Honden

Rassen

Briard

Briard, maatje voor het leven
Sandra Lakebrink

Praktisch en behulpzaam boek over de Briardhonden
In haar boek schrijft Sandra over haar ervaringen met de Briards, een hondenras met een hoog knuffelgehalte, maar zeker niet voor iedereen geschikt. In dit boek leer je hoe je een goede band met je hond opbouwt, krijg je praktische opvoedtips en lees je het laatste nieuws op het gebied van vachtverzorging. Wanneer je overweegt om een Briard aan te schaffen of als je een nieuwe pup krijgt, is dit een behulpzaam boek voor jou; je ontdekt of een Briard bij je past.

Bulldog

Rimpels
Esther Hagen

Ze zijn markant, hebben prachtige rimpels, zijn aandoenlijk en hebben onwijs veel humor.

De Engelse Bulldog, je bent liefhebber of helemaal niet.

Als je veel lacht krijg je mooie rimpels. Ik lach al ruim 20 jaar om deze heerlijke honden. Hun verhalen hebben nu een definitief onderdak gekregen in dit boek. Een boek met een lach en een traan. Een boek bomvol herinneringen. Dierenarts Walter Strikkers schreef een stuk met mij mee over de medische kant van de Engelse Bulldog.

Franse bulldog
Adriaan Louwrier

Deze kleine dogachtige hondjes zijn echte mensenvriendjes en kunnen het vrijwel altijd goed vinden met andere honden. De Franse bulldog is een kleine, stevige en gespierde hond met rechtopstaande oren. Hij kan zich dominant opstellen naar andere honden, omdat hij eigenlijk net zo dapper is als zijn dogachtige verwanten. De Boule, zoals de Fransen hem noemen, is een hondje met humor en met zijn speelse gedrag is hij een prima aanvulling in een huisgezin. In een rustige omgeving past hij zich ook uitstekend aan. De Franse bulldog is een gevoelige hond die open staat voor stemmingen. Verder is het een doorzetter, die lichamelijk best gehard genoemd mag worden. Het is een heerlijk hondje, een hondje met karakter.
Kenmerkend voor zijn uiterlijk is de vrij platte en brede neus. De rechtop staande oortjes doen een beetje aan een vleermuis denken. Het staartje is van nature zo klein en dus niet gecoupeerd. De rechtopstaande oortjes doen vermoeden dat er in de loop van de tijd terriërs zijn ingekruist, terwijl met aanmeent dat er ook iets van de mopshond in de Franse bulldog zit. In de negentiende eeuw vertrokken er veel Engelsen door werkeloosheid in hun eigen land, naar Frankrijk. Ze hadden kleine hondjes die nog niet de Franse bulldoggen waren zoals we ze nu kennen. Deze werden als rattenvangers en als gezelschapsdier voor het gezin gehouden. Als snel werden de honden erg populair en er werd mee gekruist en gefokt. Uiteindelijk werden deze honden weer ingevoerd in Engeland en kregen zo de naam Franse bulldog.
Naast aanschaf, voeding, verzorging, opvoeding en voortplanting vindt u in dit boek volop informatie over parasieten, rasspecifieke ziekten, gezondheid prachtige foto’s van deze bijzondere hond.

A. Louwrier
Engelse bulldog

Franse bulldog

De kleine hondenrassen staan steeds meer in de belangstelling. Denk maar eens aan de Jack Russell terriër, de Chihuahua en de mopshond. In dit rijtje hoort dan ook de Franse bulldog thuis.

De Franse bulldog is uit vele kruisingen ontstaan en het is niet eens helemaal zeker welke rassen hier een rol bij hebben gespeeld. Het uiteindelijke resultaat is echter een uitstekende huisgenoot.
In dit boek wordt aandacht geschonken aan de historie, de aanschaf, de verzorging, de voortplanting, de opvoeding, de gezondheid en de ziektepreventie.

A. Louwrier
Engelse bulldog

Engelse bulldog
Dit boek behandelt alle aspecten van de Engelse bulldog, Een bijzondere hond is hij zeker! Stierenvechten was in net verleden zijn taak. Zijn hele bouw is hierop aangepast:
– hij is klein omdat hij alleen in de kop van de stier mocht bijten;
– zijn huid is geplooid om dat hij zo minder kwetsbaar was voor de horens en hoeven van de stier;
– hij heeft een omhooggerichte neus zodat hij kon blijven ademen als hij een stier vast had
Zijn grove, brede en gedrongen bouw, zijn gerimpelde gezicht maken de Engelse bulldog dan ook tot een bijzondere verschijning.
De praktische opvoedtips in dit boek zijn gebaseerd op de regels binnen een roedel, zoals die zijn bestudeerd bij de wolf, de verre voorouder van onze hond.
Over voeding valt meer te weten dan u op het eerste gezicht zult denken. Nieuwe inzichten op dit gebied zijn in dit boek opgenomen. Ook treft u in dit boek zeer complete informatie aan over gezondheid en EHBO bij honden in het algemeen. Uiteraard komt achondrodysplasie aan de orde.
Een compact boek voor alle liefhebbers van de Engelse bulldog, zowel voor de ervaren bulldogeigenaar als voor hem of haar die nog heel veel over deze compacte hond wil leren en vooral lezen.

De Engelse en Franse Bulldog
E. Verhoef-Verhallen

Engelse en Franse Bulldoggen zijn de laatste jaren in toegenomen mate populair geworden. In deze uitgave krijgen (aanstaande) eigenaars van deze bijzondere rashonden uitleg over alle aspecten die komen kijken bij de aanschaf, opvoeding en verzorging van een bulldog. Bijvoorbeeld: is het bij de keuze van een pup nu wel of niet verstandig om het hondje dat het eerst op u afkomt te kiezen, is het normaal dat uw bulldog zo snurkt, en hoe voed je een bulldog op tot een prettige huisgenoot die overal mee naartoe genomen kan worden? Naast het antwoord op deze en tal van andere praktische vragen, leert u ook op welke fysieke kenmerken fokkers letten bij het fokken van deze honden en waar u terecht kunt voor de aanschaf van een betrouwbare hond. Met vele schitterende kleurenfoto’

Handboek van de Franse Bulldog

Heb jij onlangs een Franse Bulldog geadopteerd of gekocht of overweeg jij een Bulldog? Dan ben je niet de enige. Het hondenras is razend populair in Nederland en België en is dan ook zeer geliefd bij vele eigenaren. Echter kan het opvoeden van een Franse Bulldog een lastige taak zijn. Gelukkig is er hulp.

 
 

Cavalier

Cavalier
King Charles spaniël
R. Bolmans

De Cavalier King Charles spaniël is een opgewekte, tikje eigenwijze gezelschapshond.
Zo karakteriseert dit boek dit lieve leuke hondje. Een gezelschapshondje is het zeker. Voor zowel heren als dames, maar natuurlijk ook voor kinderen.
De Cavalier is een echt gezelschapshondje dat heel nadrukkelijk in de nabijheid van het baasje of vrouwtje wil zijn. Het liefst natuurlijk op schoot en je kunt hem ook overal mee naar toe nemen. Cavaliers hebben de naam wat angstig te zijn. Dit is echter niet het geval, wel zijn ze enigszins onderdanig.
Dit uitgebreide boek gaat in op alle facetten van de Cavalier King Charles Spaniël. Op voor de houder wezenlijke zaken zoals voeding, gedrag, gezondheid en eerste hulp bij ongelukken wordt dieper ingegaan dan gebruikelijk bij rashondenboeken.
In het hoofdstuk opvoeding wordt uitgegaan van de nieuwste inzichten van het gedrag van de roedel. Hierdoor kunt u op een natuurlijke manier uw hond opvoeden. Door consequente opvoeding krijgt uw hond zelfvertrouwen, omdat hij weet wat hij wel en niet mag. Iets wat voor de zachtaardige Cavalier van belang is en waardoor hij een stabieler karakter krijgt.

Chihuahua

Dagboek van een chihuahua
Do Van Ranst

Als Hufter, een zwart-witte langhaarchihuahua, weggehaald wordt bij Bente en zijn intrek neemt bij Valentien en haar familie, besluit hij een dagboek bij te houden. Gewoon, omdat honden dat nu eenmaal kunnen. Dat en een miljoen andere mensendingen.

Nieuwsgierig als hij is, gaat Hufter zich steeds meer vragen stellen bij het doen en laten van zijn nieuwe baasjes. Wie is die zwijgzame, mysterieuze Timber? Is hij de broer van Valentien? En waarom hangt er een vreemde spanning in de lucht wanneer Valentien en Timber alleen zijn? Een hond voelt zoiets.

Om aan antwoorden te komen, maakt Hufter handig gebruik van het feit dat Valentien en Timber, net als de rest van de wereldbevolking, geen rekening houden met een hond die op een bot ligt te kauwen. Zo komt Hufter erachter dat niets is wat het lijkt.

De chihuahua
Cindy Schwering

Klein van stuk, groot in persoonlijkheid: dat is de Chihuahua. Steeds meer mensen ontdekken dat in dit kleine hondenlijfje een grote kameraad schuilt. In dit boek lees je alles over de geschiedenis, het karaker en het uiterlijk van dit populaire rashondje. Ook de aanschaf, puppyfase, opvoeding, verzorging, gezondheid en tal van andere onderwerpen komen in dit uitgebreide naslagwerk aan bod.
Dankzij de medewerking van verschillende fokkers, een dierenarts en twee keurmeesters bevat dit boek veel praktische informatie en nuttige tips. In combinatie met de prachtige fotografie en de bijzondere vormgeving is dit informatieve boek een aanwinst voor iedere (toekomstige) Chihuahua-eigenaar!

Chihuahua
Redactie Over Dieren

Chihuahua
Uit de grootste staat van Mexico komt het kleinste hondje ter wereld. Beide met de naam Chihuahua. Natuurlijk mag dit ras niet ontbreken in de Over Dieren serie rashonden. Deze titel is dan ook kort geleden verschenen.
De Chihuahua is mateloos populair in ons land en verantwoord houden van deze lichtgewicht is belangrijk. Vandaar een boek over dit ras.
De uitgave de Chihuahua staat boordevol informatie over aanschaf, voeding, verzorging, voortplanting, opvoeding, gezondheid, tips en nuttige adressen.

Golden Retriever

Hond met 2 gezichten
Ingrid Van Dam

Het waargebeurde verhaal van Golden Retriever Bruno.
Een Golden Retriever die lichamelijk gezond werd geboren. Toch was er een aangeboren genetische aandoening die hem zeer agressief en onbetrouwbaar maakte, onzichtbaar in dat lieve puppy schuilde toen hij werd gekocht bij deze Nederlandse malafide broodfokker.
Bruno, als pup van 13 weken oud al zijn 1e serieuze bijtincident, het moment dat zijn genetische aandoening zich openbaarde.
Naarmate Bruno ouder werd, werden de bijtincidenten steeds ernstiger.
Bruno kwam bij me wonen toen hij net 2 jaar was, omdat zijn eigenaren hem niet meer vertrouwde na de vele bijtincidenten en met hun handen in het haar zaten van ellende.
Met heel veel intensieve begeleiding hebben ik, gedragstherapeuten en dierenartsen geprobeerd om zijn agressie om te buigen. Doordat het een aangeboren genetische aandoening was, bleek dat hij steeds na periodes van herstel toch weer na een aanval verder terugviel als dat we gestart waren. Tijdens en na elke aanval werd hij steeds gevaarlijker, zijn baknijd en resource-guarding waren erger terug. Hoe ouder hij werd des te gevaarlijker werd hij.

De golden retriever
Cindy Schwering

Eindelijk is er weer een nieuw en actueel boek over de Golden Retriever op de markt! Dit bijzonder mooie boek is samengesteld en geschreven door Cindy Schwering, die inmiddels meerdere succesvolle dierenboeken op haar naam heeft staan.
Het boek vertelt alles over de geschiedenis, het karakter en het uiterlijk van deze populaire rashond. Ook de aanschaf, puppyfase, opvoeding, verzorging, gezondheid en tal van andere onderwerpen komen uitgebreid aan bod. De prachtige foto’s in het speels vormgegeven boek zijn gemaakt door dierenfotograaf Sanne van de Berg.
Dankzij de medewerking van verschillende fokkers, een keurmeester en een dierenarts bevat dit boek veel praktische informatie en nuttige tips. De vlotte en toegankelijke schrijfstijl van Cindy Schwering zorgt ervoor dat het boek prettig wegleest. In combinatie met de talrijke mooie foto’s en de aantrekkelijke vormgeving is dit informatieve boek een aanwinst voor iedere (toekomstige) Golden Retriever-eigenaar!
Inhoudsopgave:
-Geschiedenis
-Karakter & gedrag
-Uiterlijk
-Rasstandaard
-Aanschaf
-De eerste weken
-Socialiseren
-Puppymijlpalen
-Opvoeding
-Basiscommando’s
-Voeding
-Verzorging
-Gezondheid
-Rasgebonden gezondheidsproblemen
-Fokken & tentoonstellen

Herder

De Zwitserse witte herder
Cindy Schwering

Van de geschiedenis tot het opvoeden en van aanschaf tot fokgerelateerde materie, het komt in dit boek allemaal aan bod. Er is veel aandacht voor de puppyfase en alle mijlpalen en ontwikkelingen waarmee een hond in zijn eerste levensjaar te maken krijgt. Nagenoeg alle onderwerpen, adviezen en tips zijn toegespitst op het ras. Het boek is speels vormgegeven en voorzien van talloze prachtige foto’s.

Duitse herder
R. Bolmans

Dit boek behandelt de Duitse herdershond in al zijn facetten. De vrij recente ontwikkeling van dit door mensenhanden gecultiveerde ras. De Duitse herder is niet alleen een werkhond bij uitstek, maar ook een fijne gezinshond.
De Duitse herder is uitermate geschikt om aan diverse sporten mee te doen. Ook het behalen van diploma’s behoort tot de opties. Dit boek geeft veel inzichten over de aard en de mogelijkheden van deze fijne hond.
De praktische opvoedtips in dit boek zijn gebaseerd op de regels binnen een roedel, zoals die zijn bestudeerd bij de wolf, de verre voorouder van onze hond. Met de juiste opvoeding is de Duitse herder een sublieme hond.
Over voeding valt meer te weten dan u op het eerste gezicht zult denken. Nieuwe inzichten op dit gebied zijn in dit boek opgenomen. Ook treft u in dit boek zeer complete informatie aan over gezondheid en EHBO bij honden.
Een boek voor alle Duitse herderliefhebbers, zowel voor de ervaren herdereigenaar als voor hem of haar die nog heel veel over deze hond wil leren en vooral lezen.

Jack Russell

Jack Russell Handboek
Vilmar Den Heijer

Veel mensen hebben last van het probleemgedrag van hun Jack Russell terriër. Dit probleemgedrag is in de meeste gevallen niet de schuld van de hond, maar ook niet van het baasje. Een hond reageert instinctief op zijn omgeving, terwijl een baasje vaak denkt dat hij het goed aanpakt, maar vaak wordt het probleemgedrag hierdoor juist verergert.
Door in de huid van uw Jack Russell te kruipen, leert u hij een hond denkt en wat zijn instinctieve behoeftes zijn. Het is goed om te beseffen dat een hond geen mens is. Ze kennen niet dezelfde emoties die mensen hebben en hoe ze reageren op gebeurtenissen. Jack Russell terriërs hebben een leider nodig zodat ze zich veilig voelen. In dit handboek nemen we het leiderschap onder de loep en wat u wel en niet moet doen.
In het handboek worden verder socialisatie, blaffen, agressie, uitlaten en de 3-regel techniek besproken. Deze techniek kunt u toepassen als uw Jack Russell een patroon van slecht gedrag laat zien. U kunt het zien als een harde reset.
Leer te denken als een Jack Russell terriër en probleemgedrag is verleden tijd.

Jack russell terriër
Rob Bolmans

De Jack Russell terriër is een echte terriër: als de hond iets in zijn hoofd heeft, zal hij er alles aan doen om dit ook voor elkaar te krijgen. Hij heeft een ijzersterke wil. Bovendien heeft deze leuke hond ook nog eens heel veel energie en een enorm doorzettingsvermogen. Het is dus zaak om al deze energie in goede banen te leiden.
In dit boek worden alle aspecten van de Jack Russell behandeld waarbij gedrag, opvoeding en training extra aandacht krijgen.
De Jack Russell terriër is een hond met een interessante kynologische geschiedenis: gefokt door een dominee, verschillende namen en rasstandaards in verschillende landen en wereldwijde discussies. Dit heeft ertoe geleid dat dit oude 19e eeuwse ras pas recentelijk werd erkend. In dit kader vindt de lezer meer informatie in het hoofdstuk sport en show.
In al zijn enthousiasme is de Jack Russell een hond met een ijzersterk gestel, maar ook wel regelmatig met kleine verwondingen. Het hoofdstuk eerste hulp biedt hier uitkomst.

Onze hond handboek de jack russell terrier
Ruud Haak

De Jack Russel Terrier is genoemd naar Parson Jack Russell (1795-1883). Een sportieve dominee uit het mooie vissersplaatsje Barnstaple in Devonshire (Zuidwest Engeland), die naast het jagen met paarden en honden ook nog bokste. Hij was een energieke fokker die zocht naar een ideale hond voor de jacht. Goed gebouwd en met veel temperament. Zo schiep hij de honden die zijn naam zouden dragen. De Jack Russell Terrier is behalve in Engeland ook in Nederland en Vlaanderen een erg populaire hond. De bekende kynologische auteur Ruud Haak, onder andere ook hoofdredacteur van het maandblad Onze Hond, schreef over deze aantrekkelijke honden in de van hem bekende vlot leesbare stijl een helder en overzichtelijk boek.

Het Jack Russell Trainingsboek
Jan Kramer

Dit handboek is een van de meest uitgebreide boeken over opvoeden van specifiek de Jack Russel. Het boek is geschreven door een liefhebber die al zijn vergaarde kennis van de afgelopen jaren heeft gebundeld in een handboek. Alle informatie is goedgekeurd door dierenartsen, hondenkenners en fokkers en gaat in op zaken als:

  • Jack Russell voorkomen te blaffen
  • Hoe je hem leert alleen te zijn.
  • Hoe je jouw Jack Russell zindelijk maakt
  • Veelgemaakt fouten bij het kopen van een Jack Russell
  • Vragen die je een fokker moet stellen
  • Hoe je jezelf beschermt tegen malafide fokkers

Labrador

Easy Peasy Labrador
Steve Mann

Steve Mann presenteert in ‘Easy Peasy Labrador’ alle informatie die je nodig hebt voor de aanschaf en opvoeding van een labrador-retriever, of het nu gaat om een puppy of een al wat oudere hond. Leer alles over het vinden van een goede fokker, verschillende trainingsmethodes, de juiste verzorging en nog veel meer..

De labrador retriever
Cindy Schwering

Het boek vertelt alles over de geschiedenis, het karakter en het uiterlijk van onze razend populaire rashond. Ook de aanschaf, puppyfase, opvoeding, verzorging, gezondheid en tal van andere onderwerpen komen uitgebreid aan bod. 
Dankzij de medewerking van de Nederlandse Labrador Vereniging, verschillende fokkers, een keurmeester en een dierenarts bevat het boek veel praktische informatie en nuttige tips. Het boek is actueel en volledig en de begrijpelijke en vlotte schrijfstijl van Cindy Schwering zorgt ervoor dat het boek prettig wegleest. De fijne vormgeving en prachtige fotografie maken het boek tot een lust voor het oog. Een echte aanrader voor de (toekomstige) Labrador-eigenaar!
Inhoudsopgave:
Geschiedenis,Karakter & gedrag, Uiterlijk, Rasstandaard, Aanschaf, De eerste weken, Socialiseren, Puppymijlpalen, Opvoeding, Basiscommando’s, Voeding, Verzorging, Gezondheid, Rasgebonden, gezondheidsproblemen, Fokken & Tentoonstellen

Labradoodle

De labrador retriever
Cindy Schwering

Steve Mann presenteert in ‘Easy Peasy Labradoodle’ alle informatie die je nodig hebt bij de aanschaf en opvoeding van een labrador, of het nu gaat om een puppy of een al wat oudere hond. Leer alles over het vinden van een goede fokker, verschillende trainingsmethodes, de juiste verzorging en nog veel meer..

Van Scruffy naar Fluffy
Wanda Klomp

Doodletrimster Wanda Klomp leert jou je Doodle te borstelen, uitdunnen, ontklitten, de oren uit te plukken en de nagels te knippen. Naast alle basis vachtverzorging leer je middels een stap voor stap trimworkshop inclusief foto’s zelfs hoe je je Doodle op een natuurlijke fluffy manier kunt trimmen. Daarnaast bevat dit boek alle info over Doodle opvoeding, ziektes, voeding en allergieën, zodat je alle kennis en inzichten hebt om het welzijn van je Doodle in eigen handen te nemen. 

Rhodesian ridgeback

De Rhodesian ridgeback

Rhodesian Ridgeback
De ridgeback of pronkrug, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika, is een jachthond en een uitstekende waakhond met een vrij dominant karakter. De ridgeback zoekt binnen een gezin een leider uit en zal deze zeer trouw en volgzaam zijn. Hij hecht sterk aan zijn omgeving en is dus moeilijk te herplaatsen. In dit boek wordt zeer uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van dit ras en er staat veel achtergrondinformatie in.
Verder gaat dit boek dieper in op de opvoeding en training van deze oorspronkelijke leeuwenjager, die in het buitenland veel wordt ingezet als jachthond. Specifieke informatie over fokken en ziektes, maar ook over de rasvereniging is ook in dit boek opgenomen. De ridgeback gebruikt zijn energie wanneer nodig, en vindt lekker luieren niet verkeerd. Tot hoge leeftijd blijft de ridgeback zeer sportief en waakzaam. Na het lezen van dit boek, een van de weinige boeken in het Nederlands over de ridgeback, heeft men voldoende basiskennis om een weloverwogen keuze te maken tot de aanschaf van deze elegante hond. Een absolute aanrader!

Shih Tzu

De Shih Tzu
C. Schwering

Diverse topfokkers, een keurmeester en een dierenarts werkten mee aan dit boek waardoor de lezer kan profiteren van hun kennis en jarenlange ervaring. Het boek bevat dan ook veel praktische informatie en nuttige tips. In combinatie met de prachtige fotografie en bijzondere vormgeving is dit boek een aanwinst voor iedere (toekomstige) Shih Tzu-eigenaar.

Varia honden

Puppy's

Je pup is geen opwindspeeltjeJoke Monteny

Je pup is geen opwindspeeltje.
Sleutelmomenten in de opvoeding van je hond

Jij en je hond hebben een unieke band.
Die gaat veel verder en dieper dan het gehoorzamen van signalen zoals ‘zit, ‘lig’ of ‘af’.

Net zoals jij, heeft jouw hond heel specifieke vaardigheden, talenten en karaktertrekken. Wil je een opperbeste relatie met je pup opbouwen met oog voor zowel jouw eigen welzijn als dat van je hond, dan hou jij daar de sleutels voor in handen. Veel meer dan de klassieke training van ‘zit’ en ‘lig’, hoort daar het herkennen en erkennen van het sociaal talent en de individuele competenties van je hond bij. In dit boek reik ik je de sleutels aan om van je pup het meest aangename gezelschap te maken in jouw gezin en onze maatschappij. Daarvoor combineer ik de meest recente wetenschappelijke inzichten met mijn ervaring als begeleider van meer dan 1500 gezinnen met honden 

Easy peasy puppy opvoeding
Steve Mann

‘Easy Peasy Puppy Opvoeding’ van Steve Mann staat boordevol tips om jouw pup goed op te voeden. Steve Mann is al meer dan 30 jaar professioneel hondentrainer en -gedragstherapeut. Vol humor en met behulp van eenvoudige, wetenschappelijk bewezen technieken laat hij zien hoe je de beste relatie met je pup kunt opbouwen, zodat de pup goed luistert. Een must have voor elke hondenliefhebber. Niet voor niets kochten al meer dan 100.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk dit boek om hun pup te trainen!

Puppy werkboek
Ingrid Van Dam

Met dit boek wordt het leuk om je pup op te voeden.
Maak het jezelf een stuk makkelijker om je puppy op te voeden met behulp van het Puppy werkboek.
Puppy Werkboek helpt je om je puppy veel makkelijker op te voeden en een goede vertrouwensband met je pup op te bouwen zodat de opvoeding eigenlijk automatisch gaat.
Alle tips en weetjes die je zou moeten weten, staan in dit puppy werkboek beschreven.
Het veiligheidsgevoel van je puppy wordt hier zodanig mee vergroot, dat de pup er zelf voor kiest om bij je te blijven en jou in de gaten te houden. De opvoeding gaat dan op een hele natuurlijke manier zonder de negatieve frustraties.
Puppy’s opvoeden moet leuk zijn, geef frustratie.

Gaus Martin
puppymanieren

De meeste jonge honden worden pas opgevoed wanneer ze een maand of zes, of zelfs nog ouder zijn. Dat is jammer want de succesvolste periode voor leerprocessen ligt bij honden tussen de zeven en twaalf weken. Het is dus verstandig daarvan gebruik te maken en de begeleiding juist in die periode te starten

Welkom puppy!
Joke Monteny

Hoe leer je een puppy om buiten te plassen of om alleen thuis te blijven? En hoe kunnen kinderen veilig met de hond spelen? In dit boek staat alles wat ieder hondenbaasje moet weten over de opvoeding van een hond. Achtste druk van een standaardwerk in puppyland.

Puppy's voor dummies
Sarah Hodgson

Een boek waar je van gaat houden – en een boek dat elke puppy nodig heeft. Van zindelijkheidstraining tot de juiste puppysocialisatie, het staat allemaal in deze leuke en vriendelijke handleiding voor het moeilijkste en leukste tijdperk in het leven van je hond – de puppyjaren. Sarah Hodgson richt zich vooral op gedrag en relatie en helpt zo je puppy op te groeien tot een gezonde, speelse, welgemanierde hond.

Welkom puppy!
Joke Monteny

Daar is hij dan, je nieuwe pup! Naast een heerlijk gevoel, heb je wellicht ook een hoop vragen. Hoe laat je hem best wennen aan zijn nieuwe thuis en huisgenoten? Hoe maak je hem zindelijk? Hoe leer je hem dat je nieuwe sofa geen kauwmateriaal is? Dit boek helpt je een heel eind op weg om van de opvoedingstijd van je pup een mooie periode te maken. Naast algemene kennis over hoe je pup in elkaar zit, vind je een schat aan praktische kennis, tips en weetjes, doorspekt met grappige anekdotes en levensechte verhalen. Daarnaast worden een aantal hardnekkige mythes doorprikt. Je ontdekt de wereld door de ogen van je pup en je zal versteld staan hoe anders hij die ervaart. Zo leer je stap voor stap je pup beter begrijpen, waardoor de opvoeding een stuk vlotter zal verlopen en jullie samen een liefdevolle band kunnen opbouwen.

Toepoels puppywijzer
Gwen Bailey

Toepoels puppywijzer helpt al twintig jaar lang, met groot succes, duizenden hondenliefhebbers bij de opvoeding van hun pup tot een lieve, gehoorzame hond. De adviezen in Toepoels puppywijzer zijn bedoeld om de pup goede manieren bij te brengen en zijn vertrouwen positief te ontwikkelen. De nadruk ligt hierbij op het voorkomen van fouten in plaats van het corrigeren ervan. In Toepoels puppywijzer zijn stappenplannen opgenomen voor onder meer socialisatie, zindelijkheidstraining en het voorkomen van problemen als bijten en knagen.

Spelenderwijs je pup opvoeden
Cindy Schwering

‘Spelenderwijs je pup opvoeden’
Dit boek is geschreven voor kersverse puppyeigenaren die hun pup op een positieve en plezierige manier willen opvoeden. Alle relevante onderwerpen die samenhangen met de komst en de opvoeding van een pup komen in dit boek aan bod. Het boek is to the point en toegankelijk geschreven en staat boordevol concrete adviezen en handige tips. In combinatie met de prachtige foto’s van dierenfotograaf Anita Giskes is dit praktische puppyboek een aanwinst voor iedere (toekomstige) hondenbezitter!

Allerlei boeken over honden

Honden beter begrijpen
Maren Grote

Doorgrond het gedrag van je hond en bouw een sterke band op met je trouwe vriend!
In dit praktische boek neemt hondenexpert Maren Grote je mee op een fascinerende reis door de wereld van hondengedrag. Ze deelt haar diepgaande inzichten en praktische tips, waarmee je de subtiele signalen en unieke taal van je hond leert begrijpen.
Of je nu een ervaren hondenbezitter bent of net begint aan het avontuur met je nieuwe huisgenoot, dit boek biedt waardevolle inzichten en praktische strategieën om het gedrag en de lichaamstaal van je viervoeter te interpreteren. Je leert wat je hond in alledaagse situaties denkt, maar vooral ook waarom, en je krijgt tips om bij te sturen waar nodig.

Een hond voor het leven
Rodney Habib

Iedere hondenbezitter wenst zijn geliefde viervoeter een zo lang en gezond mogelijk leven toe. Maar weten we wel wat ons huisdier écht nodig heeft? In dit baanbrekende boek onthullen Rodney Habib en dr. Karen Shaw Becker hoe we kunnen voorkomen dat onze beste vrienden ziek worden of vroegtijdig sterven. Aan de hand van wetenschappelijk bewezen tips en tricks laten ze zien hoe we honden kunnen beschermen door stress te verminderen en voor de juiste voeding en beweging te kiezen. Een hond voor het leven is dé hondenverzorgingsgids die ons laat zien hoe we veroudering kunnen vertragen, zodat onze honden zo lang mogelijk gezond en gelukkig blijven.

Happy hond
Maureen du Toit

Honden zijn, net als veel van hun baasjes, échte lekkerbekken. Dus waarom zou je deze passie niet met elkaar delen?
In HAPPY HOND beschrijft Maureen, foodie in hart en nieren, gezonde en verantwoorde recepten voor lekkere snacks voor je trouwe viervoeter. Van appel-kurkumapretzels tot bananen-blauwebessencupcakes en van zoeteaardappelpoffertjes tot aardbeien-kokosdonuts. Gezond en vooral makkelijk te maken.

Jeroen Oomen
Hond in huis

Makkelijk en praktisch: in tien lessen een blije hond in huis met de bekendste hondenexpert van Nederland.
Een hond kan je trouwste kameraad zijn. Iemand om eindeloos mee te spelen, knuffelen en rennen. Iemand bij wie je je veilig voelt. Maar dan moeten hond en eigenaar elkaar wel begrijpen.

Jeroen Oomen is dé hondencoach van Nederland en autoriteit op het gebied van hond en mens. In dit boek vertelt hij wat je als nieuwe en ervaren hondeneigenaar moet weten. Alles komt aan bod: van het kiezen van het soort hond en de plek waar je jouw nieuwe vriendje vandaan haalt tot het trainen van je huisdier en het omgaan met gedrag dat je liever niet ziet. Elke les begint met het verhaal van een hond, de les die je daarvan kunt leren en hoe je die kennis op jouw hond kunt toepassen.

Beter communiceren met jouw hond
Laura Lefebvre

Wil je je hond beter leren begrijpen? Wil je weten hoe hij denkt, wat hij nodig heeft? Ervaart jouw hond veel stress of vreemd gedrag en heb je geen idee hoe dit aan te pakken? En maakt dat jou onzeker als hondeneigenaar? Dan komt dit boek als geroepen.

Beter communiceren met jouw hond is dé gids om echt te leren connecteren met je hond. En dat begint bij jezelf, want hoe jij denkt en kijkt bepaalt hoe jij met hem omgaat en hoe hij op jou reageert. Een hondeneigenaar zijn gaat echt niet over baas-zijn en perfecte gehoorzaamheid, of wat jij allemaal van je hond verwacht. Het is tweerichtingsverkeer: jij begrijpt hem en hij begrijpt jou.

Ontdek waarom een harde, autoritaire aanpak niet welzijnsgericht is en hoe een positieve, zachte opvoeding beter past bij je hond. Leer zijn taal en behoeften kennen, zodat je jullie relatie kunt versterken vanuit wederzijds vertrouwen en respect.

Anatomie en geurwaarnemingen -
Linda Vermaas

Het derde boek in de reeks De neus van de hond neemt de lezer mee op een reis door de hondenneus en de waarneming van geuren. Met behulp van illustraties wordt de anatomie van de hondenneus in beeld gebracht, de invloed van geur op het gedrag van honden wordt besproken en de eigenschappen en verspreiding van geur worden in kaart gebracht. Het boek is daarmee een onmisbare aanvulling op de eerste twee delen en helpt handler en instructeurs in alle vormen van zoekwerk bij het verbeteren van de training. Daarnaast biedt dit boek inzicht in de belevingswereld van honden waardoor elke eigenaar zijn hond beter zal begrijpen.
De neus van de hond 3: Anatomie en geurwaarneming is geschreven door Linda Vermaas en Miriam Eijgenstein, beiden niet alleen gediplomeerd gedragstherapeut voor honden maar ook gediplomeerd en ervaren neuswerk-instructeurs. Linda en Miriam zijn tevens de oprichters van de Argos Scentwork Academy – de grootste neuswerkhondenschool van Nederland.

Easy peasy hondenopvoeding
Steve Mann

‘Easy Peasy Honden Opvoeding’ staat vol tips voor het (her)opvoeden, trainen en verzorgen van je hond. Steve Mann is al meer dan 30 jaar professioneel hondentrainer en -gedragstherapeut. Vol humor en met behulp van eenvoudige, wetenschappelijk bewezen technieken laat hij zien hoe je de band met je hond kunt versterken. Is je hond agressief tegen vreemden, bang voor vuurwerk of heeft hij last van verlatingsangst? Met de stapsgewijze methode van Steve Mann worden jij en je hond eenvoudig geholpen. Een must have voor elke hondeneigenaar en -liefhebber.

De complete hondenencyclopedie

Met meer dan 420 hondenrassen binnen handbereik bevat het alle informatie die je nodig hebt om je te helpen bij het kiezen, trainen, en zorgen voor je pup of hond. Prachtige foto’s belichten de fysieke kenmerken van het ras, terwijl de tekst uitleg geeft over de eigenschappen en een kort historisch overzicht biedt van het ras. Verder zie je bij elk hondenras in één oogopslag het temperament, de grootte en de kleur van de hond. Maar ook informatie over hoeveel energie je moet steken in het uitlaten, socialiseren, verzorgen en opvoeden van je hond wordt belicht. 

Hersenwerk voor honden
Marleen Van Baal

Hersenwerk is een leuke activiteit voor jou en je hond. Met wat huishoudelijke materialen of een zelfgemaakt zoekspel kun je samen op de vierkante meter aan de slag. Hersenwerk is bedoeld voor ontspanning, als samenspel tussen de hond en zijn mens. Niets móet, er bestaat geen slim of dom, het gaat niet om scoren. Vanuit de filosofie van Hersenwerk voor honden draait alles om verbinden, samenwerken en de mooie communicatie tussen mens en hond.
Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje! neemt je mee in de wondere wereld van Hersenwerk. Het bevat toegankelijk geschreven theorie en is rijk geïllustreerd met aansprekende foto’s. Er worden negen types honden, op ludieke wijze uitgelicht. Je zult zeker je eigen hond in één van de types herkennen!
Inge van Harte is hondengedragsdeskundige, Marleen van Baal is coach voor mens en hond. In 2010 ontwikkelden zij het concept van Hersenwerk voor honden, wat in de afgelopen jaren, zowel nationaal als internationaal, zeer populair is geworden onder hondenbazen.

De psychologie van de hond
Ingrid Van Dam

De psychologie van de hond.
80% van alle puppy’s die in Nederland worden verkocht zijn broodfok puppy’s.
Vele factoren spelen een rol, hoe een hond zich gedraagt op situaties afhankelijk hoe je pup is gehecht in de Neonatale periode. Als de hechting van de pup niet goed gaat, kunnen er allerlei problemen ontstaan tussen de pup en eigenaar/begeleider. Welke invloed heeft Prenatale-, Neonatale- en de vroege socialisatie periode op het gedrag van de pup?
Hechting problemen.
Wat zijn de uitwerkingen van een hechting probleem qua gedrag?
•Vermijdende hechting, – Ambivalente hechting,
•Gedesoriënteerde en gedesorganiseerde hechting,
•Reactieve hechting.
Hechting probleem hoeft geen gedragsproblemen te zijn, gedragsproblemen zou een uiting kunnen zijn van een hechting probleem. Ook de disbalans van stresshormonen die rechtstreeks via de placenta tijdens de dracht in de bijnieren van de pup zijn opgeslagen spelen een grote rol op het gedrag van de hond. Deze schade is onherstelbaar.

Praktische gids voor een gelukkige hond98 tips en trainingen
Cesar Millan

Met Cesars praktische tips en zijn inzicht in het gedrag van mens en hond is het opvoeden van je hond tot een gezond, blij en evenwichtig dier dichterbij dan ooit. Cesar doet aanbevelingen voor het vinden van de juiste hond, het aanpassen aan veranderende levensomstandigheden en het corrigeren van het meest voorkomende wangedrag.

‘Het is een combinatie van alles wat ik de afgelopen tweeëntwintig jaar heb opgestoken over hondenpsychologie en -training in één simpel, gemakkelijk te lezen boek. Na het lezen van deze gids heb je veel geleerd over de manier waarop het brein van een hond werkt en hoe je een goede roedelleider voor je eigen hond kunt worden.’

Je hond opvoeden met de connectiemethode
Geert De Bolster

Een hond die opspringt, aan de riem trekt of voortdurend blaft: geen enkele hondenliefhebber wil dat. Maar wist je dat zulk gedrag eigenlijk heel normaal is? Zo springt je hond op om je liefdevol te begroeten, trekt hij aan de riem omdat hij zich gespannen voelt en blaft hij omdat hij zijn gevoelens aan je probeert duidelijk te maken. Je hond bedoelt het niet slecht, maar helaas interpreteren veel hondeneigenaren dat wel zo. In dit boek legt hondengedragsexpert Geert De Bolster uit hoe je aan de hand van de connectiemethode een diepere band ontwikkelt met je hond, niet door het ongewenst gedrag te bestraffen, maar door het beter te begrijpen. Leer op een hondvriendelijke, geweldloze manier communiceren met je hond door onder meer een goede leider voor hem te zijn en aan zijn vijf basisbehoeften te voldoen. Verder krijg je concrete tips en adviezen over hoe je een puppy opvoedt, hoe je een puberende hond goed ondersteunt en hoe je omgaat met probleemgedrag zoals ongehoorzaamheid en agressie. Dankzij deze unieke methode zal je hond zich ontwikkelen tot een sociaal en gelukkig huisdier waarmee je met plezier samenleeft.

BEESTIG honden
Hotel Hungaria

100 dingen die je moet weten over je hond staat boordevol informatie over je favoriete huisdier. Je komt meer te weten over het gedrag van je hond, over de voeding en verzorging die ze nodig hebben, hoe je met hen kunt spelen en nog veel meer. De handige tips en grappige weetjes zorgen ervoor dat dit boek onmisbaar is voor iedereen met een huisdier!

De hond en zijn baas
Josef Reichholf

Ze leefden ooit vrij als wolven. Tienduizend generaties later zijn ze geëvolueerd tot honden, onze trouwste maatjes…
Op een vermakelijke manier en met veel expertise schrijft Josef Reichholf over een van de oudste relaties in de menselijke geschiedenis: die tussen de hond en de mens. Een relatie waarmee meer dan 1,5 miljoen huishoudens in Nederland bekend zijn. Reichholf combineert persoonlijke verhalen met actueel onderzoek naar de evolutie van honden en onthult fascinerende feiten waardoor je jouw hond nog beter leert kennen. De hond en zijn baas is een warm en inspirerend eerbetoon aan de beste vriend van de mens.

Hondengedrag begrijpen
Jineke Van Herwijnen

Hondengedrag begrijpen gaat over jou en je hond. Het gaat over waarom honden zich gedragen zoals ze doen. Het gaat over waarom we zo gek zijn op honden of als een blok vallen voor juist die ene hond. Vanuit een combinatie van sprekende casussen en wetenschappelijke literatuur geeft Hondengedrag begrijpen je inzicht in ‘hond zijn’ in onze mensenwereld. Je krijgt vanuit dat inzicht meer grip op het gedrag van je hond. Het boek legt uit waarom zo veel hondenhouders tegen problemen aanlopen en… geeft handvatten om plezierig samen te leven met een opgevoede én gelukkige hond. De prachtige inzicht gevende illustraties zijn van Debby van Dongen van Conk en Doggo.nl en de aansprekende foto’s waar je naar blijft kijken van Saskia Weijman van Hondenfotograferen.nl. De auteurs zijn deskundigen op het gebied van de hond en zijn gedrag. Als team combineren ze de frisse blik van een jonge hond en de jarenlange ervaring van een senior. Pascalle Roulaux combineerde haar opleiding diergeneeskunde met diergedrag en welzijn. Ze heeft haar eigen bedrijf Dog Knows en startte recent met een promotietraject bij Universiteit Utrecht. Ineke van Herwijnen is jarenlang actief geweest in de praktijk, was meer dan tien jaar directeur van de Koninklijke Hondenbescherming en is bij Wageningen Universiteit gepromoveerd op de relatie tussen hond en mens. Dit duo weet als geen ander op charmante wijze een verhelderend licht te werpen op de bijzondere band tussen hond en mens. Een boek voor iedereen die van honden houdt!

Fit Dog
Joke Lannoo

Een viervoeter is een vriend voor het leven! Maar een hond in huis betekent meer dan spelen en knuffelen alleen. Dierenarts Joke Lannoo toont hoe je het geschikte ras voor jouw situatie kiest en zet je graag op weg om die schattige pup of asielhond zijn plekje in jouw leven te helpen zoeken. Haar adviezen begeleiden iedere hond en eigenaar doorheen het avontuur van hun leven samen, van het eerste tot het laatste blafje.

Hondentaal is lichaamstaal
Martin Gaus

Hondentaal is lichaamstaal van Martin en Sacha Gaus is een praktisch boek bij de opvoeding van honden en het oplossen van mogelijke gedragsproblemen. Honden spreken met hun lichaam. Kleine veranderingen in mimiek en houding kunnen voor de goede verstaander duidelijke taal zijn. In dit boek laten Martin en Sacha met vele foto’s en heldere uitleg zien wat honden in de omgang met soortgenoten of mensen bedoelen. Leer je hond beter begrijpen

Chris Dusauchoit -
Honden zoals ze echt zijn

Chris Dusauchoit is dol op honden. Precies daarom schudt hij vaak het hoofd als hij hoort en leest wat mensen, en zelfs zogezegde hondenkenners en-fluisteraars over honden zeggen. Vlaanderens dierenvriend nummer 1 besloot daarom een boek te schrijven waarin hij de vloer aanveegt met de foute clichés die de ronde doen over honden. Over wolven en evolutie. Over domesticeren, socialiseren en traag volwassen worden. Over types en rassen. Over roedels en pikorde. Over zintuigen en intelligentie. Over de affectieve band met mensen en afscheid nemen. Dusauchoit vertelt boeiend, wetenschappelijk onderlegd en altijd weer tegen de stroming in. 

Door de ogen van de hond
Jos Oosting

Los hinderlijke gedragsproblemen op, zoals: Trekken aan de riem, niet alleen kunnen zijn, onzekerheid, uitvallen, opspringen, onzindelijkheid, agressie, vuurwerkangst, overdreven waken, najagen van fietsers en joggers, bang voor vreemde mensen en nog heel veel meer!
“Door de ogen van de hond” beschrijft op duidelijke en doeltreffende wijze hoe je door professionele gedragstherapie een perfecte samenwerking met je hond kunt krijgen. Het uitgangspunt hierbij is dat je leert begrijpen waarom je hond bepaald gedrag laat zien. We kijken naar wat hem drijft en wat hij wil bereiken. We kijken ernaar “Door de ogen van de hond”.
In vijf delen leer je alles over hondentaal, trainingstechnieken en het oplossen van specifiek probleemgedrag. Hierbij staat de packleader-methode steeds centraal, zodat je zonder straf of dwang perfect kunt samen werken met je hond of op eenvoudige en snelle wijze vrijwel alle problemen met je hond overwint.
Maar ook voor hondenliefhebbers met honden zonder ongewenst gedrag is dit boek een regelrechte aanrader. Het leert je als een professional naar je hond te kijken en hem te begrijpen. Daarnaast leer je hoe je jouw hond optimaal kunt motiveren, zodat hij ongewenst gedrag achterwege laat. Niet omdat dat moet, maar omdat hij het zelf wil. Het gevolg is een hond die graag voor je wil werken en in jou als baas zijn absolute held en voorbeeld ziet. Een perfecte samenwerking dus!

Help, ik heb een asielhond!
Marian Werkman

Alles over het houden van een asielhond

“Is dat niet eng, zo’n hond met een verleden? Kun je hem wel vertrouwen? Hij is toch niet voor niets weggedaan?” In tegenstelling tot wat regelmatig gedacht wordt, zijn asielhonden vaak net zulke leuke huisgenoten als andere honden. Ondanks hun trauma’s kunnen ze helemaal opbloeien wanneer ze een eerlijke kans krijgen. De baasjes die de uitdaging aangingen, weten erover mee te praten. Met geduld en aandacht veranderde hun geadopteerde viervoeter, zwerver of buitenlandse hond in een trouwe vriend. En hoewel het van beide kanten best wat energie kost om te wennen aan een nieuw leven, blijkt er nog veel mogelijk te zijn. Het verleden is niet meer te veranderen, maar in het nu ligt alles nog open.

Help, ik heb een asielhond! geeft praktische informatie voor wie een hond een gouden mandje biedt. Met allerlei verhalen, humoristische anekdotes en handige adviezen. Ook een hond met een rugzakje kan je alles leren over het belangrijkste in het leven: onvoorwaardelijke liefde!

Superhonden
Jane Killion

Heb je een eigenwijze hond?
Komt je hond meteen als je hem roept, loopt hij netjes met je mee als je gaat wandelen en blijft hij braaf zitten als je hem dat vraagt? Zo niet, dan is de kans groot dat je een Pigs Flyhond hebt, zoals Jane Killion eigenwijze honden noemt. Misschien denk je dat het verspilde moeite is om te proberen je hond iets te leren. Maar niets is minder waar! Minder volgzame honden (zoals lopende honden, windhonden en Terriers) zijn juist heel goed te trainen: ze zijn slim, hebben een groot probeemoplossend vermogen en zijn zeer gedreven om te bemachtigen wat ze willen hebben.
Heb jij zo’n hond, maak dan gebruik van zijn rastypische kenmerken in plaats van ertegen te vechten. Als je eenmaal hebt ontdekt wat het hart van jouw hond sneller laat kloppen, kun je deze kennis gebruiken om je hond van alles te leren. Je zult versteld staan van wat jouw ‘ondeugende’ hond allemaal kan als je eenmaal weet hoe hij denkt en waar hij warm voor loopt.
1. De methode is slim, overzichtelijk en bevat goede oefeningen. Het boek is bovendien heel begrijpelijk geschreven, een belangrijk pluspunt. Jean Donaldson, directeur van de Academy for Dog Trainers, auteur van o.a. Vechten! en Afblijven of ik bijt!
2. Een frisse, leuke en inspirerende methode, die je aan het denken zet. Je gaat met andere ogen naar je hond kijken en beter begrijpen hoe hij in elkaar zit. Ook een aanrader voor ervaren hondentrainers. Als je ondanks alles wat je tot nu toe hebt gelezen geen succes hebt gehad bij het opvoeden van je ‘lastige’ hond, is dit echt een boek voor jou. Pam Dennison, auteur van The Complete Idiot’s Guide to Positive Dog Training en Click Your Way to Rally Obedience.

Gaus Martin
Nog beter omgaan met je hond

Nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen en inzicht in leerprincipes maken het mogelijk om uw hond zonder pijn of ongemak op te voeden tot een fijne, aanhankelijke huisvriend die heel graag en met volle overgave leert. Het begeleiden van honden is daardoor niet gemakkelijker geworden, wel veel leuker en interessanter.

Uw hond trainen en opvoeden
Geert De Bolster

Psychologie van de hond – Clickertraining – Opvoeden door motivatie en beloning – Gehoorzaamheidstraining – Gedragsproblemen aanpakken.

Een hond kunstjes aanleren kan iedereen. Maar hoe krijgt u een gezonde relatie met uw hond, gebaseerd op respect en vertrouwen? Op welke manier leert u uw hond dat u zijn meerdere bent? En hoe voorkomt of verhelpt u probleemgedrag? In dit boek reikt Geert De Bolster een eenvoudige en hond vriendelijke opvoedingsmethode aan, waarbij de psychologie van de hond en het belang van motivatie en beloning centraal staan. Daarbij wordt ook de nodige aandacht besteed aan de oorzaken van probleemgedrag. Dankzij deze methode ligt de droom van elk baasje binnen handbereik: een gelukkige en gehoorzame hond die zich zonder stress of frustratie thuis voelt in uw omgeving.

Kalmerende Signalen
T. Rugaas

Laat u kennismaken met de oersignalen die honden uitzenden en waarop ze reageren. Kennis van deze “Kalmerende signalen” kan bijdragen aan een stressvrije omgang tussen mens en dier.
Turid Rugaas, de bekende Noorse hondentrainer, heeft zich gespecialiseerd in hondentaal, stress en agressie bij honden en geeft lezingen en cursussen over de hele wereld.
Honden maken al duizenden jaren deel uit van de menselijke samenleving. Om meer te weten te komen over gedrag bij honden, zijn vele studies verricht naar groepsgedrag van wolven, de oervorm van onze huishond
Zeer kenmerkend is dat de wolf, hoewel een roofdier, in roedelverband continue bezig is conflicten binnen de groep te vermijden. Studies hebben een groot scala zogenaamde kalmerende signalen opgeleverd. Turid Rugaas heeft aangetoond dat ook onze honden heel duidelijk conflict vermijdend bezig zijn. Helaas op een wijze die door ons vaak niet zo wordt geïnterpreteerd. De focus op kalmerende signalen van honden is revolutionair voor de hondentraining en heeft het begrip voor het wezen van de hond vergroot. 

Wolven

Wolf
Kristof Smeyers

Dit boek legt die vraag onder een historische loep. Nu wolven zich weer in onze verkavelde uithoek wagen, duiken ook oude angstbeelden weer op. Hou uw kinderen binnen! Bescherm uw pony’s en uw lammeren! Laten wolvensympathisanten zich al te gemakkelijk in de luren leggen door een monster in schaapskleren, of trekken critici nodeloos aan de alarmbel?

Om die vraag te beantwoorden, en om ons onze gedeelde toekomst te kunnen verbeelden, is een zicht op de natuurén cultuurhistorische relatie van wolven en mensen onontbeerlijk. 

Wolven op de Veluwe
Evert de Jonge

Dit boek handelt over de relatie tussen mens en wolf die leidde tot een massale jacht op het dier, zeker toen de Veluwe te maken had met een wolvenplaag (rond 1600). Door allerlei maatregelen werd de wolf uitgeroeid. Slechts in de herinnering bleef de wolf aanwezig, zoals in naamgeving en toponiemen, later in sprookjes en was het dier te bewonderen in de dierentuin.

Wolf
Roelke Posthumus

Plotseling gebeurde wat schapenboeren vreesden en natuurliefhebbers hoopten. De terugkeer van de wolf in Nederland en België is nu een feit, maar leidt tot commotie en botsende opvattingen bij natuurliefhebbers, boeren, wetenschappers en recreanten. In Wolf, de terugkeer van een jager onderzoekt Roelke Posthumus het gedrag en leven van wolven. Hun doorzettingsvermogen bij het jagen op prooi, de tientallen kilometers die ze kunnen afleggen per dag, het contact met familieleden, het ontwijken van vijanden. De feiten uit Wolf geven context aan de onwennigheid waarmee we tegenover een fors roofdier staan. Roelke Posthumus is bioloog en auteur. Zij woonde in de “wolvenzone’ in Noorwegen tijdens de terugkeer van de wolf in Scandinavië. Daar raakte ze gefascineerd door het leven van dit unieke roofdier en de emoties die hij oproept.

In het spoor van de wolf
Jan Loos

Niemand had het ooit nog voor mogelijk gehouden, en toch is het zo: de wolf is helemaal terug. Zowel in België als in Nederland groeien er wolvenwelpen op. Maar de wolf van de 21ste eeuw lijkt helemaal niet op die uit het sprookje van Roodkapje. Integendeel, de echte wolf wil niets liever dan ongestoord met ons samenleven. Dit boek scheidt fabel van waarheid en vertelt waarom we het iconische roofdier met open armen (en een beetje schrikdraad) mogen ontvangen.

De wolf is terug!
Dick Klees

De wolf is terug! Wolvendeskundigen Klees, Van Maanen, Linnartz, Drenthen en Van der Weide geven antwoord op de vraag of we dit eng of juist enerverend moeten vinden.

Tot voor kort kenden we wolven alleen uit sprookjes en de dierentuin. Sinds ze de grens oversteken en zich weer in Nederland lijken te vestigen, is er echter volop aandacht in de media – maar wat weten we feitelijk over de wolf? Kun je nog veilig in de bossen wandelen, en lopen onze huisdieren geen gevaar? De experts vertellen over het gedrag, de geschiedenis van de wolf in Europa en hoe wij kunnen leren omgaan met ‘enge’ dieren en ‘wilde’ natuur.

De wijsheid van wolven
Elli H. Radinger

Wolven voeden hun kinderen liefdevol op, bekommeren zich om ouderen en zieken en zijn in staat om tijdens het spel alles te vergeten en zich volledig te focussen. Ze denken en dromen, maken plannen en communiceren effectief met elkaar – en lijken zo meer op ons dan we denken. De gerenommeerde wolvenonderzoeker Elli Radinger gaat aan de hand van fascinerende verhalen in op de kenmerkende eigenschappen van wolven, zoals vertrouwen, geduld, familiebanden, leiderschap, omgaan met tegenslagen en de dood. Ze onthult verrassende en veelal onbekende inzichten in het leven van wolven en toont aan dat we heel wat van ze kunnen leren.

Expeditie dierenwereld Wolven, jagers van het noorden
Kerstin Vierin

Van oudsher zien mensen de wolf als een kwaadaardige rover en een genadeloos moordenaar. Als de rendierkudden van de Canadese toendra in hoog tempo verdwijnen, wordt de wolf dan ook al snel als boosdoener aangemerkt. In opdracht van de overheid laat de jonge bioloog Farley Mowat zich met een vliegtuig midden op de toendra afzetten, om de gewoonten en voedingspatronen van een roedel wolven te onderzoeken. Een onvergetelijke zomer lang beleeft Mowat allerlei avonturen in het domein van de wolven, en doet daarbij geheel nieuwe kennis over deze diersoort op.