Krijgsheer

(Karel) De Grote

Karel de Grote, had een bewogen leven vol opmerkelijke prestaties. Hij besteeg de Frankische troon in 768 na de dood van zijn vader en broer. Vanaf het begin berustte de macht van Karel de Grote op de kracht van zijn persoonlijkheid, die hem in staat stelde zijn autoriteit te doen gelden en zichzelf te vestigen als een geduchte heerser. Zijn militaire campagnes en strategische bekwaamheid speelden een cruciale rol bij de uitbreiding van het Frankische rijk.

Karel de Grote
Dick Harrison

In ‘Karel de Grote’ verbeeldt hoogleraar en historicus Dick Harrison met veel detail en boeiende wetenswaardigheden het verhaal van Karel de Grote, de vorst die het Frankische Rijk tot het grootste West-Europese rijk van de vroege middeleeuwen maakte. Weinig heersers hebben door de eeuwen heen zoveel betekend voor de politieke en culturele ontwikkeling van Europa. Echter, in de loop der tijd heeft de legendarische keizer de historische figuur overgenomen. De scheidslijn tussen wat waargebeurd en wat legende is, is flinterdun. Aan de hand van verhelderende bronnen en actuele wetenschappelijke inzichten vertelt deze biografie over Karel de Grote, zijn prestaties en zijn tijd. Met ruim zestig afbeeldingen in kleur.

Karel de Grote (742-814)
Raoul Bauer

 Een brugfiguur in een tijd waarin een oude wereld aftakelde en een nieuwe beschaving aarzelend haar eerste passen zette. Ook in zijn eigen tijd sprak Karel de Grote tot de verbeelding. Zijn lange gestalte – hij was uitzonderlijk groot voor die tijd – en zijn hoge leeftijd, gaven voeding aan talloze verhalen. Het mythische beeld van de dappere, grootse vorst dreigt daarom de historische werkelijkheid te overschaduwen.

Karel de Grote
stamvader van Europa
an J.B. Kuipers

Het boek volgt Karels bewogen leven, maar ook zijn grote voorvaderen, de woelige Merovingische periode waaruit ze voortkwamen, het snelle uiteenvallen van zijn rijk. Natuurlijk komen ook de ‘hofacademie’ onder leiding van Alcuinus aan bod, de paltsen (zoals Aken en Nijmegen), de bestuursinrichting, de befaamde ‘Karolingische renaissance’, Karels vrouwen en kinderen. Zelfs zijn fysiologie: de man die uitstak boven iedereen, deed dat ook in lichaamslengte.

Karel de Grote in Nijmegen

In het jaar 777 bezocht hij met zijn gevolg de stad aan de Waal. Hij betrok er het Valkhof, een van de meest indrukwekkende gebouwen van die tijd. De door hem gebouwde burcht moest de politieke en economische kracht uitstralen van Karels imperium. Die imposante uitstraling kon niet voorkomen van De Valkhog na de dood van de Keizer door Noormannen werd verwoest.
Karel de Grote in Nijmegen verschijnt in het kader van Francia Media, een project waarin Europese landen samenwerken om het erfgoed van Karel de Grote toegankelijk te maken voor een groot publiek.

Karel de Grote mythe en werkelijkheid
Feikema

Als we sommige wetenschappers moeten geloven stamt bijna elke Europeaan van Karel de Grote. Over deze beroemde keizer van het middeleeuwse Karolingische Rijk, ook wel de vader van Europa genoemd, is al heel veel geschreven. Maar de auteurs hebben niet alles verteld, want er is gezwegen over de grootste fraude in de geschiedenis die ertoe heeft geleid dat het beeld dat wij van Karel de Grote hebben niet klopt met de werkelijkheid.

Karel de Grote
Raoul Bauer

De regeerperiode van Karel de Grote ligt al eeuwen achter ons, maar de herinnering aan hem is nog steeds levendig. Hij was koning der Franken, Frankisch keizer van de christelijke wereld en wordt vandaag de dag gezien als de vader van Europa. Levend in een tijdvak waarin een oude wereld aftakelde en een nieuwe beschaving aarzelend haar eerste passen zette, is Karel de Grote een van de voornaamste erflaters van het huidige Europa geworden.

Karel de Grote
Aat van Gilst

Niet alleen hoe Karel de Grote leefde, oorlog voerde, liefhad en stierf, maar ook zijn betekenis voor de christelijke godsdienst en cultuur komt ter sprake in het boek over deze door sagen omgeven vorst dat ons bovendien een blik gunt in de vroegmiddeleeuwse Europese maatschappij. In de tijd van Karel de Grote was de kerstening van een groot deel van Europa in volle gang en de vorst had daarin een belangrijk aandeel. 

Miniaturen reeks 30
Karel de Grote
P.J. Rietbergen

Gezien Karels faam is het bevreemdend dat wij weinig met zekerheid over hem weten. Zijn geboortejaar is omstreden, hoeveel echtgenotes en kinderen hij gehad heeft, is niet duidelijk, en over de beweegredenen achter veel van zijn acties en de vraag in hoeverre hij zelf de initiatiefnemer was tasten wij in het duister.

Zij schreven Geschiedenis
D03 Karel De Grote

Na het overlijden in 768 van Pepijn de Korte, de eerste Karolingische koning, werd Karel de Grote koning van de Franken. Vanuit zijn positie als erfgenaam van een belangrijk landsheer slaagde hij erin om de machtigste heerser van Europa te worden en tijdens deze fenomenale opgang een nieuw politiek systeem uit de grond te stampen. 

(Peter) De Grote

Peter I Aleksejevitsj Romanov, bijgenaamd Peter de Grote was van 1682 tot zijn dood in 1725 tsaar van Rusland. Peter was de eerste Russische tsaar die buiten de grenzen van zijn rijk reisde. Hij zorgde vervolgens voor de modernisering van het uitgestrekte rijk en bevorderde vooral de wetenschap.

Nicolaas en Alexandra
Robert K. Massie

Op 17 juli 1918 werden tsaar Nicolaas II, zijn vrouw Alexandra en hun kinderen vermoord door de bolsjewieken. Massie geeft in dit boek een intrigerend beeld van het hofleven en de politieke ontwikkelingen die aan deze moord vooraf gingen. Zowel in de privésfeer als in de politiek hadden Nicolaas en Alexandra het zwaar. Hun zoon Alexis leed aan bloederziekte en Nicolaas’ politieke naïviteit zorgde ervoor dat de obscure monnik Raspoetin grote invloed aan het hof kreeg. Aan de hand van dagboeken, brieven en memoires geeft Massie in ‘Nicolaas en Alexandra’ een prachtige karakterschets van de hoofdfiguren in dit historische drama.

Peter de Grote
Robert K. Massie

Dit is de beste en meest uitvoerige biografie over de Russische tsaar Peter de Grote die tot op heden is verschenen.
Robert K. Massie toont Peter in zijn jonge jaren en schetst zijn strijd om de macht en zijn pogingen om Rusland militair, technisch en cultureel tot een grote mogendheid te maken. Het door Peter de Grote gestichte Sint-Petersburg werd het symbool van zijn oriëntatie op Europa. Massie brengt de persoon tot leven: koppig en onstuimig, teder en wreed, genereus en meedogenloos – een energieke maar complexe persoonlijkheid. Elk hoofdstuk in deze boeiend geschreven biografie laat zich lezen als een kort verhaal.

Peter de Grote en het ontstaan van het moderne Rusland 1672-1725
Robert K. Massie

De auteur heeft voor zijn omvangrijke werk vele oorspronkelijke bronnen geraadpleegd in Engeland, Nederland en de Sovjetunie. Massie ontving voor dit boek de Pulitzerprijs. Het is de uitvoerigste biografie over de tsaar, die tot op heden in het Nederlands verscheen. 

Filips II

Filips II
Geoffrey Parker

De Spaanse koning Filips II is niet weg te denken uit onze schoolboeken. Zijn bloedige vervolging van de Nederlandse protestanten dreef de Noordelijke Nederlanden tot een opstand die aan de basis lag van de Republiek en de Gouden Eeuw. arker had toegang tot onbekende documenten en schetst daarmee een nieuw beeld van de koning die worstelde met het besturen van een wereldrijk.

Napoleon

Napoleon Bonaparte, gedoopt als Napoleone di Buonaparte, was een Frans generaal en dictator tijdens de laatste regeringen van de Franse Revolutie. Als Napoleon I was hij van 2 december 1804 tot 11 april 1814 keizer der Fransen.

Het rijk van Napoleon in infographics
Nicolas Guillerat

Napoleon heeft een aantal belangrijke zaken nagelaten, zoals de Code Napoléon, het metrieke stelsel en in Nederland de invoering van de achternaam. Maar hij was ook het brein achter een oorlogsmachine die niet te stoppen leek.
In honderden fantastische infographics worden de vele facetten van het opwindende maar tot mislukken gedoemde avontuur van Napoleon verteld en verbeeld, in de context van een wereld in verandering.

Het hart van Napoleon
Johan Op de Beeck

In zijn onnavolgbare stijl legt meesterverteller en eminent Napoleon-kenner Johan op de Beeck het buitensporige liefdesleven van de Franse keizer bloot. Dit meeslepende verhaal, doordrenkt met turbulente passie en politieke intriges, werpt een verhelderend beeld op Napoleon, een van de belangrijkste historische figuren.

Napoleon deel 2
van keizer tot mythe
Johan Op de Beeck

Dit tweede deel van Napoleons biografie start op het ogenblik dat Napoleon als keizer het toppunt van zijn macht bereikt. Dankzij briljant gevoerde veldslagen controleert hij Europa. Maar het keizerrijk barst uit zijn voegen en de machtigste man ter wereld begaat vergissingen. In 1812 wordt Napoleon na een catastrofale veldtocht door Rusland gestuit. Vanaf dat ogenblik is hij geen overwinnaar meer maar een overlever.

Napoleon deel 1
van strateeg tot keizer
Johan Op de Beeck

Napoleon Bonaparte (1769-1821) is een van de beroemdste en belangrijkste figuren uit de wereldgeschiedenis en spreekt nog steeds tot de verbeelding. Napoleon groeide op met de idealen van de Verlichting en de Franse Revolutie. Na zijn militaire overwinningen in Italië en Egypte deed hij een greep naar de macht en beëindigde de Revolutie. Hij ontpopte zich als een van de grootste militaire en politieke strategen uit de moderne tijd. In 1804 werd hij keizer van Frankrijk en hij realiseerde maatschappelijke vernieuwingen die tot vandaag blijven nazinderen. 

Napoleon
Bart van Loo

Bart Van Loo gaat op zoek naar de mens achter de mythe. Hij vindt antwoorden in de boeiende en uiterst woelige periode van de Franse Revolutie, toen de oude wereld verging en alles anders werd. De schaduw van die revolutie zou altijd over Napoleon blijven hangen.De Franse Revolutie en Napoleon: de twee het meest tot de verbeelding sprekende homerische verhalen uit de westerse geschiedenis in een bevattelijke en meeslepende vertelling. In het rijkelijk geïllustreerde Napoleon.

Napoleon
Bart Van Loo

Bart Van Loo verovert met Napoleon de Lage LandenNapoleon fascineert. Hij is een van de meest invloedrijke figuren uit de geschiedenis. Maar Napoleon roept ook enorm veel vragen op. Hoe kwam het dat een onbekende Corsicaan erin slaagde om de Franse bevolking ervan te overtuigen dat hij de man was op wie iedereen zat te wachten? Wie was de keizer die vechtend door Europa trok, miljoenen slachtoffers maakte en strandde in een drassige weide nabij Waterloo? Bart Van Loo gaat op zoek naar de mens achter de mythe. Hij vindt antwoorden in de boeiende en uiterst woelige periode van de Franse Revolutie, toen de oude wereld verging en alles anders werd. De schaduw van die revolutie zou altijd over Napoleon blijven hangen.De Franse Revolutie en Napoleon: de twee het meest tot de verbeelding sprekende homerische verhalen uit de westerse geschiedenis in een bevattelijke en meeslepende vertelling. In het rijkelijk geïllustreerde Napoleon. De schaduw van de revolutie schetst Bart Van Loo een weergaloos portret van de man en zijn tijd.

napoleon

Napoleons nachtmerrie
Johan Op de Beeck

1812: het leger van Napoleon marcheert Rusland binnen. Het wordt het strafste verhaal uit de moderne Europese geschiedenis. De Russische veldtocht eindigt twee jaar later met de ondergang van de ongenaakbaar gewaande Napoleon.
Bij de tragische helden van dit relaas waren ook jongemannen van bij ons. Soldaten uit België en Nederland beleefden de vreselijke tocht door de Russische winter en schreven onthutsende memoires.
Bestsellerauteur en meesterverteller Johan Op de Beeck combineert deze ooggetuigenverslagen met een politieke en militaire analyse van een conflict dat de toekomst van Europa heeft veranderd. 

(Karel) Van Luxemburg

Keizer Karel V
Geoffrey Parker

Keizer Karel V (1500-1558) was de machtigste vorst die de Lage Landen ooit hebben gekend. Vijfhonderd jaar geleden verordineerde hij dat alle geschriften van Maarten Luther vernietigd moesten worden. De in Gent geboren keizer typeerde zichzelf als keizer van het Heilige Roomse en het Habsburgse Rijk, koning van Spanje, heer der Nederlanden en ridder van het katholieke geloof.

(Willem) van Oranje

Willem van Oranje (Dillenburg, Duitsland, 24 april 1533 - Delft, 10 juli 1584) is de Nederlandse vader des vaderlands, en de stichter van het Huis van Oranje. Bij een verkiezing in 2001, werd hij gezien als de grootste Nederlander aller tijden.

Het reisboek van Willem van Oranje
René van Stipriaan

Het reisboek van Willem van Oranje geeft aan de hand van kaarten en vele illustraties een beeld van een opwindend en rusteloos bestaan. In zijn leven legde Willem van Oranje vele tienduizenden kilometers af, te paard of in een koets. En dat in een tijd dat de meeste mensen hun geboortestreek zelden of nooit verlieten. Het reisboek is tevens een gids langs de landschappen en gebouwen die door Willem van Oranje hun vorm kregen, en laat zien met welke uithoeken van Europa hij in contact stond, van Lissabon tot Constantinopel, en van Kopenhagen tot Rome. 

Kroonprins Willem van Oranje en Anna Paulowna in Tervuren
Frans Vollenbroek

In 1815 was Tervuren een dorp dat was ontdaan van zijn luister: Karel van Lorreinen (1712-1780) was al 35 jaar dood en het hertogelijk kasteel was op last van keizer Jozef II in 1782 met de grond gelijk gemaakt. De komst van kroonprins Willem van Oranje en Anna Paulowna beloofde nieuwe schittering.
 Willem had furore gemaakt in de slag bij Waterloo en had als dank het domein in Tervuren van zijn vader cadeau gekregen. Daar liet hij een zomerpaleis bouwen dat moest lijken op het buitenverblijf van de Romanov familie in Pavlovsk, zodat Anna zich hier thuis zou voelen.

Willem I

Koning Willem I
Jeroen Koch

De eerste Oranjekoning is de geschiedenis in gegaan als een alleenheerser met hart voor zijn bevolking, die bovendien grote economische verdiensten had. De werkelijkheid was complexer. Al ontbrak het Willem I niet aan inzet, zijn tekortkomingen waren groot. Bovendien was hij jarenlang geen koning, maar een zwerver in een door oorlog verscheurd Europa. Een boek over een leven vol succes en tragiek.

Willem II

Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk, Prins van Oranje-Nassau, was koning der Nederlanden en groothertog van Luxemburg van 17 maart 1849 tot zijn dood in 1890. Hij was ook hertog van Limburg van 1849 tot de opheffing van het hertogdom in 1866.

Wilhelm II
Christopher Clark

Als koning van Pruisen, Duitse keizer, opperbevelhebber en balling was Wilhelm II een van de belangrijkste en meest controversiële figuren van het twintigste-eeuwse Europa. Maar hoeveel macht had hij werkelijk? Christopher Clark volgt de politieke carrière van keizer Wilhelm vanaf zijn jeugd op het Hohenzollernhof via de Eerste Wereldoorlog en de ineenstorting van Duitsland in 1918 tot zijn dood in Huis Doorn. Hij stelt de vraag wat Wilhelms ware rol was in de gebeurtenissen die hebben geleid tot het uitbreken van de oorlog. 

Keizer Wilhelm II
John Röhl

In zijn biografie van Keizer Wilhelm II geeft John Röhl een nieuw beeld van een van de meest intrigerende figuren in de Europese geschiedenis. De keizer had maar één doel: hij wilde het Duitse Rijk transformeren tot een supermacht. Zijn fervente nationalisme en hartstocht voor de marine vormden de belangrijkste drijfveren achter dit langetermijndoel, maar brachten uiteindelijk ook zijn eigen ondergang teweeg. Röhl onderzoekt de cruciale rol die Wilhelm speelde in het beleid dat leidde tot de catastrofale Eerste Wereldoorlog.