Voetbal - Biografie spelers

Argentinië

Maradonna

Op zoek naar Maradona
Sjoerd Mossou

Waar Diego Armando Maradona ook kwam, overal liet hij onuitwisbare sporen na: geen voetballer had ooit een grotere impact op de wereld om hem heen. Sjoerd Mossou neemt je in dit boek mee op een reis langs de plekken waar Maradona glorieerde, feestte, huilde en aanbeden werd. Van Buenos Aires tot Mierlo en van Napels tot Mexico.

Maradona
Guillem Balague

‘Maradona’ is de definitieve biografie van een wereldwijd icoon. Maradona was een van die zeldzame individuen die tijdens zijn leven al een legende werd. Nadat zijn genialiteit en vaardigheid allang verdwenen waren, bleef hij vele generaties fascineren. Waarom? Dit boek is een ontdekkingsreis door Argentinië, Barcelona, Napels en Sevilla. Een verhaal van een reeks kleine, grote en vormende incidenten die plaatsvonden op specifieke momenten in zijn leven, gebaseerd op verhalen uit de eerste hand.

De tranen van Messi
Edwin Winkels

Ineens was daar het nieuws, in de zomer van 2021, dat Lionel Messi na 21 jaar bij FC Barcelona moest vertrekken. Het noodlijdende Barça had geen geld meer om de grootste ster uit zijn geschiedenis te betalen. Op een emotionele persconferentie nam een ontroostbare Messi in tranen afscheid van de club waar hij uitgroeide tot de beste voetballer van de wereld. Het waren lang niet de enige tranen van de zo bejubelde voetballer in zijn imposante carrière. Maar wat weten we eigenlijk van de voor- én tegenspoed van Messi?

Schrijver, journalist, Spanje-kenner en Messi-volger Edwin Winkels zocht naar bekende en minder bekende details: de jeugd van Messi in Rosario, zijn eenzaamheid in Barcelona, een gebroken been en een bijzondere kalverliefde, de lange schaduw van Maradona en Messi’s band met Nederland, en veel meer. Chronologisch wisselt Winkels de tranen van vreugde en de tranen van pijn af, waardoor een prachtige minibiografie ontstaat van de man die vrijwel alle records in het voetbal heeft gebroken.

Messi is de beste
Simon Mugford

Lionel Messi was als kind al een geweldige voetballer. Later zou hij voor het nationale team van Argentinië spelen, captain van FC Barcelona worden en zes keer de Ballon d’Or-prijs winnen.
Dit handzame boekje vertelt Messi’s verhaal aan de hand van grappige striptekeningen. Vol weetjes, statistieken en info over voetbaltechniek. Leer alles wat er te weten valt over Messi… en waarom hij de beste is!

Messi
Jordi Puntí

Sinds zijn aantreden op dertienjarige leeftijd bij de jeugdopleiding van FC Barcelona heeft Messi zijn geheel eigen speelstijl gecreëerd. Messi aan de bal is poëzie op het groene vlak. Met zijn wervelende spel heeft hij wereldwijd talloze mensen gelukkig gemaakt, maar niemand raakt zo in vervoering als de Catalaanse schrijver Jordi Puntí. In tweeëntwintig hoofdstukken analyseert Puntí de schoonheid en het genie van het spel van de Argentijn. Hij neemt ons mee naar de velden van weleer, de plekken waar Messi als jongetje leerde voetballen, en hij bezingt diens glansrijke loopbaan als internationale ster. Een voetbalboek zoals we dat nog niet eerder kenden, zo eigenzinnig en sprankelend als het spel van de kleine maestro zelf.

Messi
Guillem Balague

Lionel Messi is de beste voetballer ter wereld. Hij won al vijf gouden ballen. In 2004 maakte de Argentijn zijn debuut voor FC Barcelona en sindsdien behaalt hij overwinning op overwinning. Het kleine voetbalgenie Messi heeft al veel voetbalrecords verbroken en er staan veel prijzen in zijn prijzenkast. Waarom heeft Messi het geschopt tot de wereldtop en andere voetballers met vergelijkbaar talent niet? In deze biografie dringt Guillem Balague, die eerder de bestseller over Pep Guardiola schreef, door tot de kern. Geen enkel ander boek kan dat claimen. Hij voerde vele gesprekken met Messi’s familie, vrienden en collega’s. Een onmisbare aanwinst als je alles wilt weten over Lionel Messi! Deze herziene uitgave is uitgebreid met actuele informatie.

messi

Messi
Luca Caioli

Het fascinerende levensverhaal van een grote, maar bescheiden voetballer Volgens iedereen die ook maar iets van voetbal weet is Lionel Messi een van de beste voetballers ter wereld, misschien wel dé beste. Zijn spel is snel, ongrijpbaar en doeltreffend. De jonge voetballer is het schoolvoorbeeld van jongetje dat liever niet groot wilde worden., maar toch een wereldster werd. En bovendien bescheiden en verlegen bleef. Sportjournalist Luca Caioli neemt ons mee naar de plek waar Messi opgroeide en spreekt met de mensen die hem al zijn hele leven kennen: zijn ouders, zijn broers en zijn eerste trainer. Ook laat hij grote voetballers en trainers aan het woord die hem van dichtbij hebben meegemaakt, zoals zijn oude coach Frank Rijkaard en zijn eigen grote held Maradonna en natuurlijk de kleine meester zelf. Met een voorwoord van Tom Egbers.

België

(Kevin) De Bruyne

Kevin de Bruyne
Raoul de Groote

Rode Duivel Kevin De Bruyne is pas 23, maar hij heeft al een heel parcours achter de rug. Toen hij 14 was had hij het lef om zijn Gentse thuis te verlaten voor een pleeggezin in Limburg, want hij wilde absoluut bij RC Genk zijn opleiding voltooien. In januari 2012 tekende Kevin een contract van vijf jaar bij Chelsea. De Londense club leende hem eerst een jaar uit aan Werder Bremen. Iedereen verwachtte in het seizoen 13-14 de grote doorbraak bij Chelsea (zeker omdat De Bruyne een van de grote uitblinkers was bij de Rode Duivels), maar José Mourinho toonde zich geen fan van De Bruyne. Enkele maanden voor het WK in Brazilië, waar Kevin weer schitterde, verhuisde hij voor liefst 21,5 miljoen euro naar Wolfsburg. Al zijn vijfde club.
Al die tijd is Kevin De Bruyne zichzelf gebleven: een gewone jongen, die het graag ‘simple’ houdt (zowel in zijn privéleven als op het veld), met een Gentse vader en een Engelse moeder, met een mening ook en een eigen wil. Een man met een verhaal. En vooral ook: een fantastische voetballer.

(Marc) Degryse

Marc Degryse
Raoul de Groote

In 1983 tekende Marc Degryse zijn eerste profcontract bij Club Brugge. De volgende jaren werd hij ??n van de beste voetballers die Belgi? ooit had: bij de Rode Duivels, bij Anderlecht, bij AA Gent (na een omzwerving in Nederland en Engeland) en bij Germinal Beerschot. Hij was 37 toen hij stopte met voetballen. Bij Club Brugge kende hij daarna een woelige en memorabele passage als sportief directeur. De laatste jaren is hij een van onze scherpste en schranderste voetbalanalisten, op televisie en in de kranten.
Degryse blikt in dit boek terug op 30 jaar topvoetbal. Hij vertelt en analyseert fel, zonder terughoudendheid, even snedig als hij als voetballer was. Spelers, trainers, voorzitters, clubs, bondscoaches: allen passeren zij de revue – Degryse geeft zijn ziel bloot en zegt onbevangen zijn gedacht.

(Vincent) Kompany

Een jaar om nooit te vergeten
Vincent Kompany

In dit boek neemt Kompany je mee achter de schermen van zijn succesjaar en vertelt hij over zijn relatie met teamgenoten als Kevin De Bruyne, over de visie van trainer Pep Guardiola en over de spectaculaire climax waarbij hij met een onhoudbare knal zijn team tegen Leicester naar de landstitel schoot.

Vincent Kompany
Frank van de Winkel

Vincent Kompany. Van ket tot kapitein is een vat vol anekdotes maar is tegelijk veel meer. Deze biografie over de eerste twintig jaar van de kapitein van Manchester City en de Rode Duivels schetst hoe Kompany zich ontwikkelde als voetballer en als mens. De lezer gaat met vader Pierre onder meer mee naar Congo op zoek naar de turbulente roots van de Kompany’s en volgt Vincent op de voet als hij in Congo ambassadeur van de SOS Kinderdorpen wordt. Het boek vertelt over zijn eerste stappen als jeugdspeler in Neerpede, zijn doorbraak bij Anderlecht en de nationale ploeg, zijn diepgaand sociaal engagement, maar beschrijft vooral ook minder bekende feiten en kantjes van de stervoetballer. De auteur sprak uren en uren met Vincents juffen, leraren, jeugdcoaches, vrienden, voetbalcollega’s en familieleden. Het levert een uniek en diepgravend portret op.

(Jef) Mermans

Jef Mermans
Bombardier
Stefan Van Loock

Tot aan de doorbraak van de huidige generatie Rode Duivels met Kevin De Bruyne, Eden Hazard en Romelu Lukaku werd Jef Mermans (°16 februari 1922) doorgaans beschouwd als de grootste Belgische voetballer aller tijden. Zijn transfer in 1942 van Tubantia Borgerhout naar Anderlecht voor een bedrag van 125000 Belgische frank (3125€) is op dat moment de duurste in het Belgisch voetbal. De aanwerving van Mermans wordt een echte voltreffer voor Anderlecht dat dan nog een doorsnee club is maar hoge ambities koestert.

Mermans maakt doelpunten bij de vleet en krijgt vanwege zijn staalhard schot de bijnaam ‘Bombardier’. Hij lokt massa’s volk naar het stadion en ligt in 1947 aan de basis van de eerste landstitel voor Anderlecht. Hij zal er daarna nog zes behalen.

Toch blijft hij niet gespaard van blessures, ziekte, twijfels en ontgoochelingen. Wanneer ook Europa lucht krijgt van zijn talent, stromen de aanbiedingen binnen: Arsenal, Barcelona, Torino, AS Roma, Racing Club de Paris, Real Madrid.  Die goedgevulde loopbaan eist haar tol. Maagzweren vanwege de druk en de stress tot zelfs jongdementie, naar eigen zeggen ‘van al dat koppen’. Hij verliest zijn vrouw, tevens zijn enige houvast, leidt een teruggetrokken bestaan, belandt in een woonzorgcentrum waar de herinneringen aan zijn rijk gevulde carrière gaandeweg vervagen tot er alleen nog maar een grote leegte overblijft. Mermans overlijdt er op 20 januari 1996.

Patje boem boem
Dave Peeters

Patje BOEM BOEM… is het unieke levensverhaal van Patrick Goots, het bekendste exportproduct van Dessel City. De ex-spits van onder andere The Great Old, de Ratten, de Kakkers, de Kerels en de Genkies penetreerde beroepshalve winkelhaken en leefde naast het veld volgens het 100% rock-‘n-roll-principe.

Romelu
Yannick Dekeukelaere

Is de trefzekerheid van Romelu Lukaku nog wel in cijfers te
bevatten? De Rode Duivels, de Premier League, Inter Milaan:
overal scoort hij met de ogen dicht. Romelu is een van de
productiefste spitsen aller tijden. Zelfs de grootste twijfelaars
zijn al lang bekeerd: hij is wereldtop.
Maar Lukaku is veel meer dan zijn voetbalprestaties. Zijn
verhaal is buitengewoon. Het is een verhaal van onwankelbaar
geloof in zichzelf, hoewel niet geholpen door zijn wat wankele
jeugd en tegen alle kritiek in. Yannick Dekeukelaere
(Woestijnvis) ondervroeg tientallen mensen uit binnen- en
buitenland die Romelu’s pad hebben gekruist, zijn trainers,
zijn ploegmaats, voetbaljournalisten… Het portret dat hij
meesterlijk uittekent, kenmerkt zich door liefde. Liefde voor
de bal, liefde voor Lukaku.

Jan Vertonghen
Raoul De Groote

Jan Vertonghen speelde als kleine jongen bij VK Tielrode en Germinal Beerschot voordat hij opgepikt werd door het grote Ajax Amsterdam. Na enkele jaren in de jeugdcategorieën van Ajax en een uitleenbeurt bij RKC Waalwijk volgde de grote doorbraak onder Marco van Basten. Vertonghen werd er, samen met Thomas Vermaelen, titularis in de defensie van Ajax. Als steunpilaar bij zijn club én bij de nationale ploeg, waar hij uitgroeide tot vaste linksachter, werd dan ook snel opgepikt door de grote competities en in 2012 verkaste hij naar Tottenham, waar hij binnen korte tijd tot een van de beste verdedigers ter wereld zou uitgroeien.

Een dag uit het leven van Eden Hazard
Raf Willems

Een dag uit het leven van…een topsporter! Een nieuwe serie waarin een auteur in de huid kruipt van een topsporter en op zijn/haar hoogtepunt terug blikt met flashbacks naar het verleden. Vlot leesbare boekjes van 100 pagina’s. Ongeautoriseerd maar wel gefundeerd en vooral een vlotte vertelling.
Een dag uit het leven van Eden Hazard: donderdag 13 juni 2019 werd hij ingehaald als ‘nieuwe Galactico’ van Real Madrid, tot nader order de succesrijkste club ter wereld. Hij begon te voetballen in zijn tuin op de leeftijd van pakweg drie jaar, in de winter van 1994. Dat was eigenlijk het stokoude stadionnetje van de Royal Stade de Brainois, gelegen naast het ouderlijke huis. Tussen de hof van Eden en de grootste voetbaltempel, van Braine tot Bernabeu.

Thibaut Courtois
De Muur

Als er al enige twijfel over bestond, dan is die sinds de Champions League van 2022, met de winst van Real Madrid, helemaal weg: Thibaut Courtois is de beste doelman van de wereld. ‘De Muur’ wordt hij genoemd – hij lijkt wel onklopbaar soms, een vesting waar je voorbij moet, die aanvallers wanhopig maakt.

Courtois legde een hele weg af van Bilzen, over Genk, Atletico Madrid, Chelsea en Real Madrid. Met tussendoor natuurlijk de Rode Duivels. In dit boek vertelt hij zijn verhaal, hoe hij van gewone Limburgse jongen uitgroeide tot een wereldster in keepersplunje. Een autobiografie waarin hij vrijuit praat over de wereldberoemde trainers die hij had (Simeone, Mourinho, Conte, Ancelotti, …) en de fantastische ploegmaats met wie hij speelde op het allerhoogste niveau. Daarmee biedt hij in zijn eigen woorden een inkijk in de fabuleuze wereld van het absolute topvoetbal.

Jan Ceulemans
Rudy Nuyens

Ceulemans. De Caje. Sterke Jan. Nog altijd recordinternational. Drie keer de Gouden Schoen. Kan je geloven dat Jan Ceulemans in februari 2017 60 jaar wordt?

Jan Ceulemans heeft als voetballer en als trainer 42 jaar profvoetbal achter de rug. Daarin verzamelde hij een indrukwekkende reeks ervaringen, trofeeën, verhalen, inzichten, goede dagen en slechte dagen. Goed voor een unieke
biografie waarin hij ons recht in de ogen kijkt en geheel zichzelf is: volledig oprecht, zonder overbodige franje.

1000 - Timmy Simons
Degrave Wim

Na 19 seizoenen op het hoogste niveau blikt de 40-jarige middenvelder in 1000 terug op zijn rijkgevulde carrière.

Het zag er nochtans niet naar uit dat Simons met voetballen de kost zou verdienen. Op zijn 21ste speelde hij anoniem in de derde klasse en hielp hij in de zaak van zijn vader met het plaatsen van ramen en deuren. Niemand die dacht dat de verdedigende middenvelder zou uitgroeien tot een van de absolute sterkhouders van het Belgische voetbal. Inclusief Simons zelf. Simons was niet de man van de flitsende dribbels, hij grossierde niet in doelpunten of assists. En toch groeide hij bij alle clubs waar hij speelde uit tot een onmisbare pion.

Ook naast het veld geniet hij veel respect. Simons mist nog altijd amper trainingen of wedstrijden. Wanneer hij aan het einde van dit seizoen terugkijkt op zijn carrière, zal hij om en bij de 1000 wedstrijden gespeeld hebben. Niemand die hem dat nadoet.

Luc Nilis spreekt
Thijs Slegers

Luc Nilis was een sieraad van een voetballer, maar bleef als mens altijd een mysterie. Succesvol bij Anderlecht en geliefd icoon van PSV, maar ondanks 56 interlands voor de Rode Duivels toch onbegrepen in eigen land.
In september 2000 kwam het breekpunt in zijn carrière: een noodlottig ongeval met schrijnende gevolgen. Leven werd plotseling overleven, ver weg van de spotlights. Nu, na bijna zestien jaar, stopt Luc Nilis met zwijgen over die periode.

luc nilis

Brazilië

Het geweldige verhaal van Neymar
Michael Part

Het geweldige verhaal van Neymar neemt je mee naar de jeugdjaren van een arme, Braziliaanse jongen die zou uitgroeien tot de beste en duurste voetballer ter wereld.

Natuurlijk had Neymar da Silva Santos Junior een aangeboren voetbaltalent, maar toch moest hij nog veel tegenslagen overwinnen op zijn pad naar de top…

Leo
Bart Vlietstra

Leonardo Vitor Santiago verruilde op zijn twaalfde Rio voor Rotterdam als opstap voor de voetbalhemel. Zijn eerste maanden in het eerste van Feyenoord deden Coen Moulijn verzuchten: ‘Voor hem kom ik naar het stadion.’ Maar daarna is er veel blessureleed en nog meer ruzie.

Journalist Bart Vlietstra raakt ongewild bevriend met de extreem temperamentvolle Braziliaan die op onnavolgbare wijze vecht voor zijn laatste kans. Vlietstra houdt stiekem een dagboek bij dat enerzijds moet verklaren waarom het allemaal niet gelukt is met Leo en anderzijds een unieke inkijk in de sores en mores van een ontwortelde raspingelaar biedt.

Denemarken

(Søren) Lerby

Søren Lerby
Steffen Pedersen

Sinds de jaren tachtig hebben we Soren Lerby een beetje aangenomen als Nederlander. De geboren Deen speelde jaren met veel succes bij zowel Ajax als PSV. Was lange tijd getrouwd met Willeke Alberti en daarmee stiefvader van Johnny de Mol. Maar schitterde ook in het Deense elftal en bij Bayern. Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort hij bij de absolute boegbeelden van het voetbal. Voor het eerst vertelt Lerby over zijn veelbewogen leven, als speler, voetbalagent en als man en vader.

Duitsland

Magie van het spel
Mesut Ozil

Mesut Özil: de magische aanvallende middenvelder die wereldkampioen met Duitsland en Spaans kampioen met Real Madrid werd. De koning van de assists, de ster van de linkspoten. Maar Özils weg naar succes was niet gemakkelijk. Hij groeide op in een arm gezin in de Duits- Turkse gemeenschap Gelsenkirchen en moest vanaf jongs af aan vechten tegen vooroordelen. Verrassend openhartig vertelt Özil over zijn leven en carrière en de hindernissen die hij heeft moeten overwinnen om te worden wie hij nu is. Zijn verhaal laat zien dat je iets van je leven kunt maken, ook al zijn de omstandigheden moeilijk. Verwezenlijk je dromen door je passie in te zetten!

Engeland

(David) Beckham

David Beckham
David Beckham

Het openhartige verhaal van een van de grootste sterren uit het hedendaagse voetbal. Beckham schrijft natuurlijk over het spel, maar ook over Victoria en de kinderen. Over de extreme media-aandacht, mode en de toekomst. Over een aantal doodsbedreigingen. Ook vertelt de middenvelder dat hij zijn oud-trainer Alex Ferguson wilde aanvliegen nadat deze in de kleedkamer een schoen naar Beckhams hoofd had geslingerd. “Ik denk niet dat ik ooit in mijn leven in die mate de controle over mezelf kwijt was. Ryan Giggs, Ruud van Nistelrooy en Gary Neville stonden op om me tegen te houden. Het leek wel een scene uit een gangsterfilm”, vertelt Beckham. De scene was een belangrijke reden voor de middenvelder om Manchester United te verlaten. Beckham vertelt in zijn biografie ook dat hij op het punt heeft gestaan om het voetbal helemaal vaarwel te zeggen.

(Jordan) Henderson

Jordan Henderson
Jordan Henderson

In zijn autobiografie beschrijft hij hoe hij als kind gek was van voetbal. In 2011 werd hij speler van Liverpool. Hij kende er moeilijke beginjaren, maar groeide uit tot een absolute leider op het middenveld. Hij werd zelfs aanvoerder, won met Liverpool de Champions League en werd met de club voor het eerst in 30 jaar kampioen. Henderson speelde in totaal 10 jaar voor Liverpool en was intussen ook Engels international. Zijn autobiografie eindigt in 2022, met zijn vertrek bij Liverpool.

(Jamie) Vardy

vardy

Jamie Vardy
Vanuit het niets

Jamie Vardy (1987), de anonieme fabrieksarbeider die uitgroeide tot nationale voetbalheld, was een wonderbaarlijk seizoen lang de hoofdrolspeler in één van de meest ontroerende teamprestaties in de geschiedenis van de sport: het kampioenschap van Leicester City in Engeland. In zijn biografie vertelt hij zijn hele verhaal: hoe hij het van pubvoetballer tot international van Engeland schopte en hoe zijn dagen in de fabriek werden ingeruild voor een leven als één van de meest inspirerende voetballers sinds tijden.

Finland

litmanen

Jari Litmanen
Litmanen 10

Jari Litmanen groeide halverwege de jaren negentig niet alleen uit tot de lieveling van het Ajax-publiek, hij won ook alle prijzen die er te winnen zijn in het voetbal. In dit boek spreekt Litmanen voor het eerst uitgebreid en openhartig over zijn leven en loopbaan tot nu toe, in zijn eigen woorden en zonder voorbehoud.

Frankrijk

Kylian Mbappé

Mbappé is de beste
Simon Mugford

Toen Kylian Mbappé nog maar achttien jaar oud was, werd hij gekocht door Paris Saint-Germain. Sindsdien is hij niet meer weg te denken uit de voetbalwereld. Zo maakte hij een hattrick in de WK-finale van 2022 en won hij de Gouden Schoen. Welke weg heeft Mbappé bewandeld om een van de beste voetballers ter wereld te worden? Lees het allemaal – van zijn eerste stappen op de veldjes in Parijs tot aan al zijn successen met PSG en Les Bleus. Leer alles wat er te weten valt over Mbappé… en waarom hij de beste is!

Kylian Mbappé
Pascal Ferré

Sinds Kylian Mbappé in 2015 zijn debuut maakte in de Franse competitie schrijft hij voetbalgeschiedenis. Zijn opkomst was zo oogverblindend dat media nauwelijks in de buurt van Mbappé zelf kwamen. Met uitzondering van France Football, dat hem heeft gevolgd sinds zijn tienerjaren. Mbappé is niet alleen een voetbalwonder. Hij werd het grote voorbeeld voor duizenden jongens in de arme Parijse voorsteden toen hij zijn WK-premie van bijna 420.000 euro aan een goed doel schonk. Vanzelfsprekend vraagt men
zich af: wie is deze goedhartige voetballer en wat maakt hem toch zo bijzonder?

Mbappé
Luca Caioli
Cyril Collot

Kylian Mbappé was zestien jaar toen hij voor AS Monaco debuteerde in de Ligue 1. Het seizoen erop werd de club mede dankzij zíjn vijftien doelpunten landskampioen van Frankrijk. Hij is de jongste speler sinds Pelé die scoorde op een wereldkampioenschap én wereldkampioen werd. In zijn nog jonge carrière breekt Mbappé records met een snelheid die alleen geëvenaard wordt door Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, en hij is hard op weg om een van de grootste namen ooit in het voetbal te worden.

Ierland

Roy Keane
Roddy Doyle

In zijn biografie De tweede helft vertelt Manchester United-icoon Roy Keane openhartig over zijn carrière als profvoetballer en de tijd erna. Keane speelde jaren onder Sir Alex Ferguson als aanvoerder bij Manchester United en voor het nationaal elftal van Ierland. Hij werd door velen gezien als een harde, soms meedogenloze vechter. Zijn status als grootse voetballer staat buiten kijf, maar buiten (en binnen) het veld zorgde Keane vaak voor ophef. In dit boek vertelt hij onder andere over zijn vechtpartij met Peter Schmeichel, zijn onenigheid met Sir Alex Ferguson en zijn leven als topvoetballer, maar ook over de tijd erna, hoe hij zichzelf opnieuw uitvond en coach en radiopersoonlijkheid werd.

Italië

Paul Pogba

Pogba
Luca Caioli

Paul Pogba praat niet in mysteries, laat niets aan onduidelijkheid over. ‘Het is mijn ambitie om uit te groeien tot een legende. Om de beste middenvelder ooit te worden.’ Hij is met zijn transfer naar Manchester United à 100 miljoen euro op dat moment alvast de duurste voetballer aller tijden.
Met ‘Paul Pogba – het verhaal achter zijn succes’ kan iedereen het bijzondere mens achter de spectaculaire voetballer goed leren kennen. En beseft dat niet alles als vanzelf is gekomen.
‘Kijk naar de beste spelers in het voetbal, de echte legendes. Waarom waren die beter dan de rest? Die hadden allemaal een topmentaliteit. Daar kijk ik ontzettend naar. Hoe bereid ik me voor op een wedstrijd? Eet ik wel goed, neem ik genoeg rust? Alle dingen helpen. Ik wil een lange mooie carrière hebben zonder blessures.’

Balotelli
Luca Caioli

Mario Balotelli (1990) kwam in Palermo ter wereld als Mario Barwuah, zoon van arme Ghanese immigranten. Omdat zijn vader en moeder niet in zijn levensonderhoud konden voorzien, zagen ze zich genoodzaakt hun zoon ter adoptie af te staan. Hoe tragisch ook, het bleek zijn redding. In zijn nieuwe wereld ging Mario voetballen. In 2001 startte hij zijn jeugdopleiding bij AC Lummezane, waarna hij in 2006 – op zijn vijftiende – debuteerde in het eerste elftal. Balotelli viel op, ging naar Internazionale, waarna hij tussen 2010 en 2014 drie keer – tegen hoge transfersommen – van club wisselde: van Manchester City, AC Milan en tegenwoordig: Liverpool. Vanwege zijn omstreden gedrag in en om het veld is hij voor zijn trainers soms eerder een vloek dan een zegen. Super Mario staat dan ook niet voor niets te boek als het grootste enfant terrible van het hedendaagse voetbal. Toch komt Balotelli – auto-ongelukken, dubieuze dames en fikse geldboetes – tot op heden overal mee weg. Of zoals hij zegt: ‘Why always me?’ Terecht?

De capitano
Francesco Totti

Het is een unicum binnen de voetbalwereld: Francesco Totti, de geliefde aanvoerder van AS Roma, ging nooit voor het grote geld en speelde vijfentwintig jaar bij ‘zijn’ club. Nu hij zelf niet meer op het veld staat heeft hij in samenwerking met Paolo Condò zijn verhalen op papier gezet, aangevuld met prachtige foto’s.
Totti groeide op in een volksbuurt van Rome en was op jonge leeftijd al fanatiek supporter van AS Roma. Op zijn zestiende maakt hij zijn debuut bij die club in de Serie A. In de jaren die volgden won hij vele wedstrijden en brak hij een legio aan voetbalrecords. Ook was hij meerdere keren onderdeel van
het Italiaanse nationaal elftal, dat hij in het WK van 2006 naar de zege leidde. Zijn populariteit strekt zich uit tot ver buiten Rome: in 2012 werd hij verkozen tot populairste voetballer van Europa. Op 28 mei 2017 speelde hij zijn laatste wedstrijd en nam hij op emotionele wijze afscheid van de fans en club die hij altijd trouw is gebleven.
Deze autobiografie geeft de lezer de kans om alle kanten van ‘Il Capitano’ te leren kennen, en erachter te komen waarom Rome, de AS Roma-fans en zoveel anderen hem voor altijd in hun hart hebben gesloten.

Pelle spreekt
Martijn Krabbendam

Eind 2013 meldde Graziano Pellè zich bij Voetbal International met het idee een boek uit te geven. Doordat hij als profvoetballer van Feyenoord doorgaans niet de tijd heeft alle vragen van al zijn fans te beantwoorden, leek het hem leuk dat in boekvorm wél te doen. Iedereen mocht per e-mail vragen stellen aan de razendpopulaire Italiaan. Hij beantwoordde ze allemaal, vaak verrassend openhartig, en praat honderduit. Onder meer over zijn relatie met Louis van Gaal, zijn jeugdjaren, zijn beroemde kapsel, zijn grootste angsten, zijn mooiste dromen, zijn emoties en zijn vroegere vriendinnetjes. Zelfs zijn eerste seksuele ervaringen deelt hij met de lezers.

Kroatië

modric

Luka Modric
Robert Matteoni

De Kroatische voetballer Luka Modric won in 2018 de vier belangrijkste voetbal-awards: de World Cup Golden Ball, FIFA’s beste speler van de wereld, UEFA’s beste speler van het jaar en de Ballon d’Or. De autobiografie van Luka Modric is geen standaardverhaal. Hij groeide op in het door oorlog geteisterde Kroatië. Hij speelde bij Tottenham Hotspur en Real Madrid en een van zijn hoogtepunten was het bereiken van de WK-finale van 2018 met de nationale ploeg van Kroatië. 

Nederland

(Johan) Cruijff

Cruijff, de magere jaren
Bert Hiddema

Bert Hiddema schrijft meeslepend over een onderbelichte periode uit het leven van Johan Cruijff , met veel nieuwe feiten die maar bij weinigen bekend zijn. Het resulteert in een persoonlijk portret van de grootste voetballer aller tijden.

Cruijffiaans
Rob Siekmann

De nalatenschap van Johan Cruijff bestaat echter niet alleen uit raadselachtige uitlatingen. Om de ideeen rijkdom van Cruijff beter te kunnen duiden en naar een hoger abstractieniveau te tillen, worden in deze uitgave duizenden uitspraken van hem voor het eerst overzichtelijk gegroepeerd. Deze citaten, die een periode van ongeveer vijfitg jaar omvatten, zijn thematisch gerangschikt en van uitle en commentaar voorzien. Cruijffs denkbeelden krijgen zo nog meer zeggingskracht. De hoofddoelstelling van Cruijffiaans is om aan de hand van de citaten het gedachtegoed van Johan Cruijff inzichtelijk te maken. Zijn voetbalvisie als speler en trainer is een kernthema, maar het boek geeft ook een beeld van hem in zijn persoonlijke levenssfeer. 

Cruijff, de gouden jaren
Bert Hiddema

Bert Hiddema kan als geen ander vertéllen, bijna alsof Cruijff zelf aan het woord is. Zijn nauwe band met de moeder en de broer van Cruijff is voelbaar op elke pagina. Waan je dicht op de huid van Cruijff met deze warme, levendige en bij vlagen spannende biografie, die je voor geen goud wilt missen.

Cruijff! De jonge jaren
Bert Hiddema

In ‘Cruijff, de jonge jaren’ neemt Bert Hiddema ons mee naar Betondorp, naar de groentewinkel tegenover het oude Ajax-stadion. Hij geeft een intiem kijkje in het leven van het voetbalgezin Cruijff met vader Manus als ultieme Ajax-fan. Het resultaat: een persoonlijk portret van de beginjaren van de beste Nederlandse voetballer ooit.

De coup van Cruijff
Menno de Galan

In deze definitieve editie van De coup van Cruijff vertelt Menno de Galan het volledige verhaal: hoe Johan Cruijff terugkeerde bij Ajax en hoe de raad van commissarissen uiteindelijk verloor van de verlosser. Dit is de complete coup!

Menzo
Mike van Damme

Ajax-Auxerre, 3 maart 1993. De bal die over de lat moest gaan, verdwijnt door een tikje van de Ajaxkeeper Stanley Menzo regelrecht in eigen doel. Als een van de eerste zwarte keepers in de eredivisie krijgt Menzo oerwoudgeluiden en bananen naar zijn hoofd geslingerd. Ruchtbaarheid wordt er amper aan gegeven. Wel door Menzo zelf, die zich steeds eenzamer voelt. Langzaam raakt hij zijn onbevangenheid kwijt. Bij uitwedstrijden loopt hij met negatieve gedachten het veld op. Tijdens wedstrijden hoopt hij op een wereldredding, om het publiek van repliek te dienen. Zijn perfectionisme maakt hem kwetsbaar.
Toch behaalt hij grote sportieve successen. Met Ajax wint hij drie landstitels, de Europa Cup 2 en Europa Cup 3. Maar ondanks zijn topvorm gaat hij niet mee naar het EKvan 1988.
In Menzo vertelt Stanley voor het eerst zijn aangrijpende verhaal.

(Gerard) Den Haan

Gerard den Haan
Cecile Koekkoek

Gerard den Haan is volgens eigen zeggen de slechtste voetballer die ooit een profcontract heeft gekregen. In de jaren tachtig schoffelde hij op het middenveld van NAC en groeide met zijn no-nonsense mentaliteit uit tot cultheld van de B-Side. Cecile Koekoek, hoofdredactrice van de VaraGids maar vooral groot NAC-supporter, stond destijds op de tribune en schrijft een persoonlijk verhaal over haar held, haar club en haar stad.

(Dick) Nanninga

De Lange
Jeroen Siebelink

Dick Nanninga, bloemist, caféhouder en spits van het Nederlands elftal, wordt wereldberoemd door één verwoestende kopstoot in de zinderende finale van het wk van 1978 tegen gastland Argentinië. Een omstreden toernooi vanwege het regime. ‘Ik kop de kogels wel terug,’ meldt hij een verslaggever nog stoer bij vertrek. Zijn grootste tegenstander blijkt echter niet het Argentijnse elftal of dictator Videla, maar hijzelf. Een man met een ijzersterk lichaam en een opgeruimd karakter, maar ook met een woelige geest. 

(Virgil) van Dijk

Virgil is de beste
Simon Mugford

Virgil van Dijk was ooit een jongen uit Breda die niets liever deed dan kooivoetbal spelen. Via Willem II, FC Groningen en Celtic kwam hij uiteindelijk bij Liverpool terecht, waar hij uitgroeide tot een van de beste verdedigers ter wereld. Hij werd aanvoerder van het Nederlands elftal én Europees Voetballer van het Jaar.
In dit boek ontdek je hoe Van Dijk zo goed is geworden. Dankzij de luchtige vertelstijl en de vele leuke striptekeningen is deze titel perfect voor elke voetbalfan – ook als je geen grote lezer bent. Leer alles wat er te weten valt over Virgil… en waarom hij de beste is!

Virgil
Luca Caioli
Cyril Collot

Sinds Virgil van Dijk de aanvoerdersband draagt bij het Nederlands elftal wint Oranje weer. Maar het was niet vanzelfsprekend dat hij zo groot zou worden. Hij debuteerde in 2011 in de Eredivisie bij FC Groningen en speelde vervolgens bij Celtic en Southhampton. In 2017 tekende hij een contract bij Liverpool, dat hem voor een recordbedrag overnam. Inmiddels is hij daar uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers. Hij won afgelopen seizoen met Liverpool de Champions League en leidde het Nederlands elftal naar de finale van de Nations League. Van Dijk werd uitgeroepen tot Speler van het Jaar in de Premier League en verkozen tot Europees voetballer van het jaar (hij kreeg de voorkeur boven Lionel Messi en Cristiano Ronaldo). Daarmee is hij een van de belangrijkste kanshebbers voor de Ballon d’Or, de prijs voor de beste speler van de wereld.

(Willem) Van Hanegem

Willem van Hanegem
Frans Van Den Nieuwenhof

Hij was nooit een allemansvriend, maar is nog altijd razend populair. Dit boek vertelt Willems verhaal van een halve eeuw topvoetbal. Uit zijn mond, vanuit zijn visie. Feilloos ontmantelt hij aannames en halve waarheden. Steeds opnieuw legt hij de vinger op de zere plek. Even kritisch als betrokken. En uit liefde voor het spel, dat hem zoveel heeft gegeven. Willem van Hanegem was niet alleen uniek als voetballer, ook nu zijn visie even bijzonder als verrassend.

Willem van Hanegem
Matty Verkammen

Willem van Hanegem is bij leven al een legende. Hij is waarschijnlijk de populairste voetballer die Nederland heeft voortgebracht. Zijn gevoel voor humor en zijn vele publieke optredens hebben er toe bijgedragen dat hij in de loop der decennia is uitgegroeid tot een held van het volk.

(Pierre) Vermeulen

Pierre Vermeulen
Roberto Pennino

Pierre Vermeulen heeft een rijke carrière beleefd die hem van Roda JC via Feyenoord bij Paris Saint-Germain deed belanden. Vermeulen kwam ook uit voor MVV, Tours en Angers. Van toptalent in stadion Kaalheide werd hij publiekslieveling in De Kuip en ten slotte steunpilaar van het kampioenselftal in het Parijse Parc des Princes. Ondanks successen en tegenslagen bleef Vermeulen gedurende zijn gehele carrière compromisloos zichzelf: buiten het veld rustig en bescheiden, binnen de lijnen altijd brutaal op zoek naar tegenstanders om die met zijn weergaloze techniek te passeren.

(Ruud) Vormer

Ruud! Ruud! Ruud!
Olivier Wille

Toen Louis van Gaal op 7 februari 2018 de Gouden Schoen aan Ruud Vormer overhandigde, maakte hij de cirkel rond: ‘Ik zag het dus goed,’ zei hij, toen hij Vormer als 18-jarige liet debuteren bij AZ. Na enkele seizoenen als vaste waarde bij Roda JC kwam Vormer via Feyenoord in 2014 bij Club Brugge terecht, waar hij gaandeweg is uitgegroeid tot absolute topvedette en uithangbord van de stijl en ambities van de club. Dit boek is een uniek portret van deze beroemde voetballer.

John van Loen
Rick van Leeuwen

In John van Loen, over de rooie tekent biograaf Rick van Leeuwen een verrassend portret op van een nuchtere en opgewekte man, die niet alleen veel prijzen en trauma’s heeft verzameld, maar ook talloze sappige verhalen uit de voetbalwereld deelt.
In de jaren tachtig en negentig liep op de Nederlandse velden een boomlange spits rond met felrood haar, wat hem bijnamen opleverde als ‘De Vuurtoren’ en ‘Lantaarnpaal’. Een atypische voetballer waar supporters graag hun frustraties op botvierden. Van spreekkoren van de tribunes tot zelfs doodsbedreigingen aan huis aan toe. Maar De Vuurtoren bleef altijd overeind.
John van Loen (1965) speelde voor onder andere FC Utrecht, Roda JC, Anderlecht, Ajax en Feyenoord. Als spits was hij betrokken bij veel momenten die in het collectieve voetbalgeheugen zijn gegrift. Hij speelde onder trainers als Van Hanegem, Van Gaal, De Mos en Beenhakker. En hij maakte deel uit van de Oranjeselectie tijdens het WK ’90. Maar Van Loen is ook ‘de man die Georges Grün liet lopen’, waardoor Oranje kwalificatie voor het WK ’86 misliep.
Als mens is hij getekend door de vroege breuk met zijn familie, die hem als jonge profvoetballer financieel benadeelden. Een gevoelig onderwerp voor hemzelf, maar ook een blinde vlek in de voetbalwereld. Anno 2021 is John van Loen alweer toe aan zijn derde leven. Zijn huwelijk liep na vijfendertig jaar op de klippen, als vader van zijn enige kind kreeg hij de schrik van zijn leven en in het voorjaar van 2021 overleefde hij een hartinfarct, waarna hij moest herstellen van een zware hartoperatie. Maar John van Loen blijft altijd zichzelf.

Matthijs de Ligt
Luca Caioli

Voor 75 miljoen euro maakte Matthijs de Ligt in 2019 de overstap van Ajax naar Juventus. Een droomtransfer voor de jongen uit Abcoude. Al lange tijd werd hij gezien als een van de allergrootste talenten. Maar bij de Italiaanse topclub zat het aanvankelijk tegen. De Ligt had het zwaar. Hij werd op links gezet, terwijl hij rechts gewend was. Hij moest wennen aan het spel van Juventus, aan het Italiaanse voetbal. Maar hij herstelde zich. The Guardian plaatste de Nederlander op nummer 18 van de top honderd beste voetballers. Hij werd kampioen met Juventus en behaalde daarmee zijn tweede
landskampioenschap. Samen met Frenkie de Jong, die inmiddels in het shirt van Barcelona speelt, wordt Matthijs de Ligt beschouwd als een van de
meest veelbelovende spelers van ons land. Luca Caioli en Edwin Krijgsman doken in het levensverhaal van Matthijs de Ligt en vertellen zo het verhaal van dit supertalent.

Klaas-Jan Huntelaar
Menno Pot

In Klaas-Jan Huntelaar brengen diverse topauteurs een hommage aan de topscoorder. Over een voetbalcarrière vol passie, talent, techniek en vooral heel veel doelpunten!

Op 14 januari 2021 viel Klaas-Jan Huntelaar in de 89ste minuut in bij de voetbalwedstrijd FC Twente-Ajax. De stand was op dat moment 1-1. Ajax had vergeefs 19 doelpogingen gedaan om een tweede treffer te forceren. De 37-jarige Klaas-Jan Huntelaar kwam het veld op en scoorde binnen vier minuten de 1-2 en de 1-3. Het is tekenend voor de gretigheid van de spits die gedurende zijn carrière meer dan 400 doelpunten maakte en daarmee de eerste Nederlandse voetballer ooit is die de grens van 400 goals passeert voor club en land.

In Klaas-Jan Huntelaar brengen diverse topauteurs een hommage aan deze doelpuntenmachine. De verhalen voeren ons langs de mooie lijst van clubs waar de spits excelleerde en vormen zo een verhalend en anekdotisch overzicht van een glansrijke voetbalcarrière. Met bijdragen van Edwin Winkels, Menno Pot, Sam Planting, Willem Vissers en vele anderen.

Bryan Roy
Ongrijpbaar
Hajo de Boer

In 1987 maakte Bryan Roy als zeventienjarig supertalent zijn debuut voor Ajax. De lichtvoetige spelvreugde van Roy maakte diepe indruk op Hajo de Boer. Roy was de nieuwe Johan Cruijff… op zijn minst. Ruim dertig jaar later bespreken de Boer en Roy de mogelijkheid dat de één een boek zal schrijven over de ander. Tijdens die eerste ontmoeting haalt Roy al na vijf minuten een mini-voetbalveldje uit zijn tas, om daarmee het revolutionaire inzicht waarmee hij de voetbalwereld zal veranderen te demonstreren: Het Kommetje. In de daarop volgende maanden wordt de Boer deelgenoot gemaakt van Roy’s wereld, waarin Het Kommetje een belangrijke rol speelt, naast Johan Cruijff, geheime samenzweringen, de liefde voor voetbal, de liefde voor zijn familie, en verschillende onnavolgbare staaltjes ondernemerschap. ‘Ongrijpbaar’ is een boek waarin de lezer voortdurend op het verkeerde been gezet wordt.

Wesley Sneijder
Kees Jansma

Eerlijk, openhartig, met humor en zelfspot, maar vooral met heel veel gevoel beschrijft hij zijn jaren met Louis van Gaal en Mourinho, Yolanthe en Zlatan, Koeman en Van Basten en al die anderen en gunt zo de lezer een blik achter de schermen van een turbulent leven, op- en buiten het voetbalveld.

sneijder

Frenkie de Jong
Cyril Collot
Luca Caioli

Frenkie de Jong, een nuchtere jongen van 22 uit Arkel. Hij geldt als een van de meest waardevolle talenten van Ajax. Vanuit de jeugd bij Willem II ontwikkelde hij zich razendsnel en dit seizoen was hij een van de dragende spelers in het Ajax dat niet alleen de knvb-beker veroverde, maar ook landskampioenschap werd en de halve finale van de Champions League bereikte. De middenvelder maakt in de zomer voor zo’n 75 miljoen euro de overstap naar fc Barcelona, waar hij voor vijf seizoenen aan de slag gaat. Een historische transfer voor de jongen die ondanks alles altijd gewoon zichzelf blijft. Gewoon Frenkie.

Royston Drenthe
Cyril Collot

Royston Drenthe – De Verlenging is het exemplarische verhaal van een naïeve en eerlijke jongen die zich niet staande kon houden in een meedogenloze wereld vol klatergoud en parasieten. Een verhaal over zaakwaarnemers, financiële constructies, seks, drank, drugs en gebroken dromen. Een boek met een verhaal over wederopstanding en de zoektocht naar geluk. Een boek wat jij als voetbal liefhebber maar ook niet-voetbal liefhebber gelezen moet hebben!

Memphis Depay
Simon Zwartkruis

Iedereen heeft een mening over Memphis Depay. Slechts weinigen kennen zijn heftige levensverhaal. Het was tijd dat verhaal uit zijn eigen mond op te tekenen. Over een jeugd vol agressie en angst, met de bal als reddingsboei.

depay

Robin van Persie
Harry Walstra

De bal is lang onderweg. Robin van Persie neemt hem aan. Een fractie van een seconde lijkt hij te vliegen. Dan kopt hij over keeper Casillas in het Spaanse doel. Op dat moment scoort Robin van Persie het mooiste doelpunt uit zijn carrière.

Van Persie’s inmiddels legendarische doelpunt tijdens het wereldkampioenschap van 2014 en ook de vele andere prachtige doelpunten en geweldige acties worden in deze biografie uitgebreid beschreven: van Highbury tot Old Trafford en van De Kuip tot het Soccer City Stadion in Johannesburg.

Als lid van de grote vier, naar Van der Vaart, Robben en, Sneijder, is de Rotterdammer Van Persie medeverantwoordelijk voor een aantal unieke Oranjejaren. Hoe goed is Van Persie? Het antwoord lees je in dit boek: uitzonderlijk goed.

Van Persie speelt 102 interlands voor Oranje. Met 50 doelpunten is hij Oranjes topscorer aller tijden. Ook in het shirt van Arsenal en van Manchester United boekt hij geweldige resultaten. In de Premier League is hij tweemaal Topscorer van het Jaar en eenmaal Speler van het Jaar.

Marco Van Basten
Basta -
Edwin Schoon

In BASTA laat Van Basten geen steen onopgetild: aan bod komt zijn jeugd en familie, Ajax, natuurlijk het EK ’88, de gekte in Italië en het pijnlijke verhaal van de enkel. Hij vertelt over onvoorstelbare financiële ellende, de relatie met Johan Cruijff, zijn periode als trainer en nog veel meer. Successen en dieptepunten volgen elkaar in deze fascinerende biografie in rap tempo op.

marco

Robben
Harry Walstra

Het is 11 juli 2010, Soccer City in Johannesburg. De finale van het WK voetbal: Nederland-Spanje. In de 62ste minuut, bij een 0-0 stand, sprint Arjen Robben naar voren en schiet met links. Keeper Casillas redt met de grote teen van zijn rechtervoet. Die zomer groeit Arjen Robben uit Bedum (23 januari 1984) uit tot een wereldster.

Wat ging er allemaal vooraf aan die gemiste kans tijdens de WK-finale? Dat zijn fietstochten door weer en wind van Bedum naar Groningen, het debuut als zestienjarig toptalent in het eerste van FC Groningen en de latere triomfen bij PSV, Chelsea, Real Madrid en Bayern München. En natuurlijk de veelbesproken wissel tegen Tsjechië op het EK 2004. Het hoogtepunt Arjen Robbens voetbalcarrière is op 25 mei 2013. Dan scoort hij voor Bayern München het winnende doelpunt in de Champions League-finale tegen Borussia Dortmund.

Dit alles is slechts een gedeelte van de indrukwekkende weg die de stervoetballer aflegt vanaf het trapveldje in Bedum. Zijn successen leveren hem de adoratie op van de fans, maar tegelijk heeft de pers soms felle kritiek op zijn gedrag. Arjen Robben legt tegelijkertijd een weg af die bezaaid is met blessures. De man van glas blijkt echter een man van staal die zich met enorm doorzettingsvermogen keer op keer terugvecht naar het allerhoogste niveau.

Dirk Kuyt
Jaap de Groot

Precies een jaar nadat Feyenoord de landstitel behaalde, verschijnt op 14 mei Dirk Kuyt, het persoonlijke verhaal van Dirk Kuyt over de lange weg naar succes. De vorig jaar met topvoetbal gestopte aanvaller gaat uitgebreid in op het proces dat zoveel voetballiefhebbers vol in het hart zou raken. Dirk Kuyt is het verhaal over ambitie, betrokkenheid, teleurstelling, doorzettingsvermogen en succes. Met een ongekend scherp oog voor details geeft Dirk Kuyt zich bloot zoals hij nooit eerder heeft gedaan. Met als resultaat een verhaal dat verder reikt dan alleen voetbal. Kuyt inspireert iedereen die iets van het leven wil maken. Iedereen die zich een doel stelt. Dat maakt van Dirk Kuyt een uniek boek.

Lefgozer
Richard Witschge
Mike van Damme

Johan Cruijff was een groot fan, anderen vonden hem juist een flierefluiter op voetbalschoenen. Buiten kijf staat dat Richard Witschge een begenadigd linkerbeen had. Het Amsterdams jochie dat op zijn zesde al tegen zijn ouders zei dat hij profvoetballer zou worden, groeide uit tot een speler voor wie je naar het stadion kwam.Hij onderstreepte dat in 1997 door tegen aartsrivaal Feyenoord de bal negen keer hoog te houden.

Witschge brak op zeventienjarige leeftijd door bij Ajax, werd door zijn mentor Cruijff naar FC Barcelona gehaald, voetbalde bij Bordeaux met Zinedine Zidane en vierde in Engeland de landstitel met het Blackburn Rovers van Alan Shearer. Na zijn terugkeer naar zijn Amsterdam won hij bij Ajax de dubbel met Morten Olsen, kreeg bonje met Co Adriaanse, maar bleef bovenal onverminderd populair.

In zijn autobiografie blikt Witschge terug op zijn enerverende carrière, zowel binnen als buiten het veld; in een voetbalwereld die steeds serieuzer werd, maar die geen grip op hem kreeg.
Witschge bleef de ras-Amsterdammer die vooral plezier wilde maken… een lefgozer.

Wim Kieft - De terugkeer
Michel van Egmond

In de opvolger van de bestseller Kieft uit 2014 keert de hoofdpersoon dit keer samen met auteur Michel van Egmond terug naar het Italië van zijn jeugd. Het resultaat is Wim Kieft – De terugkeer: een intieme, verrassende en bij vlagen hilarische roadtrip op papier, waarin Kieft niet alleen op een ontroerende manier wordt geconfronteerd met zijn eigen verleden in Pisa en Turijn, maar waarin hij ook openhartige vertelt over hoe het hem de afgelopen jaren is vergaan en welke bizarre problemen er in de toekomst nog op de loer liggen.

Rob Rensenbrink
Bert Nederlof

Het slangenmens
“Ik heb op die Brugse tribune mijn ogen uitgekeken en niet alleen op die hattrick. Nooit speelde een voetballer zo goed als Rensenbrink toen. Ook Rensenbrink niet. En Moulijn. En Keizer. Frêle Robby ging als een storm met balgevoel over het veld. Hij stak soms ook letterlijk boven de andere spelers uit.
Robby zag een gaatje om een dodelijke naald in te steken waar alle anderen het kansrijker achtten de moker boven te halen. Zijn chirurgische precisie frustreerde en Alles was mooi aan zijn spel. Ik ken supporters van Anderlecht die niet naar een wedstrijd gingen maar naar een ‘gala’. “
Jan Mulder in het voorwoord
Samen met Johan Cruijff behoort Rob Rensenbrink (beiden 1947) ongetwijfeld tot de sierlijkste voetballers die Nederland ooit heeft gekend. De Nederlandse voetballiefhebbers zagen daar alleen weinig van want de gracieuze linksbuiten speelde elf jaar in België. Daar behaalde hij grote triomfen, zoals twee landstitels, vijf Belgische bekers, twee keer de Europa Cup voor bekerwinnaars en in 1976 veroverde hij De Gouden Schoen als beste speler van het Belgische voetbal.
Wereldberoemd werd Rensenbrink door de bal op de paal in blessuretijd van de WK-finale Argentinië-Nederland in 1978. De stand was op dat moment 1-1. Was de bal enkele centimeters naar rechts gegaan, dan was Nederland vrijwel zeker wereldkampioen geworden. Nu werd het na verlenging 3-1 voor Argentinië.
In 2013 werd bij Rob Rensenbrink de ongeneeslijke zeldzame spierziekte PSMA geconstateerd

Johnny Rep: Buitenbeentje
Mark van den Heuvel

Drie Europa Cups met het gouden Ajax, een wereldbeker, twee WK-finales met Oranje en veelbewogen buitenlandse avonturen in Valencia, Bastia en Saint-Etienne. Ter ere van zijn 65ste verjaardag kijkt Johnny Rep terug op een rumoerig (voetbal)leven. Het resultaat is een indringend en openhartig portret van een voetballer die het imago van eeuwige kwajongen nooit heeft kunnen afschudden, maar nu de ware kant van zichzelf toont.

Prof
Antje Veld

Met zijn vertrek naar Saint-Étienne in 1950 werd Kees Rijvers een van de eerste Nederlandse profvoetballers. De KNVB sprak er schande van en Rijvers was niet meer welkom in het Nederlands elftal. In Frankrijk werd hij speler van het jaar, en in Parijs dwong hij met een gelegenheidselftal van Nederlandse profs in de legendarische Watersnoodwedstrijd het Franse team op de knieën. Na de invoering van het betaald voetbal in Nederland keerde Rijvers terug bij Oranje. Met Faas Wilkes en Abe Lenstra vormde hij het beruchte ‘Gouden Binnentrio’. Later werd Rijvers een buitengewone trainer. Hij beleefde successen met FC Twente en PSV en stond als bondscoach aan de wieg van de gouden generatie met Van Basten en Gullit, maar ging ook door een diep dal toen Oranje zich niet plaatste voor het EK van 1984.

Kees Rijvers vertelt nu voor het eerst zijn hele verhaal aan journalist en kleindochter Antje Veld. Het meeslepende leven van een eigenzinnige en gedreven man die met hart en ziel streed voor het allerbeste voetbal. 

Sibon
Radboud Droog

Gerald Sibon won nationale bekers en landstitels en voetbalde bij FC Twente, VVV, Roda JC, Sheffield Wednesday, PSV, Ajax en Melbourne Heart. Maar zijn beste jaren beleefde de aanvaller ontegenzeggelijk bij SC Heerenveen.
In ‘Sibon’ vertelt hij op de voor hem zo typerende wijze over zijn leven als voetballer en vader. Hij was misschien wel het gelukkigst in Australië, waar het voetbal niet heel veel voorstelde, maar het sociale leven als een maatpak voelde. Zijn hoogtepunten waren talrijk, met de bekerwinst van SC Heerenveen als zijn magnum opus. ,,Heerenveen is mijn club geworden.”
Hij voetbalde in China met het Olympisch elftal tegen Messi en ontwaarde in het hotel een van zijn helden, Diego Maradona. Gerald Sibon over die ontmoeting: ,,Daar liep een klein mannetje met allemaal krullen. Tja, als zo’n man dan per se met jou op de foto wil, dan moet dat maar…”

kieft

Kieft
Michel van Egmond

Bijna twintig jaar lang droeg voetballer Wim Kieft een groot geheim met zich mee. Dat is nu voorbij.
Aan Michel van Egmond, auteur van de mega-bestseller GIJP, vertelde hij zijn onwaarschijnlijke verhaal.
KIEFT is het verslag van een bittere strijd tegen zijn verslaving. Tegen de demonen in zijn hoofd. Maar het is ook een hoopvol relaas over de voorzichtige wederopstanding van een veerkrachtig mens.

Helder
Bert Nederlof

Glenn Helder (1968) had met zijn talent een gouden toekomst. Dat talent bracht hem tot het Nederlands elftal. Als voetballer van Arsenal en Benfica verdiende hij een fortuin, maar dat verdween in een bodemloze put. Nooit zal hij zijn schulden kunnen aflossen.
Het ging mis met Helder, en niet zo’n klein beetje ook. In zijn donkere perioden deed hij een zelfmoordpoging, sliep in zijn auto, zette in het casino veertigduizend gulden op zwart en zat zeven maanden in de bak voor bedreiging, mishandeling, diefstal en verboden vuurwapenbezit.
Glenn Helder vertelt openhartig, zonder zichzelf te sparen. In deze fascinerende biografie legt de voormalige linksbuiten uit hoe en waarom hij langs de afgrond scheerde.

Fernando Ricksen
Vechtlust
Vincent de Vries

Twaalfvoudig international Fernando Ricksen (Heerlen, 1976) is een vechter. Niet alleen op het veld, waar hij als speler van Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint Petersburg geen duel schuwde en bij menig knokpartij betrokken was, maar ook ernaast. De vooroordelen, de verleidingen en de verslavingen werden bijna zijn ondergang. Een paar maanden later kreeg Ricksen het bericht dat zijn leven compleet op zijn kop zette. Het was een doodvonnis. Hij leed aan ALS.

ricksen

Dennis Bergkamp
Jaap Visser

De lichtvoetige Dennis Bergkamp speelde het mooiste voetbal en hij vond dat zijn sierlijke balaannames, passes en doelpunten voor zich spraken. Buiten het veld was hij weinig mededeelzaam. Maar nu spreekt hij, eindelijk, honderduit, over zijn gelukkige jeugd zonder luxe in Amsterdam- West, zijn relatie met Johan Cruijff, Louis van Gaal en Arsène Wenger, over zijn gloriejaren bij Ajax en Arsenal, de mislukkingen met het Nederlands elftal, de crisis bij Inter, over vliegangst, de revolutie bij Ajax, over hoe hij Arsenal inspireerde en het Engelse voetbal beïnvloedde, en over het maken van wonderschone goals en de wiskundige zekerheid dat een stiffie een grotere trefkans biedt dan een droge knal.
In deze fascinerende voetbalbiografie boordevol schitterende en unieke foto’s, praat Dennis Bergkamp ook ongeremd over zichzelf als voetballer, mens en trainer. 

Robin van Persie
Andy Lloyd
Williams

Jarenlang was Robin van Persie de gevreesde centrumspits en de aanvoerder van Arsenal. In zijn laatste jaar bij de club van Arsene Wenger werd hij zelfs uitverkozen tot beste speler van het jaar in de Engelse Premier League. Hij speelde al meer dan vijftig interlands voor het Nederlandse elftal. 

van persie

Andy van der Meijde
Geen genade

Ondanks een door trauma’s gedomineerde jeugd in een Arnhemse volkswijk kon Andy van der Meijde (1979) bij Ajax uitgroeien tot de beste rechtsbuiten van zijn generatie. Met het bereiken van de Europese elite bij Internazionale in Milaan begon tevens zijn reis langs de toppen der waanzin. Hij ging miljoenen verdienen en uitgeven. 

van de meijde

Edwin van der Sar
Jaap Visser

Zijn entree in de eredivisie op 23 april 1991 als invaller voor de geblesseerde Stanley Menzo was schoorvoetend. Edwin van der Sar zag zichzelf niet als Ajax-keeper en dacht dat zijn plafond een club als FC Den Haag zou zijn. Maar “Sar” werd de grootste doelman uit de roemruchte Ajax-geschiedenis en recordinternational bovendien. Edwin van der Sar, kalme jongen uit de Zuid-Hollands Bollenstreek is geen prater. Maar tegen het einde van zijn lange, succesvolle carri?re is hij gaan vertellen, uitgebreid en ongemeen boeiend, over zijn sterke en zwakke punten, over zijn eeuwige twijfels, over zijn hoogte- en dieptepunten en over de penalty’s die hem hoon en roem brachten. In “Edwin van de Sar”, de biografie, komt niet alleen de werelkeeper zelf aan het woord, er wordt ook over hem verteld, onder anderen door zijn ouders, vrienden, ploeggenoten als Rio Ferdinand, Ryan Giggs en Edgar Davids. En door zijn trainers Louis van Gaal, Guus Hiddink, Marco van Basten en sir Alex Ferguson.

Fenomeen Rafael Ferdinand van der Vaart
M. van den Heuvel

De 21-jarige Rafael van der Vaart is een van de opwindendste en meest talentvolle voetballers van Nederland.

Noorwegen

(Erling Braut) Haaland

Haaland
Lars Sivertsen

In deze spannende biografie volgt Lars Sivertsen Haalands razendsnelle opmars naar het sterrendom. De reis van Erling, geboren als zoon van voormalig Manchester Cityspeler Alf-Inge Haaland, begon in 2016 bij zijn thuisclub Bryne FK. Op zijn achttiende klom hij op tot topscorer van Molde FK. Zijn overstap naar de Oostenrijkse reuzen van Red Bull Salzburg in 2019 betekende het begin van zijn Europese avontuur. Hij was de eerste tiener in de geschiedenis die in vijf opeenvolgende Champions League-wedstrijden scoorde. 

Portugal

(Christiano) Ronaldo

Ronaldo is de beste
Simon Mugford

Cristiano Ronaldo begon als flesjesvoetballer in de straten van Madeira. Inmiddels is hij een Europees voetbalicoon en een van de grootste sportsterren van de wereld. Dit handzame boekje vertelt Ronaldo’s verhaal aan de hand van grappige striptekeningen. Vol weetjes, statistieken en info over voetbaltechniek. Ontdek hoe Ronaldo het zover schopte… en waarom hij de beste is!

Cristiano Ronaldo
Guillem Balague

Topvoetballer Cristiano Ronaldo behoeft weinig introductie. De meest succesvolle en bekende voetballer ter wereld maakte ruim 400 doelpunten in zijn carrière en verbrak vele andere doelpuntenrecords. Verschillende malen werd hij verkozen tot beste voetballer ter wereld en in 2009 was zijn transfer van Manchester United naar Real Madrid met 80 miljoen pond de duurste ter wereld. Toch is er niet heel veel bekend over de voetballer die opgroeide op het Portugese eiland Madeira. Dit is de meest uitgebreide biografie over Cristiano Ronaldo, geschreven door bestsellerauteur Guillem Balague.

Ronaldo
Luca Caioli

In 2009 liet Ronaldo zijn benen verzekeren voor honderd miljoen euro. En niet zonder reden. De voetballer groeide op in een arm gezin op het eiland Madeira. Hij ging zo min mogelijk naar school: liever speelde hij van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat voetbal op straat. Zijn peetvader zag zijn talent en nam hem mee naar een heuse voetbalclub. Op twaalfjarige leeftijd vloog de sterspeler in de dop naar de Portugese hoofdstad om een voetbalopleiding te gaan volgen bij Sporting Lissabon. Er volgde een zware tijd voor het jonge talent, maar hij bereikte zijn doel. Hij werd een prof. Na een korte, succesvolle periode bij Sporting vertrok Ronaldo naar Manchester United. In 2003 maakte hij zijn debuut in het Portugese nationale elftal, en in 2009 tekende Ronaldo bij Real Madrid. De transfersom bedroeg 94 miljoen euro, het hoogste bedrag ooit in het betaald voetbal. 

Servië

Tadic
Sander Zeldenrijk

Dušan Tadic verruilde het Engelse Southampton in de zomer van 2018 voor een nieuw avontuur bij Ajax. En een avontuur werd het. De aanvaller kwam als ervaren speler in een jonge, uiterst getalenteerde groep voetballers terecht, die in zijn debuutseizoen de halve finales van de Champions League bereikte, iets wat bijna niemand meer voor mogelijk had gehouden. Tadic speelde bijna iedere wedstrijd en excelleerde. Bovendien bleek hij op het trainingsveld en daarnaast een inspiratiebron voor veel ploeggenoten.

Wie is deze man, die het liefst met zijn voeten spreekt? Sander Zeldenrijk reconstrueerde de loopbaan van de drieëndertigjarige Ajacied en sprak voor dit boek in Nederland en Servië met (oud-)trainers, beleidsbepalers, teamgenoten, vrienden en supporters van de voetballer. Dat alles resulteert in een rijk antwoord op die ene vraag: wat maakt Dušan Tadic zo bijzonder? Tadic van Sander Zeldenrijk is het verhaal van de voetballer die Ajax opnieuw groot maakte.

Spanje

Andrés Iniesta, de artiest
Ramon Besa

“Andrés Iniesta, de artiest” vertelt het verhaal van zijn weg naar de top en ook die van Barcelona. El Blanquito is een geniale balkunstenaar die zelfs in onmogelijke situaties altijd de deur naar de uitgang weet te vinden, maar blinkt vooral uit door alles zo simpel mogelijk te houden. “Aanbieden, aannemen en doorspelen. Aanbieden, aannemen en doorspelen”, zo vatte hij ooit samen wat het spel voetbal voor hem en Barcelona inhoudt. Het leverde het mooiste voetbal op aarde op.

Uruguay

luis suarez

Luis Suarez
Peter Jenson

In Luis Suárez volgen we hem tot en met zijn verrichtingen met het Uruguyaanse nationale elftal op het WK in Brazilië. In Luis Suárez – De autobiografie vertelt hij openhartig over de hoogte- en dieptepunten in zijn leven en carrière. De doelpunten, de rode kaarten, zijn arme komaf, zijn rijkdom vergaard door zijn succes, het leven buiten de lijnen van het voetbalveld en zijn Nederlandse jaren in de Eredivisie.

Wales

Gareth Bale
Frank Worrall

Gareth Bale. De verlegen jongen uit Wales. Hij beheerste het nieuws de afgelopen zomer. Zou hij werkelijk voor een record­bedrag verkocht worden aan De Koninklijke uit Madrid? Het leek erop dat hij het eeuwige talent zou blijven, maar na vijf onopvallende jaren in Engeland bij Tottenham Hotspur speelde hij zichzelf het zesde jaar in de kijker, en met succes. Hij ver­huisde voor het absolute recordbedrag van honderd miljoen euro naar het Spaanse Real Madrid. Zoveel aandacht heeft een transfer nog nooit gekregen. Zelfs Geert Wilders stelde Kamervragen over dit bedrag. Intussen zal Bale gewoon doorgaan met wat hij als geen ander zo goed kan: doelpunten maken.

Zweden

zlatan

Zlatan Ibrahimovici
Ik, Zlatan
David Lagercrantz

Zlatan Ibrahimovic is het type voetballer dat de ene dag miljoenen fans in vervoering brengt, en zich de volgende dag met zijn wangedrag de woede van pers, medespelers en coach op de hals haalt. In Ik, Zlatan vertelt Ibrahimovic openhartig zijn levensverhaal van straatjongen in een immigrantenwijk tot superster in de Champions League, van Malm? tot Amsterdam, van voetballen bij Ajax tot AC Milan. 

Adrenaline
Zlatan Ibrahimovic

In zijn autobiografie Adrenaline vertelt voetballer Zlatan Ibrahimovic alles wat hij niet in Ik, Zlatan vertelde. Onvoorstelbaar maar waar: in oktober 2021 werd het eeuwige enfant terrible van de voetballerij, Zlatan Ibrahimovic, veertig jaar. Met Malmö, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, AC Milan, PSG, Manchester United, LA Galaxy en opnieuw AC Milan op zijn cv lijdt het geen twijfel dat Zlatan zichzelf – ondanks zijn ‘ONLY GOD CAN JUDGE ME’-tattoo – een levende legende mag noemen.

Overal waar Zlatan opduikt zorgt hij voor reuring en provoceert hij, iets waarvan hij in zijn megaseller Ik, Zlatan natuurlijk al op smakelijke wijze verslag deed. In zijn nieuwe boek Adrenaline overziet Zlatan zijn hele carrière en graaft hij dieper dan ooit om een nieuwe generatie te vertellen over de lessen die hij in zijn leven heeft geleerd. Zlatans doel met het boek? Een voorbeeld zijn voor jongeren: