Autisme

Zielskleuren
Mahayla Spanjaard

Graag neem ik u mee op een poëtische reis door de wereld van het autismespectrum. Deze kleine gedichtenbundel is een weerspiegeling van mooie, soms verdrietige, maar altijd krachtige (persoonlijke) momenten uit mijn leven als ouder van een kind met autisme. Een eerbetoon aan de kracht van autisme, een pleidooi voor autisme voor (alleenstaande) ouders van kinderen met autisme, en voor iedereen die te maken heeft met autisme, evenals mensen die niet weten wat autisme inhoudt.

Autisme en het voorspellende brein
Peter Vermeulen

 We leren kinderen met autisme emoties koppelen aan gelaatsuitdrukkingen, maar wat als we eigenlijk geen emoties aflezen van het menselijk gelaat? Wat als het begrijpen van menselijk gedrag vooral een kwestie is van onbewust voorspellen van wat mensen gaan doen? Hebben socialevaardigheidstrainingen dan wel zin voor kinderen, jongeren en volwassenen met autisme? Recent onderzoek toont aan dat het klassieke beeld van hoe het brein werkt, met de computermetafoor van input, processing en output, niet echt klopt. Een brein dat informatie over de wereld bij elkaar puzzelt om dan te reageren heeft geen enkele overlevingskans in een wereld die volatiel, onzeker, complex en meerduidig is. Het menselijke brein voorspelt de wereld snel en onbewust, en houdt rekening met context. In dit boek onderzoekt Peter Vermeulen wat dit nieuwe inzicht betekent voor autisme. De ontdekking van het voorspellende brein werpt niet alleen een nieuw licht op autisme, het leidt ook tot de conclusie dat enkele van de gangbare interventies in autisme dringend herzien moeten worden. Peter Vermeulen is klinisch pedagoog en een internationale autoriteit op het vlak van autisme. Hij geeft wereldwijd lezingen en trainingen.

Lifehacks voor meiden met autisme
Marleen Bezemer

Hulpverleners kunnen dit boek gebruiken om meisjes inzicht en handvatten te geven hoe om te gaan met hun autisme in specifieke situaties. Het boek helpt bestaande opvattingen over autisme bij meisjes te verhelderen en waar nodig te nuanceren. De auteurs van dit boek zijn ervaringsdeskundigen met autisme en/of behandelaren van meisjes met autisme. 

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit
Bianca Toeps

Bianca Toeps legt je in dit boek haarfijn uit wat het wél betekent als je autisme hebt. Dat doet ze bijvoorbeeld door te kijken wat de wetenschap zegt over autisme (en waarom sommige theorieën de prullenbak in kunnen), maar ook door haar eigen verhaal te vertellen, en andere mensen met autisme te interviewen. Bianca beschrijft op een frisse en luchtige manier de verschillende situaties waar je als autist tegenaan loopt in het dagelijks leven.

Help, ik ben een autist!
Pascal van Ijzendoorn

Dit boek vertelt het verhaal van Pascal die pas na een lang traject van hulpverlening de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) kreeg. Over de auteurs: Ans Ettema-Essler (1962) heeft sinds 2000 een praktijk waar ze zich vooral richt op volwassenen met ADD en ADHD. Autisme heeft vele overeenkomsten met deze stoornis, waardoor ze graag inging op het verzoek van Pascal van IJzendoorn (1982) om samen met hem dit boek te schrijven.

Anders gaat ook
Elise Cordaro

In dit boek spreekt Elise openhartig over hoe ze omgaat met haar dubbele diagnose. Ze gunt ons een blik in haar belevingswereld en steekt lotgenoten een hart onder de riem met concrete tips, mind hacks en inspiratie om beter te
functioneren met autisme en ADHD.

Om wie je bent
Aaltje van Zweden

Aaltje van Zweden schreef met Om wie je bent een indringend boek over haar eigen geschiedenis en over die van haar zoon Benjamin, die autisme heeft. In november 2016 ontving Van Zweden de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs voor haar grote inzet voor autisten. Als achttienjarige student ontmoet Aaltje een jongen in een Amsterdamse discotheek. Hij nodigt haar samen met haar vriendin uit voor een avondje in het Concertgebouw. Tot haar verbazing ziet ze Jaap van Zweden als jongste concertmeester de trap af lopen, viool onder de arm. De vonk slaat over en nog geen jaar later treden ze in het huwelijk. 

Brein bedriegt
Peter Vermeulen

Een boek over het Aspergersyndroom zonder het woord ‘Asperger’ in de titel: het was een doordachte maar gewaagde keuze in 1998. Desondanks werd Brein bedriegt een bestseller onder de autismeboeken met meer dan 15.000 verkochte exemplaren. Voor heel wat mensen betekende Brein bedriegt een eerste moment van herkenning en zelfs de uitweg uit een jarenlange zoektocht naar een diagnose. Sindsdien is het aantal begaafde personen met een diagnose uit het autismespectrum spectaculair toegenomen. Er zijn ook heel wat nieuwe inzichten in het autisme zoals zich dat uit bij mensen met een normale of hoge intelligentie. En naast de toenmalige hardnekkige misverstanden zijn er ook nieuwe ontstaan. Zoals: iedereen is een beetje autistisch. Of: het autistisch brein bedriegt nog steeds…

De gids over autisme bij kids
80 praktische tips

Deze gids laat ouders, opa’s en oma’s, leerkrachten, mensen in de gezondheidszorg, etc. in 80 korte tips kennismaken met de leefwereld van kinderen met autisme. Door inzicht in die leefwereld en een aangepaste begeleiding, kan de omgeving ervoor zorgen dat deze kinderen -met al hun prachtige eigenschappen- volledig tot bloei komen.

Meer rust en minder stress bij autisme
Marja Boxhoorn

Meer rust en minder stress bij autisme biedt een praktisch stappenplan. In zeven stappen leer je waar stress vandaan komt, hoe je stress-signalen kunt herkennen en wat je zélf kunt doen om beter met stress om te gaan. Daarnaast worden je volop ideeën en mogelijkheden geboden om meer rust te creëren in je dagelijkse leven. Aan de hand van de praktische oefeningen en opdrachten, kun je bovendien zelf aan de slag om datgene wat je gelezen hebt meteen in de praktijk toe te passen.

Waarom ik soms op en neer spring
Naoki Higashida

De eigen stem van een 13-jarige jongen met autisme Het is vrij moeilijk om het gedrag en de belevingswereld van een autist te begrijpen. In Waarom ik soms op en neer spring geeft Naoki Higashida antwoord op de vragen die iedereen zich altijd bij autisme stelt. Naoki was dertien toen hij dit boek schreef. Dat is op zich al bijzonder maar als je weet dat hij autistisch is, is het nog opmerkelijker. Het is een verhelderend en inspirerend boek voor iedereen die in het begrijpen van een ander is geïnteresseerd, ouders, familie, verzorgers en leerkrachten van autistische kinderen. 

Geef me de 5
Colette de Bruin

Het boek “Geef me de 5″is geschreven naar ouders en opvoeders toe. Een kind met autisme op voeden en begeleiden, HOE doe je dat? Daar gaat dit boek over. Het is geschreven vanuit de behoefte aan duidelijkheid en voorspelbaarheid die het kind met autisme nodig heeft. Het kind vraagt als het ware van ons: “Geef me de 5”. Of anders gezegd: WAT is mijn taak, HOE voer ik hem ui, WAAR vindt het plaats, WANNEER moet ik het doen en WIE is erbij betrokken? Al lezende leert men deze wijze van handelen te hanteren, doordat er uitleg wordt gegeven over wat de gevolgen van de stoornis voor het kind kunnen zijn. 

Autismespectrumstoornis bij volwassenen
Annelies Spek

Door de heldere stijl, praktische tips en adviezen is dit boek zowel geschikt voor volwassenen met ASS zelf, als voor betrokkenen, zoals familieleden en werkgevers. Daarnaast kan het boek gebruikt worden door hulpverleners om kennis te nemen van de laatste ontwikkelingen, of als aanvulling bij het geven van psycho-educatie.

Autisme voor Dummies

Het boek beschrijft de verschillende vormen van autisme en de effecten die het heeft op gedrag en functioneren op school en werk, en wat voor invloed autisme heeft op medisch gebied en andere terreinen. Aan de hand van praktische adviezen leer je hoe je autistische kinderen kunt onderwijzen en krijg je tips om autisten te helpen hun maximale potentieel te bereiken. Bovendien komen inspirerende succesverhalen over autisten aan bod en is een overzicht van instanties opgenomen bij welke je terecht kunt voor hulp.