De ronde van ...

Ronde van Frankrijk

Incroyable!
Thomas Olsthoorn

De Tour de France is de heilige graal in het wielrennen. Het is de race waar iedere professionele renner op jonge leeftijd van droomt. Een etappe winnen in de Tour de France betekent eeuwige roem. Maar het is lang niet voor iedere coureur weggelegd. In Incroyable! vertelt Thomas Olsthoorn de verhalen van memorabele ritwinnaars van de afgelopen tien jaar. Op basis van gesprekken met en over de hoofdrolspelers worden hun overwinningen weer vol in de schijnwerpers gezet. Klimmers, sprinters, knechten en kopvrouwen uit Nederland, België en omliggende landen komen aan bod. Van Fabio Jakobsen, Mathieu van der Poel en Marcel Kittel tot Marianne Vos en Annemiek van Vleuten.

Helden van ...
de Tour 2022
Bart Lamers

Geen wielerevenement is groter dan de Tour de France. Onze zomers die gekruid werden door heroïsche verslagen uit krakende transistors, de Tourkrantjes die op warme avonden uitgedragen werden door fluitende fietskoeriers, de epische zwart-witbeelden van Anquetil, Merckx, Poulidor en onze Lucien Van Impe, dansend en zwoegend op legendarische cols: ze zijn in het geheugen van de boomers gebeiteld.

Vandaag beleven we de Tour op de tv of onze tablet, alsof we er middenin zitten. We ruiken de lavendel, voelen de ruige wind en delen de bonkende hartslag van onze favorieten in een razende massasprint. Geen sportliefhebber wil een zomer zonder Tour de France meemaken.

Elke Tour heeft zijn verhalen, zijn dramatiek en zijn helden. In Helden van de Tour herbeleven we de grote momenten van toppers als Eddy Merckx, Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Lucien Van Impe, Freddy Maertens, Herman Van Springel, Rik Van Looy, Tom Boonen, Tom Dumoulin, Mathieu van der Poel en Wout Van Aert en blikken we met een frisse, doorleefde blik terug op de Tour van 2022. Om in te bladeren en weg te dromen naar die drie zalige, zomerse weken in het teken van de koers.

Helden van de Tour wordt een niet te missen aandenken aan de zomer van 2022. Een collector’s item voor elke wielerfan.

De dag dat ik de Tour verloor
Filip Osselaer
Lucien Van Impe

Op dinsdag 19 juli 1977 wilde Lucien Van Impe een gooi doen naar zijn tweede opeenvolgende Tourzege. Zijn plan leek te gaan lukken op weg naar L’Alpe D’Huez. Maar toen sloeg het noodlot toe: Lucien werd aangereden door
een auto van de Franse televisie. Vanaf dat moment waren er alleen maar vragen: was dit brute pech, of was er sprake van een complot?

In een bloedstollende sportthriller gaat Lucien Van Impe nu, 40 jaar na het voorval, op zoek naar antwoorden. Hij beleeft die 19de juli opnieuw, van minuut tot minuut. En hij praat met de hoofdrolspelers van toen: hoe herinneren zij zich die dag? Een spannende vertelling, vol koersheroïek.

Le Tour 100
Peter Cossins

De Tour de France is het grootste jaarlijks terugkerende sportevenement ter wereld. Er staan zo’n 10 tot 15 miljoen kijkers langs deze weg en nog vele miljoenen meer volgen de Tour op de televisie: de Tour wordt uitgezonden in 190 landen, in 60 daarvan is de tour live te volgen. Ook vanuit het oogpunt van een sporter is er geen vergelijkbaar evenement: het vergt fitheid, moed en technische kwaliteiten.

2013 is het jaar van de 100e Tour de France en dit boek geeft een schitterend historisch overzicht van alle Tours, alle helden, alle ups en alle downs. Op het moment dat dit boek in productie is, is de tour actueler dan ooit vanwege alle perikelen rondom Lance Armstrong. De tekst wordt dan ook regelmatig aan de laatste nieuwe berichten aangepast.

Geen jour zonder tour
Léon de Kort

De Tour de France amuseert, biologeert, charmeert, domineert, etaleert, fascineert, genereert, hypnotiseert, injecteert, jubileert, kalmeert, latiniseert, magnetiseert, narcotiseert, onteert, perfectioneert, quoteert, rivaliseert, shockeert, traumatiseert, unificeert, vibreert, waardeert, xeroxeert, Youtubeert en zweert bij meeslepende en onvergetelijke wielersport. Over deze wielerwedstrijd is nooit het laatste woord gezegd, laat staan dat alles is verteld.
Ook in dit boek gebeurt dat niet. De geschiedenis van deze jaarlijkse kermis op wielen is namelijk zo omvangrijk dat je er moeiteloos uit blijft putten en kunt speuren naar de verborgen juwelen. En die worden alle in hun eigen vitrine uitgestald, met de wens dat vele wielerliefhebbers – en in het bijzonder Tourfans – er úren leesplezier aan beleven. Vive Le Tour!!

Hoe de Grote Oorlog tourhelden vernietigde
Jeroen Wielaert

Op de dag van de start van de veertiende Tour de France, op 29 juni 1914, werd in Sarajevo aartshertog Frans Ferdinand vermoord. Vijf dagen nadat Philippe Thys in Parijs als winnaar was gehuldigd, werd in die stad de socialistische leider Jean Jaurès vermoord en nog eens drie dagen later verklaarde Duitsland Frankrijk de oorlog.
Het westelijk front van de Eerste Wereldoorlog lag in een van de kerngebieden van wat nog een jonge, maar al buitengewoon populaire sport was: wielrennen. De oorlog eiste de levens van naar schatting negen miljoen mensen, onder wie tientallen wielrenners uit Duitsland, Italië, Frankrijk en België. De beroemdste drie fietsende slachtoffers waren Oscar Lapize, Lucien Petit-Breton en Francois Faber: samen goed voor vier Tourzeges.
Jeroen Wielaert trok langs de slagvelden, ging op zoek naar de verhalen van de gesneuvelde helden uit de oertijd van het wielrennen en ontmoette en passant de kleindochter van één van hen.

Drie weken
acht seconden
Nige Tassell

De Tour de France van 1989 is de geschiedenisboeken in gegaan als de spannendste ooit. Greg Lemond en Laurent Fignon zaten de hele Tour nooit meer dan 53 seconden van elkaar in het klassement. Op de laatste dag won Lemond met acht seconden verschil, en dat terwijl hij twee jaar eerder nog zwaargewond was geraakt tijdens een jachtongeluk. Tijdens de Tour zaten er nog kogels in zijn lichaam. Niemand rekende meer op hem.
Deze Tour was in meerdere opzichten memorabel. Topfavoriet Pedro Delgado kwam een minuut te laat bij de start, de Nederlanders Rooks en Theunisse reden geweldig, en Miguel Indurain kwam voor het eerst in beeld.
Nige Tassell sprak de renners, ploegleiders, verzorgers, journalisten en bracht daarmee een van de meest tot de verbeelding sprekende Rondes van Frankrijk weer tot leven.

De beste tour aller tijden
Sven Remijnsen

Alle Tourhelden samen in eenn krankzinnige race!

Wie is de grootste Tourheld aller tijden? De organisatie van de Tour de France wil dat voor eens en altijd bepalen, en wekt alle winnaars en bekende figuren uit de historie weer tot leven om samen de ultieme Ronde van Frankrijk te rijden. In een krankzinnige race nemen Merckx, Hinault, Armstrong, Contador,
Zoetemelk, Janssen en tientallen anderen het drie weken lang tegen elkaar op. Terwijl de kampioenen elkaar bestrijden, herbeleven ze alle onvergetelijke momenten uit de geschiedenis van de Tour de France.

De geschiedenis van de Gele Trui
Philippe Bouvet

Het complete naslagwerk over de maillot jaune boordevol feiten, anekdotes en statistieken
De gele trui. Al sinds 1919 is dit mythische kledingstuk hét embleem van de Tour de France. Wat ooit in het leven werd geroepen als een middel voor de toeschouwers om de nummer één van het algemene klassement in het peloton te herkennen, groeide uit tot een van de meest prestigieuze sporttrofeeën ter wereld.
De geschiedenis van de gele trui telt dan ook 101 fascinerende verhalen. Sommige renners hadden de eer om hem dagen aan één stuk te mogen dragen, andere slechts een paar uur; er werden etappes gereden zonder gele trui en etappes met maar liefst drie; sommigen reden in het geel van begin tot einde, anderen reden pas op de allerlaatste dag naar de overwinning. En af en toe werd de gele trui zelfs een echt familiestuk.
De Encyclopedie van de gele trui verzamelt al deze prachtige verhalen, de heroïsche en de tragische momenten, schetst een levendig portret van de wielerhelden, en vertaalt bijna honderd jaar wielergeschiedenis in verhelderende statistieken. Het unieke beeldmateriaal dat de woorden en cijfers in dit boek tot leven brengt, werd zorgvuldig gekozen uit de archieven van L’Equipe.

In de Tour
Nando Boers

Lance Armstrong keerde terug en het klimtalent Robert Gesink debuteerde in de Tour. 2009 was ook het jaar waarin de Nederlandse formatie Skil-Shimano voor het eerst deelnam. Sportschrijver Nando Boers maakte het van zeer nabij mee in zijn eerste Tour. Boers koos zijn eigen weg: veel etappes reed hij mee in ploegleiderswagens, van Skil-Shimano, Team Columbia en Cervélo. Op zijn eigen fiets legde hij delen van het parkoers af en beklom hij de hoge bergen. Hij volgde de worsteling van nationale knuffelbeer Kenny van Hummel op de voet, ontleedde het geheim van Mark Cavendish, ontrafelde de tactiek van de ontsnapping. Keek naar Lance Armstrong, zag de wielrenner Albert Timmer ontbolsteren, en was getuige van de mooiste dag uit het wielerleven van Thor Hushovd.
Fotograaf Timm Kölnn reisde mee met Boers en dat leverde een prachtige serie wielerfotos op bij de verhalen.

Radio Tour
Jeroen Wielaert

Ieder jaar als de zomer doorbreekt en de nomaden van het smalle zadel zich verenigen voor de Tour de France, kruipt bij de liefhebbers het bloed waar het niet gaan kan. Zo ook bij Jeroen Wielaert, bij velen bekend als de stem van de Tour door zijn werkzaamheden als verslaggever bij Radio 1. Toch is het niet alleen het fietsen dat de Tour de France voor Jeroen Wielaert zo interessant maakt. Het is ook het intensief onderweg zijn en genieten van koers en land, eigen afslagen nemen, andere bestemmingen kiezen tussen start en finish, zien wat er onderweg nog meer te doen is. In RADIO TOUR schrijft Wielaert over de Tour de France van de zomers van 2007 tot en met 2010. Want er is zo veel meer te vertellen dan wat hij op de radio heeft laten horen. 

Tour van A tot Z
Hans-Jörgen Nicolaï

 
 

De Tour de France is hét sportevenement in de zomer dat al meer dan honderd jaar bestand is tegen extreme hitte en regenbuien, tegen wespenen zijderupsplagen, en tegen talloze dopingaffaires. Na twee succesvolle edities van Het Grote Tourboek, vol met verhalen en hersenkrakers over die schiiiiiiiiitterende Tour de France, hebben Vincent Luyendijk en Hans-Jšrgen Nicolaï ditmaal de krachten gebundeld met Léon de Kort. Gedrieën hebben zij de rijke geschiedenis van de Tour de France gevat in een eenvoudige formule: het alfabet. Van A tot Z biedt slechts 26 stations, maar wie die reis al slingerend aflegt, maakt een avontuurlijke jungletocht door het mooiste fietscircus ter wereld. De Tour van A tot Z biedt niet alleen prachtige anekdotes over alle hoogteen dieptepunten en een overweldigende hoeveelheid weetjes, maar ook 312 quizvragen van verschillende niveaus.

Het Frankrijk van de Tour
Jeroen Wielaert

Dit boek is meer dan de reisgids door het landschap van de Ronde van Frankrijk die het eerst en vooral is. Het is ook (en daarmee zeer organisch verweven) een cultuurgeschiedenis van een van de grootste sportevenementen ter wereld én een boek dat bol staat van de persoonlijke observaties en de wieleranekdotiek, waarbij ruimschoots aandacht is voor de Nederlandse en Vlaamse hoogte- en dieptepunten.
Dit boek gaat over de innige band tussen het aloude Frankrijk en de wereldberoemde wielerronde. In ruim honderd jaar is de Tour uitgegroeid tot een zomervenster op Frankrijk. Het Frankrijk van de Tour is, zo toont de auteur ons, ook een constructie. Het is een beeld van Frankrijk zoals de Fransen dat de wereld graag laten zien. Jeroen Wielaert zelf al ruim twintig jaar als verslaggever en columnist actief in de Tour reisde enkele jaren lang stad en land af in Frankrijk. Zo is een boek ontstaan dat zijns gelijke niet kent.

Het grote Tourboek
Peter Ouwerkerk

De ideale Tour in 500 quizvragen, verhalen, foto’s, lijstjes en andere wetenswaardigheden
Voor alle wielerfanaten die ’s zomers lange Tour–uren doorbrengen
voor de buis of op de camping, is er Het Grote Tourboek. Tourspecialist Peter Ouwerkerk heeft zijn ideale Tourparcours getekend en rijdt met Hans–Jšrgen Nicola• en Vincent Luyendijk door de Tourhistorie in 500 quizvragen, verhalen, foto’s, lijstjes en andere wetenswaardigheden. Alle hoogte– en dieptepunten worden gememoreerd in dit rijk ge•llustreerde boek, dat is geactualiseerd voor de Tour van 2009.
Peter Ouwerkerk schrijft al sinds 1971 over de Tour de France, in boeken, kranten en tijdschriften.
Hans–Jšrgen Nicola• is sportmarketeer en maker van Het grote, gezellige voetbalquizboek voor het hele gezin, en treedt met zijn voetbalquiz op in den lande.

Ronde van Italië

Giro d'Italia
Colin O'brien

Tom Dumoulin kan het bevestigen: het is een koers vol grilligheid en passie, net als Italië zelf. Daarom is de Giro d’Italia meer dan een wielerwedstrijd, het vertelt een verhaal. Het podium: een zware koers door een machtig mooi land. De personages: markante figuren, als hoofdrolspelers in een klassiek drama. Zoals Alfonsina Strada, die haar haar afknipte en met de mannen meereed in 1924. Ottavio Bottecchia, die er bijna zeker met de Roze Trui vandoor zou gaan, tot hij vermoord werd. Zaten Mussolini’s Zwarthemden hierachter? Zoals de aartsrivalen Fausto Coppi en Gino Bartali, en tragische held Marco Pantani. Geboren om te klimmen, gedoemd om te verliezen.
En zoals de weergaloze Tom Dumoulin, die met zijn overwinning in de 100ste editie van de Giro in 2017 geschiedenis schreef voor zichzelf en het Nederlandse wielrennen.

Andiamo!

Een liefdesbetuiging aan de mooiste en spannendste wielerronde, de Giro d’Italia. Talloze klassementen zijn opgenomen in dit boek: winnaars, verliezers, rozetruidragers en een overzicht van de winnaars vanaf 1909 t/m 2009.

De Ronde van Italië
Dino Buzzati

Dino Buzzati kreeg internationale bekendheid met zijn romans, maar als dagbladjournalist werd hij even gretig gelezen. Zijn reportage voor Corriere della Sera uit 1949 over de Giro d?Italia vormt een hoogtepunt van zijn journalistieke carri?re.

Met een zeer scherp, maar even romantisch oog beziet Buzzati de Giro, het leven van de renners en het naoorlogse Itali?. De renners worden afgeschilderd als soldaten die de vijand, de bergen, moeten overwinnen, en de favorieten Bartali en Coppi als de Hector en Achilles van hun tijd.

Ronde van Spanje

La Vuelta
Edwin Winkels

De Vuelta a España, het traditioneel ‘kleine zusje’ van de Tour en de Giro, is de laatste jaren uitgegroeid tot een immens populaire koers, zowel bij de renners als bij het publiek.
Lang was de ronde onderdeel van politieke en maatschappelijke onrust, maar ook toen overwon altijd weer de sport. Zoals in het geval van Julian Berrendero die door dictator Franco in een concentratiekamp werd opgesloten om, direct na zijn vrijlating, tweemaal de Vuelta te winnen. Of toen Jan Janssen de ronde won, op de dag dat het hele peloton lek reed door de honderden kraaienpoten die Baskische separatisten over de weg hadden uitgestrooid.
Bijna alle grote coureurs zijn in de Vuelta gestart. Makkelijk hadden ook zij het niet, want Spanje was ‘anders’, de wegen beroerd en de koers onvoorspelbaar. Dat ontdekten ook Nederlandse renners die vaak verbijsterd terugkeerden, zoals Martinus Valentijn en Gerrit van de Ruit in de eerste editie in 1935. De band tussen de Spaanse ronde en het Nederlandse wielrennen en publiek wordt steeds inniger. In 2020 start de Vuelta in Utrecht, met ook Den Bosch en Breda als etappeplaatsen.

Leve de Vuelta!
Lucy Fallon

De Nederlandse vertaling is door de auteurs speciaal aangevuld met de Nederlandse successen uit de Vuelta. Zo wonnen Joop Zoetemelk (1979) en Jan Janssen (1967) de Ronde en waren er etappeoverwinningen van onder anderen Jeroen Blijlevens, Jean-Paul van Poppel en Mathieu Hermans. De Nederlandse wielerploeg van de Rabobank won in de persoon van Dennis Menchov tweemaal de Spaanse ronde. Leve de Vuelta verklaart de evolutie van de Vuelta a España en toont de ontegenzeggelijke aantrekkingskracht van wielrennen in Spanje.