Koningshuis

België

Wij, Elisabeth
Jo De Poorter

Wij, Elisabeth is de nietsverhullende kroniek van eenentwintig onnavolgbare koninginnen en één kroonprinses die klaar is om het te worden. Het is een boek dat het koningschap uitsluitend bekijkt vanuit het standpunt van de vrouw geschreven door een man die van communicatie, leiderschap en koningskwesties zijn roeping heeft gemaakt.

Wij, Elisabeth is ook de eerste handleiding ooit voor vorstelijk vrouwelijk leiderschap geschreven met één jonge vrouw in gedachte, maar fascinerend voor alle vrouwen en mannen die leiding willen geven aan een koninkrijk, een onderneming of zichzelf.

Van Louise-Marie tot Mathilde
Mark van den Wijngaert

Louise-Marie, Marie-Henriette, Elisabeth, Astrid, Fabiola, Paola, Mathilde… We kennen misschien wel de namen van de Belgische koninginnen, maar weten we ook wie ze werkelijk waren? Vrome verhalen die over hen werden overgeleverd, gaven sommige koninginnen buitengewone tot sprookjesachtige gestalten. De auteurs van dit boek doorprikken die mythes en gaan op zoek naar hun echte leven. Over de functie van de vrouw van de koning staat in de grondwet niets vermeld. Koninginnen worden verondersteld braaf in de schaduw van de vorst te leven en de erfelijke monarchie voort te zetten. Toch bleven alleen de eerste twee Belgische koninginnen op de achtergrond, maar met Elisabeth – ‘de rode koningin’ -veranderde dat.

Albert I

Albert I
Jan Velaers

Zowel de oorlogsjaren als het interbellum waren periodes van institutionele instabiliteit, en Albert I speelde een eminent politieke rol. Het verhaal over Alberts zeer ‘actieve koningschap’ wordt in deze biografie voor het eerst in zijn geheel verteld. De ‘Koning Ridder’ ontving politici in audiëntie, luisterde naar hen en gaf hen advies, stimuleerde en motiveerde hen, poogde te bemiddelen en te verzoenen en soms, op cruciale ogenblikken, nam hij ook beslissende initiatieven. Albert I streefde ernaar zijn mogelijkheden als constitutioneel monarch maximaal te benutten, wat vaak tot aanvaringen leidde met de conservatieve meerderheid. Uiteraard bleef dat alles in ruime mate gehuld in het ‘Geheim van Laken’. 

Albert II

Albert & Paola
Jo De Poorter

Het bekendste liefdesverhaal van het koninkrijk levert ondanks zijn uitzonderlijke publieke karakter nog altijd meer vragen dan antwoorden op. Koning Albert en koningin Paola. 2024 wordt het jaar van hun liefde: Albert wordt 90 en in juli vieren ze 65 jaar huwelijk. Een bijzonder huwelijk, met daarin 20 jaar kille afstand, maar uiteindelijk samen: een liefde – toch – voor altijd.

Albert II
Thierry Debels

In dit boek gaat Thierry Debels op zoek naar de waarheid over Albert II. Heeft hij in 1972 in Masta een Duits echtpaar doodgereden met zijn zware Mercedes? Wat deed prins Albert tijdens zijn wilde jaren in de jaren zestig en zeventig? Was Sybille zijn enige buitenechtelijke liefde of had Albert nog andere relaties? Klopt het dat hij op seksfeestjes aanwezig was, en hoe zat het nu precies met die prostituees bij Eurosystem Hospitalier? 

Albert II
Mark van den Wijngaert

Twintig jaar geleden werd Albert II de zesde koning der Belgen. Het leven van Albert leest als een roman: de jonge prins die huwde met een betoverende Italiaanse schone, maar een buitenechtelijke dochter verwekte; de goedlachse diplomaat die onverwacht zijn broer moest opvolgen op de troon en sindsdien alle crisissen (van Dutroux tot BHV) overleefde; de tot rust gekomen echtgenoot die stilaan aan zijn afscheid denkt.

Albert en Paola
Kathy Pauwels

Heel wat intimi en belangrijke persoonlijkheden doen in dit rijkelijk gedocumenteerde boek sterke uitspraken over het koppel, van intimi over journalisten en royalty-volgers tot toppolitici. Bovendien richten drie ministers van staat (Mark Eyskens, Willy Claes en Herman De Croo) een open brief aan Albert&Paola, goed voor drie exclusieve documenten.

Boudewijn

Boudewijn
Mark van den Wijngaert

20 jaar geleden overleed koning Boudewijn in het Spaanse Motril. Daarmee werd een memorabele periode in de geschiedenis van ons land afgesloten, die van de trieste koning die een moeilijke jeugd kende, van de streng katholieke koning die de abortuswet weigerde te ondertekenen, van de koning die een discutabele rol speelde in Congo, van de koning met zijn wankele gezondheid. * Verrassend en ontsluierend portret van Boudewijn 20 jaar na zijn dood

Boudewijn
Christine Masuy

Boudewijn is een van de langstregerende vorsten uit de Belgische geschiedenis: hij zou ruim veertig jaar koning blijven. Zijn bewind werd gekenmerkt door heel uiteenlopende voorvallen: van de onafhankelijkheid van Congo tot de ondertekening van de abortuswet. Boudewijn, die tegelijk heel terughoudend en bijzonder aanwezig was, heeft op al die gebeurtenissen zijn stempel gedrukt.
Toen hij in de zomer van 1993 overleed, was het hele land in diepe rouw. Alsof België plots ontdekte welke band het had met de vorst…

Koning Filip 60
Mark van den Wijngaert

Op 15 april 2020 wordt koning Filip 60, hij zit dan bijna zeven jaar op de troon. Een ideale gelegenheid voor hoogleraar emeritus en kenner van het koningshuis Mark Van den Wijngaert om het leven en de loopbaan van Filip te beschrijven in een biografie.
Kritisch zoals steeds, maar ook met waardering voor de manier waarop Filip, de ooit fel bekritiseerde kroonprins (“hij kan het niet”), zijn rol invult. De auteur put hiervoor uit zijn eigen contacten in en rond het paleis en op zijn algemene kennis van het koningshuis, en uiteraard ook op gesprekken met mensen uit de entourage van de koning.

Filip I
Thierry Debels

Wie is Filip echt? Wie zijn zijn vrienden? Hoe verloopt de relatie tussen Filip en zijn familieleden? Waarom haat hij zijn halfzus Delphine Boël? Hoe sterk is de rol van de godsdienst in zijn leven? Waarom valt hij zo slecht in Vlaanderen? Wat is de impact van Mathilde op Filip? Zal hij een goede koning worden van alle Belgen? Vlamingen en Walen, katholieken en atheïsten? Hoe sterk is hij beïnvloed door koning Boudewijn? 

Koning Filip
Barend Leyts

Koning Filip. De biografie onthult tal van nieuwe feiten over zijn opvoeding, schooltijd, studentenleven, vriendinnen, zijn kennismaking met Mathilde, zijn voortvarende politieke uitspraken, de economische handelsmissies die hij leidde, en nog veel meer.

Laurent

Laurent zondaar van Laken
Mario Danneels

LAURENT. ZONDAAR VAN LAKEN toont de psychische blessures van de prins en legt die uit aan de hand van nieuwe getuigenissen en een schat aan informatie
uit de interne keuken van het paleis. Nooit eerder werden de huwelijksproblemen van Albert en Paola, het soms onthutsende belang van het geloof aan het hof, en de diepe impact daarvan op Laurent, zo grondig geanalyseerd.

Leopold III

Leopold III
Tegen de stroom in
JMark van den Wijngaert

In dit boek behandelt Mark Van den Wijngaert, hoogleraar emeritus Hedendaagse Geschiedenis aan de HUBrussel en veelgevraagd spreker, niet alleen de politieke betekenis van Leopold III. Ook zijn familiale achtergrond, de grote invloed van Albert I, zijn huwelijk met Astrid, zijn rol tijdens de Duitse bezetting, zijn ontmoeting met Hitler, zijn bewogen relatie met Lilian Baels, zijn gespannen verhouding met prins Karel en zijn invloed op de jonge koning Boudewijn komen uitgebreid aan bod.

Leopold III
Jan Velaers

Tien jaar na het overlijden van Leopold III en vijftig jaar na de oorlog, publiceerden Jan Velaers en Herman van Goethem hun standaardwerk over Leopold III en de Koningskwestie. Het boek overtuigde meteen door zijn historische accuratesse. Samen met en in confrontatie met de memoires van Leopold III zelf biedt dit boek een accuraat beeld van wie Leopold III eigenlijk was.

Leopold II

Leopold II
Johan Op de Beeck

Was Leopold II (1853 – 1909) een grote koning of een massamoordenaar? Johan Op de Beeck onderzoekt de echte verantwoordelijkheid van Leopold II inzake Congo. Maar zijn leven omvat veel meer dan het koloniale verleden van België. De koning vecht voor de defensie en de economische onafhankelijkheid van zijn prille natie. Zijn omgang met staatshoofden en media vormen staaltjes van sterk staatmanschap, zoniet van doortrapte sluwheid. Hij regeert over België in een van de woeligste periodes. Maar het meest controversieel is zijn privéleven, vol koppigheid, avontuur, bizar gedrag en overspel.

Mathilde

De macht van Mathilde
Jo De Poorter

Het is het verhaal over de kroon en wie ze mee gedragen heeft. Het is een boek over de vrouw, de functie en wat ze ermee heeft gedaan. Ten goede en ten kwade. Mathilde staat vijftig jaar in het leven en is tien jaar koningin. Dat is misschien onverwacht begonnen, maar zeker niet toevallig. Dit is hoe het echt ging.

Mathilde
Christine Masuy

Met haar ontwapenende glimlach wint de prinses al snel de harten van alle Belgen. In 2009 vieren Filip en Mathilde hun tiende huwelijksverjaardag. De prinses schonk niet alleen het leven aan vier kinderen, onder haar invloed werd de kroonprins volwassener en kreeg hij meer zelfvertrouwen. Dit rijkelijk geïllustreerde boek biedt een boeiende inkijk in het leven van onze toekomstige koningin.

Dolce Paola
Mario Danneels

De huidige Belgische koningin was vlak na haar huwelijk met prins Albert, in 1959, een toonbeeld van gratie en schoonheid – ze won meteen het vertrouwen en de harten van de Belgische bevolking. Haar Italiaanse gevoel voor elegantie was hier nog nooit gezien en op korte termijn groeide ze uit tot een heus mode-icoon. Salvatore Adamo zong niet voor niets ‘Dolce Paola’… Naast een fotografisch portret is dit boek ook een nostalgisch tijdsdocument; prinses Paola werd altijd bekeken en bewonderd.

Dolce Paola Mario Danneels-min

Allerlei boeken : Belgisch koningshuis

Land zonder koning
Jan Velaers

Op 30 maart 1990 stuurt koning Boudewijn een brief naar eerste minister Martens. Hij deelt hem daarin mee dat hij vanwege gewetensbezwaren de wet omtrent de depenalisering van abortus niet kan ondertekenen en vraagt hem een oplossing te bedenken. De premier en de vicepremiers stellen enkele dagen later voor om de koning ‘in de onmogelijkheid om te regeren’ te verklaren, zodat de ministers in zijn plaats de wet kunnen bekrachtigen. En zo gebeurde het. Er ging een schokgolf door het land. Het was enkele dagen zonder koning.

Onze koningen
Arnout Hauben

In dit boek leer je onze vorsten, van Leopold I tot Filip, op een heel persoonlijke manier kennen. Als koning maar ook als mens, met al hun deugden en gebreken. Want de geschiedenis van ons vorstenhuis is er niet alleen een van politiek, maar ook van liefdesperikelen, ambitie, zelfopoffering, familieruzies en heroïek.

Onze koningen is een boek vol bijzondere verhalen, anekdotes, getuigenissen en nooit eerder gepubliceerde foto’s.

België en zijn koningen
Mark van den Wijngaert

De boeiende geschiedenis van 190 jaar Belgische monarchie.
In 1830 kiest de Belgische grondwetgever voor een erfelijke monarchie, maar door de ministeriële verantwoordelijkheid legt hij de koninklijke macht aan banden. De uitvoerende macht berust bij de regering, die politieke verantwoording is verschuldigd aan het verkozen parlement. Op die manier ontstaat een spanningsveld tussen de monarchie, die erfelijk is, en de regering, die gemandateerd is door de kiezer. De inzet van die tweestrijd is de politieke besluitvorming. De koning is slechts symbolisch het hoofd van de uitvoerende macht. Zijn ministers regeren, zij voeren het politieke beleid.

België en zijn koningen
Mark van den Wijngaert

Hoe evolueerden de macht en de invloed van de Belgische vorsten in België van 1831 tot heden? Dat is de hamvraag in dit boek. En wie kan daarop beter een antwoord geven dan professor Mark Van den Wijngaert, een absolute autoriteit inzake het koningshuis? Chronologisch doorloopt hij het leven van de vorsten en hun impact op de politieke besluitvorming: van Leopold I, die over dominante macht beschikte, tot Filip, die nog slechts invloed uitoefent.
Centraal in deze boeiende evolutie staat het spanningsveld tussen de erfelijke monarchie en de regering, gemandateerd door de kiezer. Leopold I en vele van zijn opvolgers probeerden het politieke leven in de Wetstraat naar hun hand te zetten. Een tweestrijd die zelfs na 184 jaar België nog niet is beslecht, zoals blijkt uit deze volledig herziene en geactualiseerde editie van dit gezaghebbende standaardwerk.

Engeland

George VI en Elizabeth
Sally Bedell Smith

Sally Bedell Smith, die van koningin Elizabeth II speciale toegang kreeg tot de brieven en dagboeken van haar ouders en tot de papieren van hun naaste vrienden en familie, brengt het ware liefdesverhaal van dit iconische koninklijke echtpaar tot leven. Hun liefdevolle en toegewijde huwelijk, dat van 1923 tot 1952 duurde, stelde de koning en koningin in staat om hun land door de Tweede Wereldoorlog te loodsen, het vertrouwen van het publiek in de monarchie te versterken en hun dochters, prinses Elizabeth en prinses Margaret, groot te brengen.
Dit onthullende boek biedt een nieuwe blik op het leven, de strijd, de hoop en de triomfen van koning George VI en Elizabeth op een keerpunt in de twintigste-eeuw in Europa.

Reserve
Prins Harry, hertog van Sussex

Het was een van de meest aangrijpende beelden van de twintigste eeuw: twee jongetjes, twee prinsen, lopen achter de lijkkist van hun moeder aan terwijl de wereld vol verdriet en afschuw toekijkt. Toen Diana, prinses van Wales, te ruste werd gelegd, vroegen miljarden mensen zich af wat de twee prinsen dachten en voelden, en hoe hun levens zich vanaf dat moment zouden ontwikkelen.
Met zijn rauwe, nietsontziende eerlijkheid is Reserve een grensverleggend boek vol inzichten, onthullingen, zelfonderzoek en zwaarbevochten wijsheid over hoe liefde het uiteindelijk wint van verdriet.

De laatste koningin
Jo De Poorter

Op 6 februari 2022 zit Elizabeth II 70 jaar op de Britse troon. De laatste koningin geeft antwoord op de sleutelvragen rond haar recordbrekende koningschap. Het brengt daarnaast ook helderheid bij de talloze onbeantwoorde vragen over de langst regende vorstin aller tijden en zij die haar omringen: Charles, Harry, Meghan, William, Philip, Kate, Camilla, Diana en de anderen. De laatste koningin put uit 30 jaar verslaggevingservaring van koningshuiskenner Jo De Poorter, die op de eerste rij stond bij tal van grote mijlpalen van de Britse koninklijke familie. Daarnaast is het gebaseerd op uitgebreid biografisch onderzoek en op talloze gesprekken met onder meer paleismedewerkers, privésecretarissen, hofdames en vrienden van de familie. Dit boek brengt het wervelende verhaal van het bekendste vorstenhuis ter wereld, met veel nog onbekende persoonlijke details en nieuwe, verhelderende historische inzichten. Zo levert het onder meer klaarheid in de misverstanden en commotie rond de Netflixserie The Crown. Wat is waar en wat niet en hoe maakt het de oude spoken op Buckingham Palace weer wakker? Jo De Poorter is de meest geconsulteerde koningshuisdeskundige van het land. Hij is ook communicatiestrateeg en -trainer in het bedrijfsleven, de media en de politiek. De laatste koningin is zijn vijfde boek.

Meghan
Andrew Morton

Het levensverhaal van Meghan Markle is bijzonder indrukwekkend. Opgroeiend op de filmsets van haar vader was het geen verrassing dat Meghan in de Hollywood-industrie aan de slag zou gaan. Na vele afwijzingen brak ze eindelijk door met haar rol als Rachel Zane in Suits. Een blind date met prins Harry zou haar leven echter volledig op zijn kop zetten…

Aan de hand van exclusieve interviews met mensen uit haar directe omgeving beschrijft royaltybiograaf Andrew Morton de vele onverwachte wendingen in haar leven en bovenal haar leven als hertogin van Sussex; een koninklijke geschiedenis die iedereen binnen en buiten de paleismuren tot op de dag van vandaag bezighoudt. Van de vreugde op hun trouwdag tot de donkere dagen en het isolement, de eenzaamheid en de vooroordelen die ze ervoer. Na de veelbesproken ‘Megxit’ en het interview met Oprah Winfrey is het nog maar de vraag of de ontstane kloof tussen Harry en Meghan en de koninklijke familie nog te herstellen is.

Meghan & Harry
Omid Scobie

Op zoek naar vrijheid is een eerlijk, intiem en ontwapenend portret van een zelfverzekerd, invloedrijk en vooruitstrevend paar dat niet bang is om te breken met tradities en vastbesloten is om een leven buiten de schijnwerpers op te bouwen, werkend aan maatschappelijke doelen en projecten die een verschil zullen maken in de wereld. De auteurs maken deel uit van een selecte groep journalisten die verslag doet van de Britse koninklijke familie en hun verplichtingen, en schreven dit boek met medewerking van degenen die het dichtst bij het koppel staan.

Koningin Elizabeth II
Sally Bedell Smith

Koningin Elizabeth II (1926-2022) regeerde meer dan zeventig jaar over Groot-Brittannië en het Gemenebest. Sinds ze in 1952 koningin werd van het Verenigd Koninkrijk, ontmoette ze koningen, wereldleiders en beroemdheden. Ze zag haar land en de wereld veranderen. Hoe slaagde Elizabeth erin de Britse monarchie toekomstbestendig te maken? Hoe wist ze haar mysterieuze uitstraling en populariteit in te zetten ten faveure van haar land?
Op basis van talloze privédocumenten en niet eerder gepubliceerde interviews, schetst Sally Bedell Smith een intiem portret. Elizabeth wordt alom geroemd als een hardwerkende, deskundige vrouw. Ze balanceerde voortdurend tussen traditie en moderniteit, tussen werk en familie. Niet eerder kwamen we zo dicht bij de langst regerende vorstin ter wereld, de mater familias van de Windsor-dynastie: Koningin Elizabeth II.

Prins Charles
Sally Bedell Smith

Tegendraads, spiritueel, hartstochtelijk: in de verrassende biografie Prins Charles laat Sally Bedell Smith de ware Charles zien, met al zijn ambities, overtuigingen en onzekerheden. De auteur voert ons door zijn eenzame kinderjaren en moeilijke middelbareschooltijd. Bedell Smith beschrijft onomwonden de vele liefdesaffaires, en we maken kennis met Charles’ intellectuele passies, zijn activiteiten als ondernemer en spirituele zoektocht.
Dit is de eerste gezaghebbende biografie dat een ander licht werpt op de dood van Diana, het huwelijk met Camilla en de voorbereidingen op de troon. Op basis van uitgebreid onderzoek en honderden exclusieve interviews schets Bedell Smith een veelzijdig beeld van een man wiens leven complexer, tragischer maar ook opwindender is dan we tot nu toe wisten.

Diana. Haar eigen verhaal Andrew Morton

Toen de eerste versie van het boek in 1992 verscheen, had het een enorme impact op de publieke opinie over het Britse koningshuis. De #1 New York Times Best Seller groeide in korte tijd uit tot een klassieker; niet alleen vanwege de vele onthullingen, maar vooral ook omdat Diana zich persoonlijk had verbonden aan het boek. Ze was daarmee het eerste lid van het Britse koningshuis dat zich zo open en eerlijk uitliet: over haar ongelukkige huwelijk, haar relatie met koningin Elizabeth, haar uitzonderlijke leven in het huis Windsor, haar hoop, haar angsten en haar dromen.  

Nederland

Beatrix

Beatrix Wilhelmina Armgard, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld was van 30 april 1980 tot en met 30 april 2013 Koningin der Nederlanden.

Beatrix
Jutta Chorus

Journalist Jutta Chorus, die eerder schreef over de populistische revolutie van Pim Fortuyn en over de rauwe werkelijkheid van een multiculturele wijk, schetst in Beatrix. Dwars door alle weerstand heen het portret van Beatrix in die jaren. Uit tientallen gesprekken met betrokkenen komt een vrouw naar voren die in tegenspoed het uiterste van zichzelf en haar omgeving vraagt. Maar tegen welke prijs?

Prinses der
Nederlanden Beatrix
Jutta Chorus

Openingen, onthullingen, vieringen, uitreikingen, ontvangsten – het is vijf jaar geleden dat koningin Beatrix haar ambt aflegde, maar als prinses levert ze nog altijd volop haar bijdrage aan de publieke zaak.Typerend voor die altijd aan haar plichten voorrang gaf boven haar privé-leven. Haar toewijding heeft Beatrix geen populariteit opgeleverd.

Bernard

Niets was wat het leek
Gerard Aalders

In 1936 haalde Nederland prins Bernhard, de verloofde van prinses Juliana, binnen als een godenzoon. De mythevorming rond deze bespiegelende, sportieve en in cultuur geïnteresseerde jongeman begon direct. De Tweede Wereldoorlog bracht Bernhard nieuwe faam en maakte hem ook onaantastbaar. Maar mythes zijn er om de werkelijkheid te verdoezelen. In Niets was wat het leek ontrafelt Gerard Aalders de fabels van weleer en staat hij uitgebreid stil bij de strapatsen van de prins.

de vrouwen van Prins Bernhard
Marc van der Linden

Wie waren de geheime liefdes van prins Bernhard? Hoe verging het zijn buitenechtelijk geboren dochters, de halfzussen van koningin Beatrix? En hoe ging het na de Greet Hofmans-affaire verder met het huwelijk van Juliana en Bernhard? Hoe kon het dat de relatie tussen de prins en zijn vier officiële dochters zo goed bleef ? En welke rol speelde prinses Armgard, de moeder van prins Bernhard?

Bernhard
Annejet van der Zijl

Schurk of schavuit, opportunist of held – over weinig mensen lopen de meningen zo uiteen als over de in 2004 overleden prins Bernhard. Annejet van der Zijl ging op zoek naar het verhaal achter de mythe. Ze vond een astmatisch, gepest jongetje in een verloren land, dat zich door een unieke samenloop van omstandigheden kon transformeren in het tegendeel van wat hij tot dan toe was. Maar ze vond ook een oude man die een hoge prijs betaalde voor al zijn echte of vermeende grootheid en tot zijn dood werd achtervolgd door de demonen uit zijn Duitse verleden.

Bernhard
een leven als een prins
Kikkert

Prins Bernhard was een kleurrijke en intrigerende persoonlijkheid. Er werd veel over hem gesproken, want hij trad veelvuldig in de publiciteit. Toch is er opmerkelijk weinig over hem bekend. Welke rol speelde hij in het vooroorlogse Duitsland? Wat was zijn rol tijdens de oorlog? Wat was zijn aandeel in het ontstaan van enige geheime diensten? Hoe belangrijk was hij werkelijk voor de internationale ontwikkeling van het Nederlandse bedrijfsleven? Hoe was het mogelijk dat hij zo verstrikt raakte in de Lockheed-affaire? Deze en vele andere vragen worden in deze (herziene en uitgebreide) biografie zonder reserves aan de orde gesteld.

Máxima

Maxima Zorreguieta
Marcia Luyten

In Máxima Zorreguieta. Moederland, het eerste boek van een biografisch portret in twee delen, laat Marcia Luyten zien hoe Koningin Máxima is gevormd door haar geboorteland. Door de grote geschiedenis van een land dat droomde van glorie, en door de kleinere geschiedenis van een familieband, hoge verwachtingen en onvoorwaardelijke vriendschap. Máxima waagt de oversteek van Buenos Aires naar Wall Street en de jetset van Manhattan, maar pas nadat een persoonlijke strijd is geleverd.

Máxima
Rodolfo Vera Calderón Paula Galloni

Ze is de populairste vrouw van Nederland, bewonderd door miljoenen. Tegenwoordig lijkt het alsof ze voor het koningschap in de wieg is gelegd, maar dat begon toch echt anders. Het meisje uit de Argentijnse middenklasse moest haar eigen pad bewandelen om uiteindelijk de troon te bereiken.

Máxima
Rick Evers

Ook als de camera’s uit zijn, ziet hij hoe Máxima zich met hart en ziel inzet voor onder meer de Verenigde Naties, het Oranje Fonds en als erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas. Wat maakt haar zo succesvol en zo mateloos populair?
Op basis van exclusieve gesprekken met de koningin en de mensen om haar heen schetst Rick Evers een onthullend portret. Máxima blijkt een workaholic die met haar werk zo veel mogelijk mensen wil bereiken, inspireren en motiveren.

Máxima
Simone Lamain

Máxima: glans van Oranje

Máxima
5 jaar koningin van Nederland
Yvonne Hoebe

In haar boek Máxima, 5 jaar koningin van Nederland kijkt Yvonne Hoebe terug op de afgelopen vijf jaar. Naar de groei de ons koningspaar en dan met name Máxima hebben doorgemaakt. Het koningschap heeft een moderne invulling gekregen, dat is duidelijk geworden. Veel veranderingen, in een tijd waar geluk, verdriet, moeilijke beslissingen en hoogtepunten elkaar in moordend tempo afwisselen.

Willem-Alexander

Door de ogen van de Koning

In 2023 is het tien jaar geleden dat Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander werd ingehuldigd. Van Willem-Alexander, Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau werd hij op 30 april 2013 gekroond tot Koning. Hoe beleefde hij de periode van toen tot nu? In tien hoofdstukken blikt hij terug op het afgelopen decennium als staatshoofd. Vele belangrijke gebeurtenissen passeren de revue, zowel hoogte- als dieptepunten, zoals bijvoorbeeld de Olympische Spelen en de viering van 75 jaar vrijheid, maar ook MH17, de coronapandemie en nog veel meer.