Basketbal

Basketbal
Thomas Adamson

In dit boek lees je van alles over baketbal. Weet jij waar de driepuntslijn ligt? En wat een center doet? Ook lees je over een echte basketbalkampioen!

De serie ‘Wat een sport!’ is voor kinderen die nieuwsgierig zijn naar een populaire sport. welke sport is bij hen favoriet?

Game changers
Jacob Bergsma

De geschiedenis van basketball in Nederland
In het jaar dat de Nederlandse Basketball Bond 75 jaar bestaat, verschijnt het boek Game Changers – De geschiedenis van basketball in Nederland. Samengesteld en grotendeels geschreven door Jacob Bergsma, Frits van Rijn en Mart Smeets en mogelijk gemaakt door Arko Sports Media en Bob van Oosterhout.
Alexander Wolff van het toonaangevende Amerikaanse sportmagazine Sports Illustrated schreef over de drie samenstellers: “De drie Nederlanders die in mijn ogen het meest geven om basketball. Het is een Dream Team.” Zelden is een bondsjubileum in de sport gevierd met de publicatie van zo’n fraai en veelomvattend standaardwerk.
Dankzij Game Changers is duidelijk dat basketball in Nederland al veel langer bestaat dan de 75ste verjaardag van de nationale bond doet vermoeden. Al in 1896 werd er voor het eerst in een Nederlandse krant over de sport bericht. Het boek maakt vanaf dat moment een reis door Nederland langs de plekken waar de sport op uitgesproken momenten in de tijd populair was en tot de verbeelding sprak. Per locatie worden in chronologische volgorde onthullende verhalen verteld. Van Amsterdam via Utrecht, Delft, Haarlem, Rotterdam, Leiden, Den Bosch en Groningen naar Den Helder en Weert.
Ook de buitenlandse invloeden op het Nederlands basketball komen uitvoerig aan bod. De wisselwerking met Amerika, waar Rik Smits en Francisco Elson tot iconen van de sport uitgroeiden, zo goed als de invloed van Surinaamse spelers op de Nederlandse competitie.

Als de leeuw brult
Bryant Abath

In Nederland kan men spektakel verwachten als het gaat om basketbal, zowel bij de mannen als de vrouwen. In de afgelopen jaren zijn er veel bijzondere dingen gebeurd, en dan met name bij de nationale teams: de Orange Lions. Zowel de jeugd van de Orange Lions, als de rolstoelbasketballers, de 3×3 teams en de hoofdmacht van de 5×5 Orange Lions hebben veel prachtige wedstrijden laten zien.
In dit boek benadert Bryant Abath (1992, Amstelveen) diverse spelers en speelsters die prestaties op het basketbalveld hebben neergezet! Eerder schreef hij drie boeken over basketbal, en inmiddels is hij eigenaar van het platform Support by Report. Dit platform heeft hij in november 2020 opgezet om te schrijven over basketbal, theater en andere mooie initiatieven, zowel nationaal als internationaal.

The Game of Life
Ann Wauters

4 augustus 2021. De Belgian Cats verliezen met één punt van gastland Japan in de kwartfinale van de Olympische Spelen. Voor de afscheidnemende Ann Wauters, jarenlang het boegbeeld van het Belgische vrouwenbasketbal, is de ontgoocheling groot. Dit was niet het einde waar ze van gedroomd had. Maar al snel komt er trots in de plaats, omdat de weg naar dat einddoel zo ongelooflijk boeiend is geweest. Omdat ze, ondanks alle blessureleed, een slothoofdstuk heeft geschreven dat haar indrukwekkende carrière tegelijk samenvat en bekroont.

In The Game of Life vertrekt Ann Wauters vanuit dat eindpunt om alle waarden en troeven onder de loep te nemen die het basketbal haar heeft bijgebracht. Het verlegen meisje uit het Waasland groeide uit tot een internationaal gewaardeerde sportpersoonlijkheid die het intussen tot assistent-coach in de WNBA heeft geschopt. Dankzij haar eigen veerkracht, lef en flexibiliteit. Dankzij de feedback, het vertrouwen en de verantwoordelijkheden die met teamwork gepaard gaan. En dankzij de steun en de mentale rust die haar gezin haar biedt.

Al die ervaring deelt Ann Wauters in dit boek. The Game of Life geeft een inkijk in haar eigen succesvolle loopbaan en inspireert iedereen die een droom najaagt: persoonlijk of als team, in de sport en op de werkvloer.

De kracht van TEAM
Basketbal doe je niet alleen
Bryant Abath

Na verschillende mooie prestaties van het nationale team en het Amsterdamse basketbal lijkt het Nederlandse basketbal progressie te maken. Daarnaast maakt 3×3 basketbal, de razend populaire straatbasketbalsport, haar intrede als een Olympische sport vanaf 2020. Zowel de Nederlandse mannen als vrouwen teams geven het publiek spectaculaire wedstrijden cadeau en kunnen meedoen met de grootmachten van de wereld, wat tijdens verschillende Europese- en Wereldkampioenschappen is gebleken. Zal Nederland wereldwijd een grootmacht worden op termijn? Ondertussen wankelen verschillende teams tussen voortbestaan en ondergang, waardoor het nog altijd een vraag is hoeveel teams er overblijven. Wanneer er echter dieper op de dreigingen tot ondergang wordt ingegaan, blijkt dat er meer aan de hand is dan men op het eerste gezicht zou denken. Teamspirit speelt daarbij een cruciale rol.

Lucky Shot
Eddy Veerman

Van oorlogsdrama naar Paralympische droom
“Het leger in?” Hester van de Kuilen gruwt bij de gedachte. “Ik heb je niet gebaard om jezelf overhoop te laten schieten.” Maar zoon Marc moet en zal als militair op missie. Naar oorlogsgebied in Afghanistan.
12 januari 2008. Tijdens vuurgevechten met de Taliban sneuvelen twee Nederlandse militairen. Ook soldaat ‘Kuilen’ wordt geraakt. Met gevaar voor beide levens sleept een collega hem uit de vuurlinie. Marc overleeft, maar zijn beide benen moeten worden geamputeerd. Al snel wijst onderzoek uit dat het ging om eigen vuur, friendly fire. Waarschijnlijk. Maar was het dat wel? Acht jaar later ontmoet hij de schutter. Die is niet strafrechtelijk vervolgd, maar voelt zich al die tijd schuldig, zwijgt uit schaamte naar zijn omgeving en denkt dat Van de Kuilen hem haat. Die schrikt. “Ik vergeef hem. En ik hoop dat hij het zichzelf ook kan vergeven.” Voor ‘Kuilen’ is geen berg te hoog. Als rolstoelbasketballer wordt hij prof en haalt hij met Oranje de kwartfinale van de Paralympische Spelen van Rio. “Ik mis mijn benen, maar ik mis niks. Ben gelukkig zoals ik ben. Wie zegt me dat ik me?t benen ook zo gelukkig zou zijn geweest?”
Lucky Shot ontleedt die dramatische nacht en wat erop volgde. Een bizar verhaal, waar de kracht van afdruipt.

De terugkeer
Bryant Abath

In “De Terugkeer” wordt het Amsterdamse basketbal vanaf 2011 beschreven, dat na een jaar van afwezigheid terugkeerde in de eredivisie, en ook in de Apollohal. Naast het heren basketbal wordt ook het team van CTO Amsterdam in de vrouwencompetitie gevolgd.
Het jaar 2015 was een goed jaar voor het Nederlandse basketbal. Het vrouwenteam U20 boekte succes op het EK en het Nederlands herenteam keerde na 25 jaar terug op het hoogste niveau.
“Hoewel ik supporter ben van Amsterdam, wordt in dit boek ook aandacht besteed aan kampioenschappen van andere eredivisieclubs, All Star Games en Europese wedstrijden. In De Terugkeer kan de lezer meegenieten van meerdere successen van de andere Nederlandse basketbalteams”.
Bryant Abath (1992, Amstelveen) volgt sinds 2001 alle gebeurtenissen van het Amsterdamse basketbal op de voet en schreef eerder het boek ‘Defense and alley-oop!’.

Defense and alley-oop!
Bryant Abath

Defense-and-alley-oop is een overzicht van 10 jaar topbasketbal in Amsterdam hoe ik, Bryant Abath, het als supporter heb beleefd. Goede tijden met topspelers, kampioenschappen, Europese prestaties zoals het behalen van de kwartfinale van de EuroChallenge Cup, maar ook de mindere tijden komen in dit overzicht aan de orde.
Mannen als Teddy Gipson, Peter van Paassen, Stefan Wessels, maar ook mijn “held” Joe Spinks zullen in dit overzicht niet ontbreken.
Basketballiefhebbers, niet alleen uit Amsterdam, zullen zich de wedstrijden en de namen die in dit boek voorkomen vast en zeker herinneren.
Bryant Abath (1992, Amstelveen) is op jonge leeftijd al supporter van het Amsterdamse Basketbal geworden en beschrijft fantastische herinneringen aan de mooie basketbalsport.

Vervlogen tijden
Fred Roggen

Vervlogen Tijden bevat een verzameling verhalen met spelers en coaches uit het Nederlandse basketball, die in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw tot de Nederlandse basketball top behoorden. Terwijl in het buitenland allerlei ontwikkelingen aan de gang waren op het gebied van sponsoring en trainingsmethodes, gebeurde er in Nederland vrijwel niets. Tegen het einde van de jaren zestig begon er langzaam een kentering te komen.
Deze spelers en coaches hebben dit alles meegemaakt. Kampioenschappen, vele winstpartijen maar ook natuurlijk teleurstellingen, want zo zit de sport
nu eenmaal in elkaar. Het kan natuurlijk niet altijd hosanna zijn. 
Mensen hebben de gewoonte vlug te vergeten en tegenwoordig kent niemand van de huidige generatie de namen van deze spelers en coaches meer, terwijl juist zij de fundamenten hebben gelegd voor de latere bloeiperiode van het Nederlandse basketball.
Fred Roggen, laat deze spelers en coaches spreken over hun basketball loopbaan. In een deel van de verhalen is bewust gekozen voor de monoloog-vorm zodat de verhalen rustig leesbaar zijn en een schat aan informatie geven.
Een fragment uit het verhaal van Karel Vrolijk:
“Ik speelde met het Nederlands team tegen België, na de wedstrijd kwam de manager van België (Pierre Hierge) naar me toe of ik er wat voor voelde om in Charleroi te komen spelen. Er was één maar, ook Peter Rijsewijk (Landlust) was gevraagd. We moesten meedoen met een toernooi in België, daarna zou er één speler overblijven die een contract zou krijgen …. En dat was ik! Ik kreeg een mooie flat, een nieuwe auto en 20.000 cash + premies, dat was dus niet slecht in de zestiger jaren”.

Basketbal legenden
Greg Garber

Basketbal legenden is een blik vol actie op de oogst aan nieuw talent in de NBA (en natuurlijk enkele dominante veteranen). Spelers als Shaquille O’Neal, Grant Hill en Jason Kidd hebben de belofte in zich voor het meest fantastische spel dat ooit gespeeld werd en zullen hun teams regelmatig in de winnaarsranglijsten doen belanden. Dit boek, dat geschreven werd door een zeer ervaren sportverslaggever, bevat veel bijgewerkte statistieken en deskundige analyses. In Basketbal Legenden wordt alles onthuld wat je altijd hebt willen weten over deze supersterren, van hun verrichtingen op basketbalgebied tot aan hun schoenmaat en favoriete maaltijden.