Prikkelbare darmen
Heiko de Schepper

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is zonder twijfel een van de belangrijkste darmaandoeningen in onze moderne maatschappij. Naar schatting een op de tien Belgen heeft regelmatig last van buikpijn of rent te pas en te onpas (of net helemaal niet) naar het toilet. En toch is het prikkelbaredarmsyndroom een aandoening waar een zweem van mysterie rond hangt. Want wat is het nu precies? Beelden buikpijnlijders zich iets in of is het wel echt een aandoening? (Spoiler: ja, dat is het!) Wat zijn de belangrijkste symptomen? En kun je er als patiënt iets aan doen? In Prikkelbare darmen vertelt maagdarmspecialist Heiko De Schepper alles wat je moet weten over het prikkelbaredarmsyndroom. Hij legt haarfijn uit hoe het mechanisme in elkaar zit en waarom het syndroom zo moeilijk vast te stellen is – met veel foute diagnoses tot gevolg. Daarnaast nuanceert of weerlegt hij de vele mythes die de ronde doen. Om zo wanhopige patiënten een hart onder de riem te steken en zowel hun hoofd als hun darmen te verlichten. 

De darm-breinconnectie
Gregor Hasler

Hoe beïnvloedt de darm-breinconnectie onze lichamelijke en psychische gezondheid?
Welke rol speelt de nervus vagus, de zwervende zenuw, daarbij?
Wat is het preventieve en therapeutische potentieel van voeding?

Als het microbioom van de darmen goed gevoed is en goed contact onderhoudt met het brein, staat het aan de basis van een gezond leven. Een verstoorde darm-breinconnectie daarentegen kan het immuunsysteem van slag brengen en leiden tot ziekten zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten, maar is ook van invloed op neurologische en psychische stoornissen zoals anorexia, depressie, autisme, schizofrenie en dementie.

Het slimmedarmendieet
kookboek
Clare Bailey

Dit met prachtige foto’s geïllustreerde kookboek bevat zorgvuldig samengestelde recepten van bouillons met genezende werking, enzym-stimulerende salades en gerechten die rijk zijn aan pre- en probiotica, aangevuld met wekelijkse menu’s en essentiële voedingsinformatie.
Het slimmedarmendieet-kookboek heeft alles wat je nodig hebt om je darmen in topconditie te houden en de manier waarop je eet voorgoed te veranderen – of je nu een prikkelbare darm of een voedselintolerantie hebt, probeert de schade die is aangericht door bewerkte voedingsmiddelen en antibiotica ongedaan te maken of gewoon gezond wilt eten.

Het slimmedarmendieet
Dr. Michael Mosley

Dr. Michael Mosley neemt ons mee op een onthullende reis door de darmen. Hij laat zien hoe junkfood en overmatig gebruik van antibiotica veel ‘goede’ darmbacteriën hebben weggevaagd, wat heeft geleid tot epidemieën van allergieën, voedselintoleranties en obesitas. Er bestaat voedsel dat goed is voor je darmflora, maar van slechts zeer weinig producten zoals prebiotica, probiotica en supplementen is de positieve werking op de darmflora wetenschappelijk bewezen. Dr. Mosley legt uit welke nuttig zijn en welke niet.
Het slimmedarmendieet bevat vele recepten, menuplannen, checklists en tips – alles wat je nodig hebt om je eetgewoontes aan te passen en je darmen gezonder te maken.

Slim en gelukkig dankzij gezonde darmen
Rautenberg

Gezonde darmen voor een gezond brein De darm is in de afgelopen jaren uitgegroeid van een taboethema tot een superorgaan. De darmflora bepaalt vaak of we slank of dik, gezond of ziek zijn. Maar wat als ons spijsverteringsstelsel niet alleen onze gezondheid beïnvloedt maar ook een effect heeft op onze persoonlijkheid? Uit recente onderzoeken blijkt dat de buik en de hersenen elkaar rechtstreeks beïnvloeden. Dat wil zeggen dat een gezonde darmflora niet alleen een positief effect heeft op onze lichamelijke gezondheid, maar ook op ons geestelijk welzijn! En wie in het hoofd alles op een rijtje heeft, denkt positief. Met andere woorden: onze darmen maken ons gelukkig en slim! 

De mooie voedselmachine
Giulia Enders

Als je lekker in je vel wilt zitten, gezond oud wilt worden en gelukkiger wilt leven, moet je goed voor je darmen zorgen. Die zijn de belangrijkste adviseur van ons brein. Een verkeerde balans in je darmflora kan zelfs samenhangen met overgewicht, depressie, alzheimer en allergieën.
Giulia Enders heeft een vrolijk, open en informatief boek geschreven over de spijsvertering. Makkelijk te lezen, vol feiten, fabels, grapjes en de recentste wetenschappelijke inzichten. Haar doel is: iedereen meer kans geven op gezondheid.

Darmehbo
Katinka Huiskamp

Naar schatting hebben in Nederland tussen de 1,5 en 3 miljoen mensen in meer of mindere mate last van buikklachten. Hier kunnen allerlei oorzaken voor zijn. Van ‘onschuldig’ te veel eten tot een maag- of darmziekte. Veel mensen lijden aan PDS: het Prikkelbare Darm Syndroom. Anderen reageren overgevoelig op bepaalde stoff en uit het voedsel, zoals lactose of gluten. Deze darmehbo helpt je stap voor stap de oorzaak opsporen en er iets aan te doen. Met diverse voorbeeldmenu’s om je darmen gezond te eten. Darmehbo vormt ook in de praktijk van de behandelend arts of diëtist een waardevolle aanvulling met tal van nuttige adviezen voor de patiënt.

De darm denkt mee
Runow

Dit boek is verplichte kost voor iedereen met gevoelige darmen, spijsverteringsklachten en psychische ongemakken. Veel mensen lijden aan chronische darmziekten, maar ook depressies en neurologische aandoeningen, zoals alzheimer, parkinson en multiple sclerose, komen steeds vaker ook op jongere leeftijd voor. Verder nemen ADHD en autisme in de westerse wereld sterk toe. Is er een verband? Dit boek behandelt de intensieve communicatie tussen de zenuwcellen in de darmen (buikhersenen) en de hersenen.