Atleten

Borlée

De Familie Borlée
David Lehaire

De Borlées zijn al vele jaren de vaandeldragers van de Belgische atletiek. Olivia, Kevin, Jonathan en Dylan behaalden samen meer dan 40 medailles op
olympisch, wereld- en Europees niveau. Nooit in de geschiedenis waren vier telgen van één gezin zo succesvol in de topsport. Komt daarbij dat ook hun ouders Jacques Borlée en Edith Demaertelaere zeer verdienstelijke atleten waren.

Waaraan hebben zij hun succes te danken? Wat bindt hen, als familie? Maar ook: wat onderscheidt hen, welke specifieke rol spelen zij elk binnen het geheel? Voor het eerst spraken de Borlées open-
hartig over hun leven en loopbaan.

Een tussentijdse terugblik op een ongelofelijke carrière in een uitzonderlijke familieband.

Johnson Ben

Ben Johnson : De Outsider
Philip Malcolm

Ben Johnson was eind jaren tachtig de snelste man van de wereld. Zijn faam bereikte een hoogtepunt op het moment dat hij de gouden plak won op de 100 meter sprint in 1988.
Maar even later was kwam er een abrupt eind aan zijn heldenstatus, toen hij de hoofdpersoon werd in het grootste dopingschandaal uit de geschiedenis van de Olympische Spelen. Na bijna dertig jaar vertelt hij zijn verhaal. Over de rivaliteit met Carl Lewis, wat er echt gebeurde in Seoul, de politiek en het racisme in de sportwereld, zijn depressie. Dit is het verhaal van een gevallen ster die weigerde te bezwijken onder de druk. Zelfs toen de hele wereld zich tegen hem keerde.

Nageeye Abdi

Abdi Nageeye
Andre van Kats

Atleet Abdi Nageeye (Mogadishu, 1989) zorgde tijdens de Olympische Spelen in Japan voor een daverende verrassing door voor Nederland de zilveren medaille te winnen op de marathon. De beelden van zijn eindsprint, waarbij hij zijn goede vriend Bashir Abdi aan brons hielp, gingen de wereld over. Aan deze prestatie ging een bijzonder verhaal vooraf. Nadat Nageeye op jonge leeftijd in Den Helder terechtkwam, volgde een wonderlijke en bij vlagen levensgevaarlijke reis die hem in Syrië, Somalië en Ethiopië bracht, voordat hij als tiener op eigen kracht terugkeerde in Nederland. Daar ontdekte hij de liefde voor hardlopen. Inmiddels is Nageeye houder van het Nederlands record op de marathon en maakt hij samen met wereldtoppers als Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele deel uit van het NN Running Team. André van Kats volgde de verrichtingen van Abdi Nageeye meer dan een jaar lang op de voet, reisde met hem mee naar Boston, Eldoret (Kenia) en Berlijn en sprak uitgebreid met de atleet over zijn veelbewogen jeugd. Dit boek geeft een inkijk in het bijzondere bestaan van Nederlands beste langeafstandsloper en een blik achter de schermen van de atletiek. Bovenal is het een verhaal over een zoektocht naar een betere toekomst van een atleet zonder grenzen, die vastberaden zijn eigen weg kiest. In deze geactualiseerde versie is tevens een uitgebreide terugblik te lezen op het olympische succes en de lange weg er naartoe. Met een voorwoord door Eliud Kipchoge (tweevoudig olympisch kampioen en wereldrecordhouder op de marathon) en nawoord door Bashir Abdi.

Atleet zonder grenzen
Andre van Kats

Atleet Abdi Nageeye (Mogadishu, 1989) is de koning van de lange afstand in Nederland.
Nadat hij op jonge leeftijd terechtkwam in Den Helder, volgde een wonderlijke en bij vlagen levensgevaarlijke reis die hem in Syrië, Somalië en Ethiopië bracht, voordat hij als tiener op eigen kracht terugkeerde in Nederland en de liefde voor het hardlopen ontdekte. Inmiddels is Nageeye houder van het Nederlands record op de marathon, traint hij met de beste trainingsgroep ter wereld in Kenia en maakt hij samen met wereldtoppers als Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele deel uit van het NN Running Team.
André van Kats volgde de verrichtingen van Abdi Nageeye een jaar lang op de voet, reisde met hem mee naar onder meer Boston, Eldoret (Kenia) en Berlijn en sprak uitgebreid met de atleet over zijn veelbewogen jeugd. Dit boek geeft een inkijk in het bijzondere bestaan van Nederlands beste langeafstandsloper en een blik achter de schermen van een van de koningsklassen van de atletiek. Bovenal is het een verhaal over een zoektocht naar een betere toekomst van een atleet zonder grenzen, die vastberaden zijn eigen weg kiest. Het gaat over de gevaren onderweg, de dunne lijn tussen slagen en falen en de route naar vrijheid, in zowel de marathon als het leven zelf.
Met een voorwoord door Eliud Kipchoge, wereldrecordhouder en olympisch kampioen op de marathon.

Solomon Bockarie

Solo
Solomon Bockarie
Hugo Verkley

In Solo. Van oorlogskind tot olympiër vertelt sprinter Solomon Bockarie zijn verhaal. Solomon groeit op in Sierra Leone, een land dat in de jaren negentig wordt verscheurd door een burgeroorlog. Als Solomon tien jaar is wordt zijn vader voor zijn ogen doodgeschoten door rebellen en raakt hij – op de vlucht geslagen – zijn moeder in de mensenmenigte kwijt. Solomon is ervan overtuigd dat ook zij om het leven is gekomen. Aangekomen in de hoofdstad Freetown krabbelt Solomon langzaam weer op. Hij gaat hardlopen, blijkt talent te hebben en mag in 2008 meedoen aan de Olympische Spelen. Solomon denkt dat hij olympisch kampioen wordt, maar het loopt anders. Toch verandert zijn leven compleet, want niet veel later krijgt hij een telefoontje dat hij nooit meer verwachtte. Zijn moeder belt en blijkt al jaren in Zwolle te wonen. Na hun hereniging wil Solomon nog maar één ding: voor Nederland uitkomen op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Hoewel de weg naar de Spelen vol zit met hobbels, is stoppen voor Solomon nooit een optie. Hij heeft een droom en daar moet alles voor wijken. Solo. Van oorlogskind tot olympiër van Solomon Bockarie is niet alleen een portret van een uniek mens met een uniek talent, maar stipt ook thema’s aan als oorlog, vrede, hoop en de helende kracht van sport.

Ivo Vandamme

Ivo Van Damme
Stijn Vanderhaeghe

Ivo Van Damme droomt als tiener van een carrière als reclametekenaar, maar moederlief ziet de kunstacademie niet zitten. Haar oudste van twee zonen besluit dan maar een rijzige rasatleet te worden. En meteen de beste van de wereld. Geen half werk. Met twee zilveren olympische medailles op zak en even veel toptijden op de 800 en de 1.500 meter lijkt hij in juli 1976 aardig op weg om in dat opzet te slagen. Wereldrecords wenken. Goud ligt in het verschiet. Net als een droomhuwelijk met collega-loopster en liefde van zijn leven Rita Thijs.

Het noodlot beslist er helaas anders over. Eind december 1976 komt Ivo Van Damme in het zuiden van Frankrijk om het leven bij een auto-ongeval. In 1:43.86 – de tijd die hem in Montreal de tweede plaats oplevert en nog steeds het Belgisch record op de 800 meter – reconstrueert auteur Stijn Vanderhaeghe aan de hand van het persoonlijk archief van de familie Van Damme zowel de triomf als de tragedie van de lopende legende.