Groenten
Asperge
Asperges
Jessica Lek
Dé voorjaarsgroente is bij uitstek de asperge. Ieder jaar kijken mensen reikhalzend uit naar ‘het witte goud’, verkrijgbaar in de periode van begin april tot en met 24 juni. Naast de witte asperge kennen we ook de groene en paarse asperges, die gedurende het hele jaar verkrijgbaar zijn. De verfijnde smaak en gezonde werking maakt de asperge al jaren geliefd!
Asperges geeft je 30 veelzijdige recepten, allemaal verrassend eenvoudig. Klassiek gekookt en geserveerd met ham, ei en hollandaisesaus of gegrild met zalm, krieltjes en citroen. Van romige aspergesoep tot gevulde aspergequiche, verwerkt in een risotto met pecorino of quinoasalade met burrata. Lekker op een pizza of in een frittata.
Varieer in je bereidingen; koken, grillen, uit de oven. Of serveer ze rauw in een salade. Kortom, Asperges geeft je genoeg inspiratie en variatie.
Bonen
Briljante bonen
Bloeme Burema
Bonen saai? Echt niet! Ze hebben alleen een grote fanclub nodig. In briljante bonen laat Bloeme Burema zien hoe veelzijdig bonen zijn en hoe lekker en gemakkelijk je ermee kunt koken. Van snelle recepten voor drukke dagen tot aan borrelhappen en restaurantwaardige gerechten voor fancy etentjes. Dit is het type boek dat je er iedere dag, voor elke gelegenheid bij kunt pakken. En hadden we al gezegd dat het voor jezelf én voor de wereld hartstikke goed is om lekker veel en vaak bonen te eten? Inderdaad, hoe meer bonen, hoe beter!
Gember
Gember
W. Hubner
Gember doet niet alleen goed, de smaak is ook goed. Hoe geraffineerd hij wordt toegepast in onze westerse keuken bewijzen de 60 verfijnde, gemakkelijk te bereiden gerechten, die op prachtige wijze in beeld zijn gebracht.
Als extra bij de recepten is er onderhoudende en goed gefundeerde informatie over de verspreiding van gember vanuit het Verre Oosten over de hele wereld, met wetenswaardigheden over herkomst, verbouw en verwerking. Er wordt verhaald over de goede eigenschappen van gember, onder andere als geneesmiddel en afrodisiacum.
Peper
De chilipeper deel het kweken van chilipepers
Fred de Vries
Steeds meer liefhebbers van pittig voedsel verbouwen hun eigen chilipepers. Niet alleen is dat een leuke hobby, maar het is tegelijkertijd ook een onderdeel van een aantal wereldwijde trends, onthaasting en terug naar de natuur. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen een eigen moestuintje, waar men naast heerlijke verse kruiden als tijm, basilicum of koriander vaak ook chilipepers en tomaten voor eigen gebruik probeert te kweken.
Peulvrucht
Peulvrucht
Eva Posthuma De Boer
In dit Keukenkastje belicht Eva haar drie favoriete voorjaarspeulvruchten, alle drie Hollands, namelijk doperwten, kapucijners en tuinbonen. Ons kleine, lichtgroene doperwtje noemen ze in Engeland, net als in Frankrijk, petit pois – vooral niet te verwarren met de melige green peas waarmee de Engelse keuken zo’n slechte naam heeft gekregen. Kapucijners, ook wel raasdonders genoemd, waren vroeger veel gegeten winterkost, maar lenen zich juist in het voorjaar voor de heerlijkste gerechten. Tuinbonen zijn een beetje bitter – hoe groter de boon en hoe dikker het schilletje, hoe bitterder. Koken met doperwten, kapucijners en tuinbonen is een eindeloos feest, je kunt alle wereldkeukens met ze langs, ze zijn enorm gezond én komen van onze eigen bodem.
Tomaat
Tomaat
Angelo Dorny
Tomaten zijn onmisbare ingrediënten in pastaschotels, tapenades of pizza’s. Maar heb je ooit een zelfgekweekte tomaat geproefd, zongerijpt op een warm balkon, in een kas of in volle grond? Wat een smaakexplosie, wat een sensatie! Als er al een vrucht is die zoveel beter smaakt als je deze zelf kan telen, dan is het wel de tomaat.
Maar hoe begin je eraan? Van het zaaien in het voorjaar, via het uitplanten tot de oogst in de zomer: Angelo geeft alle tips en tricks mee die hij als doorgewinterde moestuinier verzamelde. Hij selecteerde vijftig oude en nieuwe variëteiten met bijzonder veel smaak. Dertig heerlijke gerechten, makkelijk te bereiden en bijzonder origineel, vormen het sluitstuk van dit boek: de tuin op tafel in de praktijk.
Pomodori
Angelo Dorny
Van het zaaien in het voorjaar, via het uitplanten in volle grond of kas, tot de oogst in het najaar: Dorny neemt je vol enthousiasme bij de hand. Wanneer je eenmaal een zelfgekweekte tomaat hebt geproefd, wil je niet anders meer. 30 heerlijke gerechten, van een klassieke tomatensoep met balletjes tot tomatentaart en zelfgemaakte ketchup. Met prachtige foodfotografie van Roos Mestdagh.
– 50 oude en nieuwe, verrassende en lekkere variëteiten
– Praktische tips voor in de tuin: zelf zaaien, uitplanten en oogsten
– 30 originele, heerlijke en haalbare recepten
Waterkers
De geneeskracht van waterkers
Thomas Dijkman
Waterkers is een groente die van oudsher wordt gebruikt voor
genezingsdoeleinden. Sommige historici zeggen dat het de
oudste geneesplant van de mensheid is. Toen de doos van
Pandora openschoot en alle rampen op aarde neerdaalden, was
er slechts één troost. Er was voortaan waterkers. Waterkers
heeft een belangrijke plek in onze geschiedenis, het is niet alleen
een delicatesse, het is een plant die mensenlevens kan redden.
Waterkers wordt door wetenschappers gezien als de meest
gezonde groente ter wereld. Het is zo gezond dat het je
merkbaar sterker maakt, zowel geestelijk als mentaal. Het is een
ideaal supplement voor topsporters. Ook voor dieren is het een
veel ingezet middel. Paarden gaan er sneller van lopen.
Maar dat is niet het meest belangrijke om te vertellen over
waterkers. Waterkers is een uniek medicijn dat terminale
patiënten heeft genezen en doen laten opbloeien. Waterkers
geeft topsporters de kracht om te winnen en patiënten de kracht
om hun ziekte te overwinnen.
Witloof
Het ultieme witloofboek
Liesbeth Hobert
Het standaardwerk over witloof: de legende, de geschiedenis en de teelt. Met m??r dan 50 witloofrecepten uit de klassieke en wereldkeuken ?n de lievelingsgerechten van topchefs. Vernieuwde en uitgebreide editie!
Noem het witlof of Brussels lof, chicor?e of Belgian endives ? Het is een feit dat een van onze fijnste groenten tot ver over de grenzen als een delicatesse wordt beschouwd. En terecht. Een standaardwerk over dit mooie terroir-product kon dan ook niet uitblijven. Journaliste Liesbeth Hobert, topchef Felix Alen en fotograaf Frank Croes hebben, vanuit een gezamenlijke interesse, hun krachten gebundeld met het boek Witloof from Belgium als resultaat.
Dit alom geprezen en internationaal bekroonde werk is nu aan een nieuwe uitgave toe. De geschiedenis werd verder uitgediept, andere telers bezocht, nieuwe recepten getest. Felix Alen serveert vijftig gerechten, van klassiek tot trendy en voorziet ze royaal van handige tips bij de bereiding ervan.
Frank Croes brengt alles schitterend in beeld. Als extraatje geven tien van onze topchefs hun favoriete witloofrecept prijs. Het ultieme witloofboek geeft deze fijne groente van bij ons de plaats en het eerbetoon die het verdient. Voortaan hoeft niemand nog op zijn witloofhonger te blijven zitten.
Allerlei boeken over groenten
No waste groenten
Sophie Gordon
Van Wortel tot loof in 6 seizoenen Haal alles uit groenten!
Nog steeds verspillen we te veel voedsel. Een te royale inkoop, verwarring over tht-data, het incorrect bewaren van voedsel of een niet zo frisse aanblik zijn allemaal redenen om goede ingrediënten weg te doen. Met no waste GROENTEN krijg je niet alleen fantastische vegan recepten met groenten (en fruit) in de hoofdrol maar gebruik je alles van de groenten, van wortel tot loof, met verrassende bewaar- en anti-verspillingstips.
Begin bij het begin en deel het jaar op in zes seizoenen, van het prille voorjaar tot en met hartje winter; zo ben je je veel bewuster van wat er in overvloed, of juist weer op z’n retour is. Per seizoen krijg je overzicht van welke groente- en fruitsoorten, maar ook kruiden, op hun best zijn en niet alleen dat: ook voordeliger voor de portemonnee zijn.
Van de venkelknol haal je voortaan het groen af voor de venkelthee en ontdek dat overgebleven venkel geweldig is om mee te trekken in bouillon; maak een salade van venkel met koolrabi of eet gnocchi met pesto en geroosterde venkel. Ontdek dat je veel meer kan doen met selderijknol en maak zes verschillende gerechten: o.a. in z’n geheel geroosterd, door de risotto met walnoten of gebakken als steak met chimichurri.
Het grote groenteboek
Alice Hart
De vraag naar gezonde en heerlijke vegetarische recepten blijft toenemen nu we weten dat het eten van meer groenten niet alleen goed is voor onze gezondheid, maar ook voor onze planeet. In haar nieuwe boek Het grote groenteboek deelt bestsellerauteur Alice Hart meer dan 80 recepten met groenten in de hoofdrol: eenvoudige recepten voor hobbykoks, die groots zijn van smaak. Met tips voor de voorbereiding, inclusief een overzicht van welke groenten bij welk seizoen horen, de beste manier om te winkelen zodat er niets verloren gaat én suggesties voor ingeblikte, gefermenteerde of ingevroren alternatieven. Alice Hart maakt met dit boek haar reputatie als groentepionier helemaal waar.
Groente fantasie
Wendy Somers
Groente fantasie is een kookboek vol gerechten waar in groenten en fruit de hoofdrol spelen. Er staan allerlei soorten gerechten in met vlees, vis en kip, maar ook vegetarisch. Bij sommige gerechten vervangt de groenten het zetmeel component en bij sommige gerechten kan men het zetmeel component geheel weglaten, bijvoorbeeld door meer van de betreffende groenten te gebruiken. Deze gerechten passen goed bij een koolhydraat arm dieet. Voor mensen met diabetes of een gluten allergie zijn de meeste van deze gerechten erg goed en men kan ook makkelijk ingrediënten weg laten cq vervangen om zo het recept aan te passen voor een bepaald dieet. Ook voor de trend in de foodwereld waar meer wordt in gespeelt op groenten zijn deze gerechten erg geschikt. Wanneer je erg van creatief koken houd en graag aparte gerechten uit probeert is dit kookboek erg geschikt. En net zo als in mijn vorige kookboeken neem ik je weer mee in een creatieve keuken.
We love groente
Janneke Vreugdenhil
We weten allemaal dat groenten goed voor ons zijn. Zo goed dat we er zo veel mogelijk van willen eten. Maar om nou te zeggen dat het makkelijk is om elke dag weer iets nieuws met groenten te bedenken? Iets dat binnen niet al te lange tijd op tafel staat en waar iedereen blij van wordt…
Dit boek gaat daarbij helpen. In We ? groente geeft Janneke Vreugdenhil meer dan 120 gloednieuwe recepten. Van ‘Familiefavorieten’ en ‘Snel iets op tafel’ tot ‘Restjesdag’, van salades tot soepen voor elk seizoen, van verrassende voorgerechtjes tot originele ovenschotels: Janneke’s recepten zijn altijd even makkelijk als inspirerend. Dit maakt We ? groente tot een onmisbaar kookboek voor iedereen die zijn vegetarische (en veganistische) repertoire eens flink wil uitbreiden.
Salades
Katie Caldesi
In dit inspirerende boek zijn salades uit alle windstreken en voor elk uur van de dag verzameld. Als volwaardig hoofdgerecht of voor erbij, met alleen groente of juist met vlees of vis, met granen, pasta of noedels: er is een salade voor ieder dieet en voor elke gelegenheid, zodat je nooit meer genoegen hoeft te nemen met een bord slappe ijsbergsla.
Proef de heerlijkheden uit de mediterrane keuken met bijvoorbeeld Griekse salade van citroenkip met graan, feta en tzatziki, doe je tegoed aan Midden-Oosterse klassiekers als fattoush en taboulé en ontdek verrukkelijke salades uit het Verre Oosten zoals fruitsalade met Koreaanse gebraden eend en Indiase bloemensalade met tandoorizalm en garnalen.