Bomen

Onze eik
Anne Oosterbaan

De zomer- en wintereiken van ons land stammen af van eiken uit Zuid-Spanje en Italië. Ze kunnen wel duizend jaar oud worden! Dit boek beschrijft de ontwikkeling van een eik en welke dieren en schimmels er op en van leven. Verder wat we met eiken doen, hoe jonge eiken worden geproduceerd en eikenbos kan worden aangelegd en verzorgd. Eiken leveren zeer waardevol hout maar ook andere producten. De laatste decennia hebben veel eiken helaas te kampen met gezondheidsproblemen, veroorzaakt door een complex van oorzaken. 

Fruitbomen

Basishandboek fruitbomen snoeien
Martin Stangl

Dit boek toont u hoe u op de juiste manier succesvol kunt snoeien. Stap voor stap leert u de juiste snoeitechnieken voor appel- en perenbomen, pruimenbomen, kersenbomen, maar ook houtig kleinfruit, zoals aalbessen-, kruisbessen-, braam- en frambozenstruiken. De verschillende soorten snoei komen aan bod, zoals de snoei bij planten, de vorm-, de zomer- en de onderhoudssnoei, maar ook hoe u een fruithaag opkweekt en hoe u bomen langs een muur of een spalier kunt leiden.

Appel, peer en meer
Jasmien Wildemeersch

Prachtige bloesems in de lente en heerlijke vruchten in de herfst. Elke tuin verdient een fruitboom! Maar welke fruitboom past bij jou en bij je tuin? En hoe zorg je voor een lekkere oogst? Dit boek helpt je bij de keuze van boomvorm en fruitsoort. Met een greep uit de lekkerste rassen voor de ecologische tuin. Je ontdekt waar een boom het liefst staat en hoe je de bodem verzorgt. Met behulp van tekeningen en praktische tips gidst dit boek je door de snoei.

Leifruit voor beginners
Jan Freriks

Het opleiden en snoeien van vormbomen is een kunst op zich. De tuinliefhebber die graag eens een leifruitboompje in zijn tuin wil uitproberen, heeft vaak niet de tijd om zich intensief in de specialistische opkweek en onderhoud van
soms ingewikkelde leivormen bezig te houden. Dit boek is speciaal voor hen geschreven. Een beginnersboek waarin alleen de eenvoudige leivormen voor de meest ‘gebruiksvriendelijke’ appel- en perenrassen worden behandeld.

Fruit uit eigen tuin
Carol Klein

Fruit uit eigen tuin dé trend van 2010 Forse groei verkoop fruitbomen en -planten Past in de tijdgeest, waarin milieu en gezondheid belangrijk zijn Praktische gids boordevol heldere adviezen en tips over het zelf telen van fruit Samen met Groente uit eigen tuin een compleet naslagwerk Geschikt voor zowel beginners als ervaren tuiniers Er gaat niets boven versgeplukte aardbeien, frambozen en sappige appels.

Fruitbomen in potten
Walter Brettschneider

Het telen van fruitbomen in potten en kuipen wordt al zeer lang
.gedaan. Vroeger was bet zeer algemeen, maar deze manier van
opkweken is in de laatste decennia helemaal in het vergeetboek geraakt. ’’Fruitteelt in het klein” kan evenwel met vrijwel alle fruitsoorten uitgevoerd worden. Fruitboompjes in pot nemen maar weinig ruimte in, ze zijn niet afhankelijk van de samenstelling van de bodem, ze kunnen beschermd worden tegen slecht weer en we kunnen ze zonder veel moeite water geven, bemesten, snoeien en verzorgen.

Allerlei boeken over bomen

bomen beter begrijpen
willem peeters

Over hoe je bomen de juiste zorg heeft, worden nog altijd heel veel regeltjes en trucjes verteld die vaak niet correct zijn. Het rijtje is schier eindeloos. Ze zetten een boomeigenaar op het verkeerde been en in andere gevallen zijn ze hét recept om problemen te creëren. Wie weet hoe bomen groeien, heeft geen regels voor boombeheer nodig. Die weet dan als vanzelf wat kan en niet kan. Bomen beter begrijpen wil deze informatie aanreiken. Kijken hoe bomen groeien, hoe ze (over)leven, hoe ze stormen doorstaan, hoe ze aftakelen en wat dat betekent voor de bomen in onze tuinen, straten, parken en steden. Een boek voor boomeigenaars, boomliefhebbers, professionele groenbeheerders, openbare besturen en ook voor de professionele boomverzorger.

Bomen voor tuinen
Martin Hermy

Je besluit staat vast: je wil een boom in je tuin planten. Maar hoe kies je uit de veelheid van soorten de meest geschikte boom? Alles hangt af van wat je zelf belangrijk vindt: val je voor bomen met prachtige herfstkleuren? Zijn bloeiende bomen in het prille voorjaar of zomer helemaal je ding of gaat je voorkeur uit naar soorten met sappige vruchten? En wat met de beschikbare ruimte, de buren, de bodem, zon en schaduw?
Bomen voor tuinen. De beste selectie is jouw ideale keuzewijzer. 90 soorten passeren de revue. Niet genoeg? Bij elke soort vind je ook nog informatie over verwanten. De keuzemaker op het einde van het boek toont overzichtelijk de specifieke eigenschappen van een bepaalde boomsoort. Je kan meteen aan de slag, want je krijgt ook praktische informatie over hoe je bomen plant en onderhoudt. Doen!

Bomen en struiken
Hanneke Van Dijk

Dit praktische pocketboek beschrijft alles over bomen en struiken. De gids is makkelijk in gebruik en bevat meer dan 100 soorten met foto’s en beschrijvingen van uiterlijk, bloeiperiode en bijzonderheden. Zo leer jij alle boom- en struiksoorten (her)kennen!

Welke boom is dat?
Margot Spohn

‘Welke boom is dat?’ van Margot Spohn en Roland Spohn komt uit de serie handige zakgidsen met ANWB-keurmerk om de meest voorkomende soorten planten en bomen te determineren. Alle belangrijke kenmerken van de bomen komen overzichtelijk in beeld. Met heldere foto’s voor een snelle herkenning en duidelijke tekeningen voor alle kenmerkende details. Geschikt voor gebruik bij excursies, onderweg of op vakantie. Voor elke natuurliefhebber!

Wat bomen ons vertellen
Valerie Trouet

Als je wilt weten hoe oud een boom is, moet je zijn ringen tellen. Maar die jaarringen kunnen je veel meer vertellen. Dendrochronologie, de wetenschappelijke studie van jaarringen, leverde een niet te onderschatten bijdrage in het ontrafelen van de klimaatgeschiedenis van onze aarde en de invloed ervan op de opkomst en neergang van beschavingen in de laatste 2000 jaar.

In dit meeslepende boek neemt topwetenschapper Valerie Trouet je mee op een reis rond de aarde, van afgelegen dorpen in Afrika tot radioactieve bossen in Rusland. Aan de hand van verrassende verhalen – zoals de ontdekking van een eeuwenoude piratenschat, het geheim achter de vele successen van Genghis Khan, het verband tussen de Egypische farao’s en vulkanen, ja, zelfs de rol van olijven in de val het Romeinse Rijk – laat ze zien hoe de studie van bomen ons ontzettend veel kan leren over de mens, zijn geschiedenis en zijn toekomst.

De juiste boom voor elke tuin
Martin Hermy

Groendeskundige Martin Hermy zag het vaak gebeuren: bomen, soms nauwelijks volgroeid, werden gerooid omdat ze niet voldeden aan de wensen van de tuineigenaar of de buren. Zijn ergernis kanaliseerde hij in een nieuw boek, ‘De juiste boom voor jouw tuin’. Je maakt kennis met ruim 570 boomsoorten die perfect kunnen groeien in onze streken: van minibomen tot zuilbomen, van groenblijvende tot droogte-tolerante bomen, van bomen met opvallende bloemen, herfstkleuren of schors tot bomen met eetbare vruchten en als toetje, een heus rariteitenkabinet. Hermy vertaalt wetenschappelijke kennis in praktische tips en hapklare informatie. Zo leer je waarom je bomen moet planten, hoe je plant, welke steun ze nodig hebben, welke bodem ze vereisen, welk leven zich onder de grond bevindt, of waarom bepaalde bomen beter aangepast zijn aan de klimaatverandering. Er is weinig plaats voor de aanplant van nieuwe bossen, maar wel voor miljoenen bomen in tuinen. Waar wachten we op? De vele figuren, tabellen en foto’s en de uitgebreide index maken van dit boek een echt standaardwerk.
Martin Hermy is emeritus professor van de KU Leuven waar hij 25 jaar de vakken groenbeheer, natuurbeheer en ecologie doceerde. Hij is een gepassioneerd tuinliefhebber.

12.000 jaar Bos t'Ename
Guido Tack

Een hoopvol perspectief voor bos in de Lage Landen 12.000 jaar Bos t’Ename Bos t’Ename kan op vele vlakken model staan voor alle andere bossen in de Lage Landen, maar onderscheidt zich sterk door de veelheid van kennis die erover is vergaard. Duizenden jaren geschiedenis liggen hier op de bodem en werden bovengespit. Bijna veertig jaar intensief onderzoek bracht het erfgoed inclusief de biodiversiteit uit het verleden in kaart, maar daarnaast spitste het onderzoek zich ook toe op de inventarisatie van de actuele biodiversiteit. Vele tientallen specialisten uit binnen- en buitenland en vrijwilligers hebben zich daarbij ingezet om de 15 à  19.000 soorten in kaart te brengen. De mens was verantwoordelijk voor het verdwijnen van een aantal soorten, maar tegelijk toont onderzoek aan dat menselijke beïnvloeding een rijke biodiversiteit niet uitsluit. Een rijke natuur en dito cultuur kunnen perfect hand in hand gaan. Als dat geen hoopvolle boodschap is.

Het geheime leven van bomen
David G. Haskell

Het geheime leven van bomen toont ons de complexiteit van bomen en laat zien dat mensen nog veel van hen kunnen leren

De hoofdrol in Het geheime leven van bomen is weggelegd voor twaalf verschillende bomen. David G. Haskell is meerdere malen op bezoek geweest bij deze bomen, die over de hele wereld verspreid zijn, om te luisteren, te kijken en te ontdekken hoe elk van die bomen een eigen relatie onderhoudt met schimmels, bacteriën, dieren, andere planten… en mensen. Want Haskell onderstreept hoe de levens van mensen en bomen sterk met elkaar verbonden zijn. Een aantal van de bomen staan op plekken die natuurlijk lijken, maar onder invloed zijn van industriële ontwikkeling en klimaatverandering, andere op plekken waar mensen op het eerste oog de natuur hebben bedwongen. Maar overal blijken de bomen heer en meester in een groot netwerk van natuurlijke elementen. Wortels communiceren met schimmels en bacteriën en zenden chemische boodschappen door de grond. Plantencellen gebruiken luchtjes uit de lucht om insecten aan te trekken. En ook het geruis van de bladeren, de stem van de bomen, vertelt ons meer over de ecologische verbindingen die al het leven mogelijk maken.