Migraine
Migraine
Adinda de Pauw
Nieuw! MIGRAINE, van aanval tot aanpak
Dit boek is een aanrader als je zelf je migraine het hoofd wil bieden via voeding en leefstijl.
In het boek beschrijven bioloog Lida Schelwald-van der Kley en haar zus Anne van der Kley hun ervaringsverhalen. Ze nemen de lezer mee op hun zoektocht naar oorzaken en oplossingen voor migraine. Voeding en supplementen spelen daarbij een hoofdrol, naast leefstijlfactoren. Zelf hebben ze al veel baat gehad bij dit wetenschappelijk onderbouwde ‘migraine-dieet’ en ze hopen dat anderen hier ook hun voordeel mee kunnen doen.
Hoofdpijn en migraine
Christine Tobback
In de reeks Eat to Beat wordt telkens antwoord gegeven op alle vragen over voeding en een bepaald gezondheidsprobleem. Je krijgt ook concrete tips en verschillende passende recepten.
Christine Tobback geeft je in Eat to beat: hoofdpijn en migraine alle info over de relatie tussen voeding en hoofdpijn. Wat is de invloed van voeding op migraine? Welke medicatie en supplementen kunnen helpen? Wat is het verschil tussen hoofdpijn en migraine? Welke etenswaren eet je best in mindere mate?
Ze interviewde ca. 116 mensen rond het onderwerp migraine en voeding, om zo een wetenschappelijk onderbouwd, maar toegankelijk boek te schrijven. Je krijgt zowel algemene tips als meer specifieke informatie. Aangevuld met enkele heerlijke recepten kan dit boek helpen om je van je hoofdpijn te verlossen!
Migraine
Adinda de Pauw
Moet jij vaak een feestje op het laatste moment aan je voorbij laten gaan omdat je hoofdpijn hebt? Zijn er dagen waarop de pijn zo hevig is dat je alleen een donkere kamer kan verdragen? Of ben je soms overgevoelig voor geluid, licht, geuren of zelfs smaken? Dan is de kans groot dat je aan migraine lijdt.
Maar wat ís migraine precies? In ieder geval een ziekte waar veel misverstanden over bestaan. In hun praktijk zien neurologen Adinda De Pauw, Anneke Govaerts en Annick Verstappen dagelijks patiënten met hoofdpijnklachten, die eigenlijk migraine hebben. Tijd om de vele mythes en clichés over deze neurologische ziekte – want migraine is meer dan hoofdpijn alleen – uit de wereld te helpen.
Dit boek bundelt alles wat je moet weten over migraine. Hoe zit het mechanisme van migraine in elkaar? Wat zijn de symptomen en welke triggers lokken een aanval uit? Wat kan je het best doen tijdens een aanval? En hoe kan je migraine preventief bestrijden, met én zonder medicatie?
Adinda, Anneke en Annick zijn neurologen met een liefde voor het menselijk brein en vooral voor de patiënt erachter. Ze beoefenen ‘algemene neurologie’, gaande van beroertezorg, dementie, bewegingsstoornissen, epilepsie, MS, slaapstoornissen tot hoofdpijn.
Migraine is geen hoofdpijn
Hans Carpay
Hans Carpay houdt zich ruim twintig jaar met migraine bezig. In Migraine ís geen hoofdpijn beschrijft hij, aan de hand van ervaringen uit zijn praktijk, hoe hij in de loop der jaren anders is gaan denken over deze ziekte. Hij is meer en meer onder de indruk geraakt van de worsteling, fysiek én psychisch, die de ziekte veroorzaakt bij degene die er toevallig last van heeft.
Met dit boek stelt hij zich ten doel om mensen die met migraine te maken hebben (patiënten, familie van patiënten, huisartsen, specialisten, psychologen etc.) meer inzicht te geven in de ziekte. Om de migraine kleiner te krijgen en om inzicht te geven in hoe moeilijk het is er mee te leven. Want door meer kennis komt de oplossing dichterbij.
Migraine verborgen kopzorgen
Dorien Maaskant-Stoutjesdijk
Wat heeft een paardenbloem gemeen met een migraineaanval? Beide blijven steeds weer terugkeren en komen meestal op, op plaatsen waar je ze vooral niet wilt hebben. Pas als je ze met wortel en al verwijdert, is het echt blijvend. Jarenlang ben ik bezig geweest met het vermijden en bestrijden van migraineaanvallen die mijn leven voor een groot deel hebben beheerst. Ik richtte mijn aandacht op de pijn en zocht allerlei manieren om hier vanaf te komen. Vergelijkbaar met het alsmaar verwijderen van de bloemen en het blad. Zonder het gewenste resultaat. Pas toen ik me bewust werd van de oorzaak van de pijn, de verborgen kopzorgen, de ondergrondse wortel, en deze wist op te diepen, bleven de aanvallen weg. Mijn zoektocht heeft jaren geduurd en me veel pijn, verdriet en frustratie gekost. Dit wil ik anderen zo graag besparen. Want migraine is te genezen. Het is zelfs vrij eenvoudig. Ben of ken jij iemand wiens leven overschaduwd wordt door migrainepijn? Dit werkboek kan helpen om de regie over je leven terug te krijgen. Hoe mooi zou dat zijn, een leven zonder migrainepijn?
De professor als proefkonijn
Irene van Staveren
‘De professor als proefkonijn’ is het persoonlijke verslag van een uitbehandelde migrainepatiënt. Toen de artsen Irene van Staveren niet verder konden helpen, ging ze zelf op onderzoek uit. Zij verdiepte zich in wetenschappelijk onderzoek buiten de mainstream. En met effect: de aanvallen namen met 75% af.
Van Staveren houdt een vurig pleidooi voor een experimentele geest bij artsen en patiënten. Haar boek biedt een hoopvol perspectief voor de honderdduizenden in Nederland en België die aan migraine lijden.
Alles over hoofdpijn en aangezichtspijn
Joost Haan
Bijna iedereen heeft ooit wel eens hoofdpijn gehad en minstens een derde van de bevolking boven de twaalf jaar heeft er zelfs regelmatig last van. Het is dus een echte ‘volksklacht’. Hoofdpijn is geen ziekte op zich, maar een klacht die bij een groot aantal bekende – maar ook nog onbekende – aandoeningen kan optreden. En juist omdat er zo veel hoofdpijnsoorten zijn, zien veel patiënten (en helaas ook dokters) vaak door de bomen het bos niet meer. Wat voor soort hoofdpijn is dit? Wat is de beste behandeling? Om orde te scheppen in deze ‘chaos’ beschrijft Alles over hoofdpijn en aangezichtspijn op systematische wijze het hele spectrum van hoofdpijn. Van hoofdpijn bij ernstige ziektes, zoals een tumor of een bloeding, tot goedaardige hoofdpijnsoorten zoals migraine en clusterhoofdpijn, die overigens de kwaliteit van leven van de patiënten ernstig kunnen beperken. Alles over hoofdpijn en aangezichtspijn is een volledig herziene en uitgebreide opvolger van een hoofdpijnboek uit 2007 van dezelfde auteurs
Migraine
Hoofdpijn begint in je buik
Indra R. Kumar
Indra doet sinds 2011 onderzoek naar Ayurveda en migraine. Zij heeft een methode ontwikkeld waarmee iedereen zichzelf kan behandelen bij migraine, hoofdpijn, voorhoofdsholteontstekingen en andere chronische keel-,neus-, oog- en oorklachten.
Migraine is het eerste ‘doe het zelf’ boek en we verwachten nog meer van zulke boeken te gaan maken. Indra heeft een droom. En dat is om jou zelf redzaam te maken.
Haar boodschap is dan ook: jouw lichaam is jouw eerste verantwoordelijkheid, neem die in handen.
Precies zoals zij dat zelf van huis uit heeft mee gekregen. Haar oma, die haar als kind genas van mazelen, waterpokken en koorts zonder één aspirientje, staat bij haar in hoog aanzien.
Door de drie beschreven handelingen toe te passen zorg je ervoor dat jouw lichaam wordt ontzuurd, de elasticiteit in je spieren en gewrichten wordt versoepeld en de toevoer van zuurstof van en naar de hersenen wordt geoptimaliseerd.
Twee gezichten
De impact van migraine
Hottie Wiersma
Het boek Twee Gezichten. De impact van migraine geeft mensen met migraine de mogelijkheid om in korte tijd aan anderen duidelijk te maken hoe heftig de impact van migraine kan zijn op je leven, om wat vaak verborgen blijft in donkere slaapkamers zichtbaar te maken.
De foto’s en ultrakorte verhalen geven een inkijk in de betekenis van deze invaliderende hersenziekte, waar twee miljoen Nederlanders mee kampen. Ook geeft het professionals en mensen uit het netwerk van migrainepatiënten iets in handen om snel inzicht te krijgen in deze aandoening.
Motel Migraine
Karen Span
In Nederland checken zo’n twee miljoen mensen regelmatig in bij Motel Migraine: een plek waar je liever niet komt, maar waar je na lang onderweg zijn toch strandt omdat je niet verder kunt. Een onaangenaam verblijf waar je jezelf eenzaam schuilhoudt totdat het vluchten erop zit. Even verderop klinkt gelach. Voetstappen. Gerommel aan de deur. Die zit toch echt op slot. Room for one. Zou iemand weten dat ik hier ben? Tijd om verder onder de dekens te kruipen, ver weg van de gewone wereld. Deze twee miljoen migrainepatiënten vallen onder de maar liefst 3,5 miljoen mensen in totaal die geregeld te gast zijn bij Hotel Hoofdpijn. Dat is maar liefst 20 procent van onze bevolking: allemaal gestreste zenuwpezen die de hoofdpijn met hun overdreven gepieker en perfectionisme over zichzelf afroepen, toch?
Migraine voor dummies
D. Stafford
n dit praktische boek worden migrainefabeltjes ontzenuwd en ontdek je de weg naar werkelijke pijnbestrijding. Je leert hoe je een goede arts vindt, hoe je wijs wordt uit de verschillende medicijnen die er zijn, hoe je voorkomt dat hoofdpijn je werk en gezinsleven ontwricht. Kortom Migraine voor Dummies biedt praktische en nuttige tips voor het leren omgaan met migraine.