Focus
Mark van den Heuvel
Henk Grol

Hoe kon het gebeuren dat de beste judoka ter wereld nooit wereld- of Olympisch kampioen is geworden? Henk Grol is goudeerlijk over zijn welhaast maniakale streven naar het in zijn ogen hoogst haalbare, Olympisch goud. Als kind kind maakte hij de afspraak met zichzelf. Alles zou moeten wijken voor het bereiken van de top. Dat lukte (deels) maar Grol betaalde een hoge prijs. Nu is het tijd voor zijn meeslepende verhaal, de ups-and-downs, de offers die hij bracht en het beruchte zwarte gat.

De judovader
Gerlof Leistra

Cor van der Geest (1945), ooit het trainingsmaatje van judolegende Wim Ruska, draaide mee in de nationale subtop. Hij werd tweemaal derde van Nederland. Na zijn actieve jaren maakte Van der Geest – nota bene autodidact – nationaal en internationaal furore als topcoach.
Met zijn sportschool Kenamju in Haarlem behaalde Cor van der Geest een eindeloze reeks successen. Hij geldt als de ultieme kampioenenmaker: van zijn eigen zonen Dennis en Elco tot de zusjes Jenny en Jessica Gal, Ben Sonnemans, Maarten Arens, Claudia Zwiers, Ruben Houkes, de broers Guillaume en Dex Elmont en Henk Grol. Vol lef en inzet veroverden zij de wereld, met Cor als de grote aanjager.
De judovader vertelt in geuren en kleuren Van der Geests onvermoeibare streven naar ‘intrinsieke’ sporters, zijn bonte avonturen met Kenamju en als gelauwerd bondscoach. De auteurs spraken met Cor en Els van der Geest, zonen Dennis en Elco, neef en beste vriend Robbert van der Geest, coaches als Chris de Korte en Toon Gerbrands en met sportjournalisten, onder wie Mart Smeets en Pierre Zenden.
Topcoach Cor van der Geest neemt in dit boek geen blad voor de mond en praat zoals zijn karakter is: krachtig en ongepolijst. En altijd recht door zee. Niets en niemand ontziend uit hij zijn grote zorgen over het huidige beleid van de Nederlandse Judo Bond. Dit boek is een portret van de Godfather van het Nederlandse judo

Anton Geesink
Kees Kooman

Als ‘scharminkelig’ joch regelmatig in elkaar geslagen in de Utrechtse volksbuurt waar hij opgroeide, maar jaren later, op een oktoberdag in 1964, werd hij Olympisch kampioen judo, de man die ‘bovenlag’ en Japan in rouw dompelde. Hij deed er alles voor. Reisde per fiets naar de beste meesters (sensei) in Antwerpen en Parijs. Later zocht hij de perfectie in Japan, het land dat hij bij de Spelen van Tokio liet huilen en tegelijkertijd met een schitterend gebaar ook wist te troosten. Wie is deze ‘knuffelbeer’ van het volk die menigeen de gordijnen injoeg als Olympische ‘bobo’? ‘Alles wat ik doe, wijkt af van het gangbare’, is een uitspraak die hem typeert. Anton Geesink (6 april 1934 – 27 augustus 2010) kan worden beschouwd als een van de eerste echte topsporters van Nederland. Genadeloos als het moest en ook het bewijs dat je met judo een beste boterham kunt verdienen. Anton Geesink was zelfs mogelijk nog kleurrijker dan Johan Cruijff. Speelde in 14 films, maar geen script woog qua spanning op tegen zijn eigen levensverhaal: volksjongen die met alleen lagere school de wereld veroverde. 

Expeditie Edith
Edith Bosch

Expeditie Edith is het inspirerende levensverhaal van judoka Edith Bosch, een van de succesvolste Nederlandse sporters. Bosch won drie medailles op de Olympische Spelen, werd wereldkampioen in 2005, en vier keer Europees kampioen. Na haar judo-carrière won ze in 2013 Expeditie Robinson. In haar sportbiografie Expeditie Edith vertelt ze genadeloos eerlijk hoe ze op haar 30ste verjaardag besefte ze dat ze niet gelukkig was. In plaats van toe te geven aan haar depressie schakelde ze de hulp in van een life coach en ging ze het gevecht met zichzelf aan. Met vallen en opstaan leerde Bosch te reflecteren, zichzelf te accepteren en een leuker, gelukkiger mens te zijn. Uit elke uitdaging valt winst te behalen, dat is haar overtuiging. Als je de regie maar in eigen hand neemt. 

Judo doe je zo !
M. Westermann

Judo doe je zo – Cor van der Geest
Maarten Westermann
Judo is een sport die we wél kennen, maar waar we weinig van weten. Cor van der Geest brengt daar verandering in met Judo doe je zo.
Geen technisch boek vol grepen en worpen, maar een indringend beeld van een dynamische sport in vele facetten. Cor van der Geest geldt als succescoach en is de drijvende kracht achter veel vaderlandse judosuccessen, van onder meer zijn eigen zoons Dennis en Elco en zijn team Kenamju.
Cor van der Geest legt uit waarom judo zo geschikt is voor kinderen en andere sporten dat niet zijn. Hij neemt de lezer mee naar de grote kampioenschappen en vertelt wat er onderweg en achter de schermen gebeurt. Hij vertelt over zijn successen en teleurstellingen als coach. Voor jonge talenten – in welke sport dan ook – staat het boek vol lessen en tips om zich tot topsporter te ontwikkelen. Coaches kijken mee over de schouder van Van der Geest bij het klaarstomen, motiveren en begeleiden van zijn pupillen. De grote namen uit de judowereld passeren de revue. En vanuit zijn ervaringen in het judo en in de internationale topsport geeft Van der Geest zijn visie op andere sporten en op de samenleving. Voor iedere sportliefhebber zijn de verhalen uit het leven van Cor van der Geest om te smullen; er valt veel te lachen en zo nu en dan kan er een traantje worden weggepinkt.

Judo in beweging
Frits Boersma

In dit boek is getracht duidelijkheid te verschaffen over de vele aspecten van judo. De titel geeft al aan dat judo nooit stil staat in zijn ontwikkeling. Het is Boersma’s visie dat judo dynamisch is in zijn handelingen en als zodanig beoefend en onderwezen moet worden.

Talloze onderwerpen komen aan bod. De geschiedenis en ontwikkeling van judo in Japan, Nederland en België, de Japanse benamingen, judo als contactsport, de pedagogische waarde, wedstrijdjudo voor de jeugd en training voor volwassenen.

Bijzonder praktisch is de uitwerking van de dan-examens, waar de judoka leert hoe hij zich moet voorbereiden en wat er van hem gevraagd wordt voor het behalen van een dan-graad.