Tom Egeland (1959) is een Noorse auteur, een kleinzoon van Jon Flatabø, een pionier van de volkse literatuur in Noorwegen. Hij werkte tien jaar als verslaggever en redacteur voor het Oslose dagblad Aftenposten en is tegenwoordig chef van de nieuwsredactie van de Noorse zender TV2. Hij debuteerde in 1988 met de horrorroman Ragnarok. Het einde van de cirkel verscheen in 2001 en werd een groot internationaal succes. Egelands boek verscheen twee jaar voor Dan Browns De Da Vinci code, dat een aantal verbazingwekkende gelijkenissen vertoon met Het einde van de cirkel: het huwelijk van Jezus met Maria Magdalena, een albino als een belangrijk personage, het vrouwelijke hoofdpersonage dat in beide boeken de laatste rechtstreekse afstammeling is van Jezus en Maria Magdalena, enzovoort. Vooral in Europa werd Dan Brown dan ook verdacht van plagiaat, maar Tom Egeland zelf heeft die aantijgingen altijd van de hand gewezen.
Bjørn Beltø
Personage : Archeoloog Bjørn Beltø .
Recensie : Het boek komt wat traag op gang, maar is veel belovend. Na een tijdje komt er echter verval: sommige stukken waren te langdradig of kwamen ongeloofwaardig over. Maar toch blijf je doorlezen, en wil je weten hoe het verder gaat. Al is het slot redelijk zwak.
Recensie : Ik heb dit boek in hoog tempo uitgelezen. Niet omdat het zo spannend is, maar om er zo snel mogelijk vanaf te zijn.
Recensie : Een aanrader voor wie van historische thrillers houdt. Het einde van het boek is ietwat ongeloofwaardig . Het stoorde me absoluut niet.
Recensie : Hoewel hij neigt naar het langdradige, geeft Egeland dit boek wel veel diepgang. Meer dan Brown dat doet, ook bij de personages en hun gedachtegangen. Hoofdpersoon Bjørn Beltø is niet gespeend van zelfspot en echt flitsend is hij niet. Eerder een beetje knullig in zijn acties. Dit geeft het boek ook luchtigheid die bij Brown ontbreekt.
Kristin Bye
Personage : TV-journaliste Kristin Bye.
Recensie : De bespieder voorspelbaar. Het verhaal kent weinig schijnbewegingen en stoomt rechttoe rechtaan af op een voorspelbare ontknoping. Toch is De bespieder een prettig boek. Het is met vaardige pen geschreven, sfeervol, vol actie en ijzingwekkende details, spannend. Bovendien behandelt De bespieder een actuele maatschappelijke discussie. Het is goed.
Recensie : Een bijzonder boek, hoewel die de naam thriller niet verdient. Zo hoog zit de spanning zeker niet. Veel herhaling, veel opsommingen van gedachtegangen, waardoor soms het tempo er een beetje uitgaat. Maar ondanks dat, zeker een aanrader!
Recensie : Een goed boek dat tot nadenken stemt over de wereldpolitiek, de rol van Rusland en van de westerse wereld. Een boek dat zeer geschikt is voor een spannende actiefilm.