Dementie
Demensie
Dianca Schüssler
‘Een boek met praktische tips, die ik eerder had willen weten’. Dementie is een ziekte die tot veel verwarring en onzekerheid leidt. Hoe vertel je je vader dat hij op zijn 75ste niet meer naar zijn werk hoeft, omdat hij al tien jaar met pensioen is? Of dat hij zijn rijbewijs moet inleveren, omdat hij een gevaar op de weg is geworden? Dianca Schüssler leert steeds beter ‘de waarheid ontwijken’ en krijgt er een gelukkigere vader voor terug. In dit ontroerende boek vertelt ze over haar fouten en wat ze geleerd heeft. Ze schrijft over de breinkamers, een toevallige ontdekking die ook anderen helpt om een mooi gesprek met een dementerende te voeren. Dit boek is ook een ode aan de zorgkanjers, die soms de strenge regels negeren om de zorg menselijker te maken.
Mijn vader,alzheimer en ik
Esmir van Wering
De ziekte van Alzheimer staat erom bekend dat je elkaar langzaam kwijtraakt. Maar als de vader van auteur Esmir van Wering de diagnose alzheimer krijgt, (en zij de enige mantelzorg-kandidaat is), heeft dit naast alle ellende en verdrietige momenten ook onverwacht positieve gevolgen die ze voor geen goud had willen missen. Door het mantelzorgen – haar wekelijkse vaderdochterdagen – krijgt ze alsnog de band met haar vader die ze in haar jeugd zo heeft gemist. Terwijl de alzheimer meer en meer vat op haar vader krijgt, leren ze elkaar steeds beter kennen én liefhebben. Dit zorgt niet alleen voor treurige en wrange situaties, maar ook voor herkenbare, vrolijke en ontroerende momenten.
Dementie, hoe ga je ermee om
Ezra van Zadelhoff
Dit boek biedt een helpende hand. Op basis van de ruim honderd meest gestelde vragen van mantelzorgers nemen we je mee in de wereld van de dementie. Afhankelijk van het stadium van de ziekte is er namelijk vaak nog veel mogelijk. Je krijgt niet alleen essentiële informatie en tips, we leren je vooral hoe je op een prettige manier om kunt gaan met iemand met dementie. En, niet onbelangrijk, hoe je ervoor zorgt dat je daarbij jezelf niet vergeet.
Ontwarren
Karin Willemsen
Aan de kruimels op een bordje in de vaatwasser kon ik zien of ik al gegeten had Wat zou jij doen;
als je voortdurend dingen kwijt bent? wanneer je verdwaalt in je eigen wijk? als je in de middag niet weet wat je in de ochtend hebt gedaan? en mensen dan zeggen: ‘Ach, we vergeten allemaal wel eens wat.’ Karin is een jonge, alleenstaande moeder als een fors geheugenverlies haar het werken onmogelijk maakt. ‘Vage klachten’ menen de artsen aanvankelijk. Karin leeft echter met de harde consequenties. Van drukbezette manager in de ouderenzorg wordt ze een vrouw voor wie bekende gezichten vervagen. Terwijl haar omgeving denkt dat ze dwaalt in de mist, draait ze zelf haar gezicht naar de zon. Tot de term ‘dementie’ valt. En zij zich afvraagt: wat als ik straks mijn kinderen niet meer herken?
Dementie
Alieke Bruins
Dementie is een verzamelnaam van tientallen ziektes
die te maken hebben met de hersenen. Mensen met
dementie kunnen niet meer goed denken en hun
geheugen werkt vaak slecht. Vooral oudere mensen
krijgen deze ziekte. Ook voor degenen die zorgen voor
iemand met dementie is dat vaak zwaar.
Misschien ken jij iemand met dementie? In dit boek
lees je wat voor ziekte dit precies is, wat mensen met
dementie nog allemaal zelf kunnen en hoe ze het
beste kunnen worden geholpen.
De dag door met dementie
Anneke van der Plaats
Dit boek maakt helder wat er gebeurt in het hoofd en in het leven van iemand met dementie. Onder andere dat denken, kiezen en zelfstandig handelen opeens niet meer gaan. Vervolgens volgt uitleg hoe je hiermee om kunt gaan. Praktische tips illustreren hoe je een prettiger en meer ontspannen omgang met mensen met dementie kunt hebben.
Dementie voor Dummies
Simon Atkins
‘Dementie voor Dummies’ is de complete en toegankelijke gids waarin je alles over dementie kunt lezen. De verschillende vormen van dementie komen aan bod, waarvan de ziekte van Alzheimer de bekendste is. Het boek geeft ook handvatten voor het leven met dementie; medicijnen, hulpmiddelen en vormen van opvang worden behandeld.