Wielrennen

Wielrenners, het zijn net mensen
Fred van Slogteren

Deze honderd korte verhalen verdienen het om er iedere dag als een amuse eentje te lezen. Maar dan moet je wel veel discipline hebben, want ieder verhaal smaakt naar meer. Het resultaat is een bont internationaal peloton van alle tijden, met grootheden uit het begin van de twintigste eeuw als Mathieu Cordang en Reggie MacNamara tot bekende namen uit het heden als Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin.

Thuis in het peloton
Paul Fournel

In vijfenveertig wielerverhalen vertelt Paul Fournel met zijn poëtische blik en zijn meeslepende schrijfstijl, die de liefhebbers kennen uit de succesvolle wielerboeken ‘Ik en mijn fiets’ en ‘Anquetil alleen’, over de intimiteit van het peloton.

Vredeskoers
Steven Bulté

In Vredeskoers wekt Steven Bulté de beruchte ‘Ronde van de witte duif’ opnieuw tot leven. De meest prestigieuze wielerronde in het communistische Oostblok werd elk jaar in mei tussen Warschau, Berlijn en Praag gereden. Bulté fietst de editie van 1967, in het spoor van de enige Belgische eindwinnaar van de Vredeskoers ooit: Marcel ‘de vredesduif’ Maes.

Gepakt en gezakt, een moraal in het zenit maar met een deplorabele conditie, fietst Bulté recht doorheen de politieke geschiedenis van de 20ste en 21ste eeuw. In Vredeskoers vertelt Steven Bulté op een luchtige toon de verhalen die de nauwe vervlechting tussen sport en politiek tijdens de Koude Oorlog illustreren.

21 wielertips voor ongetalenteerde renners
Michiel Postma

In het voorjaar barst het wielerseizoen weer los. Renners vertonen opnieuw hun prestaties en het publiek geniet ervan. Maar de overgrote meerderheid van de mensen die op de fiets klimt, zal niet tot grote prestaties komen, hoogstens voor zichzelf. Over die krabbelaars gaat dit boek. Ze kunnen trainen wat ze willen, er zit simpelweg geen progressie in, zoals Michiel Postma in deze verhalenbundel met de nodige humor beschrijft.

De Tien Geboden van
José De Cauwer
Rik Van Walleghem

José De Cauwer (°1949) kent als geen ander de roetsjbaan van het leven. Als wielrenner, ploegleider, bondscoach en tv-commentator maakte hij de hoogten en laagten ervan mee. Met coryfeeën als Hennie Kuiper, Eddy Planckaert, Eric Vanderaerden, Greg LeMond en Tom Boonen vierde hij de grootste triomfen. Maar zowel privé als op professioneel vlak werd hij door het noodlot niet gespaard en ging hij geregeld door een diep dal. Uit zijn ruime en intense ervaring binnen de wielersport – de ultieme metafoor van het leven – puurde de gevierde Sporza-wielercommentator zijn Tien Geboden. Tien wegwijzers waarmee de lezer beslagen op het gladde ijs van het bestaan kan verschijnen. Tien handvaten die getuigen van zijn arendsblik en zijn eigenzinnige visie. Tien wijsheden waarmee iedereen, van sportman tot ondernemer, van politicus tot wielerfan, zijn voordeel kan doen.

Verhalen uit de volgwagen
Lidewey van Noord

Kees Pellenaars, Peter Post, Jan Raas, Cyrille Guimard, José De Cauwer, Johan Bruyneel – ze groeiden in het verleden om verschillende redenen uit tot legendarische personages in het wielrennen. Toch heeft de functie van ploegleider een ietwat mysterieuze status. Wat is zijn rol precies, hoe is die in de loop der tijd veranderd en hoeveel invloed heeft hij nu eigenlijk op het koersverloop? Verhalen uit de volgwagen is een boek over roemruchtige superduo’s en grandioze mislukkingen, over minutieuze parcoursverkenningen voorafgaand aan de koers en de tactische keuzes in het heetst van de strijd, over de omgang met grote kampioenen en het smeden van een team in een sport van eenlingen. Wat maakt iemand tot een goede ploegleider? Wat zijn de verschillen tussen het mannen en vrouwenwielrennen? En hoe gaat een ploegleider om met winnen en verliezen, vallen en opstaan? Op meeslepende wijze zet Lidewey van Noord de mensen achter de schermen in de spotlight.

Top 1000 van de beste wielrenners ter wereld
Jacques Sys

Wielrenners leveren bovenmenselijke prestaties, ze worden opgejaagd en bij momenten uitgeperst, ze rijden door terwijl ze eigenlijk al gestorven zijn.

Vijf jaar na de publicatie van de ‘Top 1000 van de beste Belgische wielrenners’ worden in dit boek de beste 1000 wielrenners ter wereld belicht. Het is op hetzelfde moment ook een uitstap doorheen een lange wielergeschiedenis. Met verhalen die voor ontroering en vertedering zorgen, met sappige en luchtige anekdotes, neergezet binnen hun specifiek tijdsbeeld. Maar ook met vreugde en verdriet, met triomfen en drama’s, met liegen en bedriegen, de wielersport is de kristallisatie van het leven. Maar wat er ook gebeurt, alle stormen en uitwassen hebben de populariteit van deze sport nooit aangetast.

Thijs Zonneveld
Altijd koers

Het zou een jaar worden om nooit te vergeten. De wielerfans keken reikhalzend uit naar hét duel van het nieuwe jaar. Zou Jumbo-Visma het dominante Ineos in de grote ronden kunnen verslaan? En was het tot een Nederlandse zege in de Tour in staat? Het leek zo mooi, maar alles liep anders.

Koersen werden geannuleerd. Een deel van het wielerpeloton kwam in maart vast te zitten in hotelkamers in het midden-oosten. Andere coureurs zaten thuis en moesten zich met soloritten voorbereiden op een ongewisse toekomst en voor sommigen was de tacx op zolder de enige uitkomst.

Het mooiste uit de koers
Alex van der Hulst

Wielrennen is meer dan een sport. Voor de liefhebbers biedt de koers schoonheid, troost, vervoering, kunst – het leven wordt er simpelweg mooier door. Het mooiste uit de koers gaat voorbij aan de platgetreden paden en verzamelt de 50 renners, materialen, wegen, bergen, shirts, uitspraken en fenomenen waar nog geen boeken over volgeschreven zijn. Van deltaremmen tot pedaleur de charme, van een Peugeot-shirt tot The Flying Scotsman Graeme Obree. Het zijn de 50 iconen die het wielrennen zijn bijzondere glans geven en waar wielerliefhebbers van watertanden.

Top 1000 van de Belgische wielrenners
Jacques Sys

Heroïek, romantiek en dramatiek. Dit unieke naslagwerk, Top 1000 van de Belgische wielrenners, portretteert 1000 renners die het rijke verleden van 150 jaar wielersport kleur gaven. Met lange en korte verhalen, over de vedetten die met een aureool van onsterfelijkheid door het leven stappen, maar ook over de vele andere renners die elk op hun eigen manier een rol speelden in het peloton. Over vallen en opstaan, triomfen en tragedies – de wielersport is een metafoor van het leven.

De verschillende generaties en tendensen worden gebundeld in dit meer dan 500 pagina’s dikke werk: van de grimmigheid uit het prille begin, de opkomst van het ploegensysteem en de technologische evoluties tot de intrede van de wetenschap.

Ik en mijn fiets
Paul Fournel

Ik en mijn fiets is een fascinerende mix van fietsherinneringen, observaties en ervaringen van een leven lang fietsen. Paul Fournel legt het geluid, de geur, het gevoel en de taal vast van de realiteit en de geschiedenis van het fietsen, in de bergen, in de stad, in een groep, alleen, lijdend, uitgeput, opgewonden.

De wielersport en de dood
Wilfried Willems

Hoe komen beoefenaars van de wielersport aan hun levenseinde? Van de wielrenners die actief waren op de weg of op de wielerbaan, en die van deze sport hun beroep hadden gemaakt, lieten in de loop van de geschiedenis in totaal 251 eliterenners tijdens hun loopbaan het leven. Dit boek brengt aan elk van hen een eresaluut via een bondige schets van hun carrière en een onderzoek naar de concrete omstandigheden waarin ze de dood vonden. Al die individuele verhalen worden in een ruimere context geplaatst, zodat de lezer meteen ook een overzicht krijgt van de ongevals- en gezondheidsrisico’s die aan de wielersport verbonden zijn. Ten slotte onderzoekt dit ‘album van wielerdoden’ ook de manier waarop het heengaan van wielrenners wordt herdacht en herinnerd.

De kleedkamer
Ruben van Gucht

De kleedkamer is terug! 4 legendarische voorjaarsklassiekers en 2 Tourritten, 36 nationale én internationale wielerhelden, 36 unieke en meeslepende verhalen. De zes hoofdrolspelers van die bewuste ritten praten met Ruben Van Gucht en met elkaar over hun leven tijdens en na de koers. Zonder maskers en zonder schroom. Niet alleen de protagonisten komen aan het woord, ook een indrukwekkende lijst binnen- en buitenlandse toppers, onder wie Johan Bruyneel, Sep Vanmarcke, Johan Vansummeren, Lars Boom, Patrick Lefevere, José De Cauwer, Fabian Cancellara, Alessandro Ballan, Andrei Tchmil, Walter Godefroot, Bernard Hinault, Herman Van Springel, Hennie Kuiper, Eric Vanderaerden, Steve Bauer en Sean Kelly. Maar in De kleedkamer is het sportieve palmares niet het belangrijkste. Zonder fiets en in gewone kleren zijn zelfs de grootste wielerhelden mensen van vlees en bloed. Tijdens de montage sneuvelde er meer dan de makers lief is. Daarom biedt Ruben Van Gucht in dit boek ook een unieke blik in het hoofd en het hart van meer dan 30 topcoureurs én achter de schermen van deze topserie. 

De kleedkamer
Ruben van Gucht

De zes hoofdrolspelers van die bewuste ritten praten over hun carrière en wat het leven daarna nog voor hen in petto had. Behalve de winnaars komt een indrukwekkende lijst binnen- en buitenlandse toppers aan het woord, onder wie Freddy Maertens, Roger De Vlaeminck, Francesco Moser, Tom Boonen, Bjarne Riis, Eddy Planckaert, George Hincapie, Romans Vainsteins, Moreno Argentin, Steffen Wesemann, Michael Boogerd, Johan Museeuw, Peter Van Petegem, Michele Bartoli en Gianni Bugno. Maar in De kleedkamer is sportieve status van ondergeschikt belang. Zonder fiets en in gewone kleren zijn zelfs de grootste wielrenners van de laatste decennia mensen van vlees en bloed.

Tijdens de montage sneuvelde er meer dan de makers lief is. Daarom biedt Ruben Van Gucht in dit boek een unieke blik in het hoofd en het hart van meer dan 30 topcoureurs. Een absolute meerwaarde voor wie na De kleedkamer nieuwsgierig is naar meer.

Smeets Mart -
Mijn Amerika

Smeets in the States: het langverwachte Amerika-boek!
Op de dag dat president John F. Kennedy werd doodgeschoten, 22 november 1963, begon voor de 16-jarige Mart Smeets een levenslange fascinatie voor Amerika. Zijn werk als sportjournalist bracht hem de 54 jaar erna vaak in het land. Veel van zijn ervaringen op het gebied van muziek, sport, politiek, kunst, geschiedenis, eten, reizen, hotels en het eeuwige racisme belandden in Mijn Amerika.
Smeets neemt de lezer mee naar het Memphis van Elvis Presley, het Texas van de oud-Nederlands-elftalkeeper Jan van Beveren, het Murfreesboro waar zijn zoon Tjerk honkbalde, zijn lievelingsmuseum en -restaurant, zijn favoriete platenzaken, zijn mooiste stadionherinnering: het collectief zingen van ‘Sweet Caroline’ van Neil Diamond in Fenway Park, vlak na de aanslag bij de Boston Marathon (kippenvel!). Hij bezoekt oude bekenden en beschrijft de carrière van de uit Polen geïmmigreerde footballcoach Mike Ditka, de vleesgeworden American Dream. Hij is lyrisch over de US80 van Salt Lake City naar Park City, waar hij overigens zeer kort Robert Redford ontmoette (en hoe). Hij leert ons over Martin van Buren, de achtste president van de USA (die thuis in Kinderhook gewoon Nederlands sprak), en over de mormonen, de Yankees, de cola-oorlog en ‘Southern Comfort’.
In alle bijzondere, bruisende en bovendien informatieve verhalen spuit Mart Smeets ook zijn ongezouten mening over Amerika en de Amerikanen, het land waarmee hij een lichte haat-liefdeverhouding ontwikkelde en dat nooit stopte hem te verbazen.

smeet - mijn amerika

Meesterknecht
André Meganck

In Meesterfixer – Memoires van de man buiten beeld haalt André Meganck ongezouten herinneringen op aan zijn ontelbare Tours, Giro’s, Vuelta’s, WK’s, olympiades en ‘gewone’ klassiekers. Het resultaat is een originele blik achter de schermen van veertig jaar koers én wielerverslaggeving.

Smeets Mart -
Aan de meet

Van 1973 tot en met 2015 draaide Mart Smeets als wielerjournalist mee in het circus van de Tour de France. Met tweeënveertig kruisjes achter zijn naam
nam hij afscheid.
In Aan de meet blikt hij terug op het jaarlijkse wielerspektakel, aan de hand van zijn meest gedenkwaardige ontmoetingen in bijna een halve eeuw Tour. Eddy Merckx, Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Steven Rooks, Gerrie Knetemann, Jacques Anquetil, Jan Ullrich en Lance Armstrong zijn slechts een paar voorbeelden van de wielrenners die hij van dichtbij meemaakte. Hij voelde vriendschap en affiniteit, respect voor de prestaties, verwondering over het leven in deze vreemde zeepbel, afkeer van de bijna constante reeks leugens; al deze gevoelens komen terug in dit boek.
Tweeënveertig jaar Tour de France leverde een verzameling mooie, verrassende, soms wrede, maar altijd waargebeurde verhalen op.

Surplas
Karl Vannieuwkerke

Interessante wielerweetjes uit 2006 Karl Vannieuwkerke bundelt rake typeringen van profwielrenners, grappige columns en interessante wielerweetjes en -feiten die het wielerjaar 2006 kleurden Van de trefzekere klasse van kampioen Tom Boonen over het Tourdrama met Jan Ullrich, Ivan Basso en antiheld Floyd Landis tot de langverwachte wereldtitel van Paolo Bettini Unieke actiefoto’s, verrassende portretten en adembenemende sfeerbeelden van Tim De Waele vullen de teksten perfect aan Met aandacht voor beloftevolle profs uit binnen- en buitenland, opvallende ploegleiders en verzorgers Tegelijk verovert de theatervoorstelling ‘Wielerjaar 2006’ van Karl Vannieuwkerke & Les Supappes de zalen in Vlaanderen

Bosmans Frank
God heeft ook een fiets

De eenzame renner die als een postmoderne monnik zijn lichaam teistert ten einde zijn geest te kunnen overwinnen. Wielrenners die kruisjes slaan en hun wielertrui opdragen aan Notre-Dame de Cyclistes in Labastide-d’Armagnac. De Tour de France als een metafoor voor de pelgrimerende mens op aarde. De winnaars die morgen de verliezers zijn. Heiligen die morgen zondaars zijn. Dit alles schreeuwt om een eigen theologie, een kleine theologie van het wielrennen. Want iedere katholiek weet: God heeft ook een fiets. 

bosmans

Coach voor het leven
Thijs Delrue

Coach voor het leven is het ‘coachtestament’ van een pionier, een opvoeder, een mentor, een man met een mening. Van Den Bosch wisselt zijn uitgesproken visie op coaching af met anekdotes en introspectie, inclusief de onzekerheid en eenzaamheid die de man in de schaduw soms ervaart. Zoals hij zelf altijd de mens achter zijn atleten ziet, toont hij deze keer de mens achter de coach.

Draag nooit een gele trui
Alex van der Hulst

In Draag nooit een gele trui staan de verschillende types wielrenners beschreven en de regels waaraan zij zich houden. (Oud-)profs geven tips en vertellen over hun ervaringen met wielertoeristen. Het is een onmisbaar boek voor wie graag de weg op gaat en twijfelt over het scheren van benen of de kleur van de wielersokken. Een humoristische inkijk in de wereld van de bloedfanatieke onbetaalde fietsers.

smeets - thuis in de tour

Smeets Mart
Thuis in de tour

In Thuis in de Tour memoreert Mart Smeets prachtige verhalen over de Tour op vaderlandse bodem. Hij baseert zich op eigen herinneringen en aanvullend historisch onderzoek.

Thijs Zonneveld
Waaiers

In Waaiers! staan zijn beste wielerverhalen van het afgelopen jaar bijeen. Over het onvoorspelbare voorjaar, een verrassende Giro, de Tour de France start in eigen land en natuurlijk ook veel van zijn eigen ervaringen op de koersfiets.

Bons Martin
De kunst van het dalen

Op 14 juni 2008 staat Martin Bons op de top van de Col de la Croix-de-Fer. De koninginnenrit in de Dauphiné Libéré zal passeren. Nadat hij de kopgroep als eerste door ziet komen, hoort hij dat de favorieten op tien minuten zullen volgen. Hij stapt op zijn fiets en zet de afdaling in naar de Col du Glandon. Na een paar honderd meter hoort hij zoefff en schrikt zich kapot. Aan de linkerkant vliegt een renner hem voorbij. Als een windhoos. Hij is verbijsterd, overrompeld. Dat is een mens. Hoe kan dat? Hoe doet hij dat? Hoe kan iemand zo hard op een fiets rijden? Een zoektocht naar de wetten, de trucs en de geheimen van het dalen volgt. De kunst van het dalen is een literair sportboek over dalen in de Tour de France. Over angsten. Over toeval. Over de krankzinnigheid. Maar vooral ook over de schoonheid van het meest onderschatte onderdeel van de wielersport.

zonneveld - wilco

Thijs Zonneveld
Wilco Kelderman bestaat niet

WILCO KELDERMAN BESTAAT NIET en andere wielerverhalen
Zonnevelds bijzondere kijk op het wielerpeloton
Het voorbije wielerjaar met Thijs Zonneveld doornemen is een genot. Hij kent de renners en weet waar hij het over heeft. In Wilco Kelderman bestaat niet geeft hij daarvan meermalen blijk. ‘Wees zuinig op onze talenten’ lijkt hij te willen zeggen, als ultieme smeekbede voor een glorieuze toekomst van het Nederlandse wielrennen. Zonnevelds hart klopt ervoor. Of het nou gaat om het beschermen van de coureurs tegen de almaar grotere invloed van de organisatoren en sponsoren, of om de strijd tegen het oneerlijke fietsen à deux vitesses, Zonneveld zet zich met hart en ziel in voor zijn geliefde sport – van de kermiskoers tot de grote ronde, van klassiekerkampioen Niki Terpstra tot aanstormend talent Wilco Kelderman, die eigenlijk niet bestaat.

rabobank

Derix & De Groot
Bloedbroeders

In Bloedbroeders vertellen Steven Derix en Dolf de Groot het verhaal van de ondergang van het Rabobankwielerteam. Achter de frisse Hollandse vriendenploeg schuilt, zo blijkt, een wereld van bedrog en verraad. Bloedbroeders biedt een onthullende en ontluisterende inkijk in de mores van de topsport.

De kijk van De Cauwer
Rik Vanwalleghem

José De Cauwer heeft àlles gedaan in het wielrennen: hij was profrenner van 1973 tot 1980, ploegleider van ADR-Agrigel (in die periode won hij met zijn kopman Greg LeMond de Tour in ’89) , wielerbondscoach (onder zijn hoede werd Tom Boonen wereldkampioen in Madrid), verantwoordelijke voor de jeugdopleiding bij Silence-Lotto en nu al enkele jaren de vaste co-commentator op de VRT bij wielerwedstrijden.
De Cauwer wéét dan ook alles over topwielrennen. Hij vertelt in dit boek talloze verhalen waardoor je een totaal nieuwe kijk krijgt op wat er zich achter de schermen van het wielrennen afspeelt. Hoe zit een renner in elkaar? Wat is het belangrijkst: het hoofd, de benen of het hart? Wat zijn de valkuilen op weg naar succes? Hoe kan je renners beter maken? Hoe smeed je een ploeg? Wat is het belang van de familie, de supporters, de media?