Allerlei boeken over lopen

Het sprintexperiment
Andre van Kats

André van Kats volgde de bijzondere missie van Ronéll Rosier, Henk Kraaijenhof en Nelli Cooman bijna drie jaar lang op de voet en beleefde van nabij de eerste prille stappen die de sprintster zette om in de voetsporen te kunnen treden van haar beroemde moeder. Dit boek biedt een blik achter de schermen bij de opmars van een toptalent, schetst de dure lessen uit de rijke carrière van haar moeder en geeft een inkijkje in Henks unieke trainingsmethodes. Bovenal is het een verhaal over de onvoorwaardelijke liefde tussen moeder en dochter, een eigenzinnige sprinttrainer die door beiden als een familielid werd omarmd en het gezamenlijke geloof om tegen de stroom in succes te boeken in een wereldsport. 

De kracht van hardlopen
John Rooms

Als hardloper heeft John Rooms zijn vorige boeken vooral opgebouwd rond de techniek en beleving van het hardlopen. In zijn vierde boek gaat hij echter op zoek naar zijn motivatie en die van andere hardlopers. Waarom binden we telkens opnieuw die veters vast en lopen we soms zeer ver? Wat drijft ons, waar zijn we naar op zoek?

Voor het eerste deel van het boek gebruikt John zijn persoonlijke verhaal en dat van gelijkgestemden om de lezer mee te nemen in die zoektocht, om dan in deel twee vanop een afstand het hardlopen te observeren. Uiteindelijk staat hij in deel drie stil bij de uiteindelijke kracht die ligt in het mentale van de loopbeweging.

Je krijgt als hardloper toegang tot een wereld die je te voet zeer moeilijk bereikt. Daardoor houden we dingen vaak heel lang vol en blijven we geduldig tot de bom barst. Het mentaal verdiepen van je hardlopen is een trainingsmethode waarbij ademhaling, beenritme observeren, … een rol spelen. Helemaal aan het einde gaat John op die methode in.

Een streep op de weg
Dolf Jansen

Voor Dolf Jansen is hardlopen allang geen sport meer, maar een way of life. Met het asfalt of het zand onder de voeten de einder tegemoet door de polder, door bossen en weilanden, tussen velden en rietkragen door. Een boerderij, wat lammetjes, de zon op de huid of juist de regen en de
wind die teisteren, gedachten over de dag van gisteren, die van morgen, het bestaan. En dan na kilometers je afgepeigerd even aan een zwemtrapje vastklampen om vervolgens je lichaam onder te dompelen in het ijskoude
water van de rivier de Bullewijk. Goed voor de doorbloeding. Dan voel je dat je leeft. Het schrijven komt daarna als vanzelf.

Lopen zonder poespas
Rob Veer

Hét handboek voor de beginnende loper en zij die het nog één keer willen proberen.
Hardlopen… het lijkt zo simpel. Líjkt. Je ziet ze buiten lopen, in alle soorten en maten. Het lijkt wel of steeds meer mensen hardlopen. Maar wat je niet ziet, is dat er heel veel mensen zijn die wel zouden willen hardlopen, maar noodgedwongen thuis op de bank zitten omdat ze geblesseerd zijn. Jaarlijks krijgt meer dan de helft van alle hardlopers een blessure. Het is een van de belangrijkste redenen dat mensen stoppen met hardlopen. Evenmin zie je de mannen en vrouwen die het een tijdje geprobeerd hebben, maar zijn afgehaakt omdat het toch niet zo eenvoudig was als het leek. Of omdat ze minder snel progressie maakten dan gehoopt.
Het kan anders, beter. Met de informatie en het schema in dit boek laat Rob Veer zien hoe je het hardlopen anders aan kunt pakken. Hij helpt je de kans op blessures te verkleinen, leert je realistische doelen te stellen en vertelt je hoe je de signalen van je lichaam kunt herkennen. Ook onthult hij waarom je al die poespas als hartslagmeters, steunkousen, voedingssupplementen en adviezen over specifieke looptechnieken helemaal niet nodig hebt om met plezier hard te lopen.

Je eenvoudigste weg naar een PR lopen op vermogen
Koen de Jong

Lopen op vermogen heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Steeds meer lopers kiezen voor schema’s op vermogen in plaats van schema’s op hartslag of tempo. In dit boek leggen Hans, Ron en Koen uit wat de voordelen zijn van lopen op vermogen. En het belangrijkste: lopen op vermogen is heel eenvoudig en brengt rust in je trainingen.

Brandstof voor lopers
Klaas Boomsma
Nurdin Pattipilohy

Nurdin Pattipilohy is voedingsdeskundige en trainer bij de Amsterdamse Vondelgym en heeft helemaal niets met hardlopen. Klaas Boomsma is zijn collega en is compleet bezeten van hardlopen. Pratend over duursport en voeding merkten zij op dat de meeste hardlopers eigenlijk maar wat doen als het op voeding aankomt. En dat terwijl voeding een basisvoorwaarde is voor succes als hardloper.

Nurdin en Klaas komen daarom met een handzaam boekje voor hardlopers en andere cardiokonijnen. Heel praktisch, geen overkill aan informatie; dit heb je nodig als brandstof en zo krijg je het binnen. Aanbevelingen, recepten en wat leuke verhalen over eten en hardlopen.

Start 2 Run
Evy Gruyaert

In Start 2 Run bundelt Evy Gruyaert alle vragen die ze over de jaren kreeg en volgt ze week per week mee in je looptraining. Wat als je nog nooit gesport hebt? Hoe kies je de juiste loopschoen? Wat is een goede hartslag?

Dit boek overstijgt het klassieke boek over lopen omdat het algemene en wetenschappelijk onderbouwde informatie over lopen aanbiedt, maar ook nog eens volledig jouw persoonlijke traject volgt! Ieder hoofdstuk vertelt iets nieuws en relevants voor de trainingen in die week. Net zoals de app dus, maar nog uitgebreider!

Ik háát hardlopen!
Hedwig Van Bree

“Ik háát hardlopen”! Dit is wat meervoudig marathonloopster Hedwig van Bree letterlijk riep na haar allereerste rondje joggen door het park. Als Hedwig een tijd later een gezin krijgt en van succesvolle carrièrevrouw transformeert in thuisblijfmoeder, staat haar leven op zijn kop. Met deze positiewisseling lijkt zij een groot deel van zichzelf te zijn kwijtgeraakt. Wat blijft er over als je je status verliest?
Bij gebrek aan andere opties en op zoek naar positiviteit besluit Hedwig te gaan hardlopen. Nietsvermoedend zet ze de eerste stappen van een groot avontuur

“Als je mij toen had gezegd dat ik tussen november 2015 en april 2019 tien marathons zou lopen en dat de Six World Marathon Majors daar onderdeel van zouden uitmaken, had ik je verbaasd aangekeken.
Alleen al omdat ik toen niet eens wist wat die waren”.

Dit is het verhaal van een vrouw die zichzelf terugvond toen ze de hardloopster in zichzelf ontdekte.
Een boek dat geschreven is voor iedereen die zoekt naar dat ene raam dat open gaat, nadat er een deur is dicht gegaan, en voor iedereen die gelooft in de kracht van gewone mensen.

Hardloopspinsels
Marieke Heemskerk

Marieke Heemskerk (1991), afgestudeerd in neuropsychologie en voedingsleer, heeft een humoristische kijk op hardlopen.
In dit boek beschrijft zij op kilometer verslindende wijze haar hardloopevolutie.

Ren mee en krijg antwoorden op vragen zoals:
Hoe ‘gek’ zijn marathonners?
Wat doet hardlopen voor je brein?
Atleten eten, maar wat schaft de pot?
Waarom zijn hardlopers van die blije types?
Hoe maak je de ‘perfecte’ hardloopselfie?

Oefenstof voor de hardlooptraining 3ed
Siebe Turksma

Een goede hardlooptraining bestaat uit meer dan hardlopen alleen.
Aan de techniek en kracht van een hardloper moet worden gewerkt.
Oefenstof voor hardlooptraining bevat ruim 300 oefeningen voor
warming- up, cooling-down, kracht en techniek.
De oefeningen kunnen worden gebruikt als inspiratiebron
voor hardlooptrainers, maar ook individuele hardlopers
– van de gevorderde wedstrijdloper tot de recreant – vinden hier
nuttige oefenstof.
Werk op de baan, thuis of in de sportschool aan je beweeglijkheid,
kernstabiliteit en kernkracht, de kracht van je voeten,
benen en schouders, je looptechniek, ademhaling en ontspanning.
Samen met de oefeningen die blessures helpen voorkomen,
bevat Oefenstof voor de hardlooptraining alles voor een
gezonde en uitdagende hardlooptraining.

101 Tips voor hardlopers
Siebe Turksma
Joost Huijsing

Siebe en Joost hebben hun ervaring van tienduizenden renkilometers en vele honderden wedstrijden samengevat in handzame en praktische loopadviezen. De meeste tips beslaan niet meer dan een pagina. Wie gisteren met atletiek begon kan ermee aan de slag, maar ook de ervaren atleet krijgt beslist nieuwe ideeën. Leg het boek naast je bed of op de wc. En leer elke dag iets meer over je favoriete sport.

In de Europese Unie zijn meer dan 50 miljoen hardlopende burgers. De doorsnee loper weet verbazingwekkend weinig over looptechniek en de achtergronden van deze oersport. De meesten lopen clubloos en zijn hun eigen trainer.

Met deze 101 tips ga je beslist beter lopen. Sneller, mooier en met minder kans op blessures. Je bent ook beter opgewassen tegen de marketing van de sportmerken, de overdreven claims over supplementen en de praatjes van schoenverkopers. Maar het belangrijkste is dat je aan de hand van dit boek lekkerder kunt gaan hardlopen!

Focus van start tot finish
Sam Blom
Rico Schuijers

In Focus van start tot finish bundelen Sam Blom en Rico Schuijers hun kennis en ervaring, gericht op de praktijk van de recreatieve hardloper. Blom, een ervaren marathonrenner en grondlegger van de Run2Forty2, weet als geen ander wat een loper afleidt van de taak die hij of zij zichzelf heeft gesteld. De vraag is dan ook: hoe doe je dat, gefocust blijven, zodat je meter voor meter blijft doen wat je je hebt voorgenomen: een mooie prestatie leveren? Wat helpt je daarbij en wat helpt je juist niet?

De hardlooprevolutie
Stans van der Poel

Je loopt hard en je blijft hangen op hetzelfde niveau. Je wil wel beter worden, maar je weet niet precies hoe je dat aan moet pakken met een schema, ademhalingsoefeningen of een hartslagmeter.
In dit boek leggen Stans van der Poel en Koen de Jong uit hoe je slim traint en goed herstelt. 

Trainen als een topatleet -
Annemerel de Jongh

Wat gebeurt er als je vier maanden traint, eet en leeft als een topsporter?
Na tien marathons waarbij het niet altijd even lekker ging, vindt Annemerel het tijd voor grof geschut. Wat gebeurt er als ze een keer écht gaat leven zoals een topsporter dat doet? Dus: trainen onder toeziend oog van een coach, goed en gezond eten, gesprekken voeren met een sportpsycholoog en je fitheid monitoren bij een sportarts. Als je alle omstandigheden zo gunstig mogelijk maakt, wat gebeurt er dan met je trainingen, je lijf en uiteindelijk met je wedstrijd?
In 16 weken laat Annemerel zich klaarstomen voor de marathon van Berlijn 2018 en in dit boek deelt ze haar ervaringen, tips en tricks zodat ook jij een betere en snellere loper kunt worden.

Alles wat je wilt weten over hardlopen
Mariska van Sprundel

Een persoonlijke zoektocht naar de wetenschap achter populaire opvattingen over schoenen, blessures, voeding, presteren en mentaliteit
Is het nodig om extra koolhydraten te eten voor een hardloopwedstrijd? Slijt het kraakbeen in je knieën sneller door hardlopen? Gaat dagelijks joggen depressies te lijf? Kan je verslaafd raken aan sporten? Is de mens überhaupt gemaakt om lange afstanden te rennen?
De hardloopwereld staat bol van de overgeleverde wijsheden over schoenen, voeding, blessures en gezondheid. Goede schoenen zouden pijntjes voorkomen en marathons zijn ongezond voor het hart. Maar wat is feit en wat is fictie? Wetenschapsjournalist Mariska van Sprundel is na haar zoveelste blessure vastberaden de wetenschap achter hardlopen te ontrafelen. In Alles wat je wilt weten over hardlopen duikt Van Sprundel in de nieuwste ontwikkeling uit de sportwetenschap om de wisselwerking tussen hardlopen en ons lichaam op te helderen. Haar persoonlijke zoektocht leidt langs internationale universiteiten, bewegingslabs, hardloopwinkels en DNA-tests. Gaandeweg worden populaire wijsheden bevestigd of ontkracht. Haar bevindingen leiden tot inzichten waar elke gevorderde loper of toekomstige beginner mee uit de voeten kan.

Hardlopen
Siebe Turksma

Ben jij klaar om te gaan werken aan een betere conditie?
Hardlopen – iedere gezonde volwassene kan ermee beginnen.
Dit boek begeleidt je in je eerste hardloopjaar en biedt de bouwstenen en de principes van je training.
– Met aandacht voor looptechniek, conditie, lenigheid en kracht
– Oefeningen die je kunt doen voor, tijdens of na de training
– Duidelijke foto’s
– Voorbeeldschema’s die je zelf kunt aanpassen

Ik heb geen zin
Annemerel de Jongh

Verhalen over hardlopen die je motiveren om van de bank af te komen.

Je ‘moet’ eigenlijk van jezelf hardlopen, maar je hebt honderdduizend smoesjes. Je schoenen liggen te ver weg; het is koud, te nat, te warm; je hebt spierpijn of een kater; je hebt het echt veel te druk en je bent moe… Met andere woorden, je motivatie is ver te zoeken.

Ik heb geen zin staat vol motiverende verhalen van Annemerel en van bekende en onbekende hardlopers. Over hardlopen in de stromende regen, in de vrieskou, na die oud en nieuw die net iets te gezellig was… Zeker weten dat jij tijdens het lezen van deze verhalen overgehaald wordt om wel dat stapje van de bank naar de deur te maken. Want uiteindelijk is die stap vaak zwaarder dan iedere stap die je verder zult zetten.

De tien, de halve en de hele
Rob Veer

Aan de finish gekomen met het gevoel dat er toch meer in zat? Ondanks die hardloop-apps, online community’s, hartslagmeters en urenlange training? Tijd voor een wat grondiger aanpak.
De tien, de halve en de hele is de weerslag van de jarenlange ervaring van hardlooptrainer Rob Veer in de begeleiding van zowel lopers op topniveau als prestatiegerichte amateurs. Trainingsmethodes, hartslagmeter, rust, voeding, adem, techniek: alle onderdelen van het lopen, vertaald naar de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen, komen, rijkelijk voorzien van praktische adviezen en tips, aan bod in dit complete handboek waarin de focus ligt op de populaire lange afstanden. Loop sneller, voorkom blessures en haal meer voldoening uit het lopen.

Sprintkoninginnen
Kees Kooman

In de zomer van het olympische jaar 1932 liep een vrouw de 100 meter voor het eerst binnen de 12 seconden: ‘mejuffrouw’ Tollien Schuurman uit Friesland. Veel meer bekendheid verwierf Fanny Blankers-Koen, ‘de vliegende huismoeder’ die in 1948 met vier gouden medailles terugkeerde van de Spelen van Londen. Na ‘de wonderestafette van 1968’ en Nelli Cooman is er vele decennia later een nieuw Nederlands sprintfenomeen opgestaan: Dafne Schippers.

Hoe kan het dat Nederlandse vrouwen zó groot zijn op de sprint? Kees Kooman spurt door de geschiedenis. Met tussenstops in de sprintwalhalla’s Jamaica en de Verenigde Staten, en via de pünktliche perfectie van Oost-Europese systemen, komt hij uit bij de Nederlandse sprintkoninginnen, die met een combinatie van expertise, snelle benen en boerenverstand het onmogelijke mogelijk maken.

Kooman sprak vele legendarische sprintsters, onderzoekt het geheim van hun kracht en trakteert de lezer op veel prachtige anekdotes. ‘Sprintkoninginnen’ biedt een verrassende kijk op de ‘moeder aller sporten’.

Hardlopen
Aart Stigter

Op elfjarige leeftijd won Aart Stigter al zijn eerste prijs bij het hardlopen en bijna vijftig jaar later staat hij nog steeds regelmatig op het podium. Aart
liep in totaal ruim duizend wedstrijden waarvan hij er 356 won. Bovendien deed hij zes keer mee met de wereldkampioenschap cross en werd hij in 1994 Nederlands marathonkampioen in Rotterdam. Ook op oudere leeftijd bleef de marathonloper opmerkelijk presteren. Zo behaalde hij het Nederlands Record van 2.16.31 in de leeftijdsklasse boven de veertig jaar en diverse andere Nederlandse records boven de vijftig jaar. Niet alleen het presteren bracht hem voldoening, het hardlopen op
zich is voor hem de ultieme vorm van vrijheid.

Live, love, run
Annemerel de Jongh

Annemerel de Jongh was nooit bijzonder sportief, totdat ze op haar 17e het hardloopvirus te pakken kreeg. Nu maakt niets haar gelukkiger dan het
lopen van marathons. Hoe ze van hardloophater hardloopliefhebber is geworden vertelt ze in Live, Love, Run. Aan de hand van persoonlijke anekdotes, praktische tips en recepten vertelt ze je alle ins en outs van het hardlopen: hoe je het beste kunt beginnen, hoe je het volhoudt, wat je aantrekt, hoe je zorgt dat je geen blessures krijgt (en wat je moet doen als je er toch mee te maken krijgt) en nog veel meer. Na het lezen van dit boek kun je niet anders dan je hardloopschoenen aantrekken en van start gaan.

Lopen De complete raadgever
Herbert Steffny

Stap voor stap naar het doel Herbert Steffny heeft enkele decennia lang ervaring opgedaan in het hardlopen en het geven van workshops. In dit boek vat hij de kennis samen die hij in al die jaren heeft vergaard. Hij geeft professioneel advies over de juiste uitrusting en de verschillende loopdisciplines – van walking tot marathon. Hij laat zowel de beginner als de gevorderde zien hoe met allesomvattende en in de praktijk getoetste trainingsschema’s het doel stap voor stap bereikt kan worden. Bovendien geeft hij informatie over de juiste hardloopstijl, stretching, voeding en motivatie. Herbert Steffny is afgestudeerd als bioloog en is meervoudig Duits kampioen. Hij nam ooit deel aan de Olympische Spelen en vestigde in 2003 het Duitse record op de 10.000 meter voor 50-plussers. Herbert Steffny werkt sinds vele jaren als trainer en is een vaak gevraagde hardloopdeskundige op radio en televisie. Zijn boeken over walking en hardlopen zijn stuk voor stuk bestsellers.

Oefenstof voor de hardlooptraining
Bea Splinter

Een goede hardlooptraining bestaat uit meer dan hardlopen alleen. Aan de techniek en kracht van een hardloper moet worden gewerkt. ‘Oefenstof voor hardlooptraining’ bevat bijna 300 oefeningen voor warming- up, cooling-down, kracht en techniek. De oefeningen kunnen worden gebruikt als inspiratiebron voor hardlooptrainers, maar ook individuele hardlopers – van de gevorderde wedstrijdloper tot de recreant – vinden hier nuttige oefenstof.
Werk op de baan, thuis of in de sportschool aan je beweeglijkheid, kernstabiliteit en kernkracht, de kracht van je voeten, benen en schouders, je looptechniek, ademhaling en ontspanning. Samen met de oefeningen die blessures helpen voorkomen, bevat ‘Oefenstof voor de hardlooptraining’ alles voor een gezonde en uitdagende hardlooptraining.

Gruyaert Evy
Start to run

Gloednieuwe editie van dé handleiding voor elke beginnende loper. Start to run met Evy Gruyaert is een hippe en overzichtelijke leidraad met eenvoudige oefeningen, heldere loopschema’s, nuttige gezondheidstips en nieuwe heerlijke recepten. Een uitgelezen team van professionals staat je bij om stap voor stap je conditie op te bouwen en het hele verhaal is doorweven met persoonlijke blogs van Evy Gruyaert, die als presentatrice van Vlaanderen Sportland zelf de loopschoenen aanbond en dus ervaringsdeskundige bij uitstek is. Loop 5 km in 10 weken & houd vol! 

Lichtvoetig hardlopen
Siebe Turksma

Hardlopen is plezierig en gezond. Toch worden hardlopers van elk niveau af en toe getroffen door een blessure. De manier van lopen speelt daarbij een belangrijke rol. Bij elke landing krijgt je lichaam een klap van drie tot vijf keer je lichaamsgewicht te verwerken. De manier waarop deze klappen worden opgevangen is bepalend voor het ontstaan van blessures.
Dit boek helpt je een lichtvoetige stijl te ontwikkelen door middel van oefenstof gericht op kracht en looptechniek.
Het boek bevat bovendien informatie over:
* De landing bij het hardlopen.
* Voeten en schoeisel (waaronder ‘barefoot’ en ‘minimal’).
* De rol van kernstabiliteit.
* De wetenschap achter het lichtvoetig lopen.

Ik, hardloper
Koen de Jong

In dit boek leer je:
*Hoe je energie opbouwt, ook na het lopen.
*Hoe je met je ademhaling je hartslag kunt beïnvloeden.
*Harder lopen door rustig te lopen.
Vijf en tien kilometer. Dit boek staat vol tips voor zowel beginnende als ervaren lopers. Het eerste deel is voor lopers tot aan vijf kilometer. Daarna laten we zien hoe je je snelheid en je afstand kunt vergroten en hoe je blessurevrij tot tien kilometer kunt lopen.

Combilopen
Siebe Turksma

Je hebt wandelaars en je hebt hardlopers. Hoewel mensen van nature prima kunnen hardlopen en wandelen, maken de meesten de keus voor het een of het ander. Dit boek laat zien hoe je ze kunt combineren. Die combinatie geeft plezier, maar is ook belangrijk voor de gezondheid. Recente adviezen voor gezond bewegen geven aan dat je niet alleen iedere dag actief moet zijn, maar ook met regelmaat een intensieve inspanning moet leveren. Hardloop- wandelcombinaties komen op uitdagende wijze hieraan tegemoet.
Het boek behandelt onder andere hardloop-wandelcombinaties voor: de beginnende loper, de hardloper die ook wil gaan wandelen, de wandelaar die ook wil gaan hardlopen, de marathonloper voor wie een marathon net wat te lang is, mensen die willen afvallen, de zwangere loopster, lopers die terugkomen van een blessure.
Nordic walking maakt wandelen spannender en zwaarder. Nordic Running is een avontuurlijke hardloopvariant die het hele lichaam oefent. Het boek bevat adviezen en oefeningen voor een goede en blessurevrije techniek voor het wandelen, hardlopen en hun nordic versies.

Legerstee Gerard
Dit was mijn laatste marathon ... toch ?

Hoewel de schrijver diverse keren met grote stelligheid heeft uitgeroepen dat dit zijn laatste marathon was, wordt in dit boek uitgelegd waarom hardlopen zo’n prachtige en gezonde sport is. In dit boek worden de eigen beproevingen op de marathon besproken

legerstee gerard

Groot handboek lopen
Herbert Steffny

Van joggen tot trainen voor een marathon – stretching en powertraining – de juiste voeding
Stap voor stap naar het doel
Herbert Steffny heeft enkele decennia lang ervaring opgedaan in het hardlopen en het geven van workshops. In dit boek vat hij de kennis samen die hij in al die jaren heeft vergaard. Hij geeft professioneel advies over de juiste uitrusting en de verschillende loopdisciplines – van walking tot marathon. Hij laat zowel de beginner als de gevorderde zien hoe met allesomvattende en in de praktijk getoetste trainingsschema’s het doel stap voor stap bereikt kan worden. Bovendien geeft hij informatie over de juiste hardloopstijl, stretching, voeding en motivatie.

Verder met hardlopen
Siebe Turksma

Dit boek is bestemd voor mensen die al een tijdje hardlopen en op een verantwoorde manier verder willen komen.
Er is een unieke benadering gekozen waarin de loper zelf passende schema’s maakt. De eigen mogelijkheden en voorkeuren staan voorop.
Het boek bevat ook uitgewerkte schema’s voor een eerste 10 kilometerloop en halve marathon.
Er wordt onder meer aandacht besteed aan:
– een verstandige trainingsopzet
– warming-up en cooling-down
– oefenstof om krachtiger en sneller te worden
– het stellen van realistische doelen
– schoenen en kleding
– hartslagmeters en snelheidsmeters
– langetermijnplannen
– prestatielopen

Strategieen voor een snellere 10k
Siebe Turksma

Dit boek is bestemd voor hardlopers met enige ervaring die sneller op de 10 kilometer willen worden. De 10K-wegwedstrijd of prestatieloop is een van de interessantste hardloopafstanden. Je moet hiervoor over een flinke snelheid en een goed uithoudingsvermogen beschikken.

Het boek bevat verschillende manieren om tot een snellere 10 kilometer te komen, zoals: vaker trainen, nauwkeuriger trainen, leren luisteren naar je lichaam, het ontwikkelen van een efficiëntere loopstijl en het verhogen van de vol te houden snelheid.
Verder bevat het boek tal van tips voor het snel en blessurevrij lopen van een 10K.

Dreyer Danny
Chi running

In dit toonaangevende boek toont ultramarathonloper Danny Dreyer ons de hardlooptechniek die hij heeft gecreëerd om blessures te voorkomen en te genezen, maar ook om met minder moeite sneller en verder te lopen.

dreyer danny - chi

Waarover ik praat als ik over hardlopen praat -
Haruki Murakami

In 1982 verkocht Haruki Murakami zijn jazzclub om zich geheel aan het schrijven te wijden. Hij begon toen ook met hardlopen om zijn conditie op peil te houden. Al een jaar later rende hij van Athene naar Marathon. In dit boek, na tientallen wedlopen, triatlons en door de pers bejubelde boeken, onderzoekt hij de invloed die de sport heeft gehad op zijn leven – en op zijn werk. Hij gunt de lezer een blik op de meest persoonlijke en uiteenlopende zaken: van het moment waarop hij besloot schrijver te worden, tot zijn grootste triomfen en teleurstellingen.

Beginnen met hardlopen
Bea Splinter

Dit boek is een handleiding voor beginnende hardlopers. De lezer vindt in dit boek behalve verschillende schema’s voor zijn eerste loopjaar, ook ondersteunende oefeningen en een methode om de training verantwoord bij te sturen.
Het boek bevat oefeningen voor: beweeglijkheid, kracht, looptechniek, lichaamsbewustzijn, stabiliteit en ontspanning.
Deze methode stelt de ervaring van de loper voorop. Door het gestructureerd volgen van zijn gevoel kan hij de training bijsturen, waardoor het plezier in het lopen blijft en de kans op blessures vermindert.

Handboek lopen
Herbert Steffny

Herbert Steffny heeft enkele decennia lang ervaring opgedaan in het hardlopen en het geven van workshops. In dit boek vat hij de kennis samen die hij in al die jaren heeft vergaard. Hij geeft professioneel advies over de juiste uitrusting en de verschillende loopdisciplines – van walking tot marathon. Hij laat zowel de beginner als de gevorderde zien hoe met allesomvattende en in de praktijk getoetste trainingsschema’s het doel stap voor stap bereikt kan worden. Bovendien geeft hij informatie over de juiste hardloopstijl, stretching, voeding en motivatie.