Val McDermid (Kirkcaldy, 1955) is een uiterst populaire Schotse thrillerauteur. Ze was jarenlang een geprezen journalist voor nationale kranten in Glasgow en Manchester. Voor haar werk kreeg ze de Trainee Journalist of the Year Award. McDermid schreef ook een aantal standalonethrillers. Ook ontving ze de prestigieuze Cartier Diamond Dagger Award voor haar uitzonderlijke bijdrage aan het thrillergenre, en werd ze meerdere malen genomineerd voor de Edgar Allen Poe Award.
Tony Hill & Carol Jordan
Personage : Tony Hill, psycholoog en deskundige in daderprofilering en inspecteur Carol Jordan.
Recensie : Dit was het eerste boek wat ik jaren geleden heb gelezen van deze auteur. En het smaakte direct naar meer. Wat mij betreft aanrader.
Recensie : McDermid heeft hier een zeer spannend verhaal van gemaakt, het is een boek dat je moeilijk opzij kan leggen. Een top boek ook al is het al een oudje. En nog een pluspuntje: humor!
Recensie : De laatste verzoeking lijkt wel een compilatie van twee verschillende thrillers. Doch, dit stoorde me op geen enkel moment. Door het versnelde tempo aan het eind, houden de laatste hoofdstukken je in bedwang, maar anderzijds lijkt het wel alsof McDermid haar eigen verhaal stilaan beu werd en dan maar ineens naar een einde heeft toegewerkt. Wat een fantastisch verhaal is De genezer van Zalindov. Ik ben er helemaal weg van. Als je op zoek bent naar een boek die je van je voeten blaast dan is dit zeker een aanrader. Ik kan echt niet wachten op het vervolg!
Recensie : Niet iedereen kan zo spannend schrijven als Val McDermid. Heel weinig zelfs. Van de eerste tot en met de laatste pagina heb ik De kwelling geboeid zitten lezen. Het boek af en toe even wegleggen om op adem te komen en dan hup weer verder genieten.
Recensie : McDermid slaagt er met deze prima thriller in om een dubieuze moordzaak tot in de puntjes uit te werken. Ondanks het feit dat er nog een tweede verhaallijn doorheen loopt, blijft het boek prima te volgen. Met Tony Hill als indrukwekkend beschreven personage in de hoofdrol zit er een uitstekende vaart in het verhaal, waardoor het geen moment saai wordt: absoluut een aanrader!
Recensie : zeer goed geschreven boek dat vloeiend leest.
Recensie : Dit had alle ingrediënten om er een heel spannende thriller van te maken, maar toch is het niet echt heel goed gelukt. Aardig boek voor tussendoor, maar lang zal hij niet blijven hangen.
Recensie : Val Mc Dermid is er weer in geslaagd me aan het lezen te houden tot het boek uit was. Het is dermate goed onderbouwd en leest als een trein.
Recensie : Saai en er gebeurd zeker de eerste 200 blz. totaal niets. Jammer dat het niveau van de eerste delen van de serie al enige tijd niet meer gehaald is.
Recensie : Met zoveel boeken en series op haar naam, is McDermid een ervaren, veel geprezen auteur. Ook dit boek kent een rap tempo, snelle wisselingen in verhaallijnen, oplopende spanning.
Tegen het einde zijn alle verhaallijnen mooi samengekomen en de meeste problemen opgelost. Maar … dan zijn er die laatste hoofdstukken en pagina’s, met een tamelijk onbevredigende, ongeloofwaardige en moeilijk verteerbare oplossing.
Recensie : Dit boek is ook weer de moeite waard. Het verhaal is niet meer zo bloedstollend spannend als de eerste delen over Tony Hill, maar dat vind ik niet erg. De Scandinavische thrillers zitten er vol mee en een goed Geschreven detective/politie roman is niet te versmaden.
Kate Brannigan
Personage : Kate Brannigan is een vrouwelijke Privédetective en beveiligingsdeskundige.
Recensie : Dit boek kan het beste beoordeeld worden binnen het subgenre waar het onder valt: dat van de ontspannende niks-aan-de-hand-vakantielectuur. Het leest lekker weg, je hoeft er niet echt bij na te denken, Agatha Christie doet mee op de achtergrond, en de hoofdpersoon Kate Brannigan is weer eens een heel andere privédetective dan haar mannelijke collega’s uit de jaren dertig, maar ook anders dan haar vrouwelijke Amerikaanse equivalenten.
Recensie
Recensie :
Recensie : Deze Kate Brannigan ’thriller’ is van een beduidend minder niveau, maar leest even prettig en snel als het latere werk. Een simpel, vermakelijk en hier en daar komisch verhaal met de vrouwelijke detective Brannigan in de hoofdrol.
Recensie : Dit alles is degelijk vakwerk, grappig en onderhoudend.
Recensie : Schrikbeeld is het laatste deel uit de Kate Brannigan-serie. Ongedwongen ouderwets speurwerk, uitgevoerd door een pittige tante. Het boek leest als een speer, zit vol met (soms cynische) humor en is van begin tot eind een ontspanning voor oog en geest. Het gebrek aan ingewikkelde plots, onverwachte wendingen of flink uitgediepte karakters stoort in het geheel niet als je gewoon een prettig boek wilt lezen.
Karen Pirie
Personage : rechercheur Karen Pirie van de afdeling Cold Cases.
Recensie : Ik vond dit een erg goed boek. In het begin moest ik er even inkomen omdat ik niet zo thuis ben in de muziek van de jaren ’80 enz, maar toen ik daar doorheen was, vond ik het superspannend.
Recensie : Wat een prestatie heeft Val McDermid geleverd! Ik zou Een duister domein eigenlijk geen thriller willen noemen, maar een buitengewoon ingenieuze psychologische roman. Topklasse.
Recensie : Na een wat moeizaam begin met de vele personen, die geïntroduceerd worden, wordt het boek heel erg spannend en is het moeilijk weg te leggen.
Recensie : Geen topper.
Recensie : Hoewel het 5de deel met Karen Pirie in de hoofdrol, kan dit boek makkelijk losstaand gelezen worden. De thrillers van McDermid vind ik altijd geweldig. Ook deze was goed, maar niet zo indrukwekkend als de meeste van haar boeken.
Recensie :
Recensie :
afzonderlijk boeken
1979 – Blinde obsessie – De terechtstelling – De wraakoefening – Misdaadkoning – Verdwenen – Zeemansgraf – Sporen van misdaad
Recensie : Na het lezen van 1979 kan de lezer niet anders zeggen dan dat een journalist altijd op zoek is naar een goed verhaal en de aanhouder wint!
Recensie : Het leest als een trein en is spannend van begin tot einde.
Het is eens niet de gewone who done it, is ook anders opgebouwd en vanuit een ander perspectief geschreven dan de klassieke thrillers. Voor mij een van steengoeie McDermids, zonder twijfel.
Recensie : De terechtstelling was een goed, vlot boek maar de dikte kon zeker ingeperkt worden door enkele zaken te schrappen die iets teveel herhaald worden doorheen het verhaal.
Recensie : Helaas vond ik dit boek van haar niet zo onvoorspelbaar, wel goed geschreven en lekker om te lezen maar geen echte schrikreacties gehad. Ze loopt op de moorden vooruit door heel specifiek de moordenaar aan het woord te laten. Je weet dus eigenlijk al een beetje wat er komt. De denkwijze van de psychologe die seriemoordenaars probeert te ‘snappen’ vond ik boeiend. Ook het einde was wel spannend en verrassend.
Recensie
Recensie : Misschien is ze een nieuwe weg ingeslagen. Voor het grootste deel van het boek slaagt ze daar prima in. Het lijkt er alleen op de laatste paar pagina’s op dat McDermid geen zin meer had in het verhaal.
Recensie : Maar dit boek vind ik lastig. Niet alleen door de vele karakters, ik mis de spanning en het onderwerp van een veenlijk en de zoektocht naar een historisch gedicht vind ik niet interessant.
Recensie : Interessant boek. De auteur geeft een mooi en begrijpelijk overzicht van alle middelen die momenteel ter beschikking zijn om misdaden op te lossen. Insecten en maden, bloedspatpatronen, gezichtsreconstructies, vergif, wapens, het is er allemaal. Het boek bevat heel veel voorbeelden en dat maakt dat het vlot leest, bijna als verschillende korte thrillerverhalen.