Voetbal - Biografie trainers

België

Stijn Vreven
pure haat, pure liefde
Dave Peters

Het boek ‘Vreven, pure haat, pure liefde’ is er een van extremen. Net als de persoonlijkheid van de hoofdrolspeler Stijn Vreven. Als voetballer speelde hij een cultstatus bij elkaar bij traditieclubs als KV Mechelen, KAA Gent, FC Utrecht en Vitesse Arnhem.. Met zijn lange, krullende manen en vlijmscherpe tackles zaagde hij beroepshalve vakkundig wereldsterren als Van Persie en Robben doormidden. Hij werd gehaat, maar was ook extreem geliefd. Want voetballen kon hij ook. Al zal hij dat zelf minimaliseren. Zijn rushes op de rechterflank zijn vandaag nog altijd een gespreksonderwerp aan de voetbaltoog van zijn ex-clubs. Vraag maar aan de harde kern van FC Utrecht. Vandaag is Stijn een flamboyante coach die ook tactisch zijn mannetje kan staan. Hij leerde de stiel op de zompige akkers van het amateurvoetbal, hield Waasland-Beveren boven water, promoveerde met NAC Breda naar de Eredivisie, sneuvelde met Beerschot in de promotiefinale op één minuut van het einde en deed nog een ultieme reddingspoging maar ging heroïsch ten onder met Sporting Lokeren.
Hij werkt achttien uur per dag.
Als speler was Stijl de laatste der Mohikanen. Geheel uniek in zijn soort. In dit boek spreekt hij vrijuit over de geheimen van de kleedkamer, benevelde nachten als rockster in Nederland, elkaar op de bek slaan tijdens de training, Rode Duivel worden, zijn eigen voetbalfilosofie, een bedankje ontvangen van Vincent Kompany, samenspelen met WK-topschutter Miroslav Klose enz.

Hugo Broos
Filip Osselaer

Hugo Broos heeft geweldig veel gewonnen in zijn voetballeven. Als speler: vier kampioenstitels, vijf bekers en drie Europacups met Anderlecht en Club Brugge. Als Rode Duivel: de halve finales op Mexico 86. Als trainer: drie kampioenstitels en twee bekers, ook met Anderlecht en Club. Vier keer Trainer van het Jaar. En dan, als kers op de taart: winnaar van de Afrika Cup als bondscoach van Kameroen in 2017. De eerste Belg ooit die als trainer kon zegevieren in een landenkampioenschap. En al die tijd stond hij bekend om zijn voornaamheid en zijn klasse.

Duitsland

Jürgen Klopp
Elmar Neveling

‘Ja, het is waar, ik heb een haartransplantatie ondergaan. En ik denk dat het er erg cool uitziet, vind je niet?’ Jürgen Klopp laat zich niet vangen door vervelende vragen van journalisten. De 1 meter 93 lange Duitser was jarenlang een redelijke speler van vooral FSV Mainz 05, maar kwam pas echt tot bloei als trainer. Hij onderscheidde zich met snel, spectaculair voetbal, maar viel vooral op door zijn taalvaardigheid, uitstraling, passie. Het grote publiek omarmde hem al snel: Dit was een coach naar ieders hart. Een man met een verhaal ook. Van FSV Mainz 05 maakte Klopp een aantrekkelijk spelende uitdager van de heersende orde. Een transfer naar Borussia Dortmund was na zeven jaar zijn beloning. Onder hem groeide Borussia Dortmund weer uit tot een topclub, een kampioen en op één wedstrijd na een Champions League-winnaar. Met voetbal
om je vingers bij af te likken. ‘Arsène Wenger houdt van de bal in bezit hebben, passen, voetballen’, vertelde Klopp eens. ‘Zijn ploeg is als een orkest. Maar het is een stil lied. Ik geef de voorkeur aan heavy metal.’
En dat is precies waar de fans van Liverpool bij zijn aantreden als manager in Noord-Engeland op hopen. Voetbal als heavy metal… Rauw, aanvallend, zonder
angst. De concurrentie op het eiland is groot met trainers als Pep Guardiola, Antonio Conte, José Mourinho en Ronald Koeman, maar het lijkt er sterk op dat Jürgen Klopp na Duitsland ook Engeland zal veroveren.

Engeland

(Alex) Ferguson

Alex Ferguson

In Mijn autobiografie vertelt voetbalicoon Sir Alex Ferguson openhartig over zijn carrière als coach van bekende voetbalclubs. Ferguson was jarenlang manager van Manchester United en won twee keer de Champions League. Hij zag Manchester United zich ontwikkelen van een conventionele voetbalclub tot een groot bedrijf. Ferguson heeft altijd mee kunnen gaan met de veranderingen, dankzij zijn visie, energie en teambuilding-capaciteiten op en buiten het veld.

(Bobby) Robson

Tot Ziens
Maar Niet Vaarwel

Bobby Robson werkte zich uit de mijnen omhoog tot een van de succesvolste spelers en coaches van Engeland.
Na een paar jaar in de mijnen te hebben gewerkt begon hij zijn carrière als voetballer bij Fulham. Daarna speelde hij onder meer bij West Bromwich Albion en het Engelse nationale team. Later werd hij coach van onder meer Ipswich, Sporting Lissabon, FC Porto, Barcelona, PSV, Newcastle United en het Engelse nationale team. Hij heeft met veel legendarische spelers gewerkt – van Gary Lineker tot Ronaldo – en is getuige geweest van veel historische voetbalmomenten, zoals de tranen van Gazza en de ‘Hand van God’ van Maradona.

Frankrijk

Zidane
Frédéric Hermel

Zinédine Zidane is een ware (soms omstreden) legende en past in de rij Zlatan, Ronaldo en Messi. Iedereen kent de beruchte kopstoot die Zidane uitdeelde aan Materazzi. Maar wie is hij eigenlijk echt? Een emotionele man met een ondoorgrondelijk karakter of juist een superster die uiteindelijk heel gewoon is gebleven? Na zijn arme jeugd in een door criminaliteit geteisterde buitenwijk van Marseille groeide hij uit tot een van de grootste voetballers ooit. Als coach van Real Madrid leverde hij ongelooflijke prestaties in de Champions League. Maar ook over Zidane’s gevoel voor rechtvaardigheid, zijn relatie tot geld, zijn identiteit, zijn vier zonen en zijn vrouw Véronique vertelt de auteur met respect en precisie.

Mijn verhaal
Arsène Wenger

Voor het eerst vertelt de revolutionaire voetbalmanager Arsène Wenger zijn eigen verhaal. Over zijn leven op en naast het veld en natuurlijk over de tweeëntwintig jaar dat hij Arsenal leidde en de club ongekende successen bracht. Hij was coach van onder anderen Marc Overmars en Giovanni van Bronckhorst, bouwde een elftal om Dennis Bergkamp heen en stond aan de basis van de doorbraak van Robin van Persie als Europees topschutter.
Dit boek is niet alleen een must-read voor Arsenal-fans, maar ook voor voetbalfans in het algemeen.

Italië

Hou het simpel
Massimiliano Allegri

Allegri gelooft dat teams niet winnen door een collectief wedstrijdplan te volgen, maar door te profi teren van de inventiviteit en creativiteit van elke afzonderlijke speler. En door hen de vrijheid te geven te improviseren. Hij propageert de kracht van eenvoud en heeft dat tot de basis van zijn aanpak gemaakt. Een filosofie die volgens hem van toepassing kan zijn op elke situatie, van sport tot werk en school. In dit boek laat hij in 32 eenvoudig te volgen regels zien dat de basis van succes gelegd wordt door een simpele, eenvoudige spelwijze, taakopvatting en uitleg. Zijn regels zijn gebaseerd op de lessen die hij zelf in zijn carrière geleerd heeft en worden aan de hand van anekdotes uit zijn rijke voetbalcarrière en autobiografische voorbeelden geïllustreerd. Het zijn deze 32 fundamentele regels die hem tot een van de beste trainers ter wereld hebben gemaakt.

Geef mij maar de beker
Carlo Ancelotti

Driemaal (!) de Champions League, coach van supersterren als Ronaldo en Kaká en aan de basis van glorieuze overwinningen met Juventus, AC Milan, Real Madrid en Paris Saint- Germain.
De autobiografie van Ancelotti Geef mij maar de beker, is een vlot geschreven, onthullende en controversiële bestseller van een van de meest gerespecteerde figuren in de voetbalwereld. Deze zomer volgt Ancelotti coach Guardiola op bij Bayern München, waar de Nederlandse sterspeler Arjen
Robben gloreert. Ancelotti neemt ons mee vanaf zijn jeugd in Reggio Emilia, naar zijn eigen voetbalcarrière en zijn
tijd bij Real Madrid. Hij is scherp, heeft overal een mening over en zijn boek staat vol anekdotes en
openbaringen. Ancelotti’s gevoel voor humor en fair play is alom aanwezig en laat zien dat hij van
een zeldzaam soort is: een waar bescheiden en goede man. 

Nederland

(Guus) Hidding

De grote vier 1 Guus Hiddink
Marcel Rözer

Guus Hiddink uit Varsseveld in de Achterhoek trekt op zijn zeventiende naar het westen om op het Centraal Instituut Opleiding Sportleiders in Overveen de essentie van het voetbal te ontdekken: techniek en coördinatie. Hoewel zijn spelerscarrière nog voor hem ligt, is de kiene CIOS-leerling op dat moment al oefenmeester. In deel 1 van De Grote Vier portretteren de auteurs Iwan van Duren en Marcel Rözer de veelzijdige Guus Hiddink in al zijn hoedanigheden: als opgroeiende jongen in de ommelanden van Doetinchem, als voetballer, als trainer, maar ook als wereldburger en weldoener.

(Rinus) Israel

IJzeren Rinus
Harry Walstra

Het voetballeven van clubicoon Rinus Israel in woord en beeld. Ook Israels trainersavonturen in binnen- en buitenland worden in deze uitgebreid beschreven. Als trainer blijkt Marinus David Israel eveneens van IJzer te zijn. Pas op zeventigjarige leeftijd gooit hij zijn trainersplunje voor de laatste keer in de wasmand. Hij is tegenwoordig nog regelmatig te horen als voetbalcommentator.
‘Een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is de gouden jaren van het Nederlandse voetbal’
(fragment) Eind jaren zestig speelt Go Ahead tegen Feyenoord. Na een halfhoge voorzet wil de kleine Jantje Veenstra de bal inkoppen. Maar verdediger Laseroms raakt de bal plus het hoofd van de ongelukkige Veenstra. Uitgeteld op gras liggend druipt het bloed uit zijn mond. Hij is een paar tanden kwijt. Israel probeert Veenstra op te monteren: ‘Kom op, Jantje. Effe de tanden op mekaar!’

(Bert) Jacobs

Hotseknotsbegoniavoetbal
Ferry Reurink

Bert Jacobs (1941-1999) was een van de markantste voetbaltrainers die Nederland ooit heeft gekend. Op een fiets het uitgaansleven onveilig maken, een hotel onderspuiten met brandblussers en een Sovjet-generaal van zijn kleding beroven – Bert deed het en kwam er nog mee weg ook.

Naast zijn kwajongensstreken was de geboren Zandvoorter een begenadigd trainer met een succesvolle formule: duidelijk zijn, een goede veldbezetting en de poppetjes op de juiste plaats zetten. Spelers gingen

voor hem door het vuur en roemen zijn vakmanschap, eerlijkheid en humor.
Nog steeds is hij recordhouder met het hoogste aantal gecoachte Eredivisie-wedstrijden: 741.

(Louis) Van Gaal

Ik ben de beste!
Rob van Vuure

Als bondscoach tijdens het WK voetbal in Qatar rondde hij zijn laatste klusje af. Of niet…. In de aanloop er naartoe liepen de gemoederen weer hoog op tijdens trainingen, persconferenties en interviews. Met name de media kregen de schuld van zo’n beetje alles. Van Gaal ging weer los!

Vijftig jaar na zijn intrede in het betaalde voetbal, verzamelde Rob van Vuure duizend feiten, quotes, aannames, records, mythes en commentaren van en over de meest spraakmakende voetbalcoach die Nederland wellicht ooit heeft gehad.

De meningen over Louis zijn zeer divers; van ‘stoornis in het spectrum van autisme’. Tot ‘lieve man, altijd vragen hoe het met je vrouw is’. Bijna alle spelers zijn het er over eens dat ze nooit een betere trainer hebben gehad. Wat is waar of bijna waar? Misschien allebei. In dit boek komen honderden spelers, trainers en bestuursleden aan het woord. Uit alle fases van zijn leven. Waaruit ook blijkt: Louis van Gaal was een veel betere voetballer dan de meesten denken, ondanks zoals Hugo Borst het ooit zei: ’Hij is zo snel als een vlieg op een nat zuurtje’.

Leven met Louis
Willem Vissers

Geen trainer maakt zoveel gevoelens los als Louis van Gaal. Van Gaal (1951) stelt zich kwetsbaar op en is ook kwetsbaar. Hij gedraagt zich groots, meeslepend soms. De ene keer
doet hij irritant, maar hij is ook aardig, lief, gevoelig, sociaal en bewogen. In Van Gaal komen talloze eigenschappen bij elkaar. De een houdt van hem, de ander kan hem niet luchten.
Maar hoe je hem ook bekijkt en wat je ook van hem vindt, hij is wel onze Louis van Gaal, die na het WK in Qatar definitief afzwaait als trainer. We zullen hem hoe dan ook missen met zijn allen, al is het maar omdat hij kleurrijk is als weinig anderen. Wie geeft je een kus op het voorhoofd, tijdens een kampioensreceptie? Wie omhelst je spontaan of grijpt je iets te hard bij de keel, letterlijk, om iets uit te leggen? Wie is zo
uitbundig en uitgesproken als Louis van Gaal, zo dol op zichzelf soms, zo consequent en duidelijk? Vrijwel niemand.
Voor Willem Vissers (1964), voetbalverslaggever van de Volkskrant, is hij vermoedelijk de meest beschreven man in ruim dertig jaar voetbaljournalistiek. In ‘Leven met Louis’ neemt
Vissers de lezer mee naar zijn ontmoetingen met Van Gaal. Een deel van het boek bestaat uit eerder in de Volkskrant gepubliceerde interviews, reportages en columns die een beeld
schetsen over leven en werken. In andere, nieuwe stukken beschrijft hij anekdotes rond die interviews, of bij andere gelegenheden. Zo ontstaat tevens een vrij compleet beeld over Van Gaal en diens loopbaan, want Vissers was op veel plekken waar de trainer was, van Rio de Janeiro tot München, van Jakarta tot Zeist, van Alkmaar tot Barcelona.

louis van gaal

Louis Van Gaal
Maarten Meijer

In deze biografie gaat Maarten Meijer op zoek naar de wortels die Van Gaals kracht, visie en leiderschap blootleggen. Hij duikt in het leven van de intrigerende en inspirerende persoonlijkheid en volgt hem van zijn jeugd tot zijn laatste expeditie naar Duitsland.

The Champ
Koen van Santvoord

Het bijzondere verhaal van voetbaltrainer Pieter de Jongh, alias The Champ. Hoe een eenvoudige jongen uit de Betuwe de voetbalkoning van Afrika werd.

Pieter de Jongh, alias The Champ, leidt een betrekkelijk anoniem bestaan als Nederlandse voetbaltrainer in het buitenland. Tot er een filmpje opduikt waarin hij in steenkolenengels de Zimbabwaanse sportpers te woord staat. De Jongh heeft net de Super Cup gewonnen en verschijnt blakend van zelfvertrouwen voor de camera’s. Het filmpje gaat viral en wordt miljoenen keren bekeken. Ook in de uitzending van Veronica Inside wordt er smakelijk om gelachen. Met zinnen als ‘This is de first cup for Platinum and there kommen er nog mur’ beitelt hij zijn naam in het collectieve geheugen van de Nederlandse voetbalfan.

Wie verder kijkt dan de video, ziet het bijzondere verhaal achter Pieter de Jongh: van eenvoudige jongen uit de Betuwe tot een beroemdheid in Afrika. In Kenia wordt hij toegejuicht door tienduizenden supporters. In Zimbabwe gaat hij op de schouders (en wordt hij tegelijkertijd beroofd van zijn telefoon). Als bondscoach van Swaziland is hij de protegé van de rijkste man van het land. Tot die wordt vermoord en Pieter het land uit vlucht. En in Rwanda, een werkelijk prachtig land, ziet hij wat corruptie met mensen doet. Van het zinderende Afrika verkast hij naar het ijskoude Mongolië, waar hij traint bij min dertig graden en te maken krijgt met de grillen van een megalomane miljardair. Ook in Zuid-Afrika, Somalië, Moldavië en Hongarije beleeft Pieter de vreemdste avonturen.

Danny Buijs
Ferdi Delies

Op zijn 35e is Danny Buijs al hoofdtrainer in de eredivisie. Het verhaal van de volksjongen neemt de lezer mee door een wereld vol emotie, passie en hartstocht. Als zijn geliefde opa komt te overlijden neemt de jonge Buijs een verantwoordelijkheid tot zich dat vergaande consequenties met zich meebrengt. De drang om het vv Alblasserdam van opa te dienen, gaat vervolgens ver.
Al vroeg komt hij in de jeugd van Feyenoord te spelen en zet hij in tien jaar tijd onnoemelijk veel voetstappen op trainingscomplex Varkenoord. Dit met telkens een blik op de Kuip, het stadion van “zijn” Feyenoord. Als diezelfde club beginjaren negentig kampioen van Nederland wordt, staat Buijs op de Coolsingel naar zijn helden te kijken. Daarna heeft hij nog maar één droom. Ooit zelf op het bordes te staan.

Ten Hag
Maarten Meijer

Dit is de eerste biografie over Erik ten Hag. Het boek vertelt het complete verhaal van de voormalig profvoetballer van Haaksbergen tot en met zijn eerste maand als trainer van Manchester United. Na zijn carrière als voetballer begint Ten Hag zijn trainersloopbaan als assistent bij FC Twente en PSV. In zijn eerste seizoen als hoofdtrainer leidt hij Go Ahead Eagles naar de Eredivisie met de eerste promotie in zeventien jaar. Na Bayern München II en FC Utrecht wordt hij hoofdtrainer van Ajax waar hij ook internationaal de aandacht trekt met aantrekkelijk voetbal en het bereiken van de halve finales van de Champions League. Dit is het meest complete portret van de man die de complexe taak heeft gekregen om een einde te maken aan een decennium van teleurstelling bij Manchester United. Inclusief hoofdstukken over de eerste maand in deze nieuwe rol.

Gertjan Verbeek
Eddy Van Der Ley

Gertjan Verbeek (Deventer, 1962) is misschien wel de meest uitgesproken voetbaltrainer en -analist van Nederland. De ex-bokser en -profvoetballer vierde successen bij Heerenveen, Heracles Almelo en AZ, stelde teleur bij Feyenoord en FC Twente, beleefde avonturen in Duitsland en Australië, maar verloochende nooit zijn stevige persoonlijkheid en (voetbal)filosofie. Workaholic Verbeek, veeleisend voor zichzelf en anderen, is een man van extremen: hij zegt wat hij denkt, kan nors en betweterig uit de hoek komen, maar heeft ook een sociale kant die weinigen kennen. Voor ‘Recht voor de raap’ maakt hij met schrijver Eddy van der Ley een rondgang langs mensen die hem door en door kennen, zoals Johan Derksen, Toon Gerbrands, Foppe de Haan, Orlando Smeekes en Riemer van der Velde. Het levert een verrassend portret op van een veelzijdige selfmade man, die als tiener bijna de verkeerde afslag in het leven nam.

Gerard van der Lem -
Edwin Struis

In deze openhartige biografie spreekt Van der Lem (1952) vrijuit over zijn rol als assistent van Van Gaal, over zijn aandeel in de successen van Ajax, over zijn relatie met supersterren als Mourinho, Guardiola, Xavi, Rivaldo, de broertjes De Boer, Rijkaard, Seedorf en Davids en over zijn avonturen als (jeugd)speler van Ajax, FC Amsterdam, Roda JC, Feyenoord, Sparta en FC Utrecht. En over die nacht in Koeweit waarin hij vier hartstilstanden overleefde.

van der lem

Ernie Brandts
Louis Bouvée

Biografie Ernie Brandts

Arie Haan
Jules van der Wardt

Arie Haan, voetballer bij Ajax, die na een handgemeen met trainer Kraay sr., naar Brussel vertrekt.. Daar leert hij het ‘bruisende leven’ kennen. Hij speelt bij RSC Anderlecht en wint er twee keer de EC II. Haan is een ‘onafhankelijke’ en Hij laat zich niemand de les lezen.. Bij Standaard Luik raakt hij verstrikt in het bekende omkopingschandaal met Waterschei, maar weet repercussies te ontlopen. Na zijn actieve voetbal loopbaan wordt hij trainer bij onder meer FC Antwerp, Anderlecht, Standaard, VFB Stuttgart, PAOK Saloniki, Feyenoord, Austria Wien, Perspolis in Teheran en voetbalbonden van Albanië, China en Kameroen. In Rotterdam is hij na twee jaar de vele intriges zat en stapt op, na geruchten dat hij zou verdienen aan transfers met Zuid-Amerikaanse spelers… In 2016 stopt hij als coach vanwege hartritmestoornissen, overleeft twee zware autocrashes, maar blijft lachen. Een intrigerende biografie over voetballen, coachen en het avontuur.

Foppe de Haan
Menno Haanstra

Foppe de Haan wordt gedreven door maar één ding: anderen vooruit helpen. De van nature bescheiden voetbaltrainer bracht zo o.a. sc Heerenveen tot in de Champions League en Jong-Oranje naar de Europese titel in 2006 en 2007. Menno Haanstra sprak naast Foppe de Haan onder meer Van Nistelrooij, Drenthe, Verbeek, Tomasson en Daniël de Ridder en kwam zo tot een openhartig en eerlijk verhaal over een Fries die als voetbaltrainer zijn tijd verder vooruit was dan velen denken.

Huub Stevens
Bert Nederlof

Huub Stevens is een van de meeste succesvolle Nederlandse trainers ooit. De mijnwerkerszoon uit Sittard miste met Roda JC op een haar na de Nederlandse landstitel, maar in Duitsland behaalde Stevens wél prijzen. Met Schalke 04 won hij zelfs de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League. Met de club uit Gelsenkirchen was hij zelfs vier minuten lang virtueel kampioen van Duitsland en veroverde hij twee keer de DFB-Bokal. Stevens werd dan ook door de supporters van Schalke gekozen tot Trainer des Jahrhunderts.
Stevens was coach van zes Duitse clubs. Met FC Köln promoveerde de Limburger in één jaar tijd glansrijk naar de Bundesliga. Als trainer van Red Bull Salzburg werd Huub Stevens ook nog eens kampioen van Oostenrijk. Als interim-coach slaagde hij er bovendien in VfB Stuttgart tot tweemaal toe te behoeden voor degradatie uit de Bundesliga. Dat was ook zijn taak bij TSG Hoffenheim vanaf oktober 2015, maar door hartritmestoornissen moest hij zijn carrière in februari 2016 abrupt beëindigen.
Huub Stevens stond bekend als een harde, maar rechtvaardige trainer die veel waarde hechtte aan discipline. Veel spelers hadden aanvankelijk moeite met zijn werkwijze waarin ‘nooit opgeven’ essentieel was, maar waren hem later dankbaar.
In deze door de journalist Bert Nederlof geschreven biografie gaat Huub Stevens openhartig in op zijn imposante en hectische carrière, maar ook de mens Stevens komt uitvoerig aan de orde. Met bijzondere verhalen die hij nooit eerder vertelde.

Don Leo
Bert Nederlof

Leo Beenhakker (1942) is ongetwijfeld de kleurrijkste trainer uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. De Rotterdammer was coach van liefst vijftien profclubs in Nederland, Spanje, Mexico, Zwitserland en Turkije. Bovendien was Beenhakker bondscoach van Nederland, Saoedi-Arabië, Polen en Trinidad en Tobago.

Hij werd drie keer landskampioen met Real Madrid, tweemaal met Ajax en hij bezorgde Feyenoord in 1999 de laatste landstitel. Na zijn eerste kampioenschap met Real Madrid kreeg hij de eretitel Don Leo. Dieptepunt was het WK van 1990 waarin Nederland roemloos werd uitgeschakeld, waarna Beenhakker aangaf dat 75 procent van alle ellende niet naar buiten was gekomen. Daar gaat hij 25 jaar later eindelijk uitgebreider op in.

In 2015 was Beenhakker vijftig jaar actief in de voetballerij waarin hij ook nog een aantal andere functies bekleedde. Don Leo was bovendien populair door zijn gevoel voor humor en zijn opmerkelijke uitspraken.

Dick Advocaat
Maarten Meijer

Wie `Dick Advocaat zegt, zegt `voetbal. Na het verschijnen van zijn succesvolle biografie in 2009 heeft Advocaat nog enkele zeer interessante hoofdstukken aan zijn carri?re toegevoegd, vandaar dat biograaf Maarten Meijer zich stort op zijn roerige tijd in Belgi?, zijn successen met Rusland en zijn huidige periode bij PSV. Ook de eerder verschenen informatie wordt grondig bijgewerkt, waardoor we een goed beeld krijgen van deze mediaschuwe, interessante topvoetbaltrainer pur sang.

dick advokaat

Bert van Marwijk
Hugo Camps

Hij speelde bijna vierhonderd eredivisiewedstrijden en één interland. Daarna werd Van Marwijk trainer en nu is hij – qua statistieken althans – de allerbeste bondscoach uit de vaderlandse geschiedenis. Wie is hij? Wat drijft hem? De biografie geeft het antwoord.

Simon Kistemaker
Yoeri van den Busken

In 2013 begon de cultivering van Simon Kistemaker serieus gestalte te krijgen. Naarmate de voetbalwereld steeds zakelijker en wetenschappelijker werd, groeide bij veel mensen de heimwee naar de motivatiekunstenaar met de knoet in de hand en het hart op de tong. Hij is de enige Nederlandse trainer die het recalcitrante fenomeen George Best onder zijn hoede had. De lastigste spelers waren zijn grootste fans.
Waar hij werkte, was het nooit saai. Kistemaker promoveerde en degradeerde. Werd in de Achterhoek en IJmuiden aanbeden, maar door FC Utrecht snel ontslagen. Toch vertrok hij met een staande ovatie.

de kist

Oostenrijk

Ernst Happel
Degrave Wim

Ernst Happel is 25 jaar na zijn dood nog steeds een van de meest legendarische figuren uit het Europese voetbal. De Oostenrijkse succescoach won in 1968 met ADO Den Haag zijn eerste trofee als trainer, verzamelde daarna titels, Europa- en Wereldcups met Feyenoord en strandde met Oranje precies 40 jaar geleden op een zucht van de wereldtitel in Argentinië.

In Ernst Happel blikt Wim Degrave terug op het onwaarschijnlijke leven van de Weense sfinx. Van zijn kindertijd onder de nazi’s, over zijn gloriejaren als een van de beste voetballers van Europa, tot zijn vele trainerssuccessen bij ADO, Feyenoord, Club Brugge, Oranje en Hamburg.

Portugal

De filosofie van Mourinho
Sandro Modeo

José Mourinho is onmiskenbaar een van de meest fascinerende voetbaltrainers van dit moment. De Portugese trainer van Real Madrid werd in 2010 door de fifa uitgeroepen tot trainer van het jaar. In 1996 vertrok hij in het voetspoor van sir Bobby Robson van FC Porto naar Barcelona. Toen Louis van Gaal bij de club werd aangesteld als trainer, bleef Mourinho aan als diens assistent. Naar eigen zeggen heeft hij daar de filosofie ontwikkeld die hij tegenwoordig als coach in de praktijk brengt. De Italiaanse journalist Sandro Modeo neemt je in dit boek mee op een intensieve reis, waarin hij Mourinho’s levensverhaal, zijn voetbalfilosofie, zijn genie en zijn duistere kanten gedetailleerd ontleedt. De filosofie van Mourinho is een fascinerend boek over een van de grootste, maar ook meest grillige persoonlijkheden in het moderne voetbal.

Spanje

Roberto Martinez
Benoit Delhauteur

Roberto Martinez werd in augustus 2016 aangesteld als bondscoach van de Rode Duivels. In al die tijd won hij drie van de vier interlands die hij leidde en was België jarenlang nummer 1 op de FIFA-wereldranglijst. Bovendien werd Martinez alom geprezen om zijn vakmanschap, zijn coachtalent, zijn offensieve tactiek en zijn minzaamheid. Maar wie is hij echt?

Auteur Benoît Delhauteur ondervroeg heel veel mensen over Martinez: zijn familie, clubvoorzitters, Rode Duivels, medewerkers, waarnemers. En natuurlijk sprak hij ook de Spanjaard zelf. Over zijn jeugd in Catalonië, zijn loopbaan als profvoetballer en trainer in Engeland en Schotland en zijn periode bij de Rode Duivels met twee EK’s en twee WK’s.

Pep Guardiola
Marti Perarnau

Perarnau onthult hoe Guardiola als manager bij Bayern bleef groeien ondanks de mislukt poging om de UEFA Champions League, de ultieme prijs binnen het Europese voetbal, binnen te halen. Ook onderzoekt hij Guardiola’s beslissing om Duitsland te verlaten voor een uitdaging bij Manchester City en hoe zijn managementstijl in de Premier League zich verder zal ontwikkelen.
Tijdens drie uitzonderlijke seizoenen bij Bayern München kreeg Martí Perarnau volledig toegang tot de Duitse topclub: zijn spelers, staf, bestuursleden en, bovenal, manager Pep Guardiola. In het vervolg op Herr Pep, het met prachtige recensies overladen boek over Guardiola’s eerste volledige seizoen bij Bayern, neemt Perarnau nu het volledige dienstverband onder de loep van deze Catalaan in Beieren.

Herr Pep
Marti Perarnau

Tijdens het seizoen 2013-2014 Guardiola’s eerste seizoen bij de club, had de Catalaanse sportjournalist Martí Perarnau onbeperkt toegang tot het complex van Bayern München. Nog nooit eerder in het tijdperk van het moderne voetbal kreeg een journalist de mogelijkheid om een eliteteam van zo dichtbij te volgen en een portret te maken van de meest spraakmakende en unieke voetbalcoach van dit moment.

Pep Guardiola
Guillem Balague

In deze biografie laat de auteur zien hoe Guardiola in en buiten de dug-out zo succesvol werd, en hoe je door mooi te spelen ook kunt winnen. De Nederlandse invloed op Guardiola van Cruijff, van Van Gaal, van Rijkaard en van Ajax loopt als een rode draad door de carrière van deze Catalaan die in 2012 een sabbatical heeft genomen. Guardiola groeide uit tot de succesvolste trainer in Barcelona’s clubgeschiedenis van deze eeuw.
In 2012 won hij de FIFAcoach van het jaarverkiezing.