Franse revolutie

De amazone van de Franse Revolutie
Luc Van Den Broeck

De amazone van de Franse Revolutie schetst voor het eerst de fascinerende levensloop van deze vooruitstrevende vrouw voor een modern lezerspubliek, dat meer dan ooit geïnteresseerd is in vrouwenemancipatie. Bovendien toont deze biografie aan dat het protofeminisme van Théroigne de Méricourt niet het enige aspect in haar bewogen leven was en dat een eenduidig antwoord op lang onbeantwoorde vragen niet altijd voor het rapen ligt.

De Franse Revolutie II
Johan Op de Beeck

In een wervelende vertelling brengt Johan Op de Beeck zijn vervolg op het stormachtige verhaal van de Franse Revolutie: van het schrikbewind door Robespierre in 1793 tot de staatsgreep van Napoleon in 1799, van het nobele devies ‘vrijheid, gelijkheid, broederschap’ tot de bloeddorstige Terreur, van revolutionairen die naar de macht grepen maar vaak zelf onder de guillotine belandden. Zelden leest een geschiedenis zo fascinerend en meeslepend!

De Franse Revolutie I
Johan Op de Beeck

In een wervelende vertelling brengt Johan Op de Beeck het stormachtige verhaal van de Franse Revolutie: van de bestorming van de Bastille in 1789 tot de staatsgreep van Napoleon in 1799, van het nobele devies ‘vrijheid, gelijkheid, broederschap’ tot de bloeddorstige terreur, van revolutionairen die naar macht grepen maar vaak zelf onder de guillotine belandden. Tegelijk greep ook in onze regio een omwenteling plaats. Zelden leest een geschiedenis zo fascinerend en meeslepend!end!

De Franse revolutie en het christendom
Pierre Trouillez

De Franse Revolutie was van grote betekenis voor Frankrijk, maar ook daarbuiten. In ‘De Franse Revolutie en het christendom’ gaat Pierre Trouillez in op de botsing tussen de revolutionairen en het christendom, of meer specifiek: de rooms-katholieke kerk. Het atheïsme van de nieuwe Franse overheid verspreidde zich na de bezetting van de Lage Landen in de achttiende eeuw door wat nu België en Nederland is. In 2020 is het 225 jaar geleden dat de Lage Landen bezet waren. ‘De Franse Revolutie en het christendom’ van Pierre Trouillez is een boeiend geschreven mentaliteitsgeschiedenis over wat leidde tot de scheiding van kerk en staat.

Weldra zal ik onder de guillotine liggen
Joris Verbeurgt

Grace Dalrymple Elliott (1754-1823) wist op wonderbaarlijke wijze aan de guillotine te ontsnappen. Als maîtresse van Louis-Philippe d’Orléans, intrigant en neef van de onthoofde Franse koning Lodewijk XVI, maakte ze de Franse Revolutie van nabij mee. Ze kwam oog in oog te staan met Robespierre en Lafayette, reisde tijdens de Brabantse Omwenteling naar de Zuidelijke Nederlanden, was bevriend met Marie-Antoinette en deelde de cel met Joséphine de Beauharnais, de latere Madame Bonaparte. Op vraag van de Engelse koning George III schreef ze haar memoires. Geroemd om haar schoonheid en geestige conversatie financierde Grace Elliott haar riante levensstijl door haar tijd en haar lichaam aan de hoogste bieder te verhuren.af. 

De Franse Revolutie
Noah Shusterman

De Franse Revolutie was een van de belangrijkste episodes uit de wereldgeschiedenis, vol met opzienbarende figuren en dramatische gebeurtenissen. Zij toonde de mensheid op zijn best en zijn slechtst: oprechte en nobele idealen ging hand in hand met machtswellust en ongeremde bloeddorst. Shusterman komt met een frisse kijk op deze periode die nog altijd enorm populair en relevant is. Een gedurfde interpretatie van de Franse Revolutie waarbij religie en seksualiteit een cruciale rol speelden.

Kroniek van de Franse Revolutie
Simon Schama

Schama beschrijft in Kroniek van de Franse Revolutie (eerder verschenen als Burgers) hoe in de achttiende eeuw de mensen van ‘onderdanen’ tot ‘burgers’ evolueerden en hoe die verandering de geschiedenis van Europa een definitieve wending gaf.