Wielrennen

De Lance-factor
Mart Smeets

Spraakmakend boek over de 7-voudige Tourwinnaar door Armstrong-kenner Smeets. Wat voor renner was hij, wat voor ploegmaat, wat voor mens? Waar en hoe won hij? Waarom reed hij relatief zo weinig? Waar heeft hij spijt van? Hoe zag zijn privéleven eruit? Wat is er te zeggen over alle dopingverhalen? En waaruit bestaat de Lance-factor?

Lance Armstrongs oorlog
Daniel Coyle

Als er iets is dat het leven van Lance Armstrong typeert – behalve dat hij een succesvol gevecht voerde tegen kanker, zeven keer de Tour de France won, uitgroeide tot een media-icoon en herhaaldelijk van dopinggebruik werd beschuldigd – dan is het wel zijn onbreekbare wil om te winnen. Ten koste van alles en iedereen. Armstrong krabbelt weer op na de bijna verloren Tour van 2003, verwerkt een pijnlijke scheiding, speelt psychologische spelletjes met renners als Jan Ullrich en houdt zich staande in een mediacircus van jetsetters, controversiële Italiaanse sportartsen, advocaten en de dopingheksenjacht van Franse pers en politie, die uitgerekend na Armstrongs afscheid steeds grotere vormen aanneemt. Dit alles maakt de lezer van zeer nabij mee

Australië

Robbie McEwen
De rechte lijn
Edward Pickering

autobiografie drievoudig winnaar groene trui.

(Remco) Evenepoel

Remco Evenepoel ongeremd
Frank van de Winkel

Charmeur, grapjas, leider, lefgozer, perfectionist en winnaar: wielrenner Remco Evenepoel is het allemaal. Op zijn vierentwintigste heeft de wereldkampioen tijdrijden en Belgische wegkampioen al een onwaarschijnlijke jeugd achter de rug. In deel één van zijn biografie schetsen veertig mensen een ragfijn beeld van zijn eerste zeventien jaar. Van zijn ouders en schoolavonturen over de voetbaljaren bij RSC Anderlecht, PSV, KV Mechelen en de Rode Duivels tot zijn eerste wielerzege in Bollebeek-Asse.

Een dag uit het leven van Remco Evenepoel
Yves Brokken

De reeks ‘Een dag uit het leven van’ gaat doorgaans over een hoogtepunt in iemands carrière. Een valpartij die de hoofdfiguur de rest van het seizoen kost, lijkt dan een ietwat vreemde keuze. Maar de crash van Remco Evenepoel kende – gelukkig – een positieve afloop. Remco is er goed van afgekomen – een vereiste voor dit boek – en een ferme tegenslag als die val in de Ronde van Lombardije zal de jonge en mentaal ijzersterke Evenepoel alleen maar ten goede komen. Meer dan ooit is hij gebrand om zich in 2021 te bewijzen, naar het voorbeeld van dat andere supertalent Tadej Pogacar. Hij wordt de komende jaren een geduchte concurrent van de Prins van Schepdaal.

(Eddy) Merckx

1969
Johny Vansevenant

Dit ultieme boek is de kroniek van Merckx’ onvoorstelbare doorbraak op het wielertoneel. Aan de hand van interviews met Merckx zelf, maar ook met familie, vrienden en rivalen schetst Johny Vansevenant het verslag van 1969 zoals alleen hij dat kan. Met tientallen nooit eerder gepubliceerde foto’s is dit hét jaaroverzicht van een van de meest indrukwekkende prestaties uit de hele wielergeschiedenis.

De rivalen van Merckx Filip Osselaer

In het voorjaar van 2019 zijn we 50 jaar na de eerste zege van Eddy Merckx in de Ronde van Vlaanderen. De campionissimo reed toen iedereen op minuten. Dat deed hij later dat jaar ook bij zijn eerste zeges in de Tour en in Luik-Bastenaken-Luik.
Merckx won ongelofelijk veel en heel vaak met panache, dat weet iedereen. En toch had ook hij zijn breekbare momenten. Rivalen legden hem het vuur aan de schenen, maar ofwel won hij toch nog (verbeten als hij was), ofwel sneuvelde hij op het veld van eer, op zijn waarde geklopt.
De wielrenners die Merckx ooit deden wankelen, vertellen hier over die momenten. van Maertens tot Poulidor, van De Vlaeminck tot Gimondi, van Zoetemelk tot Thévenet. Allen erkennen zij dat Merckx de grootste was, maar allen denken ook met genoegen terug aan die wielerdagen dat zij zich even met Merckx konden meten.

Eddy Merckx
Johny Vansevenant

Diepgravende getuigenissen van familieleden, bondgenoten en tegenstrevers schetsen een uniek portret van de kampioen: echtgenote Claudine Acou, broer en zus Michel en Micheline, verzorger Guillaume Michiels, schoonvader Lucien Acou, sportbestuurder Robert Lelangue, zijn vele ploegmaats en heel wat niet-Belgische toprenners. De biografie beschrijft daarnaast gedetailleerd de levensloop van Eddy Merckx, van zijn kinderjaren over zijn loopbaan als wielrenner tot zijn carrière als fietsenfabrikant.

Het boek is rijkelijk geïllustreerd met nog nooit gepubliceerde foto’s uit het familiearchief en tal van schitterende actiebeelden.

Mannen tegen Merckx Johny Vansevenant

Dit unieke tijdsdocument, van de hand van Johny Vansevenant, is rijkelijk geïllustreerd met prachtfoto’s van internationale agentschappen en uit talrijke collecties van zowel de renners zelf als van wielerverzamelaars.

Merckxissimo
Karl Vannieuwkerke

De 51 hoofdstukken vormen een boek vol verplichte wielerlectuur. Het getal 51 blijft voor altijd verbonden met het legendarische rugnummer waarmee Merckx zijn eerste Tour won. Dit boek is een ode aan een uitzonderlijke kampioen en een beeldschone mens. Fotograaf Stephan Vanfleteren zorgt met recente foto’s voor het prachtige decor van beelden die verwijzen naar de rijke loopbaan van Eddy Merckx. Samen met nooit-geziene pareltjes en legendarische icoonbeelden uit de archieven van toonaangevende sportkranten in Europa doen zijn foto’s de mythe herleven.

(Frank) Vandenbroucke

God is dood
Andy Mcgrath

‘God’, zo noemde men hem. Voor zijn bovenaardse talent, zijn hemelse looks. Hij reeg de overwinningen aan elkaar en bracht wielerfans in vervoering. Hij kende slechts één vijand: zichzelf. Want hij reed met duizelingwekkende snelheid maar leefde naast de fiets nog sneller. Depressie, verslavingen, auto-ongelukken, een echtscheiding en talloze rechtszaken beheersten zijn leven. Twee keer probeerde hij zelfmoord te plegen. Hij werd geschorst, viel uit de gratie. Op 12 oktober 2009 werd Frank Vandenbroucke, amper 34 jaar, dood aangetroffen in de kamer van een prostituee in Senegal. ‘God is dood.’

(Sep) Vanmarcke

Sep!
Heyerick, Jonas

Littekenweefsel op het hart. Aan de ene kant is Sep Vanmarcke opgelucht dat het ingebouwde apparaatje zijn werk heeft gedaan, dat artsen op tijd hebben ingegrepen en dat hij nu weet dat zware inspanningen een groot risico inhouden.
Maar de diagnose is een douche die kouder is dan die van de catacomben in Roubaix. Hoewel zijn goede voorjaar hem opnieuw de motivatie had gegeven voor één, misschien zelfs twee extra jaren aan de top, weet Sep meteen wat dat betekent: fin de carrière.

Wonderwout
Bart Lamers

Toen Wout van Aert op die verdomde zomerdag in 2019 in Pau met een vreselijke wonde aan het rechterdijbeen op het kokende asfalt lag, krompen vele supportersharten ineen. Spatte de droom van een veelbelovende wielercarrière hier uit elkaar? Twee opeenvolgende zware operaties en een moeizame revalidatie voorspelden niet veel goeds. Maar het bleek gelukkig de aanloop naar twee fenomenale seizoenen waarin de Kempenaar ons keer op keer verbaasde en uitgroeide tot de veelzijdigste renner ter wereld, thuis op alle terreinen. Van in het slijk van Lille tot op het maanlandschap van de Mont Ventoux: we laten in dit boek Wouts wonderjaren als in een roes voorbijtrekken. We gingen met chirurg Toon Claes terug naar de spannende uren aan de operatietafel, volgden Wouts comeback en zijn verbluffende successen op de voet en doken in de unieke Lilse wielercultuur waar hij een exponent van is. We raadpleegden specialisten en streekgenoten als Erwin Vervecken, Paul Herygers en Rik Van Looy en registreerden hoe Wout van Aert in de Franse wielerharten zit. Dit boek leest als één lange sprint van Wout.

Stig Broeckx
Zeg nooit nooit
Thijs Delrue

Zeg nooit nooit is meer dan een heroïsch verhaal over een gevallen wielrenner en zijn wonderlijke revalidatie. Het is een diepmenselijk verhaal over hoop en angst, over optimisme en realisme, over triomfen en frustraties, over de veerkracht van lichaam en brein. En het is een eerbetoon aan de onvoorwaardelijke liefde van ouders voor hun zoon. Zeg nooit nooit is zoals Stig Broeckx zelf: een open boek dat ontroert, blij maakt en inspireert.

Eddy! - Filip Osselaer

Voor jongeren is Eddy Planckaert vooral ‘de vader van de Planckaerts’, de TV-figuur die ‘dat château’ renoveert in Frankrijk. Maar Eddy zegt het zelf in de intro van de televisiereeks: ‘Mijn naam is Eddy Planckaert, altijd coureur geweest’. Want de koers, dat is en blijft Planckaert ten voeten uit.

Zijn twee oudere, ook koersende broers Willy en Walter achterna reed hij een bepaald machtige erelijst bijeen, met daarbij de Ronde van Vlaanderen, Parijs- Roubaix en de Groene Trui in de Ronde van Frankrijk. En ook na zijn actieve carrière bleef wielrennen belangrijk: als vader van Francesco die het niet waarmaakte als prof, als grootvader van kleinzoons die het ook willen proberen als coureur en als wieleranalist.

Bovenal is hij een verhalenverteller over de koers en zijn eigen wedervaren op en naast de fiets. Met een lach en een traan, met sterke anekdotes en pittige meningen. De familiemens Eddy Planckaert is dezelfde als de coureur Eddy Planckaert: boeiend, geestig en levenswijs.

Een dag uit het leven van Wout van Aert
Bart Lamers

Wout van Aert is overal: Strade Biancha, Milaan-Sanremo, Tourritten,…Alles wat hij momenteel aanraakt, lijkt in goud te veranderen.
Nochtans zag de toestand er een dik jaar geleden heel anders uit. Vrijdag 19 juli 2019 was het ‘nine eleven’ van de Vlaamse wielerliefhebbers: ze weten nog allemaal waar ze waren toen de zo voortreffelijk gestarte Tour de France van Wout brutaal ophield.
De horrorval in Pau en de vreselijke wonde in het rechterdijbeen deed alles supportersharten krimpen.
Spatte de droom van een uitzonderlijke wielercarrière hier uit elkaar? Dat bleek buiten het karakter en de schier onbegrensde fysieke mogelijkheden van de Kempenaar gerekend. De auteur ging met chirurg Toon Claes terug naar de spannende uren aan de operatietafel, volgde Wouts verbluffende herstel en comeback op de voet en dook in de unieke Lilse wielercultuur waar hij een exponent van is. ‘Een dag uit het leven van Wout van Aert’ is een document dat het wielerfenomeen op meeslepende manier helpt verklaren.

Solo
Jonas Heyerick

Thomas De Gendt is een fenomeen, op en naast de fiets. Hij wint niet zo heel veel, maar àls hij wint, is het met buitengewone panache. En niet op Vlaamse kasseien, wel in de Tour, de Giro en de Vuelta. In dit boek vertelt De Gendt (33), met zin voor detail en met passie, over zijn meest gedenkwaardige zeges, zoals over de Stelvio in de Giro van 2012, naar de Mont Ventoux in de Tour van 2016 en het bergklassement in de Vuelta van 2018. Maar De Gendt is ook buiten de koers buitengewoon. Omdat hij niet houdt van opwarmen en masseren, omdat hij Rubik’s Cube in minder dan een minuut kan oplossen, omdat hij gefascineerd is door cijfers, omdat hij aan de Tour verzaakte om te trouwen… Opgetekend door Jonas Heyerick (Bahamontes) is dit een uniek portret van een der meest merkwaardige wielrenners die de wereld kent.

Bjorg Lambrecht
ik had een droom
Yves Brokken

Als kind koesterde Bjorg Lambrecht een droom: wielrenner worden. Daar wilde hij alles voor doen. Een karaktermens. Bovendien speels en sociaal. En vooral: talentvol. Bijzonder talentvol. Een klimmer pur sang, maar ook koersen vanuit intelligentie. Een sterk palmares bij de beloften: winnaar Luik-Bastenaken-Luik, Vredeskoers en zilver op het WK 2018 in Oostenrijk. Bij de profs volgden meteen ereplaatsen in moeilijke wedstrijden als Amstel Gold Race, Waalse en Brabantse Pijl. De toekomst lachte Bjorg toe.

Het noodlot besliste op 5 augustus 2019 anders.

Monseré
Mark Van Hamme

Toen Jean-Pierre Monseré zich op die winderige 16 augustus 1970 in Leicester tot wereldkampioen bij de beroepsrenners kroonde, bracht dat een ongekende golf van enthousiasme bij de wielerfans teweeg. De populaire volksjongen uit Roeselare werd meteen gebombardeerd tot kroonprins van ‘kannibaal’ Eddy Merckx. Amper zeven maanden later maakte een dodelijke aanrijding met een tegemoetkomende wagen tijdens de kermisprijs van Retie een veel te vroeg einde aan dit wielersprookje. Zo blijft de vraag welke sportieve hoogten deze pallieter van de fiets ooit had kunnen bereiken voor altijd onbeantwoord. Dat ook Jempi’s zoontje Giovanni vijf jaar later in bijna gelijkaardige omstandigheden het leven liet, maakt het drama nog onwezenlijker.

Sylveer Maes
Patrick Cornillie

Portret van een  tweevoudig tourwinnaar

Een dag uit het leven van Thomas De Gendt
Kasper Hermans

Zijn overwinning in de Tourrit naar Saint-Etienne was dé dag uit het leven van Thomas De Gendt.

Elke sport heeft kleurrijke figuren nodig. Atleten die niet alleen uitblinken in het beoefenen van hun sport, maar ook het publiek bekoren met hun manier van doen voor, tijdens en na de wedstrijd. In het wielrennen is een van hen Thomas De Gendt. De renner van Lotto Soudal rijdt al tien jaar rond op het allerhoogste niveau. In die tijd maakte hij naam op social media met zijn droge humor, maar boekte hij vooral verschillende fenomenale overwinningen, die de fanatieke wielerliefhebbers lang zullen bijblijven. Hij won onder andere op legendarische cols, zoals de Stelvio en de Mont Ventoux. Afgelopen zomer kwam daar een huzarenstukje van formaat bij. In de Tour de France zette hij na een lange aanval het complete peloton, inclusief de beste renners ter wereld, te kijk om in aankomstplaats Saint-Etienne als eerste over de streep te komen. Een zege om nooit te vergeten.

Het verhaal achter een ongekende solo!

Filip Osselaer
Freddy!

Freddy Maertens werd twee keer wereldkampioen (Ostuni, 1976 en Praag, 1981), hij won drie keer de groene trui in de Tour. Tijdens de Ronde van Spanje van 1977 won hij dertien van de negentien ritten. In zijn hele carrière won
hij meer dan 370 koersen.

Freddy Maertens was halfweg de jaren 1970 een grootheid in de wielersport. Samen met Marc Demeyer en Michel Pollentier vormde hij een magische drie-eenheid, in de iconische rode truitjes van Flandria. Maar Freddy bleef niet aan de top. Hij raakte op de sukkel, kwam weer boven water, en verdween uiteindelijk in de plooien van de tijd.

Lucien!
Lucien Van Impe,
Filip Osselaer

De laatste Belgische Tourwinnaar vertelt eindelijk zijn verhaal
In de hete zomer van 1976 won Lucien Van Impe als laatste Belg de Ronde van Frankrijk. Nu, veertig jaar later, vertelt de Kleine van Mere voor het eerst zelf zijn verhaal. Een spannende vertelling over legendarische klimpartijen en de strijd om het geel, rijkelijk gestofeerd met anekdotes uit de buik van het peloton. Lucien! is evengoed een nostalgietrip naar de jaren waarin Van Impe met vijf broers opgroeide in een volkscafé en liever muzikant dan wielrenner wilde worden. Het is ten slotte een eerlijke terugblik op gemiste kansen en de status van beste klimmer ooit.

Rik Van Looy 80
Mark Vanlombeek

Rik Van Looy wordt in december 2013 80 jaar. Van Looy was een van de allergrootste wielrenners die de wereld ooit zag. Twee wereldtitels, twaalf klassieke zeges, 40 etappezeges in de grote ronden… geen wonder dat hij de Keizer van Herentals werd genoemd. Of ook wel Rik II, na Rik Van Steenbergen, die andere legendarische kampioen.
TV-coryfee Mark Vanlombeek en ex-krantenjournalist Robert Janssens gingen praten met Van Looy, maar ook met zijn knechten, zijn tegenstanders uit eigen land en buitenland, zijn ploegleiders en zijn vrienden, waaronder Herman Van Rompuy, al heel lang een van Van Looys grootste fans.
Het resultaat is een uniek en rijk geillustreerd boek vol verhalen en lofbetuigingen over de weergaloze loopbaan van een man die op deze gezegende leeftijd eindelijk een tribute book verdient.

sven nijs

Ik, Sven Nys
Borgerhof & Lamberigts

Ik, Sven Nys is een verhaal over passie, hard werk, talen en zware opofferingen. Maar ook het persoonlijke verhaal van een man die familie en vriendschap hoog in het vaandel draagt.

Museeuw spreekt
Rik Vanwalleghem

Op donderdag 4 september 2003 vielen tien speurders binnen bij Johan Museeuw voor een huiszoeking. Ze zochten doping. Museeuw besefte meteen hoe laat het was. ‘Van leeuw werd ik op slag prooi. De redder van het wielervaderland was sindsdien aangeschoten wild. In dit boek vertelt hij vrijuit over de mentale roetsjbaan waarop hij terechtkwam. Hij kijkt terug op zijn innerlijke twijfels, de tweestrijd die hem verscheurde, de bekentenis en de spijt, die te laat kwamen. Hij maakte kennis met de dunne scheidslijn tussen glorie en afgang, tussen aanbidding en verguizing. Hij ervoer het tweesnijdend mes van de roem, de meedogenloosheid van de media en het verraad van de buitenwereld, die hem plots als een vuige crimineel beschouwde. Het boek is behalve een schuldbekentenis ook een vraag om begrip voor de hedendaagse toprenner, die onder grote druk de hoogste toppen wil bereiken. Museeuw verbloemt zijn misstap niet. Maar hij laakt de onrechtvaardigheid van de dopingschaduw die sinds de affaire over zijn hele carrière ligt. In het boek weerklinkt niet alleen ‘mea culpa’, Museeuw vraagt ook erkenning voor zijn verdiensten, zijn doorzettingsvermogen, zijn erelijst. Want achter de leeuw (en de prooi) zat niet alleen een uitzonderlijk atleet, maar ook een mens van vlees en bloed.

Patrick Sercu
Rik Vanwalleghem

Een warm portret van de beste baanrenner ooit.

Olympisch kampioen Sercu grossierde in Belgische, Europese en wereldkampioenentruien en records op de piste. Maar ook in de Tour en de Giro schreef hij geschiedenis.

Met chirurgische precisie buigt Vanwalleghem zich over de mens Sercu: het hoofd en de benen, het hart en de ziel, de uiterlijke rust en het innerlijke vuur.
Patrick Sercu had alles om het te maken als renner: de benen, de omgeving, de passie, de waarden, het hoofd. Alle stukjes van de puzzel waren er, en ze pasten perfect in elkaar. Maar de puzzel had ook een onderkant, waarop dezelfde blokjes een ander beeld te zien gaven. Rik Vanwalleghem legt in dit boek de verschillende puzzelstukje bijeen. Het levert een openhartig portret op van een man die niet alleen als renner eenzame hoogten bereikte. Ook als mens was en is hij uit uitzonderlijk hout gekapt.

Denemarken

Bjarne Riis
Bjarne Riis

Wie in het najaar van 1995 een bezoek bracht aan Denemarken, kon de dubbele ii nauwelijks ontwijken. Net als op de berghellingen van de Alpen en de Pyreneeën stond de naam in grote letters op het asfalt gekalkt: Riis.
De Deen Bjarne Riis was derde geworden in de Tour de France en had het hele land op z’n kop gezet. Een jaar later zou de euforie overslaan naar Duitsland toen hij in het shirt van Team Telekom met hulp van ploegmaats Jan Ullrich en Erik Zabel de gele trui definitief op het podium in Parijs mocht aantrekken. Denemarken stond in de zomer van 1996 op z’n kop. Riis leek een bekende popster en bijna net zo populair als het Deense koningshuis.
Na beëindiging van zijn actieve carrière keert Riis als manager en ploegleider terug in de sport. Zijn team CSC moet met zuivere prestaties, moderne trainingsmethoden, grote motivatie en sterke persoonlijkheden triomfen boeken en het wielrennen naar grote hoogten voeren. Er worden inderdaad grote successen geboekt. Maar helaas zijn er ook dopinggevallen.
Pas in 2007 geeft Riis toe de Tour van 1996 met behulp van doping te hebben gewonnen. Lang ging hij verdachtmakingen uit de weg en heeft ook keihard gelogen. Nu rekende hij met die leugens af, maar waren er wederom grote krantenkoppen. Desondanks blijft Riis zijn modern geleide, professioneel ogende wielerteam leiden. Met SAXObank als sponsor is zijn team ook succesvol.
In dit boek vertelt Riis over zijn persoonlijke en sportieve levensloop die in veel aspecten een toonbeeld van de wielersport van de tachtiger en negentiger jaren is. Hij neemt geen blad voor de mond, ook niet over doping. Het is niet slechts een verhaal van een getalenteerde sporter die voor succes naar de doping greep. Het is ook een verhaal van een man die van zijn fouten heeft geleerd.
De hoogtijdagen van Team T-Mobile begonnen met de komst van Bjarne Riis. In 1996 wint Riis in het shirt van het Duitse team de Tour de France met in zijn equipe Jan Ullrich en Erik Zabel. Duitsland staat op z’n kop en niet in het minst Denemarken. Vier jaar later hangt Riis zijn fiets aan de wilgen, maar keert vrij snel terug in het peloton als Teambaas van het team CSC (en later Saxo-Bank). Op het hoogste niveau in de wielersport.
In 2007 legt Bjarne Riis een bekentenis af. De Tour van 1996 heeft hij gewonnen met behulp van doping: EPO. Als Teambaas werkt hij met sterke persoonlijkheden, voert een uitgebalanceerd trainingsprogramma door, hecht veel waarden aan teamverband en intelligente wedstrijdstrategie. Sportieve prestaties zonder doping om daarmee een geloofwaardige wielersport neer te zetten zijn steeds zijn doel.

Engeland

Geraint Thomas
Tom Fordyce

“Ik zou de Tour graag opnieuw winnen. Elk jaar is natuurlijk anders, maar hoewel ik 32 jaar oud ben voel ik dat ik nog elk jaar beter word. Ik heb nog altijd de motivatie en toewijding die bijvoorbeeld Bradley Wiggins nadat hij de Tour won niet meer 100 procent had. Ik heb genoten van de hele Tour, niet alleen van het eind. Ik heb nog altijd honger.” – Geraint Thomas, winnaar van de Tour de France 2018

Jarenlang verscheen Geraint Thomas, gewapend met een berg talent, aan de start van de grootste wielerronde ter wereld. Maar toch was het de drievoudig wereldkampioen en tweevoudig Olympisch medaillist nooit gegund: hij was slachtoffer van valpartijen, pech en de bereidheid om zichzelf op te offeren voor zijn teamgenoten.

In de zomer van 2018 werd die vloek op spectaculaire wijze opgeheven. Van de iconische bergklimmen in de Alpen tot aan de brutale hellingen van de Pyreneeën kwam op spectaculaire wijze Geraint Thomas als winnaar uit de bus van de Tour de France. In Mijn Tour de France is de lange weg die Geraint heeft moeten afleggen tot het ultieme succes te lezen.

Major Tom Simpson
1937-1967
Mark Vanlombeek

13 juli 1967, de 13e rit van de Ronde van Frankrijk. Tom Simpson zwoegt zich naar boven op de flanken van de Mont Ventoux, de hitte is verzengend, de vermoeidheid verlamt zijn benen. Hij stort in en sterft ter plaatse.

Een dramatisch moment dat van de Britse wielrenner een ware legende maakte, die nu nog tot de verbeelding spreekt van vele wielerliefhebbers.

Vijftig jaar later kijken de familie (weduwe en dochters) en collega’s (Merckx, Hoban, Aimar, Pingeon, Janssen…) van Major Simpson terug op zijn merkwaardige leven, zijnfantastische carrière en zijn tragische dood.

Een ongemeen boeiend verhaal, geïllustreerd met talrijke beelden uit het privé-archief van de familie Simpson. Een waardig eerbetoon aan een legende…

Chris Froome
Léon de Kort

Wielerjournalist Léon de Kort volgde het wielertalent Chris Froome jarenlang dicht op de huid. In dit ‘Biografietsje’ vergelijkt hij hem met een weliswaar niet sierlijk maar wel heel behendig dier in de Afrikaanse jungle die achtervolgd wordt door journalisten: ” Voor die jagers is hij het wild dat, op de hielen gezeten door hongerige rovers, probeert te overleven in een jungle. Die van de wielrennerij.” Froome moet zich zien te handhaven in een tijd die gekenmerkt wordt door wantrouwen bij journalisten en het publiek over dopinggebruik in de wielrennerij (in een uitwas van volkswoede kreeg hijeen beker urine over zich uitgestort in de Tour) maar hij houdt vol dat schoon de Tour winnen wel degelijk mogelijk is, hoe grof de beledigingen van het publiek ook zijn.

Bradley Wiggins
John Deering

Biografie van een fenomenale Tourwinnaar
Wiggins’ leven volgens de Tour 2012

Voor het eerst in honderd jaar wint een Brit de Tour de France. En wat voor een. De rossige en met bakkebaarden getooide Bradley Wiggins werd opgevoed door een alleenstaande moeder en verloor zijn vader aan de drank. Ook Wiggins zelf heeft af en toe moeite de drank te laten staan. Spraakmakend zijn zijn directe uitspraken in de media. Niettemin is hij, deel uitmakend van de geweldige Skyploeg, een fantastische kampioen. Auteur John Deering verweeft op een prachtige manier Wiggins’ levensverhaal met zijn Touroverwinning in 2012.

Op snelheid
Mark Cavendish

Mark Cavendish vertelt zijn bijzondere verhaal in deze geautoriseerde biografie. Cavendish is de wielrenner met de meeste etappezeges in de Tour de France (25) en werd in 2011 door de BBC uitgeroepen tot sportman van het jaar. Alles in het leven van deze sprinter draait om snelheid. In verschillende thema’s beschrijft Cavendish, samen met co-auteur Daniel Friebe, de sleutelmomenten en incidenten in zijn persoonlijke leven en zijn carrière tot nu toe. Een meeslepend boek over de beste sprinter van de wereld!

Koersen in het duister
David Millar

Het onthullende dopingverhaal van een topwielrenner

In deze autobiografie vertelt de Britse topwielrenner David Millar op een eerlijke en open manier hoe hij tot dopinggebruik is gekomen. Hij vertelt onder andere hoe groot de druk van het wielerwereldje is om mee te doen aan de dopingcultuur. Hij werd betrapt en geschorst. Inmiddels fietst Millar weer en zet hij zich actief in voor de strijd tegen doping in de sport.

Deze autobiografie, die een unieke kijk achter de schermen van het wielrennen geeft, is waarschijnlijk het meest onthullende en authentieke dopingverhaal van een coureur, dat er tot nu toe is verschenen.

Frankrijk

Anquetil alleen
Paul Fournel

Er zijn dingen die hij alleen doet, en dingen die alleen hij doet. Jacques Anquetil (1934-1987) was een wielrenner met een aristocratische inslag en een laconieke houding ten opzichte van regels en moraal. Door zijn reputatie als rokkenjager en zijn openhartige bekentenissen van doping, deed hij de Franse samenleving van de jaren zestig versteld staan, evenals met zijn vijf Tour de France-overwinningen (in 1957, 1961, 1962, 1963 en 1964). Paul Fournel was vanaf het begin een groot bewonderaar van Anquetil en volgde diens carrière met de passie van een fan en het oog van een dichter.

In deze originele biografie van een complex personage, combineert Fournel het verhaal van Anquetils leven met scènes uit dat van zichzelf.

Julian
Julian Alaphilippe

Julian Alaphilippe koerste in 2020 in Imola naar de wereldti[1]tel. Sindsdien waren de loopbaan en het leven van de Franse topwielrenner in regenboogkleuren gehuld. Hij won de voor[1]bije jaren meerdere klassiekers (Milaan-Sanremo, Waalse Pijl, Clasica San Sebastian…) en ritten in ‘zijn’ Ronde van Frankrijk. Maar sinds hij wereldkampioen werd, is hij pas écht groot geworden. In dit boek blikt hij terug op dat jaar in de regenboogtrui. Maar hij vertelt, met open vizier, nog veel meer: over zijn wie[1]lersuccessen en zijn tegenslagen, over zijn jeugd en zijn familie, over zijn vrouw en kind, over zijn ploegmaats en zijn ploeg, over zijn passie voor mooie wagens en uitzonderlijke uurwerken. Een uitzonderlijk portret van een unieke wielrenner!

Nederland

(Tom) Dumolin

Op gevoel
Nando Boers

Een jaar nadat hij in 2022 zijn carrière op eenendertigjarige leeftijd beëindigde, reist hij samen met schrijver en journalist Nando Boers naar plaatsen die een cruciale rol hebben gespeeld in zijn loopbaan – Bergen (Noorwegen), Monza, Oropa, Bormio, Stelvio (Italië) en Arcalís (Andorra) – om antwoord te vinden op de vraag wat de sport eigenlijk al die jaren voor hem betekend heeft. Onderweg komen niet alleen herinneringen aan zijn grootste prestaties en overwinningen ter sprake, maar wordt hij ook geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.  Op gevoel is het verslag van die louterende reis: een openhartig zelfportret van een topsporter die terugkijkt op zijn carrière en tegelijkertijd een liefdesverklaring aan het profwielrennen.

Bernhart Patrick
Tom Dumoulin

Benaderbaar en ook altijd op afstand. Charismatisch en toch ook vol raadsels. Charmant en ook soms bijtend en ruziënd. Een ijzersterk lichaam en toch ook kwetsbaar. Tom Dumoulin is een van de grootste sporthelden van deze tijd, door allen geliefd, maar ook een groot raadsel. En uiteraard beantwoordt hij de vraag: gaat Tom uiteindelijk de Tour winnen?

tom dumoulin

(Harie) Meijers

Harie Meijers
Fred Roggen

Vrijwel iedereen in ons land kent de namen van Eden en Moeskops, maar wie kent nog Harie Meijers, die toch vijf keer kampioen van Nederland was, een keer kampioen van Engeland, twee keer winnaar van de Grand Prix, twee keer tweede en een keer derde in de wereldkampioenschappen, winnaar van de Grand Prix de L’ Exposition (7000 gulden!) en winnaar van wedstrijden in Brussel, Wenen, Turijn, Moskou, Oostende, Parijs, Antwerpen, New-York, Boston, Jacksonville, Genève, Roubaix, Kopenhagen en waar al niet meer.
In 1900 werd hij samen met de Italiaan Tommaselli officieus olympisch kampioen op de tandem en in 1904 won hij samen met Guus Schilling de GP Finance, het officieuze wereldkampioenschap voor tandems.
In 1902 en 1903 werd hij door de Franse sportkrant L’ Auto uitgeroepen tot beste sprinter van Europa. 

(Mathieu) van de Poel

Mathieu van de Poel
Mark de Bruijn

Een jaar na zijn grote doorbraak is olympisch goud het volgende doel van de in België geboren Franse Nederlander. Er volgt een wielerseizoen waarin alles anders loopt. Een succesroute buiten de gebaande paden, daar heeft Mathieu meer voor nodig dan de genen van vader Adrie en opa Poulidor. Waarom lukt het hem om door te stoten naar de top en anderen niet? Wat doet hij anders? En wie gaat er schuil achter de goedlachse, nonchalante ideale schoonzoon die altijd wind mee lijkt te hebben?

(Joop) Zoetemelk

Joop Zoetemelk ongezien
Jacob Bergsma

In 1980 won Joop Zoetemelk als tweede Nederlander in de historie de Tour de France. Vijf jaar later werd Joop op zijn 38ste wereldkampioen. Ter ere van dit 40-jarig (Tour) en 35-jarig (wk) jubileum duiken de auteurs in de rijke carrière van Neerlands succesvolste wielrenner aller tijden. Dit boek bevat uniek materiaal uit de schatkamer van Zoetemelk zelf en prachtige beelden uit de archieven van topfotografen als Berry Stokvis en Cor Vos. Met nieuwe statistieken en oude herinneringen laten zij – onder meer – de Tour van ’80 etappe na etappe herleven. Joop Zoetemelk – Ongezien is het ultieme eerbetoon aan de laatste Nederlandse eindwinnaar van de gele trui en de laatste Nederlandse wereldkampioen bij de professionals.

Peter Post
Fred van Slogteren

De biografie van een wielerbeest dat veertig jaar lang een indrukwekkend stempel drukte op de vaderlandse en internationale wielersport. Zijn erfenis doet zich nog steeds gelden. Een gezaghebbender persoonlijkheid dan Peter Post (1933 – 2011) dat was, is in de geschiedenis van de wielersport nauwelijks te vinden. Zowel als wielrenner, ploegleider en als teammanager was hij een absolute patron.

Toen de Amsterdamse slagerszoon Peter Post besloot profwielrenner te worden en de top te bereiken, werd er in het wielermilieu besmuikt gelachen. Zoveel klasse had hij niet. Maar Post had wel degelijk talent en dat ondersteunde hij met een authentiek ego, een indrukwekkend charisma, een onoverwinnelijk karakter, terwijl de discipline waarmee hij zijn vak uitoefende ongeëvenaard was. Post werd met 65 overwinningen ‘de keizer van de Zesdaagse.’

Na zijn carrière werd Post ploegleider. Hij had een uiterst scherp oog voor kwaliteit en selecteerde, met in het begin bescheiden budgetten, renners en medewerkers die bereid waren op zijn manier te werken. Zo werden TI-Raleigh en Panasonic ploegen met de klasse en kwaliteit om de overwinningen aaneen te rijgen en de concurrerende formaties te doen sidderen. Dankzij het ‘systeem Post’ werden Jan Raas, Gerrie Knetemann, Joop Zoetemelk en vele anderen vedetten.

Om dat te bereiken moest Post muren slechten, meningen overwinnen, omstanders schofferen en renners vernederen. Hij deed het allemaal omwille van zijn credo: winnen! Het interesseerde hem geen bal hoe men over hem dacht. De karaktermens Peter Post groeide uit tot een fenomeen in de wielersport.

Stef Clement Anders - Thomas Olsthoorn

In Stef Clement – Anders laat Thomas Olsthoorn zien wat deze wielrenner – niet de beste van het peloton – wel de meest bijzondere maakt. Eigenzinnig en authentiek, soms lastig voor zichzelf en zijn omgeving: dat is Stef Clement. In de moeilijke periode dat zijn carrière noodgedwongen ten einde komt, is Clement openhartig over zijn obsessieve manier van topsport bedrijven en zijn verborgen verdriet. Aan Thomas Olsthoorn vertelt hij over zijn avonturen op de fiets, de veranderingen in de wielrennerij, hervonden geluk en zijn zoektocht naar een normaal bestaan.

Het Beest-Lieuwe Westra
Thomas Sijtsma

Met een snel getikt bericht op Facebook liet Lieuwe Westra begin 2017 weten dat hij per direct stopte met wielrennen. Een zware depressie was de oorzaak. Er zat een beest in zijn hoofd waar hij geen grip op kreeg.
Slepende rechtszaken, een einde aan zijn relatie, valpartijen van collega’s en een voortdurende strijd met zijn lichaamsgewicht lagen ten grondslag van de depressie. Hij kreeg er geen vat op en stoppen was de enige uitweg.
Westra kreeg tijdens zijn wielercarrière de bijnaam Het Beest door urenlang ‘lekker te rammen’ op zijn fiets. Trainen met de Fries voelde voor teamgenoten en vrienden als een strafexpeditie. Westra zette zijn blik op oneindig, legde zijn handen op het stuur en trapte tot het gevoel in zijn benen was verdwenen.
Als jeugdrenner was hij de beste van zijn generatie tot hij op zijn 16de terechtkwam in een wereld waar dagen zonder drugs en alcohol spaarzaam waren. De destijds zwaarlijvige Westra werkte als stratenmaker om de verdovende middelen te kunnen kopen. Fietsen deed hij niet meer.
Zijn broer deed hem het licht zien door een amateurkoers te winnen. Westra ging maniakaal trainen en brak, worstelend met zijn tranen, definitief door tijdens de Ronde van Spanje in 2009. Een paar dagen voor die Vuelta zag hij zijn eigen vader op de oprit dood neervallen.
Zijn tweede wielerleven verliep succesvol met prachtige overwinningen, de gele trui voor zijn kopman Nibali, een vet contract bij Astana en een huis in Monaco. Succesvol, tot die akelige depressie greep op zijn leven kreeg.

Hennie Kuiper
Kampioen Wilskracht
Jacob Bergsma

Over de sympathieke Doorzetter uit Denekamp die Olympisch kampioen en wereldkampioen werd, die de Ronde van Vlaanderen, de Ronde van Lombardije, de iconische editie van Parijs-Roubaix in 1983 en Milaan-Sanremo won, die twee keer in de Tour de etappe naar l’Alpe d’Huez op zijn naam schreef en die twee keer als tweede eindigde in de Ronde van Frankrijk.

‘Hennie Kuiper Kampioen Wilskracht’ is het ultieme salontafelboek over doorzetter Hennie Kuiper. Het boekt telt 432 bladzijden, die voor driekwart zijn gevuld met meer dan 400 foto’s. Dankzij de welwillende medewerking van Nederlandse topfotografen als Cor Vos, Tonny Strouken, Berry Stokvis en Hans Heus presenteert ‘Hennie Kuiper Kampioen Wilskracht’ een groot aantal schitterende en vaak niet eerder gepubliceerde foto’s uit de omvangrijke carrière van Hennie Kuiper. Met voorwoord van Eddy Merckx.

zonneveld - thomas dekker

Thomas Dekker
Thijs Zonneveld
(mijn gevecht)

Thomas Dekker (1984) heeft genoeg van de leugens. Zijn echte verhaal is nog nooit verteld. De waarheid met al zijn slechte lelijke kanten moet maar eens naar buiten. 

Laurens ten Dam
Robin van der Kloor

Een openhartig boek over de geloofwaardigheid van het moderne wielrennen

`Waar het vroeger stoer was om wielrenner te zijn, schaam ik me nu. Ook voor profwielrenner Laurens ten Dam zijn het verwarrende tijden. De sport is met de ontmaskering van Lance Armstrong als dopinggebruiker in groot verval geraakt. De coureur van het voormalige Rabobankteam wil met zijn boek laten zien wat het betekent om vandaag de dag als professional op een racefiets te zitten.
`Sinds een aantal jaar is de sport veel schoner, maar we worden nu gestraft voor de fouten van een vorige generatie. Maar is de sport nu wel schoner? En heeft Ten Dam eigenlijk wel altijd volgens de regels gespeeld? En hoe is het vertrouwen onderling in de ploeg, met enkele verdachte ploeggenoten? Zoals altijd in het wielrennen is het antwoord niet zwart-wit.

Ten Dam legt in dit boek alles op tafel. Zijn gedurfde mening, zijn bloedwaardes, zijn beruchte trainingsschemas, zijn kritiek op journalisten en collegas en zijn vurige wens om geloofwaardig te zijn. Voor hem is dit boek een poging nieuwe fundamenten voor vertrouwen te leggen. Voor de lezer is dit boek een kans om in de huid te kruipen en het lijden te ervaren van een van de beste en kleurrijkste renners die het Nederlandse peloton kent.

thomas dekker

Dekker Thomas
Schoon genoeg

Thomas Dekker was een zeer talentvolle Nederlandse wielrenner, waarvan werd geacht dat hij in staat zou zijn het geel na Joop Zoetemelk weer naar Nederland te kunnen brengen. De wereld lag aan zijn voeten, totdat hij betrapt werd op het gebruik van dynepo.

De Kneet
Leo Van de Ruit

Op 2 november 2004 overleed volkomen onverwacht oudwielrenner Gerrie Knetemann (53). In de jaren zeventig en tachtig behoorde hij met zijn leeftijdgenoten Zoetemelk, Raas en Kuiper tot de wereldtop van de beroepsrenners.

van de ruit leo - de kneet

Winnen Peter
Het snot voor ogen

Het snot voor ogen en andere verhalen van de Nederlandse ex-renner Peter Winnen

Tankink, Bram Blijlevens -
Tank

Is een boek met opmerkelijke wielerverhalen en avonturen die hij op de fiets meemaakte. Dankzij de fiets verlegde Bram Tankink zijn grenzen, ontdekte hij de wereld. Maar is ook een boek over angst, twijfels en vragen. Over schuldgevoelens.

Slovenië

Peter Sagan
Mijn wereld

Peter Sagan presteerde tussen 2015 en 2017 wat nog nooit iemand had gedaan: driemaal achter elkaar wereldkampioen wielrennen worden. Daarmee eiste hij direct een belangrijke plek in de wielerhistorie op. Overal waar hij aan de start verschijnt, is hij favoriet voor de winst.

Maar alleen naar zijn prestaties kijken zou hem tekortdoen. Hij fietst niet alleen, hij entertaint. In het zadel kan hij zijn wie hij is: hij toont zijn enorme passie voor wielrennen en heeft de onbedwingbare neiging om mensen
ermee te vermaken.

In deze autobiografie geeft hij voor het eerst een inkijkje in zijn persoonlijke leven. De lezer leert over zijn gruwelijke trainingen, zijn weergaloze toewijding, de druk die gepaard gaat met het rijden in de regenboogtrui, het geluksgevoel wanneer hij als eerste de finish bereikt, maar ook over de oprechte verslagenheid die hij voelde toen hij in 2017 na een chaotische massasprint in de Tour de France werd gediskwalificeerd, terwijl hij op weg was naar zijn zesde groene trui.

Zwitserland

Fabian Cancellara
Guy Van Den Langenbergh

Fabian Cancellara is met drie overwinningen in de Ronde van Vlaanderen én in Parijs-Roubaix een echt monument onder de klassieke renners. Zijn palmares bevat nog veel andere hoogtepunten, onder meer vier wereldtitels tijdrijden en twee olympische medailles.

Op basis van urenlange nieuwe interviews krijgen we een waarheidsgetrouwe inzage in het sportleven van de ongemeen populaire atleet maar ook in dat van zijn bestaan als echtgenoot en vader.

Met tientallen nooit eerder gepubliceerde beelden van de Zwitserse hardrijder, vanaf zijn jeugd tot en met zijn laatste seizoen.

Een uniek document in woord en beeld voor al wie Fabian Cancellara een warm hart toedraagt.