Bier

Bierwandelen met sommelier Sjors
Sjors Kassing

Van Groningen tot Poperinge in het zuiden van Vlaanderen heeft biersommelier Sjors Kassing stads- en natuurwandelingen uitgezet voor de bierliefhebber. Hij neemt je mee naar 15 plekken in Nederland en 10 in België, waar hij historische en hedendaagse bierweetjes met je deelt. Tijdens het wandelen, passeer je interessante bierplekken en kom je meer te weten over de historische betekenis van bier. Daarnaast zocht Sjors de leukste plaatsen om een biertje te drinken uit. Bij elke wandeling is minimaal één horecagelegenheid opgenomen waar je kunt genieten van een mooi glas bier. Na een stevige wandeling heb je dat tenslotte wel verdiend!
Met routes en bieradressen
Geschreven door een gediplomeerd biersommelier
Met Nederlandse én Vlaamse routes
Door stad én natuur
Bomvol bierhistorie
Vol foto’s en stijlvol vormgegeven door Jelle F. Post

Het bockbierboek
Marco Daane

Wanneer de bladeren vallen, komt het bokbier in de schappen. De etiketten van de brouwers, zowel de grote als de kleine, variëren leuk met de beeltenis van een bok en in elke streek vindt een bokbierfestival plaats. De gemiddelde Nederlandse bierconsument associeert het bokbier in elk geval met de herfst, experimenten met lente-, zomer- en winterbok ten spijt. Maar wat is een bokbier eigenlijk? Waar komt het vandaan en waarom wordt het soms als bock geschreven met ck? In dit kleine maar veelzijdige boek wordt de enige echte Nederlandse bierstijl (dat ooit als zomerbier begon) van alle kanten in het najaarszonnetje gezet.

De brouwerijen van België
Erik Verdonck

België is een echt bierland. Met meer dan 400(!) brouwerijen zijn er dan ook heel veel verhalen te vertellen.

Bierkenner en rasechte storyteller Erik Verdonck focust in dit boek op 50 brouwerijen, groot en klein, en vertelt de leukste, grappigste en meest verrassende anekdotes uit hun ontstaansgeschiedenis.

Ontdek de beste inside stories, en doe dat vooral met een heerlijk glas bier in de hand!

Masterclass Belgische bieren
Geert van Lierde

Bier is in. Er worden volop brouwerijen geopend en nieuwe bieren gelanceerd. Meer dan andere landen kan België bogen op een diepgewortelde, authentieke en inmiddels door Unesco erkende biercultuur. Vol passie hanteren de bierbrouwers vaak eeuwenoude, unieke brouwwijzen, waardoor we tot op de dag van vandaag kunnen genieten van een verfrissend Vlaams roodbruin bier, een sterk blond bier, een malse geuze of verrassende innovaties. In dit bijzondere boek vol prachtige foto’s vind je alles wat je wil weten over het vloeibare goud. Hoe en waar is het ooit ontstaan? Hoe gaat dat brouwen precies in zijn werk? Hoe kun je bier het beste bewaren en uitschenken? Bovendien krijg je in dit boek uitgebreid culinair bieradvies: welk bier combineert het best met welk gerecht? Van een Rodenbach Grand Cru, Urthel Samaranth, Brugge Tripel tot een Cornet Smoked, Oude Geuze Boon en meer… Mocht je na het lezen nog niet genoeg ondergedompeld zijn in de wondere wereld van het bier, dan staan er achter in het boek nog een aantal originele bezoektips aan Belgische brouwerijen, proeflokalen, een trappistenbrouwerij net over de grens en fantastische fietstochten die je door het Vlaamse bierlandschap voeren. Kortom, een ‘masterclass’ voor elke bierliefhebber en een meesterlijke cadeautip!

Bierland België
Erik Verdonck

Het Belgisch bierlandschap is een bruisend fenomeen. We tellen nu ruim 350 brouwerijen, verspreid over het land, van pico tot mega, nagelnieuw of uitgegroeid tot monument. In dit boek vind je een beknopt maar sfeervol overzicht. Maar wat is een brouwerij zonder… bier?

Rasverteller Erik Verdonck selecteerde voor u ruim 365 bieren, een mooie staalkaart van wat er beweegt in Bierland België.
Bierexpert Luc De Raedemaeker proefde voor en zorgde voor smaaknotities bij elk bier.

Zo is dit boek tegelijk een landkaart en een smaakwijzer voor de bierliefhebber! Goede reis!

Bierstronomie
Erik Verdonck

Belgian beer is probably the best in the world.
Bierstronomie
 brengt de beste brasseriegerechten waarmee Belgische bieren zo heerlijk harmoniëren. We laten de smaakmeesters aan het woord: de brouwers vertellen over hun passie voor bier, de chefs over de liefde voor lekker eten en gerstenat. Elke chef biedt ook een menu aan, waarbij hij een bier adviseert dat de aroma’s en smaken van het gerecht versterkt of er een spannend contrast mee vormt.

Belgische trappisten- en abdijbieren
Jef Van Den Steen

Dit boek is een overzichtswerk van 34 Belgische abdijbieren. Waar liggen de wortels van het rijke patrimonium? Welke straffe verhalen gaan schuil achter dit eerlijke, arbeidsintensieve product? Waarin verschillen de trappisten van de andere abdijbieren? In Belgische trappisten- en abdijbieren ontrafelt Jef Van den Steen de verschillende fases in het productieproces en de bieren en vertelt hij honderduit over het ontstaan en de ontwikkeling van diverse bierbrouwerijen binnen de muren van of onder licentie van de abdij. Bij elke brouwerij voegt de auteur ook telkens een toeristische tip toe. Fotograaf Andrew Verschetze brengt de abdijen, brouwerijen en bieren op een verbluffende wijze in beeld.

101 goede redenen om bier te drinken

Geluk is misschien niet te koop, bier is dat wel! En nu heb je met dit boekje ook nog eens 101 uitstekende excuses om jezelf zomaar een biertje in te schenken. Dankzij de 101 weetjes leer je zelfs nog iets bij over je favoriete drank. Pak dus maar snel die flesopener en geniet!

De chemie van wijn
Rudolf Pierik

Prof.Dr.Ir. R.L.M. Pierik, emeritus hoogleraar van Wageningen Universiteit en Research Centrum, wordt ook wel de wijnprofessor genoemd. Hij was verbonden aan de Vakgroep Tuinbouw Plantenteelt met als vakspecialisatie ‘Plantaardige Cel-, Weefsel en Orgaankweek’.

Speciale Belge Ale
Andrew Verschetze

Alles wat je moet weten over dit relatief onbekende maar zeer beminde biertype. De Koninck, Speciale Palm, Haacht 1900, Op-Ale, De Ryck en nog een paar bekende biersoorten mogen zich Speciale Belge Ale noemen. Ontdek hun geschiedenis en meteen die van het Belgische bier en hun strijd om erkenning. Bovendien worden zeven Speciale Belge-brouwerijen besproken. Stefaan Couttenye van bierrestaurant Het Hommelhof in Watou geeft enkele van zijn toprecepten prijs.

Trappist
De tien heerlijke bieren
Jef Van den Steen

Westmalle, Rochefort, Westvleteren, Chimay, Orval,
Achel, La Trappe, Spencer, Engelszell en Zundert. De tien
trappistenbieren hebben vele fans in binnen- én buitenland.
Ze worden geroemd om hun hoge kwaliteit en rijke smaak.
Maar wie zijn de trappisten? En uit welk vaatje tappen ze?

In dit boek geven de monniken en de bieren hun geheimen
prijs! Bierexpert Jef Van den Steen bracht een bezoek aan de
verschillende trappistenabdijen en schetst hun geschiedenis.
De broeder-brouwers, die de zorgvuldig bewaarde geheimen
van het brouwsel kennen, geven een rondleiding tussen de
brouwinstallaties en laten u kennismaken met de geuren,
kleuren en smaken van trappistenbier.

Trappist. De tien heerlijke bieren is een volledig, overzichtelijk
en schitterend geïllustreerd werk over trappistenbier in
al zijn variaties.

Bordje bier
Erik Verdonck

Verdwaal je in de wijnkaart in het restaurant? Ben je de klassieke kaas- en wijnavonden beu? Serveer je al jaren rode wijn bij vlees en witte wijn bij vis? Het kan anders! Met bier!

‘Bordje bier’ laat je kennismaken met de rijke smaak van onze bieren. Zo combineren witbieren goed met romige visbereidingen en salades en zijn oudbruine bieren heerlijk bij garnaal. De gebrande toetsen van gegrild vlees of de barbecue komen overeen met de smaken van gebrande mouten. Maar we kleuren ook buiten de lijntjes. We drinken bijvoorbeeld donker bier bij gerechten met blauwe kaas of bij Gentse waterzooi met witte balsamico. De bierkeuken is één grote speeltuin.

‘Bordje bier’ bevat 40 recepten met de bijhorende bieren, deskundig voorgeproefd door de ‘bier musketiers’: bierkok Hilaire Spreuwers, brouwer Bart Durlet, bierproever Ariël Meusen en auteur Erik Verdonck. Leef je uit in de keuken, proef, experimenteer en geniet van de verrassende smaak van bier op je bord.

Bij de brouwer
Erik Verdonck

– Uw ideale gids langs Belgische brouwerijen!
– Verhalen, bierweetjes, bierroutes en lekkere adresjes.

Overal waar je reist langs Belgische wegen, kom je brouwers tegen. Verscholen achter abdijmuren, in kastelen, boerderijen, cafés, garages of obscure keukens. Grootschalige bedrijven en charmante microbrouwerijen. Familiebrouwerijen die hun tradities doorgeven van generatie op generatie en experimentele starters. De bierodyssee van Erik Verdonck bracht hem bij 150 brouwers en ruim zoveel verhalen.

Ontdek de vele brouwerijen die ons land rijk is en lees het verhaal achter hun bieren. Belgische bieren laten zich niet in één glas vangen. Straf, fruitig, zuur, zoet of pittig: proeven is de boodschap. En nergens smaakt het bier beter dan bij de brouwer!

Geuze & kriek
Jef Van den Steen

Twee Belgische bierklassiekers, Geuze en Kriek, in het glas
Waar liggen de wortels van twee befaamde Belgische bierklassiekers, nl. Geuze en Kriek? Welke straffe verhalen gaan schuil achter dit eerlijke, arbeidsintensieve product? In Geuze & Kriek, het geheim van de Lambik ontrafelt Jef Van den Steen de verschillende fases in het productieproces van de bieren en vertelt hij honderduit over het ontstaan en de ontwikkeling van diverse bierbrouwerijen. Bij elke brouwerij hoort een steekkaart met praktische gegevens, verschillende biersoorten, etc. Fotograaf Andrew Verschetze brengt de bieren van in de foeder tot in het glas op een verbluffende wijze in beeld. Het eerste deel in een prestigieuze reeks over Belgische bieren.

Belgian Family Brewers
Stefaan Couttenye

Bier brouwen is een bijzonder ambacht, waarbij de kennis en de ervaring van de brouwer vaak al eeuwenlang van generatie op generatie wordt doorgegeven. Dit boek schetst het boeiende verhaal van dertien Belgische familiale brouwerijen en hun traditionele bieren: Bavik, Bosteels, Brasserie de Silly, De Halve Maan, De Koninck, Dubuisson, Dupont, Het Anker, Roman, Sint Bernard, Van Eecke, Van Honsebrouck, Verhaeghe.
Deze brouwerijen hebben zich verenigd en noemen zich de Belgian Family Brewers. Met dit label bieden ze de consument kwaliteitsgaranties: het gaat om bieren die effectief in ons land gebrouwen worden, door een onafhankelijke familie die bovendien sinds 50 jaar brouwt. De bieren onder dit label zijn uniek: ze hebben geen kopies onder een andere naam of etiket.
Ontdek de rijke geschiedenis en de sfeer van de Belgian Family Brewers. Proef van hun bieren met een rijk palet aan smaken, geuren en kleuren. Geniet van de originele bierrecepten van kok Stefaan Couttenye (‘t Hommelhof Watou). Een smakelijk overzicht van authentieke bieren van bij ons, samengesteld door Jef Van den Steen, dé bierexpert in Vlaanderen en Nederland.

Westmalle Trappist
Jef Van den Steen

-Creatief aan de slag met een rijk artisanaal product
-Prachtige, smakelijke foto’s
– Met heldere recepten van Tom en Joost Defour, de bierkoks van De Heeren van Liedekercke
Westmalle Trappist. (H)eerlijk koken met producten van het seizoen is een aangename mix van lekkere recepten, handige tips en historische weetjes over het geliefde trappistenbier van Westmalle. Voor elk seizoen werd het perfecte menu met Westmalle samengesteld.
De trappistenbieren van Westmalle bezitten de rijke smaak die zo typisch is voor een artisanale bereiding. Daarom zijn ze de uitgelezen ingrediënten voor ‘eerlijke’ gerechten met verse producten van het seizoen. In de lente verwennen asperges op Vlaamse wijze met Tripel van Westmalle uw smaakpapillen. Laat u in de zomer verfrissen door Tripelijs met framboos en aardbei. Fazant met een siroopje op basis van Dubbel van Westmalle? Dat is de herfst in al zijn pracht. En dan de hespenrolletjes. Herontdek deze winterklassieker op de wijze van de Heeren van Liedekerke met schorseneren, bospaddestoelen en een bechamelsaus verfijnd met Tripel en kaas van Westmalle. Een jaar was nog nooit zo heerlijk.
Tom en Joost Defour zijn de koks van het gerenommeerde bierrestaurant DE HEEREN VAN LIEDEKERCKE in Denderleeuw. In hun originele recepten spelen de Dubbel en de Tripel van Westmalle de hoofdrol. De 4 complete seizoen menu’s – waarvan je de gerechten uiteraard ook apart kunt bereiden en serveren – zijn het resultaat van hun creativiteit, kennis van zaken en gedrevenheid.

Coctails

Cocktails met Victor
Victor Abeln

Een heerlijk boek met cocktailrecepten en verhalen van de meest bekende (en geliefde) barman van Nederland

Een heerlijk boek met meer dan honderd cocktailrecepten!

De charmante barman geeft in Cocktails met Victor zijn professionele geheimen prijs. Want als je van iemand wilt aannemen hoe je het perfecte drankje maakt, dan is dat natuurlijk van Victor Abeln. Hij neemt je stap voor stap mee in het opzetten van je eigen thuisbar, lekker en laagdrempelig. Wat zijn de basics? Welke tools heb je waarschijnlijk al in je keukenla liggen? En hoe krijg je een cocktail eigenlijk in balans? Victor leert je met een paar basisdranken meer dan honderd heerlijke cocktails maken! Van de Whiskey sour en Cosmopolitan tot de Sex on the beach, zowel klassiekers als nieuwe twists én mocktails komen aan bod.

JeneCocktails
Tess Posthumus

’s Werelds beste vrouwelijke bartender laat zien hoe je thuis in een handomdraai de allerlekkerste cocktails maakt. In Cocktails geeft Tess Posthumus haar favoriete recepten prijs; van klassiekers als Bloody Mary en Whiskey Sour tot aan de alcoholvrije Virgin Mary Mule en Rosemary’s Pear. Naast meer dan 80 cocktails geeft Tess informatie over dranksoorten, cocktailglazen, tools en technieken en toont ze je stap voor stap de fijne kneepjes van het vak.

Cocktails met Tess
Tess Posthumus

In Cocktails met Tess legt Tess uit dat het maken van cocktails helemaal niet moeilijk of prijzig hoeft te zijn, dat er geen waslijst aan ingrediënten voor nodig is, ze niet mierzoet hoeven te zijn en dat je thuis in een handomdraai zelf heerlijke drankjes kunt maken. Dit boek laat je de wondere wereld van de cocktail zien en staat vol recepten en achtergrondinformatie. Een klassieke cocktail of een spannende non-alcoholische mix; Cocktails met Tess inspireert je om zelf aan de slag te gaan.

Sterke drank

Cognac
Reinier Koops

Twee maanden lang woonde Reinier Koops bij een Franse cognacboer en bezocht hij ruim vijftig cognacproducenten. Hij vertelt de verhalen van kleine boeren en gerenommeerde cognachuizen, wat Cognac een heel persoonlijke tint geeft. Verder leest u over de geschiedenis van cognac en hoe de drank wordt gemaakt. Koops beschrijft alle cognacs die hij heeft geproefd. Dit boek geeft alle informatie om te ontdekken welke cognac ú lekker vindt.

199 gins uit België en Nederland
Frédéric Du bois

Alle Gins uit de lage landen Gin-tonic is al lang geen hype meer, maar een heuse trend. In België en Nederland bestaat intussen tientallen distilleerderijen die meesterlijke kwaliteitsgins stoken. Chef-koks en voetbalclubs die hun eigen gin op de markt brengen, gins die hommage brengen aan de patroonheilige van de gin of natuurkundigen, stokerijen met een eeuwenoude geschiedenis, maar ook vrienden die oude ginmerken nieuw leven inblazen en zo hun droom in vervulling zien gaan. Ontdek gins met onverwachte ingrediënten en karaktervolle smaken, distilleerderijen die creatief ondernemen en kwaliteit hoog in het vaandel dragen en de beste ginbars in de Lage Landen. Aangevuld met handige tips als je zelf aan de slag wil gaan met je eigen gin!

Njam! – Gin en tonic pocketguide
Manuel Wouters

In deze handige softcover Pocket Guide bespreekt meester-mixoloog Manuel Wouters maar liefst 150 Gins. Hij licht niet alleen het verhaal achter de gins toe, hij heeft ze ook allemaal geproefd en verklapt u zijn top combinaties van gin en tonic en botanicals. Vind uw weg in het immense en immer groter wordende aanbod van gins aan de hand van deze pocket en voeg uw persoonlijke notities of scores toe. Smaakbeschrijvingen, smaakprofielen en suggesties voor de ideale mix met de juiste tonic en botanical maken je in één oogopslag wegwijs in de magische wereld van dé trend van de 21ste eeuw!

around the world in 80 gins
Manuel Wouters

Gin is meer dan ooit in. Het aanbod is rijker, maar ook onoverzichtelijker dan ooit.
Around the world in 80 gins is het eerste boek dat de wereld van de gin duidelijk in kaart brengt. Manuel Wouters is je gids. Hij heeft de zeven wereldzeeën bevaren als barman op het cruiseschip Queen Elizabeth II en koestert een grenzeloze passie voor gin. De wereld kent volgens Manuel zeven ginregio’s, die allemaal vertrekken vanuit hun eigen tradities en vaak exotische botanicals introduceren.
Je ontdekt naast 80 gins ook verschillende tonicsoorten en leert hoe je ze het mooist combineert. Verras met een originele botanical en schenk je gin en tonic zo deskundig dat alle smaken tot uiting komen.
Around the world in 80 gins bevat ook de technische en historische achtergrond die je nodig hebt om gin en tonic écht te begrijpen. Reis met Manuel Wouters en word een ginkenner die van alle windstreken thuis is!

Gin & tonic
Frédéric Du bois

Dé Gin & Tonic bestseller, volledig geactualiseerd en dikker dan ooit Gin-tonic is hipper dan ooit, maar de praktische vragen rond dé longdrink van de jaren ’80 blijven bestaan. Welke tonic kies je bij welke gin? Welke kruiden passen er nog in het glas? Komkommer of limoen, of geen van beide? Wat is de geschiedenis van gin? Frédéric Du Bois, ginexpert, en Isabel Boons, culinair journaliste, bieden hét antwoord op al je vragen als ginliefhebber in deze geactualiseerde instant-klassieker.

Jenever van korrel tot borrel
Stefaan Van Laere

” Geschiedenis van jenever in al zijn oude en hedendaagse varianten” met tips voor trips en exclusieve recepten. Een geknipt aperitief. Een digestief, ideaal voor na de maaltijd. De pittige opkikker voor tussendoor. Een natuurlijk drankje om te savoureren. Of het perfecte slaapmutsje? Jenever is het allemaal. Een typisch streekproduct van bij ons, maar toch zo onbekend. België, Nederland en Noord-Frankrijk, dat is de “habitat” van dit distillaat. Een wereld op zich, die nog nooit echt in kaart is gebracht. Jenever. Van korrel tot borrel leidt je door de geschiedenis van het “druppelke” en langs een 25-tal gepassioneerde stokers en distilleerders. De ene runt een commercieel bedrijf en verovert een positie op de drankenmarkt. De andere doet het bewust kleinschalig en kiest voor ambachtelijke kwaliteit. Sommige jeneverstokers koesteren oude traditionele recepten, andere zijn creatief en lanceren nieuwe fruit- en creamproducten. Het resultaat? Een bonte waaier aan drankjes die het ooit klassieke en populaire borreltje nieuw leven inblazen. Of het nu gaat om de typische Hasseltse jenever, de Waalse pèkèt, de Hollandse borrel of de jenevers van O’de Flander, zowel het drankje als het verhaal erachter zijn de moeite waard om te ontdekken. Vaak liggen jeneverstokerijen in een prachtige streek of beschikken ze over een indrukwekkende infrastructuur. Waarom zouden de stokerijen geen uitstapje waard zijn, gevolgd door een proeverij? En voor wie helemaal de smaak te pakken krijgt, is er na elk hoofdstuk een passend jeneverrecept. Een recept van de auteur zelf, een klassieker uit de volkskeuken of een recept van een restaurateur die overtuigd is van het interessante smaakpalet van jenever. In een apart gastronomisch luik gaan drie chef-koks creatief aan de slag met jenever. De vele schitterende foto’s van Philippe Debeerst brengen het verhaal smaakvol in beeld.

Jenever
Ronald Ferket

Jenever

Rum
Isabel Boons

De nieuwe referentie voor elke rumliefhebber
De verscheidenheid aan smaken en kleuren is even rijk als de geschiedenis en de cultuur die deze spirit omringen. Deze gids biedt een overzicht van ca. 300 verschillende soorten rum en deelt ze in volgens een vernieuwend smaakmodel. Zo heb je per rum meteen een helder overzicht van de oorsprong, de smaak en het aroma. Verder lees je alles over de verschillende stijlen rum, het productie- en rijpingsproces, the perfect serve en de beste cocktails.

Whisky
Hans Offringa

Hoewel whisky slechts uit drie ingrediënten bestaat – water, graan en gist – is het de meest complexe en mysterieuze drank ter wereld die op veel verschillende manieren geproduceerd, geproefd en gedronken wordt. Er valt vanalles over te ontdekken. In Whisky zetten experts Hans en Becky Offringa hun kennis uiteen in acht overzichtelijke hoofdstukken vol wetenswaardigheden, voor zowel de beginnende whiskydrinker als de ervaren liefhebber. Van de geschiedenis, het productieproces en het proeven tot het kopen en investeren. Inclusief een uitgebreid overzicht van distilleerderijen, belangenverenigingen, whiskyorganisaties en aandacht voor nieuwe whiskylanden. Dit handzame cadeauboek is helemaal up-todate en een lust voor het oog.

Uitzonderlijke whisky's
Fernand Dacquin

Whisky is terug van nooit weggeweest. Net als Dacquins vorige boek is dit geen opsomming van smaakpatronen en distilleerderijen, maar een bijzonder verhaal vol grappige anekdotes over de mooiste en meest luxueuze flessen.
Sappige verhalen, ideaal te pairen met een heerlijk glas single malt!

Al bijna veertig jaar reist whisky devotee Fernand Dacquin door deze wondere whiskywereld, op zoek naar de interessantste vertellingen en beelden. Hij bottelde 40 verhalen over bijzondere whiskyflessen, in zijn humoristische stijl. Uitzonderlijke whisky’s is grappig, verrassend en het ideale cadeau voor de whiskyliefhebber.

All Belgian whiskies
Patrick Ludwich

Een boek over Belgische whisky? O jawel, België heeft alle troeven in handen om een echt whiskyland te worden. De kennis die vereist is om van gerst whisky te maken, is mede door onze eeuwenoude bier- en jenevercultuur ruim aanwezig. In een aantal Belgische jeneverstokerijen en brouwerijen werd al sinds geruime tijd met whisky geëxperimenteerd, maar het begrip ‘Belgische whisky’ nam pas echt een hoge vlucht in het recente verleden. Elk jaar steken nieuwe intiatieven de kop op en keer op keer zijn de aangekondigde batches in een mum van tijd uitverkocht. Belgische whisky wordt gesmaakt, is in een mum van tijd uitgegroeid tot een gegeerd verzamelobject en kaapt op internationale wedstrijden met regelmaat goud en zilver weg. Voor het eerst verschijnt een overzicht van de Belgische whisky’s en whiskyhuizen in boekvorm. Een onmisbaar naslagwerk voor verzamelaars en de vele whiskyliefhebbers die steeds vaker ook een Belgisch product in huis halen.

Whisky in de pocket
Neil Wilson

Wil je graag weten welke malt en grain distilleerderijen er in Schotland staan? Waar je ze kunt vinden? Of ze bezoekersfaciliteiten hebben? Met welke graansoort er wordt gestookt en waar het graan vandaan komt? Welke waterbronnen worden gebruikt? Hoeveel ketels er in elke distilleerderij staan en de maximale productiecapaciteit daarvan? In welke vaten de whisky ‘s rijpen? Op al die vragen en nog veel meer geeft Neil Wilson helder antwoord in deze compacte gids die naar whiskyregio’s is ingedeeld en elke Schotse distilleerderij op een aparte pagina presenteert. De gids is gebaseerd op het oorspronkelijke werk van Wallace Milroy en Neil Wilson die tussen 1986 en 2010 negen achtereenvolgende Engelse edities op de markt brachten.

Het whisky boek
Fernand Dacquin

Whisky zit, als geen ander distillaat, in de lift. De laatste vijftig jaar verschenen meer boeken over whisky dan in alle eeuwen ervoor samen. Veel van die boeken behandelen vaak dezelfde thema’s: hoe wordt whisky gemaakt, welke invloeden heersen er, hoe moet je whisky pairen, welke merken, distilleerderijen, en ‘favoriete whisky’s’ moet je kennen, enzovoort. En dit alles overgoten met vooral veel smaaknotities.

Maar whisky heeft ook een geschiedenis vol verrassende en leuke anekdotes. Die verhalen gaan niet altijd rechtstreeks over whisky, maar ze bieden een smaakvolle bijdrage. Weet jij bijvoorbeeld wie de eerste whiskytoerist was? Of hoe een Schotse vrouw de moeder van de Japanse whisky werd?

Dit boek brengt 111 van die verhalen samen in een knap gedistilleerd boek, dat pas echt lekker past bij een whisky. En gegarandeerd zonder proefnotities!

Schotse malt whisky

Het boek dat je nu in handen hebt, is een must have voor elke whiskyliefhebber met een hart voor Schotland. Van de Noordelijke Highlands en Speyside tot Islay/Jura en de Lowlands, in dit boek vind je een overzicht van meer dan veertig maltdistilleerderijen. Leer alles over hun geschiedenis, de locatie en hun bekendste whisky’s. Daarnaast bevat dit boek een opsomming van de kleinere of minder bekende distilleerderijen, zodat er een heel volledig beeld gegeven wordt van het whiskyaanbod van Schotland. Ontdek tot slot welke historische gebeurtenissen dit prachtige land hebben gevormd en het tot het epicentrum van de whiskyproductie in de wereld hebben gemaakt. Ingvar Rönde is een van de belangrijkste whiskykenners van Zweden en schreef al vele boeken over dit onderwerp. Voor whiskyprogramma’s op CBS en de BBC werd er een beroep gedaan op zijn expertise. Hij is bovendien auteur van het ‘Malt Whisky Yearbook’.

Whisky Japan
Dominic Roskrow

Japanse whisky behoort tot de beste whisky’s ter wereld maar bleef relatief onbekend totdat deze drank aan het begin van deze eeuw aan een duizelingwekkende opmars begon. In dit boek wordt de ontstaansgeschiedenis belicht door whisky-expert Dominic Roskrow, van de eerste distilleerderij via de barcultuur van de jaren vijftig tot aan de highballs en cocktails die nu overal ter wereld in bars worden geserveerd. Met gedetailleerde proefnotities voor uiteenlopende expressies, beschrijvingen van distilleertechnieken, portretten van belangrijke distilleerderijen, interviews met sleutelfiguren en besprekingen van exclusieve whiskybars in Japan.

Masterclass single malt whiskies of Scotland
Geert Bekaert

Whisky Buf Bob Minnekeer doorkruist Schotland op zoek naar achttien spraakmakende topdistilleerderijen, zoals Bowmore, Glenfiddich, Auchentoshan enz. De kwaliteit van de whisky geeft telkens de doorslag. Per distilleerderij belicht hij een specifiek aspect van de whiskyproductie.

In dit rijk geïllustreerde werk komen ook de bezienswaardigheden van de streek en toeristische suggesties aan bod. Daarnaast voorziet hij een apart hoofdstuk over het ruiken en proeven van whisky en geeft hij proefnotities mee.

1001 whisky's die je geproefd moet hebben!
Dominic Roskrow

1001 whisky’s die je geproefd moet hebben!

Whisky leren proeven
Geert de Bolle

Kan u whisky léren drinken? En wat is het verschil tussen whisky en whiskey? Is goed whisky per defenitie duur, of bestaat er ook zoiets als betaalbare kwaliteit?

Op deze en nog veel meer vragen zocht en vond Dirk De Mesmaeker een antwoord. Samen met Geert De Bolle, whiskyliefhebber pur sang en eigenaar van The Whisky House in Affligem, legt hij uit hoe u whisky beter kan leren kennen en proeven, en vooral: hoe u van whisky kan leren genieten.

Whisky leren proeven is een zeer toegankelijk boek, waarin de kunst van het whiskyproeven stap voor stap wordt uitgelegd aan de hand van duidelijke illustraties.

Dit boek richt zich naar beginners en de al wat meer ervaren hobbyisten. In een apart hoofdstuk zet de auteur alle feiten en fabels over investeren in een whiskykelder op een rijtje. Als u het ons vraagt, een boek om te lezen met… een goed glas whisky!

Islay
Robin Brilleman

Robin Brilleman schrijft in ‘Islay, whisky-eiland vol geschiedenis’ niet alleen over de in productie zijnde distilleerderijen waar Islay onder whiskyliefhebbers zo beroemd om is. Hij beschrijft ook de distilleerderijen die verdwenen zijn, de geschiedenis van het illegaal distilleren, de waterbronnen voor de whisky, de bodemgesteldheid en de zo belangrijke turf, die de Islay-whisky’s hun geprononceerde smaak geeft. Maar er is meer dan whisky dat Islay bijzonder maakt. Robin vertelt ook over de boeiende geschiedenis van dit vruchtbare eiland, dat met zijn gevarieerde flora en fauna in Schotland de Koningin van de Hebriden wordt genoemd. Al deze wetenswaardigheden over hét whisky-eiland, geïllustreerd met prachtige kleurenfoto’s, maken dit boek ander dan de meeste whiskyboeken. 

Whisky puur
Bob Minnekeer

Komt de lekkerste whisky uit Schotland?
Kan je whisky bewaren in de koelkast?
Hoe organiseer je je eigen whiskyproeverij?
De beste manier om je gerechten te flamberen met whisky?
Is oudere whisky ook per definitie betere whisky?
Whisky puur biedt je een uitgebreid overzicht van verschillende soorten whisky’s en doorprikt meteen een aantal hardnekkige mythes die over dit Schots levenswater de ronde doen. Alles over ruiken, proeven, bewaren, koken en degusteren. Met boeiende faits-divers, praktische tips en recepten. De uitgelezen gids bij het ontdekken en genieten van de diverse geur- en smaakfinesses van whisky.

De Smaak van Whisky
Hans Offringa

De Smaak van Whisky is geen kookboek in de klassieke zin van het woord, noch een boek dat uitsluitend over whisky gaat. In de eerste plaats is het een boek over de beleving van smaak, hoe de smaak van whisky kan worden gecombineerd met eten. Het is ook een kijkboek, dankzij de prachtige fotografie. De lezer wordt meegevoerd van de oorsprong, de Schotse stokerijen, via het adembenemende Schotse landschap naar de tafels van vier topkoks uit België, Frankrijk, Nederland en Schotland.

De Chemie van Schotse Malt Whisky
Robin Brilleman

Robin Brilleman beschrijft in dit boek niet alleen tot in detail hoe maltwhisky wordt gemaakt, maar ook hoe de verschillende aroma´s ontstaan die in whisky voorkomen. Hij vertelt over de eigenschappen van de grondstoffen die de verschillende distilleerderijen gebruiken en over de manier waarop er wordt gemout en gedistilleerd. Hoe komt het dat een whisky naar zwarte bessen smaakt? Wanneer kunnen in het proces fruit- of notenaroma’s ontstaan? In welke stills kunnen stoffen met een hoger kookpunt dan alcohol toch mee distilleren en een rozen- of lavendelaroma veroorzaken? En welke invloed hebben de verschillende vaten waarop de whisky´s worden gelagerd?

Whisky encyclopedie

Michael Jackson was nog geen twintig toen hij whisky ontdekte. Sindsdien heeft hij diverse prijzen voor zijn boeken gewonnen in tal van landen, onder andere de André Simon Award en de Glenfiddich Trophy.

Zijn naam wordt meestal met whisky geassocieerd, maar hij begon zijn schrijvende carrière als journalist . Ook op het gebied van bier is hij wereldwijd een van de zeer groten. Zijn Great Beer Guide en Ultimate Beer worden als standaardwerken op het gebied van bier beschouwd.

Zijn Malt Whisky Companion, alweer aan de 5de editie toe, wordt algemeen beschouwd als DE klassieke smaakgids op het gebied van whisky. Van zijn hand verscheen in 1987 eveneens de World Guide to Whisky, het eerste toonaangevende werk dat niet alleen Schotse whisky, maar ook Ierse, Noordamerikaanse, Canadese en Japanse stijlen een plek naast elkaar gaf.

Warme dranken

Het koffieboek
Charlene De Buysere

Koffie is alomtegenwoordig. Van een cappuccino ’s morgens, over een filter bij het middagmaal tot een espresso na het avondeten; iedereen heeft zijn eigen koffieritueel.

In dit boek leer je alles over de heerlijkste bonen en de beste zetwijzen. Of je nu een koffieleek bent, of een echte koffiesnob, met dit boek zal je thuis koffie kunnen maken zoals een echte barista.

Koffiekunde
Bertil Fredholm

Koffiekunde bevat zowel leuke koffiefeitjes om te delen bij het koffieapparaat, als kritische informatie over hardnekkige koffiefabels en gezondheidsclaims. Farmacoloog en koffieonderzoeker Bertil Fredholm neemt je mee van de geschiedenis en oorsprong van koffie tot de chemie van cafeïne en de effecten op ons lichaam. Koffie is waarschijnlijk rond de 15e eeuw in Jemen ‘uitgevonden’ en tegenwoordig niet meer uit ons leven weg te denken. Hoe heeft dit zwarte drankje zich over de wereld verspreid? Helpt het ziekten voorkomen? En houdt het ons jong of maakt het ons juist sneller oud? Dit boek bevat het antwoord op elke vraag die je ooit hebt gehad over koffie en gezondheid, volledig doorgelicht en geanalyseerd door Fredholm.

Koffie stories
Femke Paulussen

Ook voor de intrigerende geschiedenis van de koffie is er geen gebrek aan invalshoeken. Bijvoorbeeld de koffieplant. Die werd in de zeventiende eeuw begeerd en beschermd onder Arabisch monopolie, maar groeide uit tot een plantageplant die wereldwijd succes oogstte. Tegenwoordig staat hij opnieuw onder druk, deze keer door de klimaatverandering. ?Omgekeerd verging het het metier van de koffiebrander in België. Van bij het ontstaan van koffiebranderijen werden stappen gezet naar meer industrialisering en mechanisering. 

Het Barista Handboek
Jessica Tolboom

De tijd van ‘kachelkoffie’, schepjes Buisman en cacaopoeder op je melkschuim behoort definitief tot het verleden. Een nieuw koffietijdperk is aangebroken, met geweldige machines, vers gebrande bonen van hoge kwaliteit, fluweelzachte melk, goed gezette espresso en allerlei soorten slow (filter) coffee.

Met het Barista Handboek help ik je de weg te vinden in het opwindende koffielandschap van deze tijd. Met de heldere informatie, handige overzichten en makkelijk te maken recepten in dit boek, heb je alles wat je nodig hebt om te beginnen aan jouw persoonlijke koffie-avontuur.

Ben jij een espressomens of een cappuccinoverslaafde? Of wil je wegwijs worden in het oerwoud van koffiebonen en brandprocessen? Met de kennis, tips & tricks in dit boek ga je sowieso nog meer (dan je al deed) van koffie genieten. En dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait.

Coffee makes you smile

Een dag zonder koffie is een dag niet geleefd! Dit boek is een eerbetoon aan de populairste warme drank aller tijden. Met achtergrondinfo, recepten van koffieklassiekers en trendy coffee, en met quotes die bij koffieliefhebbers in de smaak zullen vallen. Het ideale cadeau voor de echte coffee addicts.

De perfecte mokka-espresso
Bert Boschman

Je hebt absoluut geen dure apparatuur nodig om een perfecte espresso te maken. Met de aanwijzingen in dit boek maak je met je Bialetti Brikka mokkapot keer op keer een heerlijke espresso, cappuccino of latte macchiato. Ook is het boek een goede introductie wanneer je overweegt om op een later moment een espressomachine te kopen. Voor weinig geld kun je met een Brikka experimenteren en een gevoel krijgen wat voor jou werkt en wat je lekker vindt. Bijvoorbeeld welke soort koffiebonen, welke maalinstelling op je koffiemolen of welke branding jouw voorkeur heeft.

Het startpunt van het boek is de espresso, de Italiaanse oerkoffie. In het verlengde hiervan volgt een korte geschiedenis van de mokkapot en legt Boschman de verschillen in werking uit tussen een “gewone’ en de verbeterde mokkapot (de Bialetti Brikka). Ook komen koffiebessen, oogst, verwerkingsprocessen, brandingen en melanges van koffiebonen aan de orde. Er wordt aandacht besteed aan de invloed van water op de smaak van koffie en het belang van een koffiemolen voor het creëren van een perfecte espresso. Met deze achtergrondkennis kun je vervolgens aan de slag met de praktische stap-voor-stap beschrijvingen. In detail wordt aangegeven hoe je met de Brikka de lekkerste koffies kunt maken (naast espresso ook cappuccino en latte macchiato). In het laatste hoofdstuk worden problemen besproken waarmee je jouw “koffieproces’ kunt fine-tunen en de Bialetti Brikka helemaal naar je hand te zetten.

Het Caffènation koffieboek
Rob Berghmans

Welkom in het wondere land van Rob Berghmans, waar alles in het teken staat van één drug: koffie. Van een kind dat geen koffie lustte tot een volleerde barista, van groene koffiebonen en blends over cuppen en branden tot slow coffee en latte art: Rob leerde eerst koffie appreciëren, om er zich vervolgens helemaal in te verdiepen en tot slot zijn kennis te delen in koffiebar en koffiebranderij Caffènation. Hoe het zover is gekomen, vertelt hij in Het Caffènation-koffieboek, de neerslag van een koffieleven én een handige gids met do’s-and-don’ts, tips en tricks, hots en nots voor de professionele en amateurbarista die maar één doel voor ogen heeft: nooit meer slechte koffie.

Slow coffee
Martine Nijsters

Slow Coffee vertelt in geuren en kleuren hoe je koffie kan leren proeven, welke koffiestijl bij jou past, hoe je de lekkerste kop naar jouw smaak zet. je leert het verschil tussen industriële en ambachtelijke koffie, hoe je goede kwaliteit kunt onderscheiden en wat voor lekkers je met koffie kan bereiden. Kortom, in Slow Coffee vind je alles om intens van koffie te genieten.

Koffie
Maurits Koelewijn

De Amsterdamse koffiecultuur is de laatste jaren enorm veranderd. Waar je tien jaar geleden hooguit een bakkie leut haalde bij tante Leen of ome Willem, struikel je anno nu over de leuke en eigenzinnige koffiebarretjes. Allemaal hebben zij hun eigen sfeer en smaak.
Maurits Koelewijn heeft zijn nieuwe roman zoveel mogelijk in deze koffiepunten geschreven. Tussen het werken door schrijft hij columns over die wonderlijke en verbazingwekkende nieuwe wereld van barista’s, latte-art en meubels uit grootmoederstijd.

De man die de wereld koffie leerde drinken
Jasper Houtman

We drinken iedere dag koffie en toch kent vrijwel niemand Alfred Peet (1920-2007), de koffiepionier uit Alkmaar die zo bepalend is geweest voor de koffiecultuur. Vanuit Amerika ontketende hij een halve eeuw geleden eigenhandig de koffierevolutie die we nu overal om ons heen zien – kleinschalige koffiebranderijen en hippe winkels waar kwaliteitskoffies uit Ethiopië, Guatemala of Indonesië te koop zijn. De oprichters van Starbucks, maar ook vele andere toonaangevende koffieondernemers, leerden het vak van hem en noemen hem ‘de peetvader van de koffie’. Peet onderscheidde zich door zijn enorme kennis van koffie en zijn vakmanschap, maar hij werd ook gevreesd om zijn hoge eisen en genadeloze kritiek. Hij wist het branden en proeven van koffie tot een kunst te verheffen. In 1966 richtte hij Peet’s Coffee & Tea op, een koffiebar die uitgroeide tot een landelijke keten. Hij werd rijk als koffieondernemer, maar zijn manier van werken eiste ook zijn tol op persoonlijk vlak. De man die de wereld koffie leerde drinken is het bijzondere levensverhaal van de invloedrijkste koffieondernemer die Nederland heeft gekend.

Puur Koffie
nieuwe editie
Katrien Pauwels

Ondernemen in de koffiewereld In deze geactualiseerde editie komen niet alleen de geheimen van een perfecte kop koffie aan bod, maar ze geeft je ook inzicht in succesvol ondernemerschap in de wereld van koffie. Dit referentieboek voor de baristawereld richt zich ook op de leek en koffieliefhebber maar breidt nu haar scope uit naar duurzaam ondernemen, het opleiden van barista’s en het succesvol starten van een eigen koffiezaak.

I love koffie
Anette Moldvaer

Meer dan 100 authentieke recepten uit de hele wereld zullen uw smaakpapillen verrassen. Maak nu zelf thuis een heerlijke flat white, mokkafrappé, affogato of café au lait! In een overzicht met de beste koffiesoorten ter wereld worden de arabica’s onderscheiden van de robusta’s en de typica’s van de Bourbons. In dit boek vindt u, kortom, alles wat u nodig heeft voor het perfecte kopje koffie.

Thuisbarista
Sander Schat

Ontdek zelf de geheimen van de perfecte espresso, cappuccino en macchiato!
In snel tempo is er in Nederland – in navolging van Engeland en Scandinavi? – een nieuwe koffiecultuur aan het ontstaan. Hoogwaardige espresso- en koffiemachines deden eerst in de horeca hun intrede, maar we zien deze apparaten inmiddels ook steeds vaker terug in de Nederlandse huishoudens. De Nederlandse koffiezetter ontwikkelt zich langzaam tot een heuse barista: een vakman in koffiezetten.
In Thuisbarista worden door de tweevoudig Nederlands kampioen barista Sander Schat de doos en donuts van het zetten van een uitgebalanceerde kop koffie stap voor stap uitgelegd. Van espresso tot cappuccino, van latte macchiato tot filterkoffie in een modern jasje. Internationale melangeurs maken u verder wegwijs in de keus van de juiste boon en koffieliefhebbers vertellen hun persoonlijke verhalen over hun favoriete koffie.

Gebrand op koffie
Bart Deprez

Gebrand op koffie biedt je een uitgebreid overzicht van verschillende soorten koffies en belangrijke koffielanden. Het vertelt je alles over de enorme diversiteit aan geuren en smaken, het productieproces en de geschiedenis van koffie. Naast boeiende faits-divers en praktische tips, vind je een aantal originele en smakelijke recepten met koffie.

Het gouden koffieboek

Van ontbijtdrank tot digestief na een goed diner:
koffie geeft geur, kleur en smaak aan elk specifiek moment.
Volgens de overlevering komt ons heerlijke dagelijkse kopje koffie oorspronkelijk uit Jemen. Koffie is al meer dan 1000 jaar een geliefde drank en nu is koffie geliefder dan ooit tevoren.
Koffie heeft dan ook vele kwaliteiten: de heerlijke smaak en het aroma maken dat koffiedrinken overal ter wereld als plezierig tijdverdrijf wordt beschouwd.
In Het gouden koffieboek vindt u een keur aan koffierecepten die snel en makkelijk te bereiden zijn.
Tevens komt er naast koffie een verscheidenheid aan lekkernijen voor die u in combinatie laten genieten van alle heerlijkheden die koffie u te bieden heeft.

Water, koffiebonen & melk
Petra Venekamp

We zijn uitgegaan van 7 elementen, te weten: melange, machine, molen, mooi werken, melk, water en de mens. Want als je nog lekkerder koffie wilt, ligt de oplossing in het aanpassen van een of meerdere van deze elementen. Dit boekje geeft je handvatten om je eigen stijl verder te ontwikkelen en jouw koffie optimaal in harmonie te brengen.”

Thee
Mariëlla Erkens

Thee – de warme drank die gemaakt wordt door infusie van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis – wordt al eeuwenlang overal ter wereld gedronken. Maar wist je dat thee ook ideaal combineert met eten?

Dit boek, zowel Nederlands- als Engelstalig beschikbaar, geeft alle informatie over thee en de mogelijkheden ervan. Naast de theesoorten en de ideale manier om thee te zetten, komt ook het belang van het juiste water voorbij en leer je hoe je thee het beste kunt proeven.

De overeenkomsten en verschillen tussen thee en wijn worden behandeld, je leert welke thee past bij welk gerecht en waarom, en je vindt ook veel tips, handige foefjes en infographics. Bovendien bevat het boek talloze recepten – waarvan een groot deel met thee als ingrediënt. Het is dus eigenlijk een handboek en kookboek in één.

De helende kracht van thee
Ann Vansteenkiste

Thee zetten en drinken veroorzaakt een soort blijdschap. Het is een dagelijks ritueel dat zorgt voor een ontspannend moment. Thee of een kruideninfusie is echter veel meer dan een dorstlesser of een deugddoend drankje na een zware werkdag. Met hun helende werking bieden kruiden en bloemen een ideale ondersteuning bij heel wat ziektes en aandoeningen. De lijst van kruiden met een heilzame werking is eindeloos lang: vlozaad als eetlustremmer of weegbree tegen hooikoorts, rozenbottel als ondersteuning bij borstvoeding of brandnetel om nagels en kraakbeen te versterken, karwij tegen bloedarmoede of hartgespan om de bloeddruk te verlagen, hoppebellen om nerveuze hartkloppingen te verminderen of goudsbloem om de immuniteit te verbeteren… Kies een kruid of verschillende kruiden en maak zelf een melange. Geniet en heel je zelf. De helende kracht van thee is een bijzonder rijk boek. Naast de weldoende recepten voor het lichaam, biedt het ook stof voor de geest. Het doet nadenken over de manier waarop we omgaan met ons lichaam, hoe we het voeden, en hoe we ons mentaal welbevinden kunnen versterken.

Matcha
Louise Cheadle

Dit boek vertelt u alles wat u moet weten over matcha, het unieke groene-theepoeder dat door teapigs liefkozend ‘een superheld van een thee’ wordt genoemd. Lees over de geschiedenis van deze bijzondere groene thee, waaronder de intrigerende Japanse theeceremonie, en ontdek hoe matcha wordt geteeld, op kwaliteit gesorteerd en gemalen. Ontdek de enorme gezondheidsvoordelen en antioxidante kracht van matcha, met waardevol advies van Aidan Goggins en Glen Matten, voedingsdeskundigen en bekroonde auteurs van The Sirtfood Diet. Kom erachter hoe dit prachtige groene poeder wordt gebruikt om smaak te geven aan alles, van ijs en croissants tot bier en chocoladerepen, en doe de matcha-challenge van teapigs. Met deze fantastische selectie inspirerende en gezonde recepten met matcha – van heerlijke smoothies, ijsthee en cocktails tot zalige salades, roerbakgerechten, cupcakes en nagerechten – kunt u elke dag, bij elke maaltijd, van deze ‘superheld van een thee’ genieten.

Passie voor thee
Nick Kilby

Kom alles te weten over thee

Louise Cheadle en Nick Kilby van Teapigs zijn de auteurs van Passie voor thee. In dit sfeervolle boek delen zij al hun kennis over thee en over verschillende theeculturen wereldwijd. Lees de mooie verhalen en bekijk indrukwekkende foto’s over het planten en telen van thee, verschillende theesmaken en allerlei leuke feitjes en weetjes over bijvoorbeeld theedrinken. Louise en Nick delen ook nog eens 30 recepten waarbij thee een key ingredient is. Kortom, alles over theecultuur, theesoorten, theesmaken, thee zetten, thee drinken, thee recepten en nog veel meer over thee…

Gezonde thee
Fern Green

In Gezonde thee staan heerlijke theecombinaties te maken zijn met gedroogde thee, verse kruiden, specerijen en vruchten.
Thee is de meest gedronken drank ter wereld, maar de meeste mensen houden het bij een kant-en-klaarzakje thee. En dat terwijl er zoveel heerlijke theecombinaties te maken zijn met gedroogde thee, verse kruiden, specerijen en vruchten. Neem nu eens zwarte thee met koriander en sinaasappelschil of salie met kruidnagel. En munt met rode klaver of kaneel met komijn. Behalve verschillende theecombinaties vind je ook reinigende tonics in dit boek.

I love Thee
Linda Gaylard

Ontdek de kunst van het perfecte theezetten en leer hoe u als professional thee kunt proeven.
Dompel uzelf figuurlijk onder in de thee en breng uw passie naar nieuwe hoogten.
Leer hoe de theeplant, het terroir, de theeproducerende gebieden, het oogsten en het mengen van invloed zijn op de smaak en de kwaliteit van de thee.
Inclusief een hoofdstuk over kruidentisanes en meer dan 100 recepten uit de hele wereld.

De stille kracht van thee
Ann Vansteenkiste

Thee is bezig met een indrukwekkende opmars. Traditionele theespecialiteiten uit India, China, Japan, Ceylon, Indonesië en Taiwan vinden langzaam maar zeker hun weg naar de betere hotels, exclusieve restaurants en stijlvolle tearooms. En steeds meer mensen komen thuis tot rust met een heerlijk tasje thee.
Thee is ongetwijfeld de meest populaire drank ter wereld, met de langste en rijkste geschiedenis. Achter een kopje thee schuilt 5000 jaar theecultuur! Daar valt heel wat over te vertellen. Ann Vansteenkiste neemt je mee naar de boeiende wereld van de thee. Ontdek alles over de vele soorten thee, het productieproces en bijzondere theerituelen. Met tips en trucs om op een correcte manier thee te zetten, thee te bewaren en je eigen theeritueel te starten. Voor iedereen die thee wil leren kennen, proeven en er uren van wil genieten.

Allerlei boeken over warme dranken

Supergezonde warme dranken
Michael van Straten

Gezonde, herstellende, genezende warme dranken die kalmeren, beschermen en energie geven. De gezonde kwaliteiten van een warme drank worden al tijden erkend. Warme sapjes helpen uw lichaam te vechten tegen infecties en geven u een energiekick, terwijl kruidenmixen herstellend werken en zuiveren. Drankjes met honing en citroen zijn goed voor de keel en kunnen verkoudheid buiten de deur houden.

Wijn

Wijnkenner in 24 uur
Jancis Robinson

In amper 100 pagina’s leert Wijnkenner in 24 uur je hoe je een goede van een slechte wijn kunt onderscheiden, hoe je nooit meer te veel betaalt voor een fles, en welke wijn er bij sushi of pizza past. Je leert wijn correct bewaren en decanteren, en wat termen als ‘een volle neus’ en ‘biodynamisch’ nu eigenlijk betekenen.

Wijn in de Lage Landen
Meta Van Den Boomen

Wijndame Meta van den Boomen neemt je in Wijn in de Lage Landen mee langs de mooiste wijngaarden in Nederland en Vlaanderen. De sfeervolle foto’s illustreren het persoonlijke verhaal van de wijnmakers en voeren je mee naar de meest idyllische plekken. Dit boek zal menig liefhebber van wijn, lekker eten, lokale producten en de prachtige plekken in eigen land doen watertanden.

Wijn
Dennis Van Den Buijs

Wist je dat bavianen van Pinot Noir houden? Dat de grote wijnkastelen in Bordeaux nooit hadden bestaan zonder Hollandse dijkenbouwers? En dat één luis bijna alle wijngaarden in Europa had vernietigd? In Wijn lees je honderd sprankelende wijnverhalen die je wil doorvertellen en die het nog leuker maken om over wijn te praten. Zonder dat je daar een vat vol afschrikwekkend wijnjargon voor nodig hebt.

Italiaanse wijnen
Rudolf Pierik

Italiaanse wijnen

Wijnen uit de Loire, Rhône en de Elzas
Rudolf Pierik

Wijnen uit de Loire, Rhône en de Elzas

Wijnen uit de Bordeaux en de Bourgogne
Rudolf Pierik

Wijnen uit de Bordeaux en de Bourgogne

Spaanse en Portugese wijnen
Rudolf Pierik

Spaanse en Portugese wijnen

Proeven als een pro-
Cees van Casteren

Geniet je ook zo van wijn? Met dit boek wordt het nog veel leuker! Proeven als een Pro leert je proeven met de methode waarmee Cees van Casteren zijn Master of Wine examen haalde. Met de zes stappen van de Karaatmethode wordt wijnproeven voor iedereen kinderspel.

Duitse en Oostenrijkse wijnen
Rudolf Pierik

Duitse en Oostenrijkse wijnen

De Wijngids
Cees van Casteren

Waar vind ik de lekkerste wijnen voor een fijne prijs? In De wijngids van Cees van Casteren hebben de drie Nederlandse Masters of Wine de 400 lekkerste wijnen onder de 25 euro geselecteerd. Blindgeproefd en onafhankelijk, met ruim aanbod in elke categorie en handige lijstjes met de beste kopen. Want je wilt niet alles weten, en je wilt niet alleen bij de supermarkt kopen. Wat de wijndrinker – beginnend en gevorderd – wel wil, zijn hulp bij het kiezen en onafhankelijke tips.

Dessertwijnen
Rudolf Pierik

Verschillende desserwijnen

101 goede redenen om wijn te drinken

Een goed glas wijn maakt een mens gelukkig! En nu heb je met dit boekje ook nog eens 101 uitstekende excuses om jezelf zomaar een glaasje in te schenken. Dankzij de 101 weetjes leer je zelfs nog iets bij over je favoriete drank. Pak dus maar snel die kurkentrekker en geniet!

Wijndomein Bordeaux
Dirk De Mesmaeker

Uitgelezen Bordeaux-wijnen van Belgen Belgen zijn fervente Bordeaux-drinkers, maar er zijn ook heel wat Belgische wijnbouwers die hun droom waargemaakt hebben en een wijndomein opgestart hebben in de Bordeauxstreek. In Wijndomein Bordeaux worden de wijnbouwers achter bekende wijndomeinen als Château Pabus, Château La Haye, Château Villemaurine, Château Badette, La Marzelle en Le Pin belicht. Het boek gaat dieper in op de man of vrouw achter de wijn, wijndomein, de wijnsoorten, de vinificatiemethoden, de wijnhandel…, dit alles schitterend in beeld gebracht door Andrew Verschetze.

De wijn-spijsbijbel
Victoria Moore

Hoe kies je de beste wijn bij het eten, of het perfecte eten bij je wijn? Het is een vraag die iedere (thuis)kok en wijnliefhebber zich stelt. Iedereen weet immers dat een goede wijn-spijscombinatie een gerecht kan maken of breken. Om te voorkomen dat je experimenten een catastrofe worden, is het wel zo handig als je over de juiste kennis beschikt. De wijn-spijsbijbel biedt de lezer precies dat.
Victoria Moore is vinoloog en smaakexpert en het combineren van eten en wijn ziet ze als een creatieve ontdekkingstocht. Op sprankelende wijze gidst ze je door de wondere wijnwereld en vertelt ze welke combinaties goed werken én waarom. Welke wijn drink je bij pure chocolade, waarom past witte wijn vaak beter bij de kaasplank dan rood en waarom zijn chili, knoflook, citroen en azijn game-changers?
De wijn-spijsbijbel inspireert, daagt je uit om nieuwe combinaties uit te proberen en is een onmisbaar standaardwerk voor iedereen die graag wijn en eten combineert.

Wijnen van Australië en Nieuw Zeeland
Rudolf Pierik

Wijnen van Australië en Nieuw Zeeland

Zuid-Afrikaanse wijnen
Rudolf Pierik

Zuid-Afrikaanse wijnen

Wijnen van Chili en Argentinië
Rudolf Pierik

Wijnen van Chili en Argentinië

Wijn proeven, geur, smaak en fouten
Rudolf Pierik

Wijn proeven, geur, smaak en fouten

Wijnbouwers in België
Dirk De Mesmaeker

De Belgische wijnbouw zit in de lift. De kwaliteit van de Belgische wijnen stijgt ieder jaar en telkens komen er nieuwe wijnbouwers bij. Dit boek brengt het verhaarl van de beste Belgische wijnmakers.Het is tevens een praktische gids met veel nuttige informatie over de wijndomeinen en de wijnen die er gemaakt worden. Daarnaast bevat dit boek ook boeiende proefnotities van bijna honderd Belgische wijnen.

Belgische wijnbouwers in de Bordeaux
Dirk De Mesmaeker

In België wordt graag en veel wijn uit de Bordeaux gedronken. Belgen zijn echte grootafnemers en kenners en zij appreciëren het ruime scala aan Bordeauxwijnen ten zeerste. Wat minder geweten is, is dat niet minder dan 35 Belgische wijnbouwers het Bordelese avontuur aangegaan zijn, en dat dikwijls met groot succes. Onder het motto ‘de beste Bordeauxwijnen komen uit België’ worden in dit boek een aantal vooraanstaande wijnbouwers van Belgische nationaliteit belicht, onder andere de wijnbouwers achter bekende Châteaux als Le Clos des Quatre Vents, Château Prieuré-Lichine, Château Pabus, Château de Fontenille, Château Perayne… Belgische wijnbouwers in de Bordeaux gaat dieper in op de man of vrouw achter de wijn, het wijndomein, de wijnsoorten, de vinificatiemethoden, de wijnhandel…, schitterend in beeld gebracht door Heikki Verdurme.

De grote Wijnenencyclopedie
Christian Callec

Deze encyclopedie is het resultaat van een bijzonder boeiende ontdekkingsreis door een wijnwereld van meer dan duizend wijnen, een fantastische reis door tientallen verschillende wijnlanden en -culturen. Elk jaar komen er nieuwe wijnlanden, wijngebieden of wijnen bij en ook de afzetmarkt verandert. In het begin van de jaren ’90 van de 20e eeuw begon men te merken dat er niet alleen in Frankrijk, Itali?, Duitsland, Spanje en Portugal wijn gemaakt werd, maar ook in Griekenland, Bulgarije, Hongarije, Roemeni? en voormalig Joegoslavi?, en in landen als Californi?, Chili, Argentini? en Australi?. De wijnwereld is, kortom, constant in beweging. In dit boek passeren rode, witte en ros? wijnen de revue, maar ook de mousserende wijnen, zoals Champagne, en de zogenaamde ‘versterkte’ wijnen, zoals Sherry, Port en Manzanilla. Van alle wijnen leest u over hun herkomst, de manier waarop ze gemaakt worden, hoe de druiven worden geteeld en welke combinaties van druiven er voor de wijnen gebruikt kunnen worden. U leest ook over het belang van het klimaat en het bodemtype, en hoe die factoren hun invloed op de wijn doen gelden. Natuurlijk blijven ook de vinivicatiemethoden, zoals gisting en rijping, niet onbesproken. Een goede wijn heeft karakter, en dat karakter bepaalt onder welke omstandigheden en op welke temperatuur de wijn het best gedronken kan worden; ook daarvoor vindt u talloze tips.

Geillustreerde wijn encyclopedie
Christian Callec

Wijnencyclopedie geeft u een zo breed mogelijke indruk van de enorme schakering aan wijnstijlen en -smaken in de wereld. U vindt informatie over rode, witte en ros?wijnen, en over sherry en port. Uitgebreide bespreking van de belangrijkste druivensoorten per land, vele Franse wijnen, ook uit onbekende wijngebieden, wijnen uit onbekende wijnlanden, onder andere Hongarije, Tsjechi?, Oostenrijk en Zwitserland, wijnen uit de ‘nieuwe’ wijnwereld, zoals Chili en Argentini?, maar ook Australi?, Zuid-Afrika en Amerika, gedetailleerde smaakbeschrijvingen geven waardevolle informatie aan iedere wijnliefhebber honderden kleurenfoto’s van wijnen, wijnlandschappen en etiketten.