Borstkanker

Over leven
Isa Hoes

De veerkracht van Isa Hoes wordt opnieuw op de proef gesteld: ze ontdekt een knobbeltje in haar borst. Dit is haar persoonlijke verhaal.

Het is de grote angst van alle vrouwen: een knobbeltje in je borst ontdekken. Dit gebeurt Isa Hoes in 2021 en ze komt meteen terecht in een wervelwind van angst, frustratie, maar ook hoop. Talloze bezoeken aan het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis volgen: gesprekken met artsen, puncties, bestralingen en scans.

Ondertussen gaat het leven door. Ze zoekt samen met haar dochter Vlinder een nieuw huis, ontdekt datingsites, doet mee aan het tv-programma The Masked Singer en probeert zo gewoon mogelijk dóór te gaan, voor haar gezin. Maar in stilte vraagt ze zich af of haar grootste angst bewaarheid zal worden: zullen haar kinderen opnieuw een ouder verliezen? In haar boek schrijft ze openhartig over deze periode, blikt ze af en toe terug op haar relatie met Antonie Kamerling, en haalt ze mooie maar ook verdrietige herinneringen aan haar jeugd op.

Uiteindelijk wordt de tumor weggehaald, maar het gevoel dat haar lichaam haar in de steek heeft gelaten blijft. Dat gevoel wordt versterkt wanneer ze na een jaar op controle moet en blijkt dat er opnieuw iets mis is. Over leven is een openhartig relaas van een bewogen periode, en daarbij een grote troost voor zowel mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als voor hun dierbaren.

Dingen die erger zijn
Anneloor van Heemstra

‘Dingen die erger zijn’ is een bijzonder en aangrijpend stripverhaal voor volwassenen over borstkanker. Lenneke Hoope was 37 jaar toen ze onder de douche een knobbeltje in haar borst voelde. Toen ze de diagnose borstkanker kreeg volgde een jaar vol angstige, verdrietige, maar ook bizarre en grappige situaties.

In dit stripverhaal lees je over haar ervaringen als borstkankerpatiënt: de chemo’s in het ziekenhuis, de merkwaardige reacties en adviezen uit haar omgeving, het ziek en uitgeblust op de bank liggen en het omgaan met een constant allesomvattende angst. De treffende tekeningen van Lennekes hartsvriendin Anneloor van Heemstra maken dit universele verhaal over ziek zijn op een bijzondere manier herkenbaar voor iedereen. Speciaal bedoeld voor vrouwen die zelf borstkanker hebben (gehad), of voor naasten en dierbaren.

Alles over leven met en na borstkanker
Think Pink

Nergens krijgen meer vrouwen borstkanker dan in België, relatief gezien. Tegelijk wordt de kans dat je de ziekte overleeft alsmaar groter. Al sinds 2007 gaat Think Pink de strijd aan met borstkanker door te informeren, te sensibiliseren, onderzoek te financieren en zorgprojecten te ondersteunen.

Think Pink is begaan met elke lotgenoot die de diagnose borstkanker krijgt. Op dat moment komt er heel veel op je
af en is de nood hoog aan begrijpbare informatie die je op je eigen tempo kunt bekijken. Met dit boek leer je je opties
kennen, ontdek je hoe je met de gevolgen van je behandeling kunt omgaan, praktisch, fysiek en mentaal. Dit boek wil een
steun en toeverlaat zijn op het moment dat jij daar nood aan hebt. Zo geven we borstkanker samen geen kans.

Huisje, boompje ... borstkanker
Eva Visser

Huisje, boompje … borstkanker is geen somber verslag van het verloop van een ernstige ziekte, maar een verhaal vol moed, doorzettingsvermogen, veerkracht en humor. Met dit boek geeft Eva een boodschap aan jonge vrouwen: kanker kent geen leeftijdsgrens, dus pas op jezelf, want niemand kan dat zo goed als jij.

Liesbeth Van Impe -
Chemodag is de beste dag van de week

Wachtkamers van ziekenhuizen zijn grensgebieden. Snel binnen en buiten en dan vooral verder leven. Of dat hoop je tenminste, dat je toch-niet-ziek mag zijn, dat je gewoon even zit te wachten op de dokter die zegt dat je er niets te zoeken hebt. Ook Liesbeth Van Impe verwachtte niet écht dat de wereld zoals ze die kende op het punt stond te verdwijnen.

Toen Liesbeth haar diagnose ‘borstkanker’ kreeg, vielen er veel dingen in duigen, maar ze wist wel: hier ga ik géén boek over schrijven. De diagnose is dus niet de enige verrassing gebleken. En toch is dit niet het soort boek geworden waaraan ze dacht, eentje dat het heeft over moed en de wijze lessen die er getrokken moeten worden. Neen, gaandeweg merkte Liesbeth dat het vooral de nuchtere, van drama ontdane verhalen waren die hielpen. Dit is geen verhaal over positief denken. Kanker trekt zich daar maar weinig van aan. Er valt niet te onderhandelen. Dit is het verhaal over een jaar op krukken, over de plaats van ziekte en gebrek in een Insta-perfecte wereld.

Alles over borstkanker
Hester Oldenburg

Alle fasen van de ziekte worden beschreven, van diagnose tot palliatieve zorg. Ook vertelt het de (soms harde) waarheid over borstkanker; een ziekte die in veel gevallen te genezen is, maar nog steeds dagelijks slachtoffers maakt. Het boek is ook heel behulpzaam voor familieleden en vrienden van patiënten, voor hulpverleners als compleet naslagwerk en voor andere geïnteresseerden. Borstkanker is, helaas, een onlosmakelijk onderdeel van onze samenleving. De auteurs van Alles over borstkanker hebben maar één doel: informatie op juiste manier overbrengen die nodig is voor jou. En de auteurs hebben een droom: dat we borstkanker steeds verder onder controle krijgen en patiënten steeds minder aan borstkanker zullen overlijden.

Borst Vooruit - Gert
Jan van den Bemd

In het Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC-Havenziekenhuis kregen we regelmatig vragen van vrouwen met borstkanker. Van het een op het andere moment was hun leven volledig veranderd en dreigden ze de weg kwijt te raken in een wereld van verdriet, onzekerheid, angst en boosheid. En dan de vragen. Hoe doe ik dit, hoe ga ik ermee om, wat moet ik wel en wat niet, en hoe nu verder? En als er geen verder is, wat dan? Door onze jarenlange ervaring konden we op veel vragen antwoord geven. Maar er kwamen ook vragen waar we niet direct mee uit de voeten konden en we beseften dat alleen de échte ervaringsdeskundigen, die misschien wel op dat moment in dezelfde ruimte in een behandelstoel zaten, daar wél iets over konden zeggen. Zo begon onze zoektocht. We spraken tientallen vrouwen met borstkanker over hun onzekerheden, over hun werk, kinderen, geliefden en omgeving en wisten: er moet een boek komen.

Het Borstkanker Boek
Hester Oldenburg

De nieuwste uitgave van Het Borstkanker Boekgeeft antwoord op alle vragen die in deze periode kunnen opkomen. De lezer vindt er een compleet beeld van het ontstaan van de ziekte, het verloop, alle mogelijke behandelingen en de mogelijkheden voor reconstructie. Grote aandacht gaat uit naar de impact en de sociale gevolgen in het leven van de vrouwen zelf. In hun dagelijkse praktijk hebben dr. Hester Oldenburg en dr. Marie-Jeanne Vrancken Peeters – beiden zijn chirurg in het Antoni van Leeuwenhoek/NKI – zelf ervaren hoe belangrijk dit is voor patiënten. De beide artsen schrijven vanuit een jarenlange ervaring en vertalen de nieuwste wetenschappelijke inzichten naar het dagelijkse leven.

Tiet zat!
Cora Snip

Op donderdag 5 maart 2009 werd mijn wereld op z’n kop gezet. Ik kreeg op veertigjarige leeftijd de diagnose borstkanker. Wat er dan allemaal gaat gebeuren is eigenlijk met geen pen te beschrijven, maar het is me toch gelukt. In dit boek vertel ik mijn verhaal. Met een gezonde dosis humor, want er valt genoeg te lachen ook al ben je ernstig ziek. Mijn verhaal wordt aangevuld met ‘blogjes’ die ik op mijn Hyvespagina heb geplaatst.

Dit boek is voor iedereen die net dezelfde diagnose heeft gekregen, voor diegene die er al midden in zitten, en voor de mensen die er naast staan. Informatie, herkenning, een lach en een traan.

Gewoon pech
Esther Smid

Wanneer je moeder borstkanker krijgt, schrik je heel erg. Je weet natuurlijk niet wat er allemaal gaat gebeuren. Zelfs volwassenen hebben soms geen idee. Moet je gelijk naar het ziekenhuis als je borstkanker hebt? Wat voor onderzoeken komen er? Hoe komt het dat je kanker krijgt? Wat kunnen de artsen doen?
In dit boek vind je antwoorden op deze en nog veel meer vragen. Je kunt erin opschrijven wat je allemaal meemaakt en hoe dat voelt. Je kunt ook de reacties van kinderen lezen die hetzelfde meemaken als jij. Dit boek geeft je informatie, troost en hoop voor de toekomst. Het helpt je om de moeilijke periode van behandelingen zo goed mogelijk door te komen.

Prostaatkanker

Prostaat praat!
J. van dijk Aart

Prostaatkanker is een ernstige en vervelende ziekte die in Nederland jaarlijks ruim 12.000 mannen treft. Dit boek bevat 60 artikelen over de, zowel positieve als negatieve ervaringen van deze mannen en hun naasten. Ook behandelaars komen aan het woord zoals urologen, oncologen, radiotherapeuten en verpleegkundigen/casemanagers. Daarnaast wordt verslag gedaan van diverse onderzoeken, waaronder seksualiteit en intimiteit, in relatie tot prostaatkanker. Het boek sluit af met 100 uitspraken van patiënten, artsen en anderen. Sommige patiënten blijven sportieve prestaties leveren zoals Hans Rensen die samen met zijn vrouw Yvette al vele malen de vierdaagse van Nijmegen met succes heeft uitgelopen! Kortom in dit boek: veel gepraat over prostaatkanker, toegelicht met fraaie cartoons!

Prostaatloos
Miel Vanstreels

Veel mannen vinden het nog steeds moeilijk om te praten over hun prostaatklachten. De mogelijke gevolgen van de behandeling van prostaatkanker (zoals erectie- en incontinentieproblemen) zien ze als een verlies van hun mannelijkheid. Miel Vanstreels (1951) legde het lot van zijn door tumorcellen geplaagde prostaat vast in senryu’s, een op het zenboeddhisme geïnspireerde dichtvorm, die net als de haiku bestaat uit drie regels van 5-7-5 lettergrepen. Gaat het in de haiku om ‘de puurheid van de natuur’, in de senryu staat ‘de onvolmaakte mens’ centraal. Ideaal dus voor iemand die niet vies is van zelfspot en ironie. Met deze bundel kan de lezer meegenieten van het droevig afscheid van een prostaat.

Prostaatkanker
in pittige columns
Job ter Steege

Job ter Steege krijgt te horen dat hij aan prostaatkanker lijdt. In 52 columns beschrijft hij het verloop van de ziekte, de ervaringen met huisartsen, specialisten en verpleegkundigen en de reacties van familie, vrienden, buren, collega’s en leerlingen op school. Voor de bestraling van zijn prostaat moest hij 35 keer elke dag met zittend ziekenvervoer van Santpoort naar het AMC en terug. Die ritten met vervoersbedrijf Connexxion waren soms bar en boos. Net als de bijwerkingen van de bestraling.
Met herinneringen aan eerdere ervaringen met artsen en ziekenhuizen bestrijdt de auteur zijn ziekte met relativerende humor en zelfspot.

Allerlei boeken over kanker

Kanker in de slaapkamer
Kristel Mulders

In dit taboedoorbrekende boek legt seksuoloog Kristel Mulders de uitdagingen op tafel die je tijdens deze zoektocht kunt tegenkomen. Ze toont hoe je – in verbinding met jezelf en een eventuele partner – opnieuw tot intimiteit en vervullende seksualiteit komt, tijdens en na je behandeling. Er is een seksueel leven voor en na een kankerdiagnose. De behandeling kan ingrijpende gevolgen hebben voor je lichaam en je seksualiteitsbeleving. 

Van carrière naar kanker
Ronald Sluiter

Een open, adembenemend en rauwe beschrijving van het proces van tweeënhalf jaar na de diagnose van chronische kanker. Een kijkje diep in de ziel van een man die worstelt met de dood. Het geeft een verrassende inkijk in de emoties van een man. Verbluffend hoe Ronald met humor blijft zoeken naar oplossingen.

Doodmoe van Kanker
André Hartel

In 2010 diagnose terminaal longkanker. Tumor in beide longen met uitzaaiingen in de lymfeklieren. Weigerde resoluut de aangeboden chemotherapie en kreeg met alternatieve therapieën zijn kanker de baas. Sinds 2012 fulltime bezig met alles op het gebied van deze aandoening.
In 2014 initiator van een kliniek voor mensen met kanker. Leest medische publicaties, onderzoekt therapieën en mogelijkheden. Houdt zich bezig met patiëntenbegeleiding, geeft voordrachten, deelt kennis via zijn website en nieuwsbrieven.