk, Olivia wou dat ze iets kon doen. Roos greep haar arm, haakte in en troonde haar mee door het gangpad. De kist verdween de lijkwagen in, en zij bleven achter in de tochtige hal van de kerk. Olivia was nog nooit zo blij geweest dat mensen elkaars gedachten niet kunnen lezen. Gezien de feiten gaat over Olivia, een vrouw van eenenzeventig. Voor haar wordt alles anders als de man sterft met wie ze heel lang getrouwd was. In een ontwapenende weigering om zich te gaan gedragen naar de wens van anderen of naar het traditionele beeld van wat ouderen zouden moeten doen, gaat ze op zoek naar een manier om haar bestaan van tel te laten zijn. Een verhaal over de kracht van spijt hebben, de gretige wil om goed te leven, de warme wurggreep van families, de angst om ruimte in te nemen, de kilte van de wereld zoals we hem kennen en het wapen dat liefde kan zijn, als ze echt is tenminste. Griet Op de Beeck heeft een Boekenweekgeschenk geschreven waarin ze met lichtheid en humor de zwaarte verkent, waarin ze familieverhoudingen tekent in al hun broeierige complexiteit, waarin ze durft te pleiten voor het belang van emotie, waarin ze subtiel de politieke realiteit van vandaag aan de kaak stelt, waarin positivisme zoekt naar een nieuwe, eigenzinnige definitie.

Recensie : Meerdere thema’s worden in dit boekje kan 94 pagina’s uitgewerkt. Rouw, zelfliefde en kiezen voor jezelf en de liefde tussen 2 mensen (van verschillende huidskleuren). De thema’s zijn wat mij betreft het waard om verder uitgewerkt te worden, maar daarvoor is het boekje uiteraard te dun. Wellicht een vervolg Griet?
Jammer dat het midden in een zin om eindigt en ik dus geen idee heb hoe het afloopt. 

Recensie : Ik werd een beetje depressief van de verhalen. De korte verhalen lezen op zich lekker weg, da’s een pre. Maar ik vond dit toch veel minder dan “Kom hier dat ik u kus”.

Recensie : Op De Beeck is een expert op het gebied van families die een beetje ‘stuk’ zijn. En de gevolgen die dat heeft voor het kind. Narcistische stiefmoeder, afwezige vader en een jongere broer met zijn eigen wereld. Dat levert beklemmende beschrijvingen op. Als lezer voel je het ongemak.

Recensie

Recensie

Recensie : Griet beschrijft dit allemaal mooi met veel emotie die ze erin legt. Prachtig boek, maar die ervaring had ik al eerder van haar (o.a. Kom hier dat ik u kus). Hier en daar leuke Vlaamse woorden/uitdrukkingen.