Muziek

(Johann Sebastian) Bach

Johann Sebastian Bach was een Duits componist van barokmuziek, organist, klavecinist, violist, muziekpedagoog en dirigent.

De Grote Bach Atlas
Jan Bach

Grote Bach Atlas is een fascinerend verslag van Bachs rondreizen door Duitsland, dat in zijn tijd nog een lappendeken was van verschillende hertogdommen en stadsstaten. Deze bijzondere biografie werpt een nieuw licht op het leven en de reizen van Bach, die vooral bekendstaat als brave huisvader en componist van religieuze muziek. Het boek is rijk geïllustreerd met bijzonder beeldmateriaal en bovendien voorzien van een uitgebreide muzieklijst. 

(Gustav) Mahler

Gustav Mahler was een in Bohemen geboren en opgegroeide Oostenrijkse componist en dirigent van joodse afkomst. Mahler gold als een van de belangrijkste dirigenten van zijn tijd. Hij was actief aan de operahuizen van onder meer Boedapest en Hamburg en aan de hofopera te Wenen.

Gustav Mahler
Chaim den Heijer

In dit boek wordt Mahlers leven en zijn muziek vanuit een Joodse invalshoek benaderd hetgeen tot nog toe in vele biografieën is veronachtzaamd. Om de Joodse context te begrijpen, wordt de tijdsgeest van de fin de siècle uitgebreid beschreven. De Joodse dimensie verdiept de empathie voor Mahler en zijn muziek en maakt zijn Joodse ziel toegankelijker. Op deze wijze ontstaat een completer beeld van de mens Mahler en wordt de beleving van zijn aangrijpende muziek intenser. Den Heijer werkte jarenlang aan dit nieuwe baanbrekende boek dat een nieuw licht doet schijnen op deze imposante componist.

Mahler en Strauss
Eveline Nikkels

Miniaturen reeks 67 – Mahler en Strauss Op weg naar een nieuwe tijd

Mahler
Koen Vergeer

In tien hoorcolleges ontsluit Vergeer op onorthodoxe wijze de tien symfonieën van Mahler, met grappige en ontroerende verhalen. Over de eerste keer dat hij muziek van Mahler hoorde, of over die keer op het schoolkamp dat hij niet één vogelgeluid wist te herkennen, of over de levensvragen van zijn driejarige zoon.
Gaandeweg de colleges komt toch vooral Mahlers energieke gedrevenheid weer naar voren, de uitbundige, lawaaierige en vrolijke Mahler krijgt weer de overhand. Muziek roert dieper in ons gevoelsleven dan wij denken, concludeert Vergeer, en geeft wel degelijk een antwoord op de dood. Het resultaat is een inspirerende gids bij het werk van Gustav Mahler, voor eenieder die het maar horen wil.

Herzl en Mahler Raakvlakken
Chaim den Heijer

In 2010 was het 150 jaar geleden dat Herzl en Mahler werden geboren. Zij zijn dus beiden geboren in 1860, beiden waren genieën, beiden van Joodse afkomst en beiden verankerd in het Wenen van het ‘fin de siècle’. Mahler als baanbrekend dirigent en componist, Herzl als grondlegger van het Zionisme. In 2011 is het 100 jaar geleden dat Mahler overleed.
Er is nooit aangetoond dat Herzl en Mahler elkaar hebben ontmoet. Zij moeten wel van elkaars bestaan en activiteiten op de hoogte zijn geweest. In dit boek wordt een aantal interessante raakvlakken tussen Herzl en Mahler beschreven. In het bijzonder het bezoek dat Herzl in 1899 aan de opera in Wenen bracht die toen door Mahler werd gedirigeerd. 

Mahler en Freud
Eveline Nikkels

In de zomer van 1910 bracht Gustav Mahler een bezoek aan Sigmund Freud. Een ontmoeting tussen twee joden uit Bohemen, in het Nederlandse Leiden. Aanleiding was de huwelijkscrisis waarin het echtpaar Mahler zich bevond en waar Gustav kennelijk niet zonder hulp van buitenaf uit kon komen. Wandelend door Leiden laat de psycho-analyticus Freud de componist Mahler aan het woord. Hij drong vooral aan op mededelingen over zijn jeugd en jeugddromen, zodat hij aan de hand van zijn specialiteit, de ‘Traumdeutung, een juiste analyse kon maken. In dit boek wandelt u mee met Mahler en Freud in een fictief verslag van een vier uur durend gesprek, aangevuld met fragmenten uit Alma Mahlers dagboek.

Over Gustav Mahler
Simon Vestdijk

In 2010 is het honderdvijftig jaar geleden dat de Oostenrijkse componist Gustav Mahler werd geboren, en in 2011 is het honderd jaar geleden dat hij stierf. Het Concertgebouw zal in deze twee jaar alle symfonieën van Mahler ten gehore brengen, inclusief de onvoltooide tiende, onder leiding van onder anderen Mariss Jansons, Pierre Boulez en Bernard Haitink. Vooral Haitink is in zijn visie op Mahler, een van zijn lievelingscomponisten, zeer beïnvloed door Simon Vestdijk, die als uitmuntend muziekkenner over alle muziek van Mahler indringende essays heeft geschreven, vooral over diens symfonieën. In Over Gustav Mahler zijn alle essays van Simon Vestdijk over deze grote en nog altijd controversiële componist bijeengebracht.

(Wolfgang Amadé) Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart, doopnaam Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, was een uit het prinsaartsbisdom Salzburg afkomstige componist, pianist, violist en dirigent. Hij excelleerde in elke courante muziekvorm uit zijn tijd, met name in opera, de symfonie, het pianoconcert en kamermuziek.

Wolfgang Amadé
Yves Knockaert

Wolfgang Amadé gaat niet over de bovenaardse Amadeus, maar over de mens die Mozart geweest is. Net zoals zijn muziek op een authentieke manier wordt uitgevoerd, beschrijft Yves Knockaert in Wolfgang Amadé het leven van Mozart op een authentieke en op feiten gebaseerde wijze. Yves Knockaert geeft een totaalbeeld van Mozart en slaagt er wonderwel in om de originaliteit en de blijvende schoonheid van zijn muziek te beschrijven.

(Franz Peter) Schubert

Franz Peter Schubert was een Oostenrijks componist. Hij stierf al op 31-jarige leeftijd, maar toch schreef Schubert meer dan 1000 muziekstukken met als bekendste werken Die schöne Müllerin en de Onvoltooide symfonie.

Schubert de biografie
Yves Knockaert

Yves Knockaert schetst een waarachtig en fascinerend beeld van een van de populairste klassieke componisten. Schubert was een mens van vlees en bloed. Hij bewoog zich niet buiten zijn burgerlijk milieu, was geen virtuoos, eerder bescheiden en bedeesd, maar tegelijk zo gevoelig en genuanceerd in elke gecomponeerde noot.

(Ludwig) van Beethoven

Ludwig van Beethoven was een Duitse componist, musicus, virtuoos en dirigent. Zijn stijl sluit in zijn vroege periode direct aan op die van Mozart en Haydn, met wie hij tot de Eerste Weense School wordt gerekend. Hij bracht het classicisme tot voltooiing en leidde in zijn late periode de romantiek in.

Nederland en Beethoven
Overbeke Emanuel

De wereld staat in 2020 uitgebreid stil bij het 250ste geboortejaar van Beethoven. Voor Emanuel Overbeeke was dat aanleiding om een boek te schrijven over de betekenis van deze componist voor de cultuur in Nederland sinds 1800. In die 250 jaar is Nederland sterk veranderd en het beeld dat men van Beethoven had, veranderde mee. Daarom is de Beethovenreceptie ook een spiegel van de tijd. ‘Nederland en Beethoven’ gaat daarom niet alleen over een van de grootste componisten aller tijden, maar ook over het muzikale leven in Nederland sinds 1800 tot nu. In dit geïllustreerde verhaal komen tal van aspecten van het muziekleven ter sprake, zoals concerten, componisten, muziekopnamen, boeken en cultuurbeleid, maar ook onderwerpen als politiek, religie, literatuur, sociale verhoudingen, verzuiling en ontzuiling. 

Beethoven
Laura Tunbridge

In Beethoven doet Oxford-hoogleraar Laura Tunbridge de valse noten verstommen en geeft ze een nieuwe kijk op het leven van de Duitse virtuoos. In elk hoofdstuk behandelt ze een periode uit zijn leven, een muziekstuk en een onthullend thema, van familie tot vrienden, van heroïsme tot vrijheid. Het resultaat is een prachtig crescendo van rijke biografische details, een inkijk in de wereld van muziek en verwonderlijk historisch revisionisme, waardoor je anders naar zijn symfonieën zal luisteren. Zo ontdekken we hoe Beethoven qua zelfpromotie zijn tijd ver vooruit was, hoe zijn manier van componeren werd beïnvloed door veranderingen in instrumenten, en hoe er naar hem werd geluisterd – Ode an die Freude werd meestal niet eens gespeeld bij uitvoeringen van zijn Negende Symfonie!

Deze tour de force van Beethoven-expert Tunbridge viert de 250e verjaardag van Beethoven en levert een weergaloos levensverhaal en een rijkdom aan nooit eerder verschenen materiaal. Een vernieuwend en menselijk portret van Beethoven en een beknopte kijk op een van ’s werelds meest geniale geesten.

Was Beethoven een asperger
walter heijder

‘Een boeiend portret van een getergd genie. Dit indrukwekkende werk is ook interessant voor mensen die voorafgaand aan het lezen niet of nauwelijks bekend zijn met Beethoven of aspergersyndroom. Men leert niet alleen Beethoven maar ook de ‘Asperger-mens’ beter kennen en begrijpen

Elementaire Deeltjes 43
Beethoven
Jos van der Zanden

Al twee eeuwen spreekt Ludwig van Beethoven tot de verbeelding. In de negentiende eeuw werd hij op een sokkel gehesen als martelaar voor de Kunst. In de twintigste eeuw werd hij voor de politieke karretjes gespannen van socialisten en liberalen. Communisten en nationaalsocialisten misbruikten zijn muziek, en hedendaagse politici ontlenen aan hem het Europese volkslied. Maar Beethoven was op de eerste plaats een zeer begaafd musicus en componist. Hij gaf met zijn onwaarschijnlijk grote veelzijdigheid de muziekgeschiedenis een beslissende wending. Dit Elementaire Deeltje beschrijft Beethovens leven, karakter en werk, en staat stil bij onder meer Beethovens doofheid, het raadsel van zijn ‘Unsterbliche Geliebte’ en zijn enige opera ‘Fidelio’. Het vormt een prachtige introductie voor mensen die nog niet goed bekend zijn met Beethoven, en bevat volop weetjes en anekdotes voor de echte Beethovenfan.

Beethoven
Jan Caeyers

Jan Caeyers portretteert Beethoven als geniaal componist, maar gaat ook in op zijn uiterst gecompliceerde en getourmenteerde persoonlijkheid. De feiten uit het leven van Beethoven zijn sombere jeugd, zijn sterk wisselende stemmingen, zijn verlangens, zijn relaties en conflicten met familie en vrienden, zijn verhouding met de onsterfelijke geliefde, het drama van zijn doofheid worden verbonden met zijn werk. Jan Caeyers besteedt bovendien ruim aandacht aan de historische context, de politieke verwikkelingen binnen het Europa van eind achttiende, begin negentiende eeuw waarin Beethoven leefde, en hij gaat helder in op zijn muziek, die met de jaren complexer en eigenzinniger werd.

Beethoven
negen symfonieën
Zes schilderijen

In dit boek gebeurt iets wat je niet zo vaak meemaakt. De grenzen tussen twee kunstvormen worden overschreden. Dit boek gaat over Beethoven. Het gaat over zijn muziek, vooral over zijn negen symfonieën. Maar dit boek gaat ook over de moderne mens Beethoven. Schilder Paul Kamphuis luisterde eindeloos naar zijn muziek. In 2001 schilderde hij zijn eerste portret van de grote componist. Hij was vervuld van inspiratie na alle Beethovenmuziek die hij gehoord had, hij dacht diep na over alles wat hij over hem gelezen had. Dat leverde zes portretten op. Ze staan in dit boek. Zes paar vlammende ogen kijken u aan.

Beethoven
Bevlogen Levens
edmund morris

Al tijdens zijn leven werd Ludwig van Beethoven (1770-1827) als ‘geniaal’ bestempeld. Na zijn dood groeide zijn populariteit tot ongekende hoogten; zijn composities zijn wereldberoemd én geliefd. Onsterfelijke meesterwerken als de Vijfde en Negende Symfonie prijken zowat in ieders klassieke muziekcollectie. Beethoven was een complexe, intelligente man, die met zijn overweldigende creativiteit de invloedrijke en machtige aristocratie van Duistland en Oostenrijk als geen ander wist te bespelen.
Edmund Morris, die eerder biografieën schreef over onder andere Theodore Roosevelt (Pulitzer Prize 1980) weet dit keer Beethoven tot leven te brengen.
Op unieke wijze verhaalt Morris over Beethovens werk en leven, over zijn doofheid en over de vrouwen voor wie hij heimelijke gevoelens koesterde, maar die hij altijd op afstand hield.

(Richard) Wagner

Wilhelm Richard Wagner was een Duits componist, dichter en librettist. Richard Wagner was een belangrijk vernieuwer van de muziek van zijn tijd. Hij componeerde als belangrijkste werken een aantal opera die hij zelf liever als muziekdrama's aanduidde en waarvoor hij ook de teksten schreef.

Richard Wagner
Freddy Mortier

Eind negentiende eeuw bracht Wagner de wereld in vervoering met totaalkunst. Met zijn opera voor het volk had hij even heftige voor- als tegenstanders. Dat is nog steeds zo. Vanuit een diepe passie voor Wagner probeert Freddy Mortier te begrijpen wat de componist dreef, hoe hij dacht en waarom zijn opera’s zoveel mensen blijven fascineren. De tijd waarin hij werkte, zat vol woeste politieke en culturele veranderingen. Wagner zelf was een vat vol tegenstrijdigheden: geniaal, visionair, antisemitisch, militant, veeleisend, ijdel.