Steven James (1969) is een Amerikaanse auteur, geboren in Wisconsin. Hij behaalde een Master “Storytelling (verhalen vertellen) aan de East Tennessee State University. Hij wordt beschouwd als een van de meest innovatieve verhalenvertellers van de Verenigde Staten. Naast fictie heeft Steven James ook heel wat non-fictieboeken geschreven, veelal rond het christelijke geloof en bijbelse vraagstukken.

Patrick Bowers

Personage : We maken kennis met Patrick Bowers en dat is niet onplezierig. Deze FBI-agent houdt wel van actie, ook al zou hij zich qua functie moeten toeleggen op geo-profiling en het geven van training daarin. Collega Lièn-hua en zijn stiefdochter Tessa.

Recensie : De pion van Steven James is een enorm spannende thriller, zeker. We maken kennis met Patrick Bowers en dat is niet onplezierig. De volgende thrillers in deze reeks zijn zeker om naar uit te zien.

Recensie : Ondanks het feit dat De Toren het tweede deel is, is het boek uitstekend zelfstandig te lezen. Er wordt niet regelmatig naar het eerste boek (De Pion) terugverwezen, waardoor de leesbaarheid maximaal blijft. De Toren is bij vlagen een spannend boek geworden. De hoofdpersonen (de sympathieke weduwnaar, de knappe collega en de getraumatiseerde pleegdochter) zijn niet echt origineel, maar gelukkig ook niet irritant. Het verhaal volgt een drietal lijnen, waarvan het hoofdspoor, de jacht op de seriemoordenaar, het spannends en meest vermakelijk is. De twee secundaire lijntjes, de branden en de belevenissen van pleegdochter Tessa, zijn voor het eigenlijke verhaal niet echt van belang en werken alleen maar afleidend. Tot slot heeft de schrijver een paar (niet overtuigende) verrassingen in petto.
De cliffhanger, verwijzend naar, het nog niet verschenen, deel drie, belooft meer van hetzelfde: en. Dat is niet verkeerd.

Recensie : Met Het paard levert Steven James gedegen werk af. Het enige minpunt is dat de dader aan het eind van het boek wel erg uit de hoge hoed wordt getoverd en dat het verhaal na dichtklappen van het boek onmiddellijk weer vervliegt. De epiloog biedt alle ruimte voor een vervolg. Als Steven James van de rest van de schaakstukken ook een Patrick Bowers-boek maakt, kan de liefhebber van no-nonsense spanning de komende jaren zijn lol op.

Recensie : De toren gaat verder waar voorganger Het paard geëindigd is. De karakters van de hoofdpersonen vormen dan ook geen verrassing meer, mits je tenminste bekend bent met de eerdere werken van Steven James. Het verhaal is vanaf het begin goed opgebouwd, heeft de nodige spanning en bevat een aantal originele wendingen. Het middenstuk is misschien iets te langdradig, maar gelukkig niet storend. Wel storend is het oeverloze gefilosofeer rond de hypothese ‘is de mens gewelddadig van nature en daardoor niet verantwoordelijk voor zijn daden?’  In de vorige verhalen van Steven James was het (sub-)verhaallijntje rond stiefdochter Tess nog storend, nu paste het er uitstekend bij. De loper kan wat mij betreft worden gekwalificeerd als een verstrooiing die niet al te lang zal blijven hangen. Op naar het volgende schaakstuk!

Recensie

Recensie

Recensie

Recensie

Recensie

Recensie

Recensie

Travis Brock

Personage : Travis Brock werkt bij het Amerikaanse ministerie van Defensie en heeft een onfeilbaar fotografisch geheugen.

Recensie : Het verhaal is enorm vlot geschreven, alles volgt elkaar in een bijzonder snel tempo elkaar op. Ook dat zat goed. De spanning is steeds aanwezig en goed voelbaar, het is zodanig omschreven dat je het perfect kan inbeelden. Weer zit het goed! Een minpuntje vond ik dat het hier en daar een beetje te technisch was.

Recensie :